Rasa Terrier Irlandez

1.3K

canvas_terrier_irlandez.jpg

Informaţii generale:Rasa Terrier Irlandez este probabil una dintre cele mai vechi rase de Terrieri de pe pământ, existând posibilitatea să aibă ca și strămoși, rasa Black and Tan Terrier. A fost recunoscută ca și rasă distinctă în apropierea anilor 1875, la un show canin ținut în Glasgow, Scoția. Până în anul 1879, doi Terrier Irlandezi, pe numele lor Ch.Erin și Killney Boy, au dat naștere multor campioni, fiind considerați fondatorii rasei. Anii 1880 au reprezentat o decadă de mare importanță pentru rasa Terrier Irlandez. În această perioadă, câinii din rasa Terrier Irlandez au urcat pe locul patru în topul celor mai populare rase de câini din Marea Britanie. Au fost de asemenea subiectul multor discuții cu privire la aspectul câinilor englezi, stârnind totodată o mulțime de controverse între iubitorii și crescătorii acestei rase. La această rasă se obișnuia să se taie urechile, dar începând cu anul 1889, Clubul Terrier Irlandez a cerut ca urechile câinilor să nu mai fie tăiate dacă se dorea ca aceștia să poată să participe la competiții sau să fie înregistrați în club. Această cerință a ridicat din nou multe controverse, dar în final a dus la stoparea tăierii urechilor câinilor din orice rasă existentă în Marea Britanie. În Statele Unite, rasa a cunoscut o dezvoltare rapidă, fiind apreciată și iubită. Primul câine din rasa Terrier Irlandez a fost prezentat în cadrul show-ului Clubului Westminster Kennel, în anul 1881. Primul câine din rasa Terrier Irlandez înregistrat în Clubul Kennel American s-a numit Aileen și a fost în anul 1885. Un an mai târziu, Clubul Terrier Irlandez din America a   Nume: Terrier Irlandez (Irish Terrier)

Originea: Irlanda

Grupa: Terrier

 


Inaltime: Femela 43 – 46 cm, Mascul 45 – 48 cm

Greutate: Femela 10 – 11.5 kg, Mascul 11 – 12 kg

Speranta medie de viata: până la 12 – 16 ani

Culoare: auriu, gălbui, roșiatic, roșu auriu

Temperament: În interiorul casei, câinii din rasa Terrier Irlandez iubesc să fie în centrul atenției, fiind dispuși să facă aproape orice pentru a atrage privirile înspre ei.

Dresaj:  Dresajul unui Terrier Irlandez necesită o consistență foarte mare, nerespectarea unor reguli de bază de către dumneavoastră ducând la preluarea rapidă a controlului din partea câinelui.

Caracteristici distinctive: Acești câini nu ar trebui să aibă caracteristica principală a majorității terrierilor cu picioare lungi, respectiv spatele scurt.

fost fondat. Primul război mondial a găsit câinii din rasa Terrier Irlandez ca fiind perfecți pentru îndeletnicirea de câini mesageri sau de santinele, primind numeroase medalii pentru curaj și pentru loialitate. Comandantul Școlii Engleze de Câini de Război, Lt Col E.H. Richardson, a scris despre ei următoarele cuvinte: ”Mulți soldați trăiesc astăzi datorită eforturilor acestor Terrieri. Sunt extraordinar de inteligenți, sinceri și de încredere, iar un om care are un astfel de companion, va avea alături un prieten adevărat.” Este totuși surprinzător faptul că rasa Terrier Irlandez a început să piardă din popularitate, în pofida numeroaselor sale calități. Foarte rar mai apare în ringurile de competiții, dar a primit o bine-meritată publicitate odată cu apariția filmului Firehouse Dog, în anul 2007.

Descriere fizică:

Câinii din rasa Terrier Irlandez au o construcție grațioasă, cu un corp de o lungime moderată. Acești câini nu ar trebui să aibă caracteristica principală a majorității terrierilor cu picioare lungi, respectiv spatele scurt. Este un câine robust, cu oase puternice, ceea ce îi permite să fie un câine activ, plin de energie, un câine a cărui mișcare este una lină și plăcută. Acest câine combină perfect viteza, anduranța, agilitatea și puterea, fiind astfel capabil să facă față unei palete largi de munci. Are capul bine proporționat cu restul corpului, cu mustăți și barbă lungi și un bot de asemenea lung. Fruntea îi este teșită, iar urechile îi sunt poziționate în partea din spate a craniului. Urechile îi sunt semi-aplecate și nicidecum tăiate. Expresia sa denotă un nivel superior de inteligență. Coada îi este scurtă și purtată lăsat. Blana îi este densă și sârmoasă, lăsând impresia că este ruptă. Nu este lungă, ceea ce permite observarea clară a liniei corpului.

Personalitate:

La fel ca majoritatea terrierilor, rasa Terrier Irlandez aduce cu ea o personalitate imensă într-un corp destul de mic. Sunt câini foarte energici, cărora le place să se joace și să se audă lătrând. Atunci când sunt în compania altor câini nu se vor da înapoi dacă sunt provocați la luptă. În interiorul casei, câinii din rasa Terrier Irlandez iubesc să fie în centrul atenției, fiind dispuși să facă aproape orice pentru a atrage privirile înspre ei. Sunt câini foarte interactivi, mulți dintre stăpânii acestei rase spunând adeseori că acești câini răspund verbal. În ceea ce privește copiii, se cunoaște despre câinii din rasa Terrier Irlandez că sunt foarte răbdători, fiind bucuroși dacă cineva se joacă alături de ei în curtea casei. La finalul zilei, câinele din rasa Terrier Irlandez va dori să se așeze în brațele cuiva pentru a-și primi doza de afecțiune și pentru a se relaxa. Nu necesită foarte mult exercițiu zilnic această rasă. Plimbări zilnice și câte o alergare săptămânală este de ajuns pentru a menține câinele fericit. Fiind afară, câinele dumneavoastră va dori să alerge după diverse lucruri, motiv pentru care este indicat să îi aruncați mingea sau un băț pe care să îl aducă înapoi. În interior puteți să vă jucați o mulțime de alte jocuri. Mărimea lor îi face să fie excelenți pentru apartament, dar capacitatea lor de adaptabilitate le permite să trăiască oriunde. Dacă sunt la fermă sau la casă, sunt folositori împotriva rozătoarelor, iar în centrul orașului le place să iasă afară la plimbare pentru a-și etala frumusețea. Când sunteți afară cu câinele din rasa Terrier Irlandez, trebuie să aveți în vedere o lesă sau un ham. Este un câine cu puternice instincte de urmărire a tot ceea ce mișcă, fiind aproape imposibil să opriți un terrier care s-a angajat într-o urmărire. Curtea în care stă ar trebui să aibă un gard, iar dacă îl lăsați liber atunci trebuie să fie supravegheat pentru că este un foarte bun săpător. Terrierul Irlandez este perfect pentru casele în care nu mai sunt alți câini. Pot fi agresivi în prezența altor câini și vor vâna și urmări pisicile și rozătoarele. Acești câini prezintă toate caracteristicile terrierilor, respectiv atitudinea față de alți câini, neînfricarea și un control slab al impulsurilor. Stăpânii acestor câini trebuie să fie pregătiți pentru un câine de dimensiuni mari blocat într-un corp destul de mic.

Dresaj

Dresajul rasei Terrier Irlandez, la fel ca multe alte rase de terrieri, poate să fie o adevărată provocare. Au o gândire independentă, încercând tot timpul să preia controlul casei în care locuiesc. Dresajul unui Terrier Irlandez necesită o consistență foarte mare, nerespectarea unor reguli de bază de către dumneavoastră ducând la preluarea rapidă a controlului din partea câinelui. Dresajul ar trebui să fie făcut cu o mulțime de bunătăți și cu multă răbdare. Nu tratați niciodată un câine din rasa Terrier Irlandez cu duritate pentru că imediat se va răzvrăti și nu va mai răspunde comenzilor dumneavoastră. Sunt predispuși la reacții defensive, cum ar fi mușcatul dacă nu le place cum sunt tratați. Odată ce linia ierarhică este stabilită, câinii din rasa Terrier Irlandez pot să prindă repede comenzile și să fie astfel promovați la comenzi de supunere avansată și la dresajul de agilitate. Aceste activități sunt metode foarte bune de a menține mintea câinelui mereu activă, aceștia fiind câini care au nevoie de multă stimulare mentală.

Toaletaj:

Periați-i blana săptămânal cu o perie naturală, pentru a-i păstra blana naturală și sănătoasă. Trebuie să îi tundeți blana de câteva ori pe an dacă doriți să îi păstrați textura dură și culoarea luminoasă, în special atunci când participați cu el la competiții. Dacă vă place să îl vedeți cu blana mai lungă, ceea ce îi conferă un aspect destul de rebel, atunci nu trebuie să vă gândiți la tuns sau la scurtat blana. Acești câini nu lasă în urma lor mult păr, fiind adeseori nonalergenici. Totuși, nu trebuie să fie considerat nonalergenic în totalitate, pentru că nu există o astfel de rasă. Fiecare câine produce alergeni prin mătreață, salivă și urină. Astfel, acele persoane care au probleme cu alergiile, pot să tolereze această rasă de câini.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Terrier Irlandez este o rasă destul de sănătoasă față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

– narcolepsia este o dereglare neurologică cauzată de incapacitatea creierul de a realiza un tipar regulat în ceea ce privește trezitul și adormitul. Un câine cu această boală va deveni subit somnoros și imediat va și adormi;

– boala Von Willebrand înseamnă lipsa unei substanțe care ajută plachetele să formeze cheaguri, motiv pentru care câinii care au această boală sângerează excesiv atunci când se rănesc, oricât de mică ar fi rana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close