Rasa de Iepuri Creme d`Argent

1.4K
Informaţii generale:

Istoricul iepurilor din rasa Creme d`Argent se întinde adânc în antichitate. Este un lucru rar întâlnit la o rasă de iepuri, să aibă o asemenea istorie. Totuși, la fel ca mulți alți iepuri, nu reprezintă o genă originală a rasei. Acest lucru înseamnă că a apărut prin încrucișarea mai multor rase de iepuri, rasa Creme d`Argent nefiind rasa originală. Rasa Gigantul Flamand, Olandez, Rhinelander, sunt rase care se regăsesc în regnul animal și care se duc atât de mult în trecut încât crescătorii nu au reușit să documenteze această rasă până la apariția ei. Rasa Creme d’Argent este originară din Franța, asemenea cu rasa înfrățită Champagne d’Argent. Cea mai importantă diferență existentă între aceste două rase este culoarea. Iepurele din rasa Creme d’Argent a apărut în această țară în anul 1925, reușind să atragă privirile multor iubitori și crescători de rase de iepuri. Această publicitate de care au avut parte s-a datorat în mare parte și culorii blănii, care este considerată a face parte din categoria de lux între iepuri. Numele pe care l-a primit această rasă, respectiv Creme d’Argent, este o denumire franceză care înseamnă ”Cremă de Argint”, nume care vine de la culoarea extraordinară a acestui iepure. Totuși, multă lume consideră că această rasă nu este în totalitate un produs francez, ceea ce înseamnă că originile rase se recunosc și în afara granițelor Franței,

  Nume: Creme d’Argent

Originea: Franța

Grupa: Iepuri de dimensiuni mari / semi-arcuiți

Greutate: Între 3 – 4 kg

Speranta medie de viata: până la 5 – 10 ani

Culoare: portocaliu deschis

Temperament:  Nu trebuie să pierdeți niciodată din vedere faptul că personalitatea oricărui iepure este formată din 95% aportul crescătorului și a celui care lucrează cu rasa și doar 5% genele pe care iepurele le poartă. La fel se întâmplă și în cazul iepurelui din rasa Creme d’Argent, care are nevoie de un crescător care să îl conducă prin viață și care să îi formeze personalitatea.

Status rasă:  Deși un iepure destul de apreciat, Livestock Conservancy anunță că această rasă este pusă în fața extincției. În acest moment, această rasă mai există doar în America și în Marea Britanie.

Caracteristici distinctive: Capul îi este de lungime medie, fiind aproape lipsit de gât. Ochii îi sunt deschiși la culoare, iar chipul îi este încrezător, având o expresie alertă.

regăsindu-se cu precădere în Olanda și în Germania. Una dintre rasele care și-au făcut intrarea în Vestul Europei cu mult înainte de apariția rasei Creme d’Argent este rasa Argintie. Încrucișările dinre rasa Argintie cu rasele locale domestice au devenit o modă în Europa. Având ca și genă dominantă cea a culorii Argintie, în progeniturile obținute existau destul de multe variante de iepuri de culoare argintie, iepuri care în timp au devenit strămoșii rasei Creme d’Argent. În zonele Franței cunoscute ca și Champagne, crescătorii Francezi au început dezvoltarea acestei frumoase rase, denumindu-i ulterior d’Argent. Se crede despre apariția acestei rase că a avut la bază încrucișările dintre Argintiu cu rasa Gigant Flamand sau cu Iepurele Belgian. Aceste două rase au devenit foarte populare în Europa de Vest, chiar dacă au fost în final cu adevărat dezvoltate de către Britanici.

Descriere fizică:

Rasa de iepuri Creme d’Argent este formată din iepuri cu corp de dimensiune medie, cu picioarele din spate și cu șoldurile foarte bine dezvoltate. Este o rasă de iepuri mari, cu un corp rotunjit și cu urechile ridicate. La o privire mai atentă puteți să observați că are spatele adânc și destul de gros, umerii fiindu-le ușor mai înguști decât șoldurile. Capul îi este de lungime medie, fiind aproape lipsit de gât. Ochii îi sunt deschiși la culoare, iar chipul îi este încrezător, având o expresie alertă. Unghiile de la picioare îi sunt închise la culoare, dar uneori există și variante care au unghiile colorate. Culoarea acestui iepure este crem, cu o ușoară influență portocalie. Burta îi este crem înspre alb, în timp ce nasul și botul sunt de o culoare portocaliu închis, mult mai închis decât restul corpului. Culoarea de la baza blănii ar trebui să fie un portocaliu deschis, o culoare vie și expresivă. Rasa de iepuri Creme d’Argent se naște portocalie, devenind mult mai deschisă la culoare pe măsură ce înaintează în vârstă. Vă puteți da seama de vârsta aproximativă a iepurelui și în funcție de cât de deschisă îi este blana.

Personalitate:

Iepurii din rasa Creme d’Argent sunt în general calmi, prietenoși, puțin gălăgioși și iepuri cărora le place atenția. Totuși, este indicat să se aloce o atenție destul de mare la acele momente în care iepurii pot să fie agresivi. Acest lucru este mult mai pregnant în cazul femelelor, care prezintă o tentă de agresivitate mult mai mare decât masculii, în special în perioada în care sunt gestante, sau atunci când sunt mult prea protective cu progeniturile lor. În general, această rasă de iepuri este foarte apreciată ca și animale de companie. Nu trebuie să pierdeți niciodată din vedere faptul că personalitatea oricărui iepure este formată din 95% aportul crescătorului și a celui care lucrează cu rasa și doar 5% genele pe care iepurele le poartă. La fel se întâmplă și în cazul iepurelui din rasa Creme d’Argent, care are nevoie de un crescător care să îl conducă prin viață și care să îi formeze personalitatea. Cel mai bine ar fi să fie ținuți în perechi sau chiar trei iepuri, dar niciodată mai mulți în aceeași cușcă. Atunci când sunt ținuți în aceeași cușcă, există riscul de a se răni ca urmare a luptelor sau disputelor ocazionale. Nivelul de activitate a acestor iepuri crește în perioada de răsărit și cea de apus a zilei. În general, pe timpul zilei își vor petrece timpul mai mult dormind, dar sunt foarte blânzi și ușor de umblat cu ei. Dacă sunt stresați sau speriați vor face un zgomot distinctiv și vor începe să lovească rapid cu piciorul din spate în pământ, în semn amenințător. Din cauză că iepurii sunt în general animale care se stresează foarte repede și care au un psihic fragil, nu sunt recomandați ca și animale de companie pentru copiii care nu au ajuns la capacitatea de a înțelege acest lucru.

Hrana și cușca

Paletele de fân reprezintă mâncarea preferată a acestor iepuri din rasa Creme d’Argent. Fânul este un ingredient principal al dietei iepurilor, iar un fân care este mai gras este un fân mai bogat în fibre. Este foarte important pentru un crescător de iepuri să urmărească evoluția acestora din punct de vedere al obezității. Fiind tot timpul ținuți în cuști, iepurii au tendințe de îngrășare. Alte frunze de verdețuri, în special legume, sunt esențiale pentru sănătatea iepurelui, fiind necesare ocazional pentru a preveni eventuale derapaje digestive. Ca și diversitate, puteți să îi oferiți și bunătăți cum sunt morcovi, piersici, pere, mere, prune, căpșuni sau alte fructe. Trebuie totuși să fiți atenți când îl hrăniți cu fructe pentru că acestea pot să fie bogate în zaharuri. Crescătorii de iepuri în scopuri comerciale mai adaugă și alte elemente nutritive dietei zilnice. Mai trebuie să aibă tot timpul apă proaspătă într-un bol. Iepurii din rasa Creme d’Argent se pretează cel mai bine în interiorul casei, ceea ce îi protejează de temperaturile extreme, de diverși prădători și de alte pericole prezente în exterior. Este indicat să îi lăsați să se plimbe și să facă exerciții, de preferat în locuri în care se pot bucura de aer curat și de razele soarelui. Acest lucru duce și la evitarea obezității. Mișcarea zilnică îi ca întări atât capacitatea fizică, cât și capacitatea mentală. Atunci când sunt afară, sunt recomandate cuștile extensibile, zonele îngrădite, tocmai pentru a-i oferi o mai mare protecție. Dacă este ținut în cușcă, aceasta ar trebui să fie de cel puțin cinci ori mărimea corpului iepurelui și să îi permită să stea relaxat în picioare. Nu este indicat ca podeaua cuștii să fie realizată din sârmă pentru că iepurele ar putea să își prindă picioarele în ochiurile de sârmă. Iepurele ar trebui să mai aibă un loc doar al lui unde să se ascundă atunci când vrea să doarmă liniștit. Este bine să îi luați jucării cu care să își ocupe timpul și să se distreze. Iepurii pot fi învățați să își facă treburile într-un loc special amenajat.

Toaletaj:

Iepurii din rasa Creme d’Argent necesită o simplă periere săptămânală pentru a înlătura blana în exces și pentru a preveni încâlceala firelor de păr. În perioada în care își schimbă blana, este indicat să fie periat de două ori pe săptămână, pentru a evita să vă umple casa sau cușca de păr. Iepurii obișnuiesc să se îngrijească reciproc, motiv pentru care este indicat să aveți cel puțin două exemplare. Când au grijă unul de celălalt, iepurii își ling urechile, nasul, vârful capului și în jurul ochilor.

Scopul și statusul rasei:

Deși un iepure destul de apreciat, Livestock Conservancy anunță că această rasă este pusă în fața extincției. În acest moment, această rasă mai există doar în America și în Marea Britanie. Federația Creme d’Argent și Asociația Americană a Crescătorilor de Iepuri (ARBA), au confirmat faptul că în întreaga lume nu există mai mult de 1000 de exemplare din această frumoasă rasă.

Probleme de sănătate:

La fel ca și alte animale mici, și iepurele din rasa Creme d’Argent poate să fie predispus la răceli și la infecții virale. Expunerea la praf, la schimbările bruște de temperatură, precum și capacitatea scăzută de rezistență la stres îl poate predispune la diverse boli. Printre acestea enumerăm și:

– conjunctivita este o infecție bacteriană a pleoapelor cauzată de către fum și praf;

– probleme ale urechilor;

– coccidiosis este o problemă intestinală, un parazit apărut din cauza condițiilor igienice precare;

– balonarea și obstrucționarea canalelor respiratorii din cauza bilelor de păr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close