Rasa Cymric

1K

canvas_cymric.jpg

Informaţii generale:Despre rasa Cymric, cercetătorii cred că a fost adusă în Isle of Man de către exploratori și mai ales, consideră că există acolo de secole întregi. Isle of Man este localizată în Marea Irlandeză, aflată între Anglia și Irlanda, insulă despre care se crede că nu a avut o rasă de pisici specifică, indigenă. Se speculează despre pisicile domestice că au apărut acolo odată cu armata Spaniolă, negustorii Fenicieni sau posibil să fi fost aduse chiar de către Vikingii care au colonizat Isle of Man. Mulți crescători consideră că rasa Engleză cu păr scurt a fost adăugată rasei Manx, strămoșul pisicii Cymric. Având în vedere regiunile apropiate și similitudinile în ceea ce privește aspectul fizic, speculațiile prezentate mai devreme s-ar putea să fie foarte plauzibile. Au fost descoperite dovezi care descriu pisica Cymric ca fiind o mutație a pisicii domestice, și nu o pisică fără coadă ce a apărut în Isle of Man. În cazul pisicii Cymric, lipsa cozii se datorează unei gene dominante, spre deosebire de celelalte rase cu coada scurtă. Acest lucru arată faptul că rasa Manx și rasa Cymric (Kim-ric) nu sunt rude cu rasa Japoneză Bobtail, a cărei coadă este datorată unei gene recesivă. Indiferent de unde a apărut și indiferent de mutația lor genetică, crescătorii s-au apropiat de rasa Manx, aceasta devenind în scurt timp foarte populară. Deși este o pisică relativ nouă, pisica din rasa Cymric pare   Nume: Cymric

Originea: Isle of Man (Anglia)

Grupa: Pisici cu păr lung

 


Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 3,5 – 5 kg, Mascul 4 – 5,5 kg

Speranta medie de viata: până la 8 – 14 ani

Culoare:  diverse culori

Temperament: Această pisică va păzi casa, va reacționa rapid și va mârâi amenințător atunci când este nevoie. Este posibil chiar să atace dacă ea va considera necesar acest lucru.

Caracteristici distinctive: Atunci când se prezintă în concursuri, pisica ideală din rasa Cymric nu trebuie să aibă coada de o lungime mai mare decât cea care să oprească mâna arbitrului.

să existe din aceeași perioadă cu pisica Manx. Iubitorii rasei susțin că Cymric nu este rezultatul unor încrucișări realizate de oameni, ținându-se cont că rasa Manx și rasa Persană au fost încrucișate în anii 1930 și 1940, ci o varietate a rasei Manx cu o istorie și o vechime apropiată de această rasă. Din moment ce Isle of Man are atât pisici cu părul lung cât și pisici cu părul scurt, se crede că gena s-a transmis prin încrucișările realizate în interiorul insulei. Totuși, comparativ cu gena Manx, pisica cu păr lung are o genă recesivă, ceea ce înseamnă că putea să fie transmisă de către Manx de generații întregi. În timp ce Cymric a apărut în ACA încă din anii 1963, rasa Cymric nu a fost recunoscută cu adevărat decât în preajma anilor 1970. Tot în această perioadă a primit numele de Cymric, pentru că înainte era cunoscută drept rasa Manx cu părul lung. Cuvântul Cymric provine din denumirea populației din Țara Galilor, fiind ales de către pionierii rasei, Blari Wright și Leslie Falteisek. În anul 1976 CCA a acceptat rasa Cymric, în timp ce singura asociație care nu a acceptat rasa este CFF. Totuși, există grupuri de iubitori ai rasei care fac lobby constant pentru acceptarea acestei rase. Din nou în anul 1994 CFA a schimbat numele rasei din Cymric în Manx cu părul lung, pentru că această rasă se consideră parte componentă a rasei Manx. Pisicuțele cu părul lung, născute din părinți Manx pot să fie înregistrate ca și Cymric în toate asociațiile cu excepția CFA. În ceea ce privește răspândirea rasei, atât pisicile din rasa Manx cât și cele din rasa Cymric sunt foarte dificil de reprodus, din cauza genei Manx.

Descriere fizică:

Pisica din rasa Cymric apare într-o mulțime de varietăți în ceea ce privește lungimea cozii. Tipurile de cozi sunt împărțite în patru clase mari, respectiv fără coadă, cu o ușoară apariție de coadă, butucănoasă și ușor lungă. Din moment ce gena responsabilă de lipsa cozii este dominantă, toate pisicile din rasa Cymric care au parte de gena Manx vor avea parte de una dintre cele patru varietăți de coadă. Cele fără coadă sunt apreciate pentru că pot să concureze cu succes în competiții. Acestea au de obicei o adâncitură la baza coloanei vertebrale, în zona în care ar fi trebuit să fie coada. Cele care au o ușoară urmă de coadă, precum și cele care au o coadă mică, butucănoasă, și cele care au coada aproape la fel de lungă ca și a unei pisici normale, sunt folosite pentru împerechere sau sunt vândute ca și animale de companie.

Caracteristici generale: Pisica din rasa Cymric este caracterizată în principal de rotunjimea corpului ei.
Corp: Are un corp compact, bine proporționat, cu mușchi solizi și de mărime medie. Are o structură osoasă dură, un piept mare, iar spatele îi este scurt, formând o arcuire ușoară și continuă de la umeri până la coadă. Partea din spate îi este foarte largă și rotundă.
Cap: Este rotund și cu obraji proeminenți. Privit din profil, capul are o lungime medie, prezentând o ușoară adâncitură între frunte și nas. Are un bot foarte bine conturat și dezvoltat, cu o bărbie fermă, un nas bine definit și cu mustăți mari și rotunde.
Urechile: Au o mărime medie și late la bază. Vârfurile urechilor pot fi atât rotunde cât și ascuțite. Urechile îi sunt destul de depărtate.
Ochii: Sunt mari și rotunzi. Sunt poziționați într-un ușor unghi față de nas. Culoarea ochilor depinde foarte mult de culoarea blănii.
Coada: Este caracteristica specială a acestei rase de pisici. Atunci când se prezintă în concursuri, pisica ideală din rasa Cymric nu trebuie să aibă coada de o lungime mai mare decât cea care să oprească mâna arbitrului.
Blana: Blana dublă are o lungime medie, fiind moale, mătăsoasă, lucioasă, densă și bine așezată în zonele principale ale corpului, alungindu-se între umeri și spate. În zona șezutului, pe abdomen și pe gât, blana este mai lungă decât în restul corpului. Blana pe obraji este densă și plină. În zona gâtului, blana formează un guler, care se întinde până la umeri și pe piept.

 

Personalitate:

Aceste pisici sunt cunoscute ca excelenți vânători de șoareci și indiferent dacă sunt cu părul scurt sau cu părul lung, pisicile dețin abilități de vânătoare și o natură extrem de alertă. Cu o pisică din rasa Cymric în jurul casei nu veți mai avea nevoie și de un câine de pază. Această pisică va păzi casa, va reacționa rapid și va mârâi amenințător atunci când este nevoie. Este posibil chiar să atace dacă ea va considera necesar acest lucru. Dar dacă vă va vedea că nu reacționați alarmat, se va calma. În perioada în care nu este ocupată cu protecția casei împotriva șoarecilor, a altor câini sau alte amenințări, pisica Crymic este un prieten adevărat, cu o personalitate echilibrată, o pisică afectuoasă, căreia îi place un mediu înconjurător liniștit. Dar acest lucru nu înseamnă că este o pisică inactivă. Este o pisică activă, fericită, jucăușă, care va dori tot timpul să vă urmărească prin casă și să asiste la toate activitățile pe care le faceți. În momentul în care veți dori să vă odihniți, să vă așteptați că vă va sta în brațe, liniștită. Dacă totuși nu este momentul pentru un somn în brațele dumneavoastră, se va așeza într-un loc de unde va putea să vă urmărească fiecare mișcare. Pisica din rasa Cymric are o capacitate de adaptabilitate foarte mare dacă îi sunt oferite activități și este supusă unor intense activități sociale. Îi face plăcere să cunoască noi oameni, să îi întâmpine cu bucurie și să se frece de picioarele lor. De asemenea, este capabilă să se adapteze în case noi și în noi familii dacă viața o îndreaptă pe aceste căi. Pisica Crymic este foarte deșteaptă și capabilă să învețe noi trucuri, inclusiv să aducă obiecte și să vină când este strigată. Este o pisică ce poate să fie plimbată în lesă dacă este învățată de mică acest lucru. Îi place foarte mult să se plimbe cu mașina, devenind astfel un companion excelent pentru șoferii de cursă lungă. Este capabilă să învețe repede să deschidă uși, dulapuri și sertare, astfel că este indicat să aveți grijă la acest aspect. Spre deosebire de majoritatea pisicilor, Crymic respectă limitele impuse de către dumneavoastră și vă va asculta atunci când îi spuneți că nu are voie să facă anumite lucruri. Fiți atenți la ea și încercați să o răsplătiți atunci când vă ascultă comenzile. Pisica din rasa Cyrmic este o pisică foarte puternic orientată înspre oameni, motiv pentru care dacă nu sunteți o persoană care să îi ofere destulă atenție, ar fi bine să vă orientați înspre alte rase.

Toaletaj:

Blana lungă, fină a pisicilor din rasa Cymric este ușor de îngrijit, fiind necesară doar o periere sau o pieptănare săptămânală pentru a-i îndepărta firele moarte. Nu este necesară o baie decât foarte rar. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare.  Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Cymric este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– dermatita corneeană reprezintă prezența pielii sau a firelor de păr pe suprafața corneei unuia sau ambilor ochi. Acest lucru poate să fie corectat chirurgical;

– artrita poate să apară la pisicile care au o coadă parțială sau chiar fără coadă;

– distrofia corneană, încețoșarea, poate să apară în jurul vârstei de patru luni;

– sindromul Manx reprezintă o colecție de defecte din naștere care pot să includă o coloană vertebrală prea scurtă, defecte a tractului urinar, probleme cu balonările și digestia. Aceste condiții afectează mai mult de 20% din pisicile din rasa Manx, și apar în general în jurul vârstei de patru luni, ceea ce înseamnă că ar trebui să așteptați până la această vârstă înainte de a aduce acasă o pisică din rasa Cymric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close