CUM SĂ ÎNGRIJIŢI CORECT PISOIUL

500


IGIENA – VACCINARE – DEPARAZITARE


Pisoiul are nevoie de o igienă regulată care să îi mențină sănătatea. Cu ajutorul câtorva gesturi simple îi veţi asigura bunăstarea și veţi crea momente de apropiere, o dată ce s-au disipat primele temeri. Perierea robei și îngrijirea ghearelor, ochilor, urechilor și dinților contribuie la starea de sănătate a pisicii, atunci când acestea sunt realizate în mod regulat.

Dacă a fost corect socializat, un pisoi adoptat cu vârsta de peste opt săptămâni este deja obișnuit cu manipularea. Cu toate acestea, este posibil ca cineva să se teamă de propria neîndemânare atunci când trebuie să-i deschidă gura sau să-i taie ghearele. La început, animalul însuși poate fi prea agitat. Cu toate acestea, sesiunile scurte, gentile și repetate vor uşura rapid acest ritual. Într-adevăr, chiar dacă pisica este un animal foarte curat, trebuie să i se asigure în mod regulat igiena pe tot parcursul vieții sale pentru a-i menține sănătatea. Dacă pisoiul opune rezistență, va trebui să vă înarmați cu multă răbdare și blândețe și să nu ezitați să solicitați sfaturile şi ajutorul medicului veterinar sau al profesioniștilor, precum al personalului saloanelor de toaletare.

IGIENA ZILNICĂ – VERIFICAREA DE RUTINĂ 

Roba. O blană îngrijită este o blană care este toaletată și periată pentru a înlătura firele de păr moarte. În afară de funcția estetică – o blană periată arată mai frumos – perierea împiedică pisica să ingereze o cantitate prea mare de fire de păr mort, atunci când se spală. Pentru pisicile cu părul lung, cum ar fi Persana, îngrijirea este obligatorie și se face zilnic. Părul trebuie descurcat cu un pieptene și apoi periat și aerisit. Pentru cele cu părul scurt și neted, cum ar fi Siameza sau Abisiniana, atingerea cu mâna este suficientă. Pisicile din rasa Maine Coon sau Sacră de Birmania trebuie toaletate săptămânal, părul lor de lungime medie necesitând o perie moale.

Ochii. În colțul interior al ochiului se pot acumula impurități, mai ales în cazul pisicii Persane. Acestea trebuie curățate cu grijă folosind o compresă umezită cu o loțiune special destinată acestei utilizări. Pisoiului nu trebuie să îi curgă ochii sau nasul.

Dentiţia. Este bine să-l obișnuiți încă de la o vârstă fragedă cu acest gest recomandat pentru o igienă buco-dentară corespunzătoare: periajul dinților care limitează formarea tartrului. Pentru a face acest lucru, puteți trece o compresă pliată peste dinții pisoiului. Hrana uscată ROYAL CANIN® KITTEN  ajută, de asemenea, la menţinerea igienei dentare cu ajutorul crochetelor speciale ce au un efect de periaj pe parcursul masticaţiei. 

Urechile. Pavilioanele urechii nu trebuie să adăpostească murdărie de niciun fel. Dacă este necesar, o compresă sau o bucată de bumbac umezită cu o loțiune specială va îndepărta murdăria. Nu trebuie utilizate bețișoare de bumbac. 

Ghearele. Tăierea vârfurilor ghearelor nu este deloc o mutilare. Dimpotrivă, aceasta are avantajul diminuării posibilelor zgârieturi produse de o pisică care trăiește în casă. Pentru a realiza acest lucru cu ușurință, pisoiul trebuie înfășurat într-un prosop, lăsând în afară capul și piciorul cu pricina. Folosind foarfeca specială, trebuie doar să apăsați ușor pe ultima falangă pentru a scoate în afară ghearele, una după alta. Trebuie să fiți atenți să tăiați doar partea transparentă a unghiei, fără a ajunge la partea de culoare roz, care ar sângera și să nu uitați de pintenii de la picioarele din față! De asemenea, accesul la un sisal poate fi de mare ajutor în tocirea gherelor în mod natural, în cazul pisicilor ce nu au acces la exterior.

Îmbăierea. Un pisoi care urmează să fie prezentat la expozițiile de feline sau care s-a murdărit excesiv, poate fi îmbăiat. Trebuie să utilizați un șampon special pentru pisici, să încălziți bine camera, să puneți un covor de baie antiderapant în câțiva centimetri de apă și, treptat, să umeziți pisoiul înainte de aplicarea șamponului. Clătirea completă trebuie să fie urmată de frecarea ușoară cu un prosop, iar pisoiul trebuie ținut la căldură întotdeauna, atât timp cât părul nu este uscat.

VACCINURILE ŞI DEPARAZITĂRILE

Vaccinarea este menită să stimuleze sistemul imunitar de apărare al pisoiului și trebuie începută cât mai devreme, respectiv din a 8-a sau a 9-a săptămână de viață, în cadrul vizitelor regulate la medicul veterinar. Este important să respectați programul de imunizare stabilit de către medicul veterinar. 

Pentru a lupta împotriva infestării cu paraziți interni, pisoiul trebuie deparazitat regulat de-a lungul perioadei de juniorat, în funcție de sfatul medicului veterinar. Paraziții externi, cum ar fi puricii și păduchii sunt, de asemenea, extrem de nocivi pentru sănătatea pisicii tinere. Un antiparazitar prescris de către medicul veterinar va permite tratarea pisoiului o dată ce a ajuns la vârsta de 2 luni. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close