Porcușorul de guineea și comportamentul său

2.5K

comportament 1Porcușorul de guineea are nevoie de companie. Dacă este singur, compania umană este imperios necesară. Dacă mai are cel puțin un companion, cu atât mai bine. Comportamentul său este determinat genetic de faptul că, la origini, constituie pradă pentru prădători precum păsări și șerpi. Astfel, porcușorul de guineea este un mic animal sperios, dar asta numai până se obișnuiește cu cușca sa și casa dumneavoastră.

În cușcă sau prin casă…

Un singur porcușor de guineea va avea o viață destul de liniștită în cușca sa, rezumată în engleză prin „eat, poop, sleep, repeat”. Adică, în principal, va mânca și va dormi. În plus, își va petrece destule momente în cel mai înalt punct al cuștii (în caz că are o căsuță pe care se poate cățăra) supraveghiind ce se întâmplă în casă și așteptându-vă să îl băgați în seamă. În cazul în care aveți mai mulți porcușori care împart aceeași cușcă, interesul lor pentru dumneavoastră s-ar putea să fie mai scăzut. În acest caz, porcușorii vor petrece mult timp împreună și veți observa că se va stabili o ierarhie, mai puțin vizibilă în cazul în care aveți doar femele. Liderul de haită va fi urmat peste tot, porcușorii vor tinde să acționeze în grup și își vor manifesta bucuria mult mai pregnant. Deși îi place stabilitatea și un anume grad de monotonie în mediul înconjurător, porcușorul de guineea este și un animal curios cu tendințe de mic explorator în cazul în care e lăsat în spații mai largi și cu destule locuri care să-i asigure adăpost în caz că se sperie. În cazul în care este singur, îi va lua ceva timp să își adune curajul de a ieși din umbra mobilelor și a purcede la explorarea camerei în care îl lăsați. În grup vor fi mai îndrăzneți și vor ajunge chiar să se prezinte în fața frigiderul  solicitându-și cu înverșunare gustarea.

Ce e normal și ce ar trebui să ne îngrijoreze

 Porcușorii de guineea pot fi destul de… guralivi. Chiar și singuri, scot sunete scurte prin care comunică cu dumneavoastră. Nemaipunând la comportament 2socotala țipetele ascuțite pe care le va face la ora mesei și când va auzi vreo pungă foșnind sau ușa frigiderului deschizându-se. Cu atât mai mult într-un grup, comunicarea îmbracă diverse forme: de la mici discuții, la mârâituri și țipete furioase, certurile făcând și ele parte din viață lor. Atâta vreme cât nu se mușcă cu adevărat și doar se amenință, nu ar trebui să va îngrijorați și nici nu ar trebui să interveniți, comportamentul acesta fiind normal pentru stabilirea ierarhiei. În cazul în care se ajunge la mușcături, trebuie să interveniți rapid despărțind porcușorii cu ajutorul unui prosop sau a unei haine, niciodată cu mână goală. În acest caz, separarea lor permanentă este de asemenea necesară. Alt semn de îngrijorare este un porcușor de guineea apatic, care nu mănâncă și nu interacționează nici cu dumneavoastră, nici cu ceilalți. O vizită la veterinar este necesară. Între timp, asigurați-va că porcușorul este hidratat și primește suplimente de vitamina C și hrană cu seringa (doar în caz de nevoie!).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close