”Aici”, o comandă necesară

661

Încă dintr-un stadiu de dezvoltare incipient, în tinerețe, câinele trebuie să fie învățat cu chemarea și trebuie să fie învățat să asculte. Acest exercițiu ar trebui să fie primul care se învață și cel mai esențial. Dacă un câine nu ascultă această comandă și nu vine când este chemat, atunci celelalte comenzi sunt inutile.

Câinele aparţine unei haite

Pentru a implementa această comandă, dresorul sau chiar dumneavoastră trebuie să vă folosiți de instinctului cățelului de a se alătura unei haite. Este important să faceți câțiva pași în spate în timp ce chemați cățelul pe nume, folosind comanda ”aici”. Dacă a înțeles ce are de făcut și a venit la dumneavoastră, recompensați-l cu prisosință și lăduați-l cât mai efervescent.

Nu trebuie în schimb să îl certați. Aplicarea de pedepse nu este un lucru bun în nicio circumstanță. Când cățelul întârzie să pornească înspre dumneavoastră atunci când îi comandați acest lucru, sau chiar se îndepărtează pentru că a observant ceva mai interesant, nu faceți din acest lucru un dezastru social. Nu alergați să îl prindeți și să îl pedepsiți pentru că în acest mod, percepția câinelui asupra comenzii se va altera considerabil. De asemenea, în ipostaza în care cățelul vine până la urmă la comandă, nu vă grăbiți să îl apostrofați sau să îl mustrați și în niciun caz să nu fiți violenți. Trebuie să înțelegeți că un câine care este ”recompensat” cu mustrări dacă a îndeplinit într-un final comanda, nu va mai avea nicio bucurie în a se implica în realizarea comenzii.

Recompensa şi lauda

Folosiți această comandă cât se poate de des și în orice ipostaze. De câte ori câinele va veni la dumneavoastră, recompensați-l, lăudați-l și dați-i ceva bun de mâncare. În scurt timp, câinele va reacționa perfect la această comandă și veți putea trece mai departe către comenzi mai complexe.

Pentru că această comandă ar trebui să fie prima comandă care se învață, este indicat ca mediul în care se fac primele încercări să fie unul lipsit de factori de interes. Cățelul trebuie să fie atent în mod necondiționat, nu să alerge tot timpul înspre alte zone de interes. Dacă sunteți pe un camp unde este multă agitație, păsări care zboară sau alți câini prin zonă, cu siguranță cățelul nu va putea să fie atent la dumneavoastră. Mai mult, repetabilitatea acestei comenzi poate să ducă la plictiseală. Un câine plictisit este un câine dezinteresat. Din acest motiv, primele comenzi de dresaj ar trebui să fie realizate în casă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close