Cum îi protejezi de stres?

1.2K
Cum îți protejezi companionul de factorii de stres - Articol Royal Canin

AI O PISICĂ SAU UN CÂINE MAI ANXIOS?

IATĂ CUM POȚI AVEA GRIJĂ DE STAREA SA DE BINE

Mult așteptatele momente de respiro de la final de an sunt aproape! Pregătești vizitele la prieteni și familie, o vacanță la ski, o petrecere reușită de Anul Nou sau ziua în care savurezi încheierea reamenajării sufrageriei tale? Aceste clipe de bucurie și perioade de relaxare pot fi însă un factor de stres pentru companionii noștri patrupezi.

UNII COMPANIONI POT FI MAI ANXIOȘI

Ca și noi oamenii, pisicile și câinii sunt diferiți. Au personalități și preferințe diferite, tabieturi și frici de care trebuie să ținem cont și să le respectăm. Unii dintre companionii noștri sunt mai timizi, mai temători sau mai atașați de noi. Chiar dacă noi ca proprietari suntem din categoria celor sociabili, petrecăreți sau iubitori de călătorii, atunci când împărțim casa cu un câine sau o pisică, trebuie să fim atenți și la personalitatea și nevoile lor. În general, animalele de companie sunt încântate de rutina de zi cu zi și nu își doresc ca aceasta să se modifice. Atunci când este perturbată de o vacanță în care trebuie să-și petreacă timpul alături de un prieten sau o rudă, ori într-un hotel dedicat pisicilor și câinilor, ele pot suferi de anxietate. În cazul companionilor blănoși mai temători și mai timizi, chiar și o petrecere acasă sau reamenajările din locuință pot fi un factor de stres. La fel și aducerea acasă a unui nou bebeluș sau a unui alt animal de companie. 

Un câine anxios

IDENTIFICĂ SEMNELE DE STRES

Dar cum știm dacă îndrăgitul nostru companion este stresat? Doar prin identificarea semnelor de stres putem ști când are nevoie de protecția noastră. Iată câteva comportamente neobișnuite la care trebuie să fim atenți:

  • Pisica sau câinele se retrage rapid atunci când se aude soneria de la ușă
  • Manifestă prudență sau agresivitate față de membri familiei sau oaspeți
  • Pisica urinează în afara litierei
  • Se toaletează excesiv
  • Este agitat mai mult decât de obicei
  • Are un comportament distructiv
  • Pierderea apetitului/ Apetit capricios
  • Diareea / Semne pasagere de diaree

CUM ÎI PROTEJĂM DE FACTORII DE STRES?

Atunci când știm că în rutina zilnică a animalului nostru de companie a intervenit o schimbare, și este însoțită de semne ale stresului sau anxietății, este bine să încercăm să îl protejăm. Dacă planifici o petrecere, atunci îi poți amenaja blănosului tău un spațiu mai retras și liniștit în care să își petreacă seară. Dacă planifici o renovare care implică zgomote puternice, poți alege să îl iei cu tine la birou sau să ieși cu câinele la plimbare pe durata lucrărilor deranjante. Iar atunci când planifici o vacanță fără companionul tău, alege să îl lași grija unei persoane pe care o cunoaște, o place, și cu care a mai petrecut timpul în trecut. Perna sau păturica preferată, păstrarea rutinei sale obișnuite și a jucăriilor de acasă, pot contribui la acomodarea mai rapidă în căminul său temporar. Pentru starea de bine și sănătatea pe termen lung a pisicii sau câinelui tău, este important să previi stresul pe care anumite evenimente i-l pot provoca, în special atunci când aceste evenimente sau schimbări din viața sa sunt ușor de anticipat. Expunerea prelungită la factori de stres poate contribui la declașarea anumitor afecțiuni și la modificări pe termen lung a comportamentului companionului tău.

O pisică anxioasă

CONTRIBUȚIA NUTRIȚIEI LA MENȚINEREA CALMULUI

Alături de evitarea expunerii prelungite la factorii de stres, îi putem susține și cu hrană dedicată pentru pisicile și pentru câinii mai sensibili. Aceasta contribuie la crearea senzației de CALM și îi ajută la gestionarea stresului atunci când manifestă comportamente de teamă în medii stresante și situații sociale. În plus, susține digestia sănătoasă și tranzitul intestinal, pentru a limita manifestările la nivel digestiv. În situațiile în care anticipezi schimbările de mediu, de rutină sau apariția altor factori de stres pentru câinele sau pisica ta, poți începe administrarea acestei soluții nutriționale cu cel puțin 10 zile înainte, pentru un efect vizibil asupra stării sale. 

NU TOTUL TREBUIE PUS PE SEAMA ANXIETĂȚII

Datorită faptului că semnele de anxietate și de stres enumerate mai sus pot apărea și în cazul anumitor afecțiuni sau boli grave, comportamentul animalului de companie trebuie atent monitorizat. În cazul în care acestea nu dispar odată cu îndepărtarea factorului de stres, îți recomandăm să mergi cât mai curând la medicul veterinar pentru un consult de specialitate. Astfel te vei asigura că dincolo de o posibilă stare de anxietate obișnuită, nu se ascunde o afecțiune care îi poate pune sănătatea în pericol. 

Vă recomandăm cu drag următoarele produse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close