Informaţii generale:Originile rasei Prepelicar Irlandez se întind în zona Irlandei, în anii 1700. Un secol mai târziu, rasa a fost stabilizată nu numai în țara de origine, dar și în Insulele Britanice. În timp ce despre strămoșii acestei rase se mai discută încă destul de ardent, unii posesori ai rasei consideră că rasa Prepelicar Irlandez este un descendent direct ai Spanielului de Apă Irlandez și a Terrier-ului Irlandez. Alți experți spun însă că este mult mai probabil ca această rasă să aibă strămoși în Prepelicarii Englezești, care au fost încrucișați cu Spanielii de Apă Irlandezi, cu Springer Spanielul și cu Pointerii, existând totodată și urme de Prepelicar Gordon în gena acestora. Primul Prepelicar complet roșu a apărut prima dată în Irlanda în secolul XIX. Strămoșii acestuia erau în general bicolori, respectiv roșu și alb. Această rasă a fost apreciată pentru simțul lor olfactiv foarte bine dezvoltat, ceea ce i-a făcut să fie excelenți la localizarea păsărilor. Au fost pregătiți pentru a descoperi locația păsărilor, nu pentru a le urmări. Odată ce a reușit să găsească păsările, Prepelicarul Irlandez rămâne pe loc, nu se angajează în urmărirea lor, tocmai pentru a nu intra în bătaia puștilor vânătorilor. În America, primul câine din rasa Prepelicar Irlandez a fost dus în anii 1800, pentru a munci ca și vânător de păsări, cum sunt găinile de munte, ciocănitoarele, fazanii, prepelițele, potârnichile, rațele sălbatice și lișițele. Un exemplar legendar de Prepelicar Irlandez a fost și Elcho, care a ajuns în America în anul 1875. Acest exemplar a fost unul dintre primii câini care au reușit să câștige atenția publicului atât în ring, dar și la vânătoare. Totuși, majoritatea | Nume: Prepelicar Irlandez (Setter Irlandez)
Originea: Irlanda Grupa: Câini de vânătoare (prepelicari)
Greutate: Femela 27 – 30 kg, Mascul 28 – 32 kg Speranta medie de viata: până la 11 – 15 ani Culoare: mahon ars, maro, roșcat. Temperament: Sunt câini de pază foarte buni, ceea ce înseamnă că vă vor anunța imediat ce simt apropierea vreunei persoane, dar asta nu înseamnă că sunt câini care vă și protejează. Dresaj: . Este foarte important să vă învățați prepelicarul ce înseamnă bunele maniere, să nu sară pe oameni, indiferent de cât de bucuroși sunt să îi vadă. Caracteristici distinctive: Blana îi este netedă, dreaptă și de lungime medie. Pe spate, pe partea din spate a picioarelor, pe burtă și pe coadă, blana este mai lungă și sub formă de franjuri, ceea ce îi oferă protecție. |
crescătorilor nu au ales calea dezvoltării rasei pentru apariții în competiții. Prepelicarul Llewellin și Pointerul au fost îndreptați înspre competițiile în ring, în timp ce rasa Prepelicar Irlandez a rămas o rasă de câini de companie în cadrul vânătorilor, îmbinând cu deosebit talent atât indicarea prăzii cât și aducerea ei. Frumusețea fizică a acestei rase, împreună cu temperamentul lor efervescent, nu le-a permis acestor câini să scape de competițiile canine. La mijlocul anilor 1900, majoritatea iubitorilor rasei dezvoltau această rasă pentru aspect și nu pentru abilitățile lor de vânători. Se crede că unii crescători au încrucișat câinii din rasa Prepelicar Irlandez cu rasa Borzoi, pentru a le da un aspect mult mai frumos, cu un corp mai lung, mai atletic. Totuși, această practică nu a ținut mult timp, pentru că tradiționaliștii crescători ai rasei nu au permis remodelarea acesteia. Astăzi, mulți crescători încearcă din răsputeri să readucă în câinii Prepelicari Irlandezi abilitățile lor inițiale de vânători, fără să sacrifice aspectul, culoarea și personalitatea rasei.
Descriere fizică:
Câinii din rasa Prepelicar Irlandez sunt unii dintre cei mai frumoși câini existenți, frumusețea lor fiind rezultatul unei necesități apărute. Constituția lui elegantă, dar totodată substanțială îi permite să vâneze cu viteză și cu multă energie. Este construit mai mult lung decât înalt, ceea ce îi oferă destul de mult spațiu pentru a se mișca, fără să se încurce în propriile picioare. Când aleargă reușește să fie deosebit de eficient și să acopere zone mari. Capul este destul de mare, finalizându-se cu un bot lung și puternic. Are fruntea teșită și ochii mici și negri. O caracteristică distinctivă a acestei rase este forma urechilor, care îi sunt lungi, ținute atârnând și cu multă blană pe ele. Are picioare puternice și o musculatură foarte bine definită. Nasul îi este negru și ușor ascuțit. Blana îi este netedă, dreaptă și de lungime medie. Pe spate, pe partea din spate a picioarelor, pe burtă și pe coadă, blana este mai lungă și sub formă de franjuri, ceea ce îi oferă protecție.
Personalitate:
Câinii din rasa Prepelicar Irlandez au fost creați pentru a fi vânători de păsări, pentru a le urmări, a le identifica locația și pentru a aduce vânatul vânătorilor. Astăzi, acești câini nu mai sunt folosiți foarte mult la vânătoare, frumusețea lor făcându-i mult mai apreciați ca și animale de companie. Câinii din rasa Prepelicar Irlandez sunt loiali familiilor lor, în special acelor familii care au o viață activă. Se înțeleg excelent cu copiii, iubesc oamenii și se înțeleg foarte bine cu alte animale de companie. Vor dori tot timpul să facă parte din orice activitate a familiei. Deși sunt în general niște câini cu bune maniere, Prepelicarii Irlandezi sunt câini care debordează de energie și care sunt predispuși să sară și să se joace tot timpul cu oaspeții. Sunt câini de pază foarte buni, ceea ce înseamnă că vă vor anunța imediat ce simt apropierea vreunei persoane, dar asta nu înseamnă că sunt câini care vă și protejează. Trebuie să înțelegeți că acești câini iubesc oamenii, iar vizitatorii pe care îi primiți în casă vor fi tratați ca și niște prieteni vechi. Câinii din rasa Prepelicar Irlandez au nevoie de multă activitate, pentru a-și menține o sănătate mentală bună. Persoanele care își îndreaptă atenția înspre această rasă trebuie să înțeleagă că este nevoie să își aloce cel puțin o oră în fiecare zi pentru a face diverse activități cu câinele lor. Acești câini au nevoie să alerge, nu doar să se plimbe, motiv pentru care, este indicat să le permiteți să alerge cel puțin de câteva ori pe săptămână. Sunt câini care se simt excelent la țară, nu într-un apartament. Au nevoie de spațiu pentru a alerga și pentru a-și consuma energia. La fel ca și în cazul multor altor rase, anxietatea apărută ca urmare a singurătății este ceva normal. Câinii din rasa Prepelicar Irlandez sunt câini foarte sociabili, iubind să își petreacă timpul alături de oameni. Dacă îi lăsați singuri lungi perioade de timp, pot să dezvolte comportamente distructive și lătrat în exces. Este important să îl ajutați să își consume energia înainte de a-l lăsa singur, pentru că altfel, tendințele distructive se vor înrăutăți. Câinii din rasa Prepelicar Irlandez sunt perfecți pentru persoanele care au un program de muncă flexibil, sau pentru familiile care stau destul de mult timp pe acasă.
Dresaj
Câinii din rasa Prepelicar Irlandez au nevoie de foarte puțin dresaj, atunci când vine vorba de a vâna păsări. În schimb, când vine vorba despre dresajul pentru supunere și pentru comportamentul în casă, problemele încep să apară. Nu trebuie să îl confundați cu un Golden Retriever, chiar dacă seamănă destul de mult. Dresajul unui câine din rasa Prepelicar Irlandez înseamnă foarte multă răbdare, consistență și o atitudine calmă și pozitivă. Este o rasă care își dezvoltă foarte rapid obiceiuri, iar de cele mai multe ori, obiceiurile proaste nu pot fi schimbate. Din acest motiv, cu cât începeți mai repede dresajul câinelui, cu atât veți reuși să depășiți anumite inconveniente. Acești câini pot să fie foarte încăpățânați odată ajunși la maturitate, chiar dacă au primit exercițiile adecvate. Este foarte important să vă învățați prepelicarul ce înseamnă bunele maniere, să nu sară pe oameni, indiferent de cât de bucuroși sunt să îi vadă. Dresajul pentru agilitate este o metodă foarte bună pentru a menține temperamentul unui Prepelicar Irlandez în note adecvate. Chiar dacă nu sunt Golden Retrieveri, și nu vor câștiga campionate de agilitate, Prepelicarul Englez apreciază atât activitatea în sine, cât și momentele de conexiune între el și dumneavoastră.
Toaletaj:
Periați-vă Prepelicarul Irlandez cel puțin la două zile pentru a menține aspectul lucios al blănii și pentru a evita încâlceala firelor. Verificați să nu aibă mizerii sau alte obiecte agățate prin blană dacă a fost și s-a jucat pe afară. Nu ar trebui să aibă nevoie de o baie decât dacă s-a jucat în ceva urât mirositor, cu condiția să îl periați regulat. Totuși, dacă vă veți prezenta cu el în ring, atunci sunt necesare băi mai dese. Nu uitați să folosiți un șampon special pentru câini, pentru a evita uscarea pielii și a blănii.
Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră. Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.
Boli si afectiuni curente:
Rasa Prepelicar Irlandez este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:
– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;
– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;
– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea din el;
– cataracta apare de obicei la vârsta de 1 sau 2 ani, cunoscută și ca și cataractă juvenilă. De obicei nu duce la orbire, dar este indicat ca animalele care prezintă această afecțiune să nu li se permită să aibă urmași;
– displazia retinei este o degenerare a retinei, care înseamnă că celulele țesutului retinian nu s-au dezvoltat complet. La căței, retina va apărea sub formă de straturi de țesut cutat;
– Panosteitis este o afecțiune inflamatorie a oaselor, cel mai frecvent apărând la masculi. Se manifestă ca și schiopătat și poate să dispară de la o zi la alta. De obicei apare pe perioada de creștere a câinelui;
– Osteodistrofia hipertrofică este o boală osoasă care apare atunci când dezvoltarea, creșterea câinilor este foarte rapidă. Apare în jurul vârstei de 3 – 6 luni și se manifestă prin lipsa poftei de mâncare, stări febrile, schiopătat. Se poate identifica boala atunci când se observă că articulațiile sunt calde și umflate;
– epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;
– Osteochondrosis Dissecans (OCD) este o afecțiune ce apare la câinii de talie mare ce cresc rapid, unde unele cartilaje din încheieturi nu se formează corespunzător. Hrănirea câinelui într-o manieră corectă și echilibrată poate ajuta la dezvoltarea sănătoasă a încheieturilor. Cu toate acestea, însă, mulți câini au nevoie de intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cartilagiilor anormale.