Rasa Pointer German cu Păr Scurt

1.1K

canvas_pointer_german.jpg

Informaţii generale:Primele apariții ale unor varietăți de pointer datează undeva în jurul secolului XVII, dar rasa Pointer German cu păr scurt așa cum o cunoaștem astăzi a fost creată la mijlocul secolului XIX. Scopul principal al acestei rase era acela de a fi cei mai buni vânători. Pointerul German, sau Câinele de Păsări German este un produs al încrucișării între rasa Pointer Spaniel și Bloodhounds, care a dus la apariția unui câine de vânătoare mare, cu un nas foarte fin. Vânătorii au căutat câini cu o personalitate ce poate fi ajustată, dar în final au ajuns să se uite și la stilul și eleganța acestora, alături de natura lor ascultătoare și puternicele lor abilități de vânătoare. Acești vânători foloseau Pointerii importanți din Anglia pentru a adăuga stil câinilor lor, reușind astfel să creeze un câine care era capabil să muncească atât pe uscat cât și pe apă. Prințul Albrecht zu Solms-Braunfeld al Casei Regale din Hanover a primit meritele pentru încurajarea crescătorilor să aleagă câini după funcționalitatea lor și nu după aspect. Rezultatul obținut a fost un câine atletic și cu viteză de reacție, un câine totodată inteligent și excelent companion. Primul câine din rasa Pointer German cu părul scurt a fost dus în America în anul 1925 de către Dr Charles Thornton din Montana, care a și început să crească acești câini. Abia cinci ani mai târziu,   Nume: Pointer German cu Părul Scurt

Originea: Germania

Grupa: Câini de vânătoare

 


Inaltime: Femela 58 – 65 cm, Mascul 60 – 66 cm

Greutate: Femela 20 – 30 kg, Mascul 22 – 32 kg

Speranta medie de viata: până la 12 – 15 ani

Culoare: maro cu pete

Temperament:  Sunt câini de pază foarte buni, aceștia lătrând imediat ce simt o persoană că se apropie de casa dumneavoastră. Lătratul nu denotă agresivitate, ci doar alarmează cu privire la persoana care se apropie.

Dresaj:  Odată ce au simțit un miros sau au auzit un sunet care le-a captat interesul, poate să fie aproape imposibil să le mai recaptați atenția.

Caracteristici distinctive: Este un câine musculos, cu picioare lungi și atletice. Masivitatea sa îl face să fie temut de către străini.

rasa a fost recunoscută de către Clubul Kennel American. Numele primului câine înregistrat a fost Greif v.d. Fliegerhalde. Al doilea război mondial a afectat rasa Pointer German cu păr scurt. Până la finalul războiului, mulți oameni au ales să își ascundă aurul, bijuteriile, operele de artă, dar se spune că au făcut acest lucru și cu caii de rasă și cu câinii din rasa Pointer German cu păr scurt. Cei mai buni dintre acești câini au fost trimiși în Iugoslavia pentru a munci ca și paznici. Dar din moment ce Iugoslavia se afla în spatele Cortinei de Fier la finalul celui de-al doilea război mondial, crescătorii de câini din Germania nu au mai avut acces la cele mai bune exemplare de Pointeri Germani cu păr scurt. Aceștia au fost nevoiți să înceapă să își reclădească rasa având la bază un număr limitat de exemplare. În schimb, în America, câinii din rasa Pointer German cu păr scurt au progresat destul de bine. Pe lângă abilitățile lor de vânătoare, câinii din rasa Pointer German cu păr scurt au inspirat mulți autori contemporani în scrierile lor. Robert B Parker este unul dintre acești scriitori, creatorul personajului detectiv Spenser. De-a lungul seriei scrise de Parker, personajul Spenser a avut trei câini din rasa Pointer German cu părul scurt, toți fiind denumiți Pearl. Rick Bass a fost un alt scriitor care a scris cartea ”Colter: Povestea adevărată a celui mai bun câini pe care l-am avut”, în care arată cum trăiește și vânează alături de câinele lui, un Pointer German cu părul scurt. Mel Wallis a fost un alt autor care a scris o carte denumită ”Run, Rainey, Run”, despre relația sa cu câine său din rasa Pointer German cu părul scurt. Rasa Pointer German cu părul scurt se clasează pe locul 19 din cele 155 de rase recunoscute de către AKC.

Descriere fizică:

Rasa Pointer German cu părul scurt este un câine muncitor, care combină agilitatea cu puterea și anduranța. Este fie pătrățos, fie ușor mai lung decât este înalt. Este un câine musculos, cu picioare lungi și atletice. Masivitatea sa îl face să fie temut de către străini. Are un cap proporțional cu corpul, cu un bot lung și mare dacă este privit din profil și cu o frunte mică și un craniu teșit. Urechile îi sunt lungi și ținute atârnat, ușor rotunjite la vârf. Coada îi este lungă, ascuțită și dură. Blana exterioară îi este scurtă, netedă și tare, în timp ce blana interioară este pufoasă și scurtă.

Personalitate:

Creat pentru a fi un câine excelent de vânătoare, câinele din rasa Pointer German cu păr scurt este acum mai mult un companion excelent pentru stăpânii săi, decât un vânător în câmp. Acestor câini le face o mare plăcere să trăiască alături de oameni și sunt foarte fericiți atunci când se joacă cineva cu ei în exterior. Se poartă excelent cu copiii, deși copilașii pot foarte ușor să fie răsturnați de acest câine masiv, motiv pentru care joaca lor ar trebui să fie supravegheată. Sunt câini de pază foarte buni, aceștia lătrând imediat ce simt o persoană că se apropie de casa dumneavoastră. Lătratul nu denotă agresivitate, ci doar alarmează cu privire la persoana care se apropie. Câinele din rasa Pointer German cu părul scurt este ideal pentru o familie activă, care își petrece mult timp afară din casă. În ceea ce privește activitatea zilnică, sunt necesare aproape două ore de exerciții pentru această rasă plină de energie. Au în general o copilărie mai lungă, iar câinii adulți din rasa Pointer German cu păr scurt sunt la fel de jucăuși și de săritori ca și cățelușii. Persoanele care sunt lipite de canapea nu sunt indicate de a deține un Pointer German, deoarece lipsa de activitate va duce repede la stări de anxietate și la comportament distructiv. Vânătoarea este activitatea lor favorită, fiind capabili să stea o zi întreagă în câmp și să alerge să sperie vânatul sau să îl aducă. Vânătorii îi apreciază pentru natura lor independentă, pentru instinctele lor puternice de vânători, care de obicei nu necesită nici un dresaj. Picioarele lor late îi face să fie niște înotători excelenți, aceștia fiind câini cărora le place foarte mult să înoate. Plimbările în jurul unor râuri sau lacuri reprezintă o adevărată mană cerească pentru câinele din rasa Pointer German cu părul scurt. S-ar arunca după un băț în apă o zi întreagă, dacă sunteți dispuși să îi faceți jocul. Gardurile trebuie să fie înalte și adânc înfipte în pământ, pentru că dacă acești câini nu reușesc să sară peste, vor săpa pe sub gard, pentru a alerga în căutarea vreunei aventuri. Fiind o rasă de câini atât de apropiată de oameni, lipsa acestora ar putea să ducă foarte ușor la stări de anxietate. Vor exprima singurătate prin lătrat puternic, prin săpat în pământ și prin ros tot ceea ce le pică la îndemână. Chiar dacă puteți să le lăsați jocuri care să îi țină ocupați, câinii din rasa Pointer German cu păr scurt sunt ideali pentru peroanele care stau mult timp pe acasă. În ceea ce privește alte animale  de casă, nu este prea indicat să le apară în cale. Masculii pot de asemenea să arate agresivitate față de alți masculi.

Dresaj

Câinii din rasa Pointer German cu părul scurt sunt în general dificil de dresat. Vor prinde comenzile de vânătoare foarte repede, dar atunci când vine vorba despre comenzile de ascultare generale, lucrurile se vor schimba radical. Nu reușesc să se concentreze pe exerciții, fiind distrași de orice mișcă în raza lor vizuală. Odată ce au simțit un miros sau au auzit un sunet care le-a captat interesul, poate să fie aproape imposibil să le mai recaptați atenția. Dresajul ar trebui să fie făcut de timpuriu și să fie realizat în sesiuni scurte. Recompensele pozitive și o mână fermă dar blândă totodată sunt elementele principale în cadrul dresajului unui câine din rasa Pointer German cu păr scurt.

Toaletaj:

Blana câinilor din rasa Pointer German cu părul scurt este ușor de îngrijit. Nu este o rasă căreia să îi cadă blana excesiv. Periați-l o dată pe săptămână cu o perie solidă. Îmbăierea este rar necesară, dar țineți cont de faptul că este necesar să îi frecați blana cu un prosop după îmbăiere, pentru a-i da senzația de strălucire. Dacă a fost la vânătoare, uscați-i blana pentru a nu se îmbolnăvi.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Pointer German cu părul scurt este o rasă destul de sănătoasă, prezentând doar câteva boli genearla. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– boala Von Willebrand înseamnă lipsa unei substanțe care ajută plachetele să formeze cheaguri, motiv pentru care câinii care au această boală sângerează excesiv atunci când se rănesc, oricât de mică ar fi rana;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

entropionul este afecțiunea prin care marginea liberă a pleoapelor se răsucește înspre interior, înspre globul ocular;

– limfosarcomul apare sub formă de limfoganglioni submaxilari, inghinali, prescapulari. Este o tumoare care poate să afecteze organe ca splina, ficatul, tiroida, stomacul și rinichii;

– alte tipuri de tumori, cum este adenocarcinomul (tumoare epitelială malignă), fibrosarcomul osos (neoplazie ce se dezvoltă din celulele fibroblastice ale țesutului conjunctiv interstițial al osului), hemangiosarcomul (tumoare malignă din jurul vaselor sanguine), melanomul (cancer de piele format din înmulțirea dezorganizată a celulelor care produc pigment în piele), osteosarcomul (cel mai întâlnit tip de cancer osos malign).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close