Tot ce are nevoie un catel de talie mica pentru a fi sanatos si fericit!

475

Daca ai un catel de talie mica, stii deja ce parteneri grozavi sunt si cat de mult le place sa fie alaturi de tine zi si noapte.

In timp ce s-ar putea ca in micul tau caine sa ascunda o personalitate uriasa, simtindu-se un adevarat lup neinfricat, adevarul este ca in realitate, atat metabolismul lor unic cat si tractul digestiv mai mic, vor avea nevoi nutritionale diferite fata de cainii de talie mare.


Hrana adecvata –  esentiala pentru sanatatea cainilor de talie mica


Hrana este esentiala si reprezinta o atentie speciala pentru micile lor gurite.  Chiar daca poate parea banal, hranirea corecta, zi de zi este incredibil de importanta. Aceasta trebuie sa fie potrivita nevoilor specifice, care sunt in accord cu dimensiunea catelului tau.

Talii mici, inseamna gurite mici

Câinii mici vor avea si guritele la fel de mici. Acest lucru este relevant mai ales dacă vorbim despre o rasă cu botic scurt, cum ar fi un buldog francez.
Dințisorii lor sunt, de asemenea, mult mai mici în comparație cu alti catei. Astfel primul pas in a alege o hrana adecvata lor, va fi dimensiunea bobitelor. Aceastea trebuie sa fie mici, asa incat catelul tau sa fie confortabil in a le manca.

Cat despre stomacel, bineinteles ca va fi si el micut…
Asta inseamna ca nu va incapea prea multa mancare in el, deci pentru a evita regurgitarea sau voma post mancare, respectiv pentru a-i mentine sanatatea digestiva, cantitatea de hrana va trebui intocmai adaptata pe greutatea sa.
Producatorii de renume iti vor scrie  cantitatea zilnica in grame recomandata pentru codita ta.

Hrana specifica raselor mici, sunt bogate in calorii si ingredinete nutritive, asa incat poti sta linistit. Puiul tau va primi tot ce are nevoie intr-un volum mai mic.

Metabolismul cainilor de talie mica

Daca pana acum lucrurile erau proportionale cu greutatea; atunci cand vorbim de metabolismul lor, acesta va fi cu atat mai rapid cu cat dimensiunea corpului va fi mai mica.

Asta înseamnă că blanosii de rase mici necesită adesea mai multe calorii pe kilogram de greutate corporală decât verii lor de rasă mai mare.

Hrana dedicata cainilor de talie mica, va indeplini această nevoie, fiind mult mai dense din punct de vedere energetic fata de dietele pentru câinii de talie mare.

Timpul de transit digestiv, este de asemenea mult mai scurt, ceea ce insemna ca metabolismul lor necesita mult mai putin timp pentru a-si digera mancarea.

Ce inseamna asta pentru tine ca parinte responsabil?

Inseamna ca pentru a alege hrana potrivita lor, este important sa fi atent si la cat de digerabila este acesta.
Daca nu scrie nicaieri pe ambalaj, te poti uita la reteta. Urmareste calitatea proteinelor. Acestea trebuie sa fie de inalta calitate ( din carne in procent cat mai mare fata de restul ingredinetelor) cu o origine controlata. Restul ingredientelor ar trebui sa fie sanatoase cat mai naturale, din surse verificate.

Proteinele de inalta calitate au urmatoarele beneficii pentru catelul tau de talie mica:
  • Maximizeaza eficiența digestivă a unui câine mic
  • Promovează dezvoltarea mușchilor slabi
  • Previn constipația și alte simptome de deranjare a burticii

Evitați supraalimentarea!

Doar pentru că puii mici au nevoie de mai multe calorii pe kilogram fata de câinii mari, asta nu înseamnă că ar trebui să mănânce prea mult sau prea multe.

Supraalimentarea poate provoca obezitate, o problemă comună de sănătate a câinilor care duce la artrită, diabet, probleme cardiace și pulmonare, hipertensiune arterială, anumite tipuri de cancer și multe altele.

Așadar, este important să hrănești cantitatea potrivită de hrană în fiecare zi, iar asta include luarea în considerare a oricăror delicii extra pe care le mănâncă puiul tău.

De asemenea, chiar daca au o burtica mica, care se poate umple usor, nu inseamna ca nu va cere cu ochisorii mari cateva extra gustarele sau niste resturi de la masa ta…. Sunt actori convinsi si probabil va vor impresiona prin diverse insistente latracioase, cat sunt de infometati si cate ar face pentru bucatica aia de salam…
In realitate este doar un mecanism de actiune ce tine de comportament, nevand nici o legatura cu nevoia lor reala. Evita in a raspunde privirii sale pofticioase, deaorece in realitate, chiar daca ti se pare doar o micuta gustarica de pofta, ii poate afecta pe termen lung si scurt, respectiv pentru ei este cam mult.

Recomandari pentru sanatatea micutului tau caine:

Invata sa gandesti proportional. O gustarica care ni se pare mica, poate fi prea mult pentru ei, datorita caloriilor pe care le contine si diferentei de specie dintre noi si prietenii nostril blanosi.

Imparte portia zilnica de mancare in cateva mese mai mici pe parcursul zilei.
Acest lucru are multiple avantaje cum ar fi:

  • Reducerea riscului de a dezvolta diabet; risc la care aceste talii sunt cele mai expuse.
  • Ajuta la a pastra glicemia stabila
  • Le face digestia mai usoara si il impiedica sa simta senzatia de foame.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close