Rasa Sfinx

3.3K
Informaţii generale:

Rasa Sfinx nu este singura variație de pisici fără păr în cadrul pisicilor domestice. Această mutație naturală, spontană a fost observată în diverse locații în întreaga lume în ultimii o sută de ani. Cartea Pisicilor (Simpson, 1903) a menționat o pereche de pisici fără păr care aparțineau unui crescător din New Mexico. Denumite ”Mexicanele fără păr”, se presupune că aceste pisici au fost obținute de la Indienii din Albuquerque. În anul 1950, o pereche de pisici Siameze din Paris, Franța, au dat naștere la trei pisicuțe fără păr. Acest rezultat a fost obținut din nou prin încrucișarea acelorași părinți. Încrucișarea cu alte pisici Siameze nu au obținut rezultatele dorite. Alte asemenea de specimene fără păr au apărut și în Maroc, Australia, Carolina de Nord și în 1966, în Canada, acolo unde o pereche de pisici domestice cu părul scurt au dat naștere unei pisici fără păr. Un crescător pe nume Ryadh Bawa a reușit să obțină părinții acestei din urmă pisici fără păr, și cu ajutorul mai multor crescători au pus bazele unui program de încrucișări selective. CFA au recunoscut inițial noua rasă și culoarea care o definea, pentru ca în anul 1971 să îi retragă recunoașterea din cauza unor probleme legate de infertilitate. Linia pisicii fără păr din Canada nu a mai fost continuată după anii 1980, nefăcând parte din rasa pe care o cunoaștem astăzi.

  Nume: Sfinx

Originea: America/Olanda/Canada

Grupa: Pisici de mărime medie

Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 3,5 – 6,5 kg, Mascul 4 – 7 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 15 ani

Culoare:  toate culorile și inclusiv pete

Temperament: Un atribut foarte bun la această pisică este faptul că iubește să fie în centrul atenției. Acest lucru este foarte util pentru ea, având în vedere că indiferent dacă dorește sau nu, aspectul ei o va plasa automat în centrul atenției.

Caracteristici distinctive: Când vine vorba despre aspectul fizic exterior al acestei pisici, părerile sunt împărțite destul de radical. Există mulți crescători care consideră această rasă ca fiind unică și exotică, în timp ce mulți alții consideră că ar fi fost mult mai bine dacă ar fi avut ceva ”haine” pe ea.

Rasa Sfinx a apărut în anul 1975, atunci când proprietarii unei ferme din Minnesota, Milt și Ethelyn Pearson au descoperit că o pisică fără păr a fost născută de către pisica lor (cu blană normală), Jezabelle. Acestei pisicuțe fără blană, pe care au denumit-o Epidermis, i s-a alăturat un an mai târziu încă una, pe care au denumit-o Dermis. Ambele au fost vândute către crescătorul de pisici din Oregon, Kim Mueske. Acesta a folosit cele două pisici pentru a pune bazele rasei. O altă persoană care a lucrat cu pisicile din linia celor ale lui Pearson a fost Georgiana Gatteny din Brainerd, Minnesota. Ea a folosit în încrucișările sale pisici din rasa Cornish Rex. Aproximativ în același timp (1978), crescătoarea de Siameze, Shirley Smith din Ontario, Canada, a găsit trei pisici fără păr pe străzile din cartierul ei. În 1983 a trimis două dintre ele Doctorului Hugo Hernandez în Olanda. Acesta a încrucișat cele două pisici, pe nume Punkie și Paloma, cu un Devon Rex de culoare albă pe nume Curare van Jetrophin. Descendenții acestor pisici, împreună cu descendenții pisicilor din Minnesota și Oregon, au devenit fundația acestei noi rase pe care o cunoaștem astăzi ca și rasa Sfinx. Pentru că au existat foarte puțini crescători ai acestei rase, pisicile din rasa Sfinx nu au cunoscut promovarea pe care ar fi trebuit să o aibă. În acest moment, crescătorii și iubitorii acestei rase fac demersurile pentru a obține recunoașterea CFA. Rasa Sfinx va trebui să apară ca și o rasă nouă, mai degrabă decât o rasă care a mai fost supusă atenției și chiar acceptată de către CFA.

Descriere fizică:

Când vine vorba despre aspectul fizic exterior al acestei pisici, părerile sunt împărțite destul de radical. Există mulți crescători care consideră această rasă ca fiind unică și exotică, în timp ce mulți alții consideră că ar fi fost mult mai bine dacă ar fi avut ceva ”haine” pe ea. Având în vedere aspectul diferit față de ceea ce suntem obișnuiți, această pisică a atras câteva sentimente negative din partea multora. De asemenea, gena care guvernează lipsa părului poate să fie considerată o neconformitate genetică, din moment ce pisica este greu adaptabilă atât la căldură cât și la frig. Pe de altă parte, crescătorii care țin cu această rasă spun că și noi, oamenii, suntem în marea majoritate fără păr, comparativ cu cele mai apropiate specii de noi, și nu ne-a deranjat acest lucru foarte mult.

Caracteristici generale: Cea mai distinctivă caracteristică a acestei pisici este aspectul ei exterior, fără păr. Totuși, pisicile din rasa Sfinx nu sunt de fapt complet lipsite de păr, ci ar trebui să existe unele rămășițe de fire de păr deasupra nasului și pe urechi. Sfinx este o pisică de mărime medie și cu o constituție medie, dar cu o greutate surprinzătoare pentru mărimea ei. Femelele sunt în general mai mici decât masculii. La atingere, corpul îi este cald și moale, cu o suprafață a pielii asemănătoare cu o piersică sau cu o nectarină.
Corp: Are un corp de o lungime medie, puternic și musculos, cu un piept mare și rotund și un abdomen de asemenea rotund. Partea din spate îi este rotunjită și cu o musculatură bine dezvoltată. Linia spatelui se ridică puțin începând cu zona din spatele umerilor, pentru a fi în armonie cu lungimea picioarelor din spate atunci când stă în picioare. Osatura îi este medie. Gâtul este de lungime medie, rotunjit, acoperit de musculatură și prezintă o ușoară arcuire. Picioarele sunt de mărime medie, bine proporționate cu restul corpului. Picioarele din spate sunt ușor mai lungi decât cele din față, dar toate au o musculatură bine dezvoltată.
Cap: Este format din multe unghiuri ascuțite, fiind mai mult lung decât este lat. Are obraji proeminenți, un stop distinctiv al mustăților. Botul are o formă pătrată, ajutat fiind de mustăți. Craniul îi este ușor rotunjit, cu o zonă netedă în fața urechilor. Nasul îi este drept, existând un stop moderat deasupra nasului. Obrajii îi sunt proeminenți și rotunjiți, definindu-i ochii și formând o curbă deasupra stopului mustăților. Are o bărbie puternică, bine dezvoltată care formează o linie perpendiculară cu buza superioară.
Urechile: Sunt mari și foarte mari. Sunt largi la bază, deschise și ținute în sus. Când sunt văzute din față, baza exterioară a urechii ar trebui să fie situată la nivelul ochilor, nefiind poziționată nici mai sus înspre vârful capului și nici mai jos de nivelul ochilor.
Ochii: Sunt mari, în formă de lămâie, largi în partea centrală. Sunt plasați la un unghi ușor ridicat, aliniați fiind cu baza exterioară a urechii. Ochii trebuie să fie depărtați unul de celălalt, distanța dintre ei fiind de cel puțin lungimea unui ochi. Orice culoare a ochilor este acceptată atâta timp cât este în armonie cu culoarea pielii.
Coada: Este conică, flexibilă și lungă, menținând totodată proporția cu lungimea corpului.
Blana: Această pisică este una fără păr. Totuși, fire de păr fine și scurte pot să apară pe picioare, pe partea exterioară a urechilor și pe coadă. Partea de sus a nasului ar trebui să prezinte blană normală. Restul corpului variază în funcție de fiecare pisică în parte, putând fi complet lipsită de păr, sau cu un tipar asemănător unei piersici. Pielea cu riduri este cea mai dorită, în mod particular dacă aceste riduri apar în zona botului, între urechi și între umeri. În general nu prezintă mustăți, dar dacă totuși există, acestea vor fi foarte scurte. Poate să aibă orice culoare, fiind acceptate chiar și petele de diferite culori.

 

Personalitate:

Un atribut foarte bun la această pisică este faptul că iubește să fie în centrul atenției. Acest lucru este foarte util pentru ea, având în vedere că indiferent dacă dorește sau nu, aspectul ei o va plasa automat în centrul atenției. Pisica din rasa Sfinx va cere tot timpul atenția oamenilor din jurul ei și va face orice pentru a fura un zâmbet de pe fețele acestora. Acest aspect este de asemenea util atunci când trebuie să fie dusă la medicul veterinar. De asemenea, afecțiunea pe care o poartă față de persoanele din jurul ei o face un excelent animal de terapie pentru persoane cu autism sau alte astfel de condiții. Atunci când nu primește atenție de la cei din jur, natura curioasă și energică a pisicii din rasa Sfinx o trimite să exploreze împrejurimile, să se cațere în pomul ei artificial, sau să caute locuri înalte. Îi mai face plăcere să se joace cu insectele. Se atașează foarte puternic de jucării și în special de cele de tip puzzle care îi pun la încercare mintea și musculatura. Este o pisică foarte sociabilă. Dacă sunteți plecați pe timpul zile, pisicii Sfinx îi va plăcea să aibă partener o altă pisică Sfinx, o altă pisică sau chiar un câine. Îi place compania altora și, cel mai important, îi place să aibă ceva care să îi țină de cald, poate o pătură sau o pernă și care să îi permită să se cuibărească. Trebuie să vă așteptați din partea ei să doarmă cu voi în pat, cel mai probabil chiar sub pătură.

Toaletaj:

În ciuda faptului că este o pisică fără păr, rasa Sfinx are nevoie de cel puțin la fel de multă îngrijire ca și o pisică normală, poate chiar mai mult. Pielea lor trebuie să fie ținută mereu umezită, folosindu-se un ulei de piele fără miros. De asemenea au nevoie de îmbăieri săptămânale pentru a nu vă umple casa de pete de grăsime. Folosiți la îmbăiere un șampon pentru copii și spălați bine, mai ales în zona ridurilor. Dacă începeți îmbăierea încă de când este mică, pisica se va obișnui cu acest tratament și chiar îi va plăcea. Aveți grijă ca după îmbăiere să îi uscați pielea dintre riduri, pentru că în caz contrar, umezeala rămasă acolo poate să ducă la iritații și la boli ale pielii. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare. Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Sfinx este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

cardiomiopatia constă într-o dereglare a sistemului electric al inimii, ducând astfel la aritmii. Atunci când bătăile neregulate ale inimii sunt succesive, acest lucru poate să ducă chiar la deces;

– insuficienţa renală cronică este o tulburare în care rinichii îşi pierd încet capacitatea de concentra urina şi de a elimina deşeurile. Prin această boală structura rinichilor se schimbă, pierzându-se nefronii, unităţile funcţionale ale rinichilor.

– urticaria pigmentată este o boală a pielii care se manifestă prin apariția unor cruste inflamate la nivelul corpului;

– urolitiaza este o boală întâlnită destul de frecvent, în urma căreia la nivelul aparatului urinar se formează unele concrețiuni minerale care sunt eliminate prin urină. Acestea port să producă leziuni la nivelul căilor urinare, ceea ce duce la dureri puternice în timpul urinării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close