Terrier Australian

1K

canvas_terrier australian

Informaţii generale:

Terrierul Australian este unul dintre cei mai mici dintre terrierii pentru muncă. Apărut în Tasmania, din mai multe specii Europene, prezintă aspecte importante de la terrierul mătăsos (Silky Terrier). Totodată, a fost primul terrier recunoscut cu adevărat în Australia ca şi rasă independentă. A apărut ca urmare a eforturilor îndelungate de a obţine o specie care să fie agilă, dură, neînfricată atât în interiorul casei cât şi afară şi totodată să fie mică şi aparent inofensivă. A fost un câine ideal pentru eradicarea rozătoarelor, motiv pentru care a fost dus la început în Anglia, urmând apoi călătoria înspre Australia. Aici a fost folosit atât în teatrele de luptă, în minele de aur cât şi pe vasele care călătoreau pe oceane pentru a se lupta cu rozătoare sau cu şerpi. Au existat perioade în care a fost folosit ca şi câine de pază la turmele de oi. Apariţia acestei rase se datorează încrucişării terrierului cu blană aspră (Rough-coated terrier) şi a câinelui Scotch cu o serie de alte rase englezeşti. Se dorea obţinerea unui câine mic, încăpăţânat, rapid, agil, rezistent la intemperii.

Descriere fizică:

Terrierul Australian este un câine de talie mică, încăpăţânat, mai mult lung decât înalt. Este un câine de muncă, capabil să acopere o perioadă lungă de timp fără să obosească. Mersul îi este sigur şi picioarele scurte îi asigură stabilitate în condiţii de teren dificil. Blana sa rezistentă la apă este formată dintr-un strat moale de blană interioară şi o blană dură, aspră, la exterior, de câţiva centimetri lungime, mai scurtă în zona cozii şi a picioarelor din spate. În zona gâtului blana este deasă şi lungă, în timp ce smocul din vârful capului îi conferă o expresie afectivă şi inteligentă.

Nume: Terrier Australian

Originea: Tasmania

Grupa: Terrier

Inaltime: Femela 26 – 28 cm, Mascul 26 – 28 cm

Greutate: Femela 5 – 7 kg, Mascul 5 – 7 kg

Speranta medie de viata: până la 15 ani

Culoare: bronzat, nisipos, roşcat

Temperament:  inteligent, adaptabil, jucăuş, independent, vânător

Dresaj: Dresajul acestui câine este destul de dificil din cauză că este un câine încăpăţânat şi pentru că se plictiseşte repede. Încercaţi să aveţi cu el sesiuni de dresaj cât mai scurte şi mai interactive.

Caracteristici distinctive: Terrierul Australian este un câine de talie mică, încăpăţânat, mai mult lung decât înalt. Este un câine de muncă, capabil să acopere o perioadă lungă de timp fără să obosească.

Personalitate:

Terrierul australian este un câine plin de viaţă, inteligent, adaptabil şi jucăuş. De asemenea, este independent şi mereu în alertă, în mare parte datorită instinctelor sale native de vânător. Puteţi să fiţi siguri că va alunga toate animalele mici din jurul casei, fie că sunt pisici, veveriţe, iepuri sau alte rozătoare. Fiind şi un câine de pază foarte bun, el va lătra ori de câte ori este necesar pentru a vă atenţiona cu privire la eventualele nereguli constatate pe teritoriul său. Câteodată este mult prea dornic să îşi facă treaba bine, astfel încât poate să devină agresiv dacă nu este luat în serios. Încă de când este mic este indicat să îl duceţi la o grădiniţă pentru căţei, dacă aveţi la îndemână o astfel de opţiune, şi continuaţi să aveţi grijă de antrenamentul său, cu scopul de a-l menţine sănătos din punct de vedere mental. Trebuie să ţineţi cont şi de faptul că sunt necesare numeroase vaccine şi că mulţi veterinari recomandă să se expună câinele cât mai puţin la interacţiunea cu alţi câini în spaţiul public, dacă vaccinurile nu sunt făcute. Săpatul, urmăritul prăzii şi lătratul sunt activităţile favorite ale Terrierului Australian, motiv pentru care este destul de înţelept să încercaţi să îl ţineţi ocupat, tocmai pentru a nu vă lovi de astfel de comportamente. Este indicat să îl ţineţi în lesă atunci când nu sunteţi în casă sau nu este în curtea îngrădită. În ceea ce priveşte comportamentul social, trebuie să ştiţi că nu ajunge doar dresajul normal ci este importantă şi socializarea cu familia şi prietenii, pentru a-l învăţa să iubească oamenii. Aceste experienţe îl vor ajuta să devină un adult calm, sensibil şi afectuos. Ceea ce trebuie să mai cunoaşteţi legat de această rasă este că pot fi foarte năbădăioşi în prezenţa altor câini. Încercaţi să discutaţi cu un crescător de câini experimentat înainte de a achiziţiona orice rasă. Ar fi şi mai bine dacă aţi reuşi să discutaţi chiar cu un crescător de Terrieri Australieni. Vă va ajuta să găsiţi cel mai bun specimen, acela care se potriveşte perfect pe stilul dumneavoastră de viaţă.

Dresaj:

Începeţi dresajul din momentul în care îl aduceţi acasă. Chiar dacă are doar câteva luni, terrierul australian are capacitatea de a devora tot ceea ce îl învăţaţi. Dacă aşteptaţi şase luni ca să începeţi antrenamentul cu el, veţi constata că aveţi de-a face cu un câine foarte încăpăţânat. Dresajul acestui câine este destul de dificil din cauză că este un câine încăpăţânat şi pentru că se plictiseşte repede. Încercaţi să aveţi cu el sesiuni de dresaj cât mai scurte şi mai interactive. Totodată trebuie să aveţi foarte multă răbdare cu el. Cele mai bune rezultate le primiţi dacă vă comportaţi într-un mod ferm şi autoritar.

Toaletaj:

Blana acestei rase nu necesită o atenţie foarte mare pentru că este aspră şi uşor de periat. Este de ajuns dacă îl periaţi o dată pe săptămână, pentru a îndepărta pământul şi praful adunat în blană, precum şi blana căzută. Când folosiţi peria sau piaptănul, încercaţi să ajungeţi până la piele, reuşind în acest fel un periaj corect. În ceea ce priveşte îmbăierea, este de ajuns dacă îi faceţi o baie o dată la aproximativ trei luni. Folosiţi un şampon pentru câini, pentru a evita iritarea pielii. Dacă îl îmbăiaţi mai des, blana acestuia îşi va pierde din asprime şi nu va mai semăna cu rasa pe care v-aţi dorit-o de la început.

Îngrijirea ochilor și a urechilor este un alt element important. Sunt sensibili la afecțiuni, din acest motiv fiind indicat să verificaţi cu atenţie cu ocazia perierii, şi eventualele pete, iritaţii, piele uscată sau orice alt semn de infecţie sau inflamaţie. Curăţaţi-i urechile o dată pe săptămână folosind beţişoare cu bumbac. Faceţi această îndeletnicire cu atenţie pentru a nu risca să îl răniţi.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța în fiecare zi pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timp ce sapă prin grădină.

Boli si afectiuni curente:

Terrierul australian nu este în mod cert predispus la anumite boli, dar pot să aibă parte de deficienţe medicale.  Ca afectiuni specifice ce pot fi intalnite la aceasta rasa:

– luxația patelară reprezintă o deplasare a două oase articulate, aflate în spatele genunchiului și care determină o pierdere a suprafeței de contact. La rasele mici această luxație apare sub forma unei diformități a tibiei sau a femurului.  Câinele va începe să șchiopăteze și  în funcție de gravitate poate să ajungă și la intervenție chirurgicală;

– boala capului femural , care poate foarte ușor să fie considerată a fi displazia șoldului. Apare sub forma artritei și poate suporta o intervenție chirurgicală în vederea însănătoșirii. Intervenția chirurgicală necesită ulterior și o perioadă atentă de recuperare;

– alergiile se manifestă destul de des la această rasă, cele mai întâlnite fiind cele la mâncare, cele la diverse elemente solide, și alergiile respiratorii;

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– disfuncții tiroidiene, care sunt cunoscute pentru că duc la pierderea părului, la obezitate, la letargie și la alte probleme ale pielii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close