3 pași simpli pentru a alege cea mai bună mâncare pentru câinele sau pisica ta.

4.8K

Sortimentele de hrană pentru animale sunt din ce în ce mai numeroase și variate. Multitudinea de branduri, rețete, mod de prezentare, formule, etc. fac din ce în ce mai grea alegerea unui anumit tip de produs. Este din ce în ce mai greu să știm cu adevărat ce diferențiază un produs de altul și care sunt informațiile de care trebuie să ținem cont atunci când citim o etichetă sau un ambalaj.

În ultima vreme am citit numeroase articole pe net care sub pretextul de a răspunde la întrebările: „Care este cea mai bună mâncare pentru câini?” sau „Care este cea mai bună mâncare pentru pisici?” fac reclamă anumitor produse fără a avea un fundament științific.

Ceea ce urmărește articolul de mai jos nu este direcționarea către un anume brand de hrană ci, să vă învățe cum să citiți eticheta produsului pentru a decide voi care este cea mai bună hrană pentru câinele sau pisica voastră.

Iată câteva informații ce pot ajuta pentru a alege un sortiment de hrană de calitate.

I. Numele produsului

Firma producătoare, numele produsului, tipul de hrană, grupa de vârstă și originea cărnii folosite sunt în cele mai multe cazuri informațiile pe care le descoperim, la o primă vizualizare, pe partea din față a unui ambalaj.  Acestea pot părea în regulă, dacă nu luăm în considerare că unele dintre ele sunt, sau ar trebui să fie, strict reglementate.

Regula 95%

Dacă pe ambalaj, numele produsului este scris ex: Carne de Vită pentru câine (Beef for dog) sau Carne de ton pentru pisici (Tuna cat food) – produsul trebuie să conțină cel puțin 95% carne de tipul celui menționat, fără a fi luată în considerare apa adăugată la procesare.  Dacă se ia în considerare și apa, ingredientul numit trebuie să fie prezent 70% în produs. Dacă un produs conține două ingrediente Pui și Ficat pentru câini (Chicken‘n Liver Dog Food), cele două ingrediente trebuie să fie în procent de peste 95% în compoziția acestuia. Primul component numit în lista de ingrediente trebuie să fie cel care se regăsește în procent mai mare.

Regula 25% sau “dinner”

Se aplică majorității hranei uscate sau umede. Dacă ingredientul numit este în procent de cel puțin 25% (fără a lua în considerare apa din procesare), însă mai puțin de 95%, numele produsului trebuie să includă un calificativ: formula, dinner, platter, entrée, nuggets etc. Dacă este luată în considerare și apa din procesare, ingredientul numit trebuie să fie în procent de minim 10%.

Dacă sunt numite două ingrediente într-o “formulă/dinner” de hrană, combinația de ingrediente trebuie să însumeze 25%, ex: Chicken n’ Fish Dinner Cat Food – produsul trebuie să conțină 25% produsele însumate, iar al doilea ingredient numit (Fish) trebuie să fie în procent de minim 3%. În denumirea produsului, ingredientele numite trebuie poziționate la fel cum sunt și în lista de ingrediente de pe etichetă (cel cu procentaj mai mare, primul).

Regula 3% sau “cu”(with)

Este o regulă care poate produce foarte multe confuzii. Termenul “cu”(with), este acceptat și în denumirea produsului dacă ingredientul numit este prezent în procent de minim 3%.

Trebuie să se facă diferența între:

Beef for cats – minim 95%; Beef formula for cats- minim 25%; Cat food with beef – minim 3%.

II. Lista de ingrediente

Lista ingredientelor reprezintă fereastra prin care privim adevărata componență a ingredientelor din dieta animalelor. Chiar dacă există situații în care ingredientele pot fi “mascate’, producătorii nu au cum să “mintă” asupra acestora.  Diferența dintre o hrană calitativă și una slab calitativă se poate face cu foarte mare ușurință.

Pașii de urmărit în citirea etichetei:

1. Claritatea etichetei: fiecare ingredient trebuie să fie numit, iar primele 3, 4 ingrediente, cele mai importante, trebuie să fie însoțite și de procentul în care sunt întâlnite în compoziție.

Întâlnirea denumirilor generice “cereale” și “carne și derivate animale” se referă la o gamă variată de ingrediente, cu o calitate variată, care face imposibil de știut ce este prezent cu adevărat în compoziția hranei. Aceste variante ne indică faptul că producătorul schimbă frecvent rețeta sau, cel mai probabil, dacă ingredientele ar fi menționate, ar descuraja cumpărarea hranei respective.

2. Ce ingredient să căutăm

Spre deosebire de oameni, sistemul digestiv al câinilor este echipat pentru un consum mai mare de carne.

Carnea ar trebui să fie ingredientul principal și în cantitatea cea mai mare. Un truc des întâlnit pe etichete este listarea ca prim ingredient a „cărnii proaspete” (având proporția cea mai mare din rețetă. În procesul de producție însă carnea proaspătă pierde apa constituentă, ajungând practic ca procentul de carne din rețetă să fie unul redus.

Producătorii de hrană folosesc o gamă mare de ingrediente, mai mult sau mai puțin cunoscute.

3.  Ordinea ingredientelor

Toate ingredientele se trec pe etichetă în ordinea descrescătoare a cantității regăsite în rețetă. Prin urmare, primul ingredient este în cantitatea cea mai mare și reprezintă componenta cea mai importantă din hrana respectivă.

Atenție la următoarele metode de exprimare a ingredientelor pe etichetă

  1. Împărțirea cerealelor: prin folosirea mai multor surse de cereale, cantitatea fiecăruia în parte este mult mai mică decât suma lor, lucru ce permite acestor componente să fie trecute la sfârșitul listei de ingrediente. Dacă ar fi scrisă cantitatea lor totală, s-ar pune ingredientul pe etichetă la începutul listei.

Acest lucru se poate face și cu un singur tip de cereale, ex: într-o hrană bogată în porumb, pe etichetă ar putea sa apară porumb – ingredient principal sau, separate – mălai, făină de porumb, gluten din porumb. În varianta separate, cantitatea fiecărui component este mică și permite trecerea lor spre finalul listei de ingrediente, dând senzația că nu sunt semnificative.

  1. Carnea proaspătă în hrana uscată – poate fi prezentă sub forma uscată (făină de carne) sau proaspătă. Ambele sunt surse de carne de bună calitate, însă, pentru a putea să le comparăm pe picior de egalitate, apa din carnea proaspătă trebuie scoasă din ecuație. Carnea proaspătă conține până la 70% apă, în timp ce făina de carne, doar 5%.

20% carne proaspătă echivalează cu aproximativ 7% carne uscată.

Dacă pe etichetă carnea proaspătă este trecută ca prim ingredient, trebuie să luăm în considerare scoaterea apei, lucru ce va muta ingredientul spre finalul listei.

  1. Conținutul total de carne – o practică din ce în ce mai folosită de producătorii de hrană este de a trece pe etichetă conținutul total de carne, în locul procentului fiecărui component individual. Asta permite ca suma tuturor componentelor de carne să fie grupată. De exemplu, în loc de: Ingrediente: Făină de pui (20%), ulei de pui (5%), hidrolizat de pui (2%), se poate întâlni Conținut total de pui: 27%. Ingrediente: Făină de pui, ulei de pui, hidrolizat de pui.

III. Analiza brută

Conține informații obligatorii (garantate) despre procentul minim de proteină și grăsimi, ca și procentul maxim de apă, fibre și cenușă, precum și opționale despre vitamine și minerale. Proteina și grăsimile sunt luate în calcul ca substanță brută, nu ca substanță gata prelucrată pentru a fi ingerată. Termenul “brută” se referă la metoda prin care sunt testate, nu la calitatea acestora.

Dacă dorim aflarea reală a procentelor, mai ales când comparăm doua produse, trebuie să ținem cont de umiditatea fiecărui produs.

Calcul de proteină în substanța uscată:

Hrana uscată

dacă umiditate produs 10%, rezultă substanță uscată 90%

dacă proteina brută declarată 20% (20/90×100) = 22% proteină în substanța uscată.

Hrana umedă

dacă umiditate produs 80%, rezultă substanță uscată 20%

dacă proteina brută declarată 5% (5/20×100) = 25% proteină în substanța uscată.

În exemplul de mai sus, deși pare că procentul de proteină in hrana umedă este mult mai mic, în momentul în care ne raportăm corect la substanța uscată (scoatem apa din rețetă), observăm cum procentul este chiar mai mare decât cel din hrana uscată.

3 pași simpli pentru a interpreta eticheta de hrană pentru animale

Este foarte importat să cunoaștem procentul de apă din compoziția unui produs, în special pentru hrana umedă. Reglementările permit un maxim de 78% umiditate pentru hrana de animale, cu excepția celor etichetate ca “în sos”, “in gravy” etc.

 

Acum știi care sunt informațiile importante ce trebuie urmărite în alegerea unui sortiment de hrană de calitate și poți răspunde singur la întrebările „Care este cea mai bună mâncare pentru câinele meu?” sau „Care este cea mai bună mâncare pentru pisica mea?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close