Specia de Pești Somn Albastru

2K
Informaţii generale:

Peștele din specia Somn Albastru, Ictalurus Furcatus, este nativ în statele centrale și sudice ale SUA, Mexico și Guatemala. Mai exact, este nativ în bazinele râurilor Mississippi, Missouri și Ohio, și în scurgerile Golfului Mexic, care conectează Nordul Penssylvania de Dakota de Sud. Între anii 1974 și 1985, United States Fish Commission și Virginia Division of Inland Fish au introdus pești din specia somn albastru în râurile James, Rappahannock și York. Din acel moment, acești pești s-au extins rapid în Maryland și Virginia, precum și în zonele din Cheasapeake Bay. Astăzi, habitatul lor include majoritatea râurilor din California, Louisiana, Rio Grande, James, Rappahannock, Mattaponi, York, Potomac, Patuxent și Nanticoke.  În China, a fost introdus pentru acvacultură, dar nu este cunoscut ca fiind invaziv. Totuși, este considerat a fi una dintre speciile cele mai invazive în SUA. Are abilitatea de a crește foarte mult, ajungând să depășească 165 cm și 45 kg greutate, iar durata de viață se situează undeva în jurul a 20 de ani. Aceste caracteristici, alături de strategia de hrană omnivoră, o abilitate care îi permite să consume o gamă variată de hrană, precum și abundența cu care acest pește se găsește au ridicat numeroase îngrijorări asupra efectelor pe care le are în ecosistemul în care acesta trăiește. Potențialul său de a se extinde într-o zonă geografică mai mare cauzează de asemenea anumite îngrijorări deoarece este capabil să tolereze o gamă mare de habitate,

  Nume: Somn Albastru

Originea:  În statele centrale și sudice ale SUA, Mexico și Guatemala. Mai exact, este nativ în bazinele râurilor Mississippi, Missouri și Ohio, și în scurgerile Golfului Mexic.

Tip: pești de dimensiuni mari

Lungime: 120 – 160 cm

Greutate: 30 – 50 kg

Speranta medie de viata: până la 9 -10 ani

Culoare:  Corpul lor este de culoare albastră – argintie și gri în partea dorsală, argintiu-alb pe laterale și alb în zona ventrală.

Comportament: Sistemele de comunicații sunt îndeajuns de dezvoltate pentru a permite crearea unui sistem social, fiind observate situații în care acești pești dau ordine. Feromonii hormonali joacă de asemenea un rol important în reproducere și în sistemele de împerechere între peștii Somn Albastru.

Caracteristici distinctive: Aceste caracteristici includ lipsa solzilor, o singură aripioară dorsală, urmată de o aripioară adipoasă aproape de cea caudală, precum și o aripioară anală plată. Are opt mustăți poziționate de-a lungul feței. Două mustăți sunt în partea din spate, începând de la nas, alte două există în colțurile gurii și alte patru sunt extensii ale bărbiei.

incluzând apa dulce și apa sărată. Creșterea populației de pești Somn Albastru a avut o influență negativă asupra celorlalte specii de pești. De exemplu, Somnul Alb (Ictalurus Catus), o specie utilizată în scopuri comerciale, a cunoscut un declin după ce populațiile de Somn Albastru au devenit stabile la mijlocul anilor 1990. Tot ceea ce înseamnă această specie de pești demonstrează un tipar al unei specii invazive. Din punct de vedere al istoricului introducerii acestor pești, a ajuns în China din Statele Unite ale Americii, pentru acvacultură. În Statele Unite, au fost stabilite programe care să gestioneze introducerea și răspândirea acestui pește în rezervoarele și râurile mai multor state, inclusiv Maryland și Virginia. Conform lui Guire (1984), introducerea intenționată a acestei specii în scopuri comerciale și recreative a avut loc în anul 1966. Intrarea în Râurile Choctawhatchee și Alabama a fost făcută ca urmare a inundațiilor unui lac privat în anul 1993. Se presupune că acești pești s-au dezvoltat ulterior și în zona Florida. Cu toate că peștele din specia Somn Albastru a fost introdus în Cheasapeake Bay între anii 1989 și 1905, mai exact în Râul Potomac, această introducere intenționată a fost atribuită unei identificări greșite a Ictalurus Punctatus. Din 1974 până în 1985, pești tineri Somn Albastru au fost introduși în râurile de coastă ale Virginiei pentru a se realiza pescătorii autonome.

Rolul în Ecosistem –  peștele din specia Somn Albastru are rolul atât de prădator, cât și de pradă, oferind hrană dar și o anumită presiune pentru organismele care le împart habitatul. Se hrănesc cu mulți alți pești, ceea ce pune o și mai mare presiune pe dezvoltarea acestor specii de pești. Somnii Albaștri sunt la rândul lor o sursă de hrană pentru păsări, pentru nutrii, și pentru alți pești prădători. Ca și adulți, peștele Somn Albastru servește ca și hrană pentru oameni și pentru păsări. Mulți pești din specia somn albastru cresc la mărimi impresionante. Aceasta, în combinație cu stilul lor de hrană a dus la credința că asigură o influență negativă asupra altor comunități de pești.  Fiind introdus în diverse râuri, peștele Somn Albastru a reușit să se adapteze și la o salinitate ridicată a apei, salinitate care inițial îi împiedeca din a se dezvolta și în alte zone. Abundența peștelui Somn Albastru a dus la reducerea populației de Somn Alb din Virginia și Maryland. Bacterii cum sunt Aeromonas Hydrophila, Flavobacterium Columnare și Edwardsiella Ictaluri au un efect devastator asupra sănătății acestor pești. Aceste bacterii cauzează ulcer, pete infectate în jurul gurii, leziuni pe piele și hemoragii externe.

Importanța economică pentru oameni – populațiile de pești Somn Albastru generează importante beneficii economice atât pentru pescuitul comercial, cât și pentru cel recreativ. În râul James, peștii somn Albastru pot să crească la mărimi impresionante, astfel că adeseori pescarii călătoresc în Virginia pentru a încerca să îi prindă. Această popularitate a dus la crearea unui mediu de afaceri profitabil în jurul pescuitului sportiv. Abundența lor și carnea gustoasă îi face profitabili și pentru un număr mare de crescătorii din zonă. În Virginia, pescuitul comercial de Somn Albastru a crescut de la 11400 kg în anul 2000, până la peste 680.000 kg în anul 2011. Acești pești sunt apreciați atât pentru elementul sportiv, dar și ca și sursă de hrană, asigurând hrana în mai mult de 16 state de pe teritoriul Americii. Dar acestea sunt aspectele pozitive ale acestei rase. Efectele negative pe care le are asupra oamenilor este scăderea altor organisme acvatice din habitatul în care trăiesc. S-a observat scăderea populațiilor de Somn Alb, Hering. Din această cauză, specia Somn Albastru și-a câștigat reputația de distrugător al propriilor ecosisteme.

 

Descriere fizică:

Peștele din specia Somn Albastru este inclus în familia Ictaluridae, și au multe dintre caracteristicile identificate la membrii acestei familii. Aceste caracteristici includ lipsa solzilor, o singură aripioară dorsală, urmată de o aripioară adipoasă aproape de cea caudală, precum și o aripioară anală plată. Aripioara anală este lungă și conține între 27 – 38 oase, cu toate că intervalul normal este de 30 – 36. Coada este foarte bine bifurcată și conține 16 oase principale și 6 secundare. Aripioara dorsală și cea posterioară conțin ace care sunt folosite pentru apărare. Somnul Albastru are opt mustăți poziționate de-a lungul feței. Două mustăți sunt în partea din spate, începând de la nas, alte două există în colțurile gurii și alte patru sunt extensii ale bărbiei. Gura prezintă mici dinți în formă de benzi. Fiind recunoscuți pentru corpul lor mare, acești pești pot să ajungă și chiar să depășească greutatea de 45 kg și lungimea de 150 cm. Corpul lor este de culoare albastră – argintie și gri în partea dorsală, argintiu-alb pe laterale și alb în zona ventrală. Au caracteristici similare cu Somnul Channel, dar spre deosebire de acesta nu prezintă pete albastre și în mod normal au mai mult de 29 de oase în aripioara anală. Peștii Somn Albastru au o speranță de viață medie de aproximativ 9 – 10 ani, dar pot totodată să ajungă și până la 20 ani. Recordul de vârstă a fost atins în Virginia, unde un pește a reușit să atingă vârsta de 25 de ani. Instinctul patern al acestor pești le permite tinerilor pești să trăiască mai mult, fiind protejați de prădători. Dar pe măsură ce înaintează în vârstă, dimensiunea lor îi protejează în fața majorității peștilor.

Comportament:

Peștii din specia Somn Albastru se odihnesc în timpul zilei aproape de fundul apei. În timpul nopții, aceștia înoată înspre ape curgătoare mai rapizi, pentru a găsi hrană. Acești pești prezintă și un comportament migrator și se ajustează la schimbările de temperatură din habitatele lor, înotând în ape mai calzi în timpul iernii și în ape mai reci în timpul verii. Călătoresc adeseori în amontele râurilor pentru a-și depune icrele, după care se întorc din nou în apele estuarelor. Peștii Somn Albastru prezintă un sistem de comunicații foarte bine dezvoltat, bazat pe eliberarea de feromoni și pe organele senzoriale. Sistemele de comunicații sunt îndeajuns de dezvoltate pentru a permite crearea unui sistem social, fiind observate situații în care acești pești dau ordine. Feromonii hormonali joacă de asemenea un rol important în reproducere și în sistemele de împerechere între peștii Somn Albastru. Aceasta se datorează cu precădere faptului că fiecare pește Somn Albastru eliberează niște feromoni specifici. Peștii Somn Albastru au capacitatea de a gusta mediul înconjurător prin intermediul țesutului senzorial din mustățile lor și cu anumite zone ale pielii. Folosesc acești senzori pentru a căuta mâncare. Atât masculul cât și femela sunt necesari pentru a se reproduce. Somnul Albastru se împerechează cu un singur partener în fiecare ciclu reproductiv. Împerecherea include numeroase interacțiuni chimice între masculi și femele. Masculii construiesc cuiburi pentru a atrage femelele, folosind feromoni specifici înainte de a înota în diverse tipare. Perioada de împerechere apare o singură dată pe an, între lunile Aprilie și Iunie. Reproducerea începe prin realizarea cuibului într-un loc ales special de către mascul. Acesta va folosi mișcări viguroase ale corpului pentru a înlătura elementele nedorite și își folosesc gura pentru a îndepărta obiectele mari. Femela depune între 4000 și 8000 de ouă, în funcție de greutatea corpului, în cadrul unui proces care durează câteva ore. După fertilizarea ouălor, masculul trimite femela afară din cuib și se va ocupa singur de creșterea peștilor. Ei vor sta de pază și vor ventila periodic ouăle cu coada. Odată ce tinerii pești Somn Albastru au eclozat, formează bancuri înainte de a porni pe căi independente.

Statut Specie:

Majoritatea amenințărilor pentru peștele Somna Albastru vin din rezervoarele Bull Shoals și Table Rock, unde s-a observat o scădere drastică a populației acestor pești. Totuși, peștele Somn Albastru este un foarte puternic membru al familiei Ictaluridae, cu populații care nu sunt considerate a fi amenințate în vreun fel. Nivelul de nașteri, decese și ratele de creștere rămân stabile la acest pește.   În acest moment, Uniunea Mondială a Conservării Peștilor (IUCN) nu consideră  specia de pești Somn Albastru să fie vulnerabilă sau amenințată cu extincția.

Hrana:

Dieta peștelui Somn Albastru se schimbă periodic de-a lungul dezvoltării sale, începând de la mici nevertebrate până la o gamă variată de pești de dimensiuni mari, viermi, mici crustacee, crabi, insecte și chiar broaște. Peștii Somn Albastru se hrănesc cu fiecare oportunitate pe care o au, căutându-și hrana cu ajutorul țesutului senzorial de pe mustățile lor și de pe piele. Acestea le permit peștilor să guste mâncare înainte de a o ingurgita. Peștii Somn Albastru tineri sunt foarte mici și pot să fie foarte ușor vânați de alți pești, astfel că se hrănesc noaptea la adâncimi mici și în apropiere de zooplancton și de insectele acvatice. Pe măsură ce cresc în mărime și în vârstă, dieta lor se lărgește, incluzând o varietate de pești de dimensiuni mici, chiar și din propria lor specie. Chiar și moluște au fost găsite în stomacul acestor pești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close