Avantajele Hrănirii Mixte

584
Avantajele Hrănirii Mixte

DESCOPERĂ BENEFICIILE DIVERSE ALE HRANEI USCATE ȘI UMEDE

Alegerea hranei dedicate companionului tău patruped poate părea uneori o sarcină foarte dificilă? Dacă și tu ai întrebări legate de avantajele și dezavantajele hranei uscate versus hrana umedă, vei regăsi mai jos o serie de informații ajutătoare! 

Care este cea mai bună soluție nutrițională?

Atunci când alegi hrana dedicată pisicii sau hrana câinelui tău, asigură-te în primul în primul rând că alegi formula care îi oferă cel mai bun suport nutrițional. Apoi, este important ca aceasta să fie și ușor de gestionat pentru tine, dar și apetisantă pentru companionul tău. Iar dacă alegi să optezi pentru o hrănire mixtă, ai grijă ca cele două formule nutriționale să fie complementare și atunci când sunt asociate pe parcursul unei zile, să respecte împreună aportul caloric optim pentru animalul tău de companie pentru a evita hrănirea în exces. 

Care sunt diferențele dintre hrana uscată și cea umedă?

Conținutul de apă este principalul element diferențiator între hrana umedă și cea uscată. Hrana uscată are o umiditate de aproximativ 8%, în timp ce hrana umedă are, în general, un conținut de apă de aproximativ 75%. Aceasta înseamnă că hrana uscată are un conținut mai mare de nutrienți și energie, iar volumul ei nu este echivalent cu un volum egal de hrană umedă. Acest lucru trebuie luat în calcul atunci când stabilești cantitatea de hrană pe care o oferi câinelui sau pisicii tale. De exemplu, pentru a-i acoperi cerințele energetice zilnice doar cu hrană uscată, va fi nevoie să îi oferi o cantitate de 3–4 ori mai mică comparativ cu hrana umedă.

Avantajele Hrănirii Mixte

Beneficiile fiecărui tip de hrană pentru sănătatea și starea de bine a pisicii sau a câinelui tău

Hrana umedă contribuie la creșterea cantității de apă ingerată de către câinele sau pisica ta și ajută astfel la hidratarea sa optimă și la menținerea sănătății rinichilor și a aparatului urinar. Hrana uscată, prin crochetele sale cu formă și textură potrivite rasei sau taliei animalului, vârstei sau obiceiurilor sale de hrănire, vor stimula masticația, ajutând astfel la curățarea dentiției prin acțiunea lor mecanică asupra dinților și la reglarea vitezei de ingerare a hranei, pentru o digestie sănătoasă.

Spre deosebire de hrana umedă, hrana uscată este ușor de depozitat și de gestionat, nu emite mirosuri puternice și își menține proprietățile pentru o vreme mai îndelungată, ceea ce înseamnă că va fi accesibilă pentru animalul tău de companie nu doar la o singură masă, ci pe durata întregii zile. Pentru pisici mai ales, este important să aibe mese mici și dese pentru susținerea unor obiceiuri sănătoase de hrănire.

Aromele hranei umede vor însă fi mai apetisante și vor aduce un plus de texturi și savoare meselor companionului tău, fiind o alegere potrivită mai ales dacă ai un patruped mofturos. De asemenea, în cazul animalelor vârstnice care se confruntă cu sensibilitate sau afecțiuni dentare, crochetele pot fi greu de mestecat sau mai puțin atractive din cauza simțului olfactiv diminuat.

Avantajele hrănirii mixte

Deoarece ambele tipuri de hrănire au multiple avantaje, o soluție bună este aceea de a le oferi pe ambele, alternativ și/sau ca mix. Metoda de mixare depinde de preferințele companionului tău. În cazul pisicilor de exemplu, acestea adoră varietatea texturilor și fiecare pisică are propriile ei preferințe când vine vorba despre acestea. Hrănirea mixtă îi va oferi companionului tău canin sau felin posibilitatea de a se bucura nu doar de toate beneficiile diferite ale fiecărui tip de hrană, ci de satisfacția unui mix de texturi, savori și arome, care îi va stimula simțurile și va transforma mesele sau gustările în noi experiențe plăcute de hrănire. 

Avantajele Hrănirii Mixte

Cum gestionezi corect hrănirea mixtă?

Atunci când alegi hrănirea mixtă, este important să introduci gradual hrana nouă, pentru a pregăti organismul animalului pentru această schimbare. Noua hrană trebuie introdusă treptat, pe parcursul a șapte zile, pentru a evita tulburările digestive. Alege o formulă de hrană umedă complementară celei uscate și respectă recomandările de hrănire mixtă de pe ambalaj, sau aportul caloric zilnic optim pentru companionul tău, pentru a evita hrănirea în exces și creșterea în greutate. 

Atenție și la faptul că hrana umedă poate oferi o senzație de sațietate mai ridicată după masă, comparativ cu volumul mai redus al unei porții de hrană uscată. Din acest motiv, unii câini sau unele pisici care au un apetit mai ridicat, continuă adesea să aibă senzația de foame și pot continua să cerșească hrană între mese. O porție suplimentară de hrană reprezintă în acest caz calorii suplimentare de care organismul nu are nevoie și care pot duce cu ușurință la creșterea excesivă în greutate.

Dacă ai un câine sau o pisică care se confruntă cu o digestie sensibilă și care consumă un singur tip de hrană pe parcursul săptămânii, iar în weekend primește o porție de hrană umedă, poate să nu tolereze o astfel de schimbare bruscă. De aceea este bine să eviți pauzele lungi în care tubul digestiv se adaptează unui singur tip de hrană, sau să îi oferi hrana umedă în porții mai mici în zilele următoare. 

O dată ce ai ales formulele de hrană potrivite și o manieră optimă de mixare, companionul tău se va putea bucura de toate beneficiile lor plăcute și sănătoase!

Vă recomandăm cu drag următoarele produse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close