Talia sa îi influențează cerințele nutriționale

1.1K
Articol Royal Canin despre talie

TALIA CÂINELUI TĂU ESTE MAI MULT DECÂT O SIMPLĂ
CARACTERISTICĂ ESTETICĂ

Câinii, prietenii noștri blănoși și loiali, merită o hrană sănătoasă și echilibrată pentru a se bucura de o stare de bine și o vitalitate ridicată. Unul dintre factorii cheie în menținerea sănătății câinelui tău este hrana sa. Atunci când nutriția este corect aleasă în funcție de vârsta, rasa sau talia câinelui, contribuim la menținerea sănătății lui pe termen lung. Tu știi de ce este important să îi oferi hrana adecvată taliei sale?

Talia câinelui tău joacă un rol crucial în determinarea cerințelor sale nutriționale

Talia câinelui tău joacă un rol crucial în determinarea cerințelor sale nutriționale. De la rasele foarte mici precum Chihuahua sau Yorkshire Terrier, până la rasele mari precum Labradorul sau uriașul și blândul Irish Wolfhound, câinii sunt atât de diferiți ca aspect și temperament, însă la fel sunt și multe dintre cerințele lor nutriționale. De aceea este important să le luăm în considerare atunci când ne gândim la hrana lor zilnică.

Royal Canin Câine Talie Mică

Câinii de talie foarte mică, cu greutatea sub 4 kg la vârsta adultă, sunt mereu energici și alerți. De altfel, cerințele calorice per kilogram de greutate corporală ale câinilor de talie mică sunt mai mari decât cele ale câinilor de talie mare. La naștere, un pui cântărește doar câteva sute de grame, însă datorită ritmului rapid și intens de creștere, în doar 8-10 luni ajung la vârsta adultă. Speranța lor de viață este cea mai lungă comparativ cu celor care aparțin taliilor mai mari, de aceea nutriția trebuie să fie adaptată și pentru inima lor sensibilă. O altă caracteristică a câinilor de talie foarte mică este predispoziția către constipație, motiv pentru care au nevoie de o hrană bogată în fibre alimentare. Apetitul capricios și predispoziția către apariția tartrului sunt preîntâmpinate cu ajutorul crochetelor micuțe cu efect de periaj și deosebit de apetisante, care le stimulează apetitul, pentru o hrănire zilnică corespunzătoare.

Royal Canin Câine Talie Mică

Câinii de talie mică au greutatea la maturitate de până la 10 kg și sunt caracterizați de o rezistență uimitoare, în ciuda aspectului lor fragil. Cu un ritm de creștere accelerat, ating vârsta adultă la 10 luni. Un câine de talie foarte mare însă, precum un Saint-Bernard sau Canne Corso vor continua să crească până la aproape 2 ani, când greutatea de la naștere va fi de 100 de ori mai mare! Datorită taliei mici și ei au o speranță lungă de viață, motiv pentru care au nevoie de o hrană care să le susțină funcția renală, vitalitatea și greutatea optimă în cazul în care trăiesc în apartament și au un stil de viață mai sedentar. În ciuda metabolismului lor mai rapid care necesită un aport mai mare de calorii, hrana trebuie să fie concentrată în nutrienți și oferită în porții atent calculate, deoarece stomacul lor este de mici dimensiuni. Hrana trebuie astfel să le asigure energia necesară prin porții mai micuțe comparativ cu ale unui câine de talie medie, adaptate staturii lor, fără însă să depășească necesarul lor zilnic, pentru a nu favoriza creșterea în greutate, în special în cazul câinilor care trăiesc în apartament și au un stil de viață sedentar.

Royal Canin Câine Talie Medie

Câinii de talie medie, cu greutatea cuprinsă între 11 și 25 de kg, sunt probabil cei mai activi câini. În doar 12 luni, un cățel de talie medie își mărește greutatea de la naștere de aproximativ 40-50 de ori, iar necesarul său de energie este de aproximativ două ori mai mari decât ale unui adult. Sunt cunoscuți pentru energia lor și au fost, din punct de vedere istoric, câini de lucru. Le place să petreacă timp îndelungat în aer liber, indiferent de vreme. Astăzi, câinii de talie medie sunt deseori animale de companie și nu câini de lucru, iar datorită stilului de viață mai sedentar ori sterilizarea, pot crește în greutate necontrolat, obezitatea fiind din ce în ce mai des întâlnită. În funcție de greutatea lor și nivelul de activitate sau stilul de viață, hrana lor trebuie adaptată, echilibrată corespunzător pentru a le asigura aportul optim de calorii, dar care le menține în același timp greutatea la un nivel sănătos, blana strălucitoare și oasele puternice. Câinii de talie medie o digestie și o piele sensibile, motiv pentru care au nevoie de o hrană care să sprijine tranzitul intestinal optim, sănătatea florei intestinale și a pielii.

Royal Canin Caine Talie Mare

Câinii de talie mare, cu greutatea cuprinsă între 26 și 44 de kg, sunt devotați, robuști, rezistenți la efort și iubesc activitățile în aer liber alături de proprietarii lor. Datorită temperamentului lor activ consumă multă energie, însă talia lor și masa corporală mare, pun presiune asupra articulațiilor. În plus, au un metabolism mai lent și tendința de a crește în greutate, solicitând astfel suplimentar oasele și articulațiile, motiv pentru care hrana lor trebuie să includă nutrienți speciali care sprijină sănătatea osteo-articulară, cum ar fi glucozamina și condroitina. Câinii de talie mare sunt de asemenea deosebit de predispuși la probleme de digestie. Tractul lor digestiv este proporțional mult mai mic decât cel al câinilor de talie mică (aproximativ 3,3% din greutatea corporală a câinelui de talie mare, în comparație cu aproximativ 7% pentru un câine de talie mică). Mai mult, permeabilitatea crescută a intestinului subțire, o capacitate redusă de a absorbi sodiu și o fermentație crescută datorită timpului de tranzit mai lung în colon, pot determina apariția scaunelor moi urât mirositoare. O hrană care conține nutrienți de înaltă calitate va fi ușor de digerat și va susține toleranța digestivă.

Royal Canin Câine Talie Gigant

Câinii de talie foarte mare sunt impunători, curajoși și foarte puternici, Cu o greutate de peste 45 de kg, acești giganți au cea mai mică speranță de viață, cuprinsă între 7 și 9 ani. Aceasta explică de ce efectele îmbătrânirii se manifestă atât de devreme. De aceea, este important să li se ofere o hrană bogată în antioxidanți de îndată ce ating vârsta adultă pentru a-și menține vitalitatea pe măsură ce îmbătrânesc. Pentru câinii de talie gigantică este important ca hrana oferită să le susțină de asemenea dezvoltarea sănătoasă a oaselor și articulațiilor și menținerea acestor beneficii în toate etapele de viață, deoarece, pe măsură ce câinii de talie foarte mare îmbătrânesc, articulațiile acestora sunt solicitate zilnic de masa lor corporală mare. În primele 8 luni, rata de creștere a puiului gigant este foarte rapidă: va ajunge la 50% din greutatea sa de adult la vârsta de 5 luni, iar la 8 luni, scheletul său va fi dezvoltat în proporție de 80-90% din dimensiunea sa de adult. Va continua să crească până la vârsta de 18-24 luni, iar greutatea lui de la naștere se va multiplica între 80 şi 100 de ori (în comparație cu 20 până la 30 de ori în cazul unui câine de talie mică). De aceea are nevoie de o hrană cu un aport adecvat și atent echilibrat de energie și minerale (calciu și fosfor), care să susțină buna dezvoltare a oaselor și articulațiilor, dar și de un conținut de energie adaptat celor două etape lungi și diferite de creștere. Totodată, sensibilitatea sa digestivă crescută necesită o hrană bazată pe proteine de calitate foarte înaltă, ușor de digerat și nutrienți activi care susțin microbiomul intestinal și tranzitul digestiv optime.

Fie că ai un companion minion sau unul uriaș, suntem convinși că îl iubești nespus! De aceea te încurajăm să îi oferi  nutriție sănătoasă, în acord cu talia sa  și cerințele sale nutriționale specifice, pentru a-i susține starea de sănătate pe parcursul întregii sale vieți. Nu ezita să consulți sfatul medicului veterinar pentru a te asigura că identifici corect talia câinelui tău (în cabinetele medical veterinare ai acces la cântare potrivite chiar și pentru uriașul tău prieten patruped) și că alegi cea mai bună hrană pentru el.

Vă recomandăm cu drag următoarele produse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close