Rasa Bobtail Japoneză

1.4K
Informaţii generale:Nu se cunoaște cu exactitate când și unde a fost dezvoltată rasa Bobtail Japoneză. Ceea ce este recunoscut de toată lumea este că această rasă a hoinărit prin Orientul Îndepărtat timp de secole, poate chiar mai mult. Siguranța acestei afirmații vine din numeroasele referințe la această rasă apărute în folclorul Japonez. Una dintre cele mai cunoscute și transmise povești este despre o mică femelă cu coada scurtă, pe nume Maneki-Neko, și despre care se spunea că a devenit un punct de reper pentru călători, fiind asociată cu aducerea de noroc în viață. O reproducere a pisicii Maneki-Neko, cu o lăbuță ridicată în semn de bun-venit, există pe fațada Templului Gotokuji din apropierea orașului Tokyo. În timp ce datele istorice nu explică originile pisicii din rasa Bobtail Japoneză, folclorul în schimb explică proveniența acesteia. O legendă bine-cunoscută povestește despre o pisică dormind în apropierea unui foc. Coada acestei pisici a fost cuprinsă de flăcări, iar pisica speriată a început să alerge pe străzile Orașului Imperial, dând foc la toate casele pe lângă care trecea. Până dimineața, tot orașul a fost mistuit de flăcări, iar împăratul, nervos, a decretat ca tuturor pisicilor să le fie tăiate cozile, pentru a preveni un alt posibil dezastru. Pisicile domestice au fost aduse în Japonia din China și din Coreea, la începutul secolului al șaselea, dar nu se știe despre aceste pisici dacă au avut sau nu bobtail. Acest tip de coadă în formă de bob a fost totuși foarte comună în jurul   Nume: Bobtail Japoneză

Originea: Japonia

Grupa: Pisici cu părul scurt

 


Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 2,5 – 4 kg, Mascul 2,7 – 4,5 kg

Speranta medie de viata: până la 9 – 15 ani

Culoare:  majoritatea culorilor sunt acceptate

Temperament: Pisica din rasa Bobtail Japoneză este jucăușă și inteligentă. Va aprecia jucăriile de tip puzzle, jucării care îi vor provoca intelectul și îi vor ocupa timpul.

Caracteristici distinctive: Blana îi camuflează structura osoasă a cozii, care variază puternic de la o pisică la alta. Coada este de aproximativ 10 cm lungime, dar se strânge în formă de spirală, motiv pentru care pare a fi mult mai scurtă.

secolului XVII, din moment ce pisici tricolore, cu coadă scurtă au fost desenate pe multe picturi pe coajă de lemn Japoneze, precum și în picturile pe pânzele de mătase. Pisicile tricolore, în marea lor majoritate albe cu pete roșii și negre erau numite Mi-Ke. Pisicile tricolore cu bobtail erau considerate a fi purtătoare de noroc. Japonezii au păstrat această rasă de pisici pentru grația și frumusețea lor, fiind apreciate și ținute în temple, precum și în casele familiilor imperiale timp de mulți ani. La un moment dat, între secolele XIII și XV, odată cu creșterea industriei japoneze de țesături din mătase, șoarecii au amenințat fermele de viermi de mătase, din care era extrasă și produsă materia primă pentru țesături. Pentru a stopa un asemenea dezastru, guvernul Japonez a decretat ca pisicile să fie lăsate libere, să vâneze rozătoarele și să protejeze astfel industria de țesături. În scurt timp, pisica din rasa Bobtail Japoneză a devenit o pisică de stradă, nemaifiind cocoloșită în casele nobililor Japonezi. În Statele Unite ale Americii, pisici din rasa Bobtail Japoneză pot fi văzute doar în cadrul competițiilor sau în casele iubitorilor și crescătorilor, în timp ce în Japonia, această rasă poate fi văzută pe străzile și aleile orașelor, dar și în casele crescătorilor acestei rase. Până de curând, în Japonia, această rasă a fost considerată o pisică domestică cu trăsături comune, decât o rasă pură. Abia în anul 1960, Statele Unite ale Americii au început să includă această rasă în cadrul competițiilor. Această rasă este considerată de Japonezi chiar și astăzi că este o rasă care aduce noroc, iar figurine mici reprezentând pisica Maneki-Neko pot fi cumpărat din multe magazine Japoneze. Există documente care atestă că în anul 1908 au fost aduse în America pisici din rasa Bobtail Japoneză de către militarii trimiși acolo. Totuși, doar după ce Elizabeth Freret a aduse trei pisici din această rasă în America, în anul 1968, a început un program intensiv de dezvoltare a rasei. Freret a achiziționat aceste pisici de la un crescător Japonez pasionat, care a fost interesat de această rasă imediat după terminarea celui de-al doilea război mondial. În anul 1969, CFA a acceptat înregistrarea rasei Bobtail Japoneză, iar astăzi, majoritatea asociațiilor au acceptat această rasă. Mult mai recent, o variantă cu părul lung al rasei a fost acceptată și recunoscută de către majoritatea asociațiilor. Despre această variantă cu păr lung, se crede că a existat în paralel cu rasa Bobtail Japoneză cu păr scurt, existând și despre aceasta numeroase dovezi scrise și desenate. Varietatea cu păr lung a fost observată cu precădere în zonele mai reci ale Japoniei, acolo unde părul lung le proteja de frig.

Descriere fizică:

Gena responsabilă pentru coada în formă de bob este o simplă genă recesivă. Dacă sunt încrucișate două pisici din rasa Bobtail Japoneză, atunci cu siguranță că vor avea pui Bobtail. Gena vinovată de Bobtail nu are nicio legătură cu gena Manx și de asemenea nu poate să fie asociată cu vreun defect genetic. Blana îi camuflează structura osoasă a cozii, care variază puternic de la o pisică la alta. Coada este de aproximativ 10 cm lungime, dar se strânge în formă de spirală, motiv pentru care pare a fi mult mai scurtă. Corpul lung și musculos nu ar trebui să aibă aspectul tubular a pisicii Orientale sau a Siamezei. Picioarele îi sunt lungi, cu picioarele din spate purtat la un unghi care îi permite să își țină spatele drept. Fiecare pisică are o coadă unică, care poate avea diverse combinații de curbe sau unghiuri. Coada se poate mișca de la bază, fiind de altfel foarte expresivă. Obrajii înalți împreună cu ochii alungiți îi oferă acestei pisici aspectul Oriental. Blana poate să fie scurtă, moale și mătăsoasă, sau poate fi lungă la varietatea cu blană lungă.

Caracteristici generale: Pisica din rasa Bobtail Japoneză este o pisică de mărime medie, cu linii corporale line și cu o structură osoasă bine proporționată. Este o pisică cu o musculatură bine dezvoltată, cu un corp subțire și drept, nicidecum cu o constituție masivă. Coada seamănă mai mult cu cea a unui iepure decât cu coada unei pisici.
Corp: Are un corp de o mărime medie, alungit, ușor aplecat, elegant și nicidecum tubular. Arată o foarte bine dezvoltată musculatură, fără să fie totuși exagerată. Nu este deloc slabă.
Cap: Îi formează un triunghi echilateral aproape perfect, cu linii și curbe elegante, line, cu pomeții ridicați și cu un stop destul de bine evidențiat. Nasul îi este lung și bine definit, iar botul îi este destul de mare și rotunjit.
Urechile: Sunt mari, ridicate și așezate destul de distanțat una de cealaltă. Există o simetrie frumoasă acolo, nefiind lăsate să fluture în voie.
Ochii: Sunt mari, ovali și destul de depărtați unul de celălalt. Poziția lor în cadrul craniului este una pronunțat alungită. Culoarea ochilor ar trebui să fie în general în perfectă armonie cu culoarea blănii.
Coada: Este foarte vizibilă și compusă din una sau mai multe curbe sau unghiuri. Ar trebui să fie proporțională cu restul corpului. Blana de pe coadă este lungă și creează un ghemotoc care nu permite să se vadă structura osoasă a acesteia.
Blana: Este scurtă sau de lungime medie, moale și mătăsoasă, fără blană interioară. Pentru varietatea cu blană lungă, aceasta este de asemenea moale și mătăsoasă, fără blană interioară. Este de preferat ca smocuri mai mari de blană să se găsească în zona frunții și a urechilor, precum și pe degetele de la picioare.

 

Personalitate:

Pisica din rasa Bobtail Japoneză este o pisică activă și afectivă, care va vorbi cu dumneavoastră pe o tonalitate moale și blândă. Veți rămâne uimiți de diversitatea și complexitatea vocabularului acestei pisici. Nu este deloc gălăgioasă, dar va dori să comunice cu dumneavoastră tot timpul, având mereu ceva de spus și găsind tonalitățile necesare pentru a o face. Atunci când nu vă va spune cum i-a trecut ziua sau când nu vă va întreba cum a trecut ziua dumneavoastră, cu siguranță că o veți vedea ducând cu ea jucăria favorită sau jucându-se cu lăbuța în apă. Le place să se joace în apă, motiv pentru care puteți să fiți siguri că va învăța să dea drumul la robinet, ceea ce uneori ar putea provoca neplăceri. Pisica din rasa Bobtail Japoneză este jucăușă și inteligentă. Va aprecia jucăriile de tip puzzle, jucării care îi vor provoca intelectul și îi vor ocupa timpul. De asemenea, îi place la nebunie să se joacă în cada plină de apă, să vâneze o rățușcă de pluș. Este foarte bună atunci când vine vorba de învățat noi comenzi, putând fi de asemenea învățată să meargă în lesă, atâta timp cât va considera acest lucru ca fiind ceva haios. Atunci când vă veți așeza în fața televizorului, așteptați-vă să o vedeți gudurându-se în brațele dumneavoastră. Este o pisică foarte adaptabilă, capabilă să călătorească distanțe lungi, ceea ce o face să fie alegerea perfectă pentru o familie care călătorește mult, pentru șoferi sau pentru familiile care trăiesc în rulote. Pe de altă parte, pisica din rasa Bobtail Japoneză poate să fie destul de încăpățânată, fiind dificil să îi schimbați percepția despre ceea ce este corect de făcut și ce nu. Este o pisică ocupată și ar trebui să aibă o companie, fie oameni, fie o altă pisică bobtail. Un companion câine este o alegere și mai bună, în special datorită faptului că îl va ține ocupat în perioada în care dumneavoastră sunteți la serviciu. Nu uitați că o pisică din rasa Bobtail Japoneză care este plictisită este o pisică extrem de creativă și nu chiar într-un mod plăcut.

Toaletaj:

Blana pisicilor din rasa Bobtail Japoneză este foarte ușor de îngrijit. Nu se încâlcește, iar o periere săptămânală pentru îndepărtarea firelor moarte ar trebui să fie de ajuns. Atât varietatea cu păr scurt, cât și cea cu păr lung își schimbă blana de două ori pe an. Blana este foarte rezistentă la apă, ceea ce înseamnă că durează destul de mult până când o veți uda pentru a o spăla cu șampon. Aveți foarte mare grijă cum umblați cu coada pisicii, în special atunci când este mai rigidă. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare.  Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Bobtail Japoneză este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– dermatita corneeană reprezintă prezența pielii sau a firelor de păr pe suprafața corneei unuia sau ambilor ochi. Acest lucru poate să fie corectat chirurgical;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei.

– seboreea uscată apare ca bucăți de piele (mătreață) în zona capului și a urechilor. Zonele bolnave trebuie spălate cu săpun medicinal iar mâncarea să conțină proteine și cât mai puține grăsimi;

– atacuri neurologice, cauzate de mai mulți factori și care pot apărea în orice moment. Tremuratul, urinatul subit, privitul în gol, spasme musculare, pierderea conștiinței sunt exemple de posibile astfel de atacuri. Acestea pot fi ținute sub control prin medicamentație, dar nu pot fi stopate.

Join the Conversation

  1. Pisica Bobtail japoneza este foarte simpatica. Insa ce spuneti despre Sphynx ? Este o rasa creata de om in laborator asa cum se aude ? https://istratepaula.wordpress.com/

    1. Buna ziua, o să venim în curând și cu informații despre rasa Sphynx. Mulțumim pentru că ne urmăriți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close