Rasa Ogar Irlandez

1.4K

canvas_ogar_irlandez.jpg

Informaţii generale:De-a lungul istoriei, Marele Vânător Irlandez a atras privirile oriunde s-ar fi aflat. În anul 391 AD, consulul roman Aurelius a scris despre cei șapte câini din rasa Ogar Irlandez pe care i-a primit, că toată Roma i-a privit cu uimire. Mărimea impresionantă a acestui câine îi face să fie de temut în luptă și capabili să urmărească elanul irlandez, care era mult mai înalt și mai masiv decât câinele. Era un câine care urmărea și vâna lupii, activitate după care a și primit numele. Înainte de a primi numele de Ogar Irlandez, era cunoscut sub denumirea de Cu, un cuvânt galic care probabil că însemna vânător, câinele lup sau câinele de luptă. În istoria literaturii irlandeze există foarte multe mențiuni a acestui câine de dimensiuni impresionante. A fost folosit ca și câine de război, fiind învățat să tragă oamenii jos de pe cai sau din carele de război. Mai erau de asemenea folosiți pentru vânătoarea de elani, de porci mistreți și de lupi. Fiind o rasă puternică, era folosit și pentru paza caselor și a depozitelor de hrană. Câinele din rasa Ogar Irlandez este cunoscut și apreciat pentru ferocitatea sa și pentru curajul în luptă. Legea Irlandeză permitea ca doar regii și nobilii să crească și să dețină câini din rasa Ogar Irlandez, iar numărul de câini pe care nobilul îi avea făcea dovada titlului acestuia. De exemplu, membrii nobilimii mai puțin înstărite aveau dreptul să dețină maxim doi câini din rasa Ogar Irlandez. Legendele irlandeze spun că eroul din popor Finn MacCumhaill a deținut 500 de câini din rasa Ogar Irlandez, dintre care avea doi favoriți, Bran și Sceolan. În acea perioadă, câinele   Nume: Ogar Irlandez (Irish Wolfhound)

Originea: Irlanda

Grupa: Câini de vânătoare / gigant

 


Inaltime: Femela 70 – 85 cm, Mascul 72 – 86 cm

Greutate: Femela 41 – 50 kg, Mascul 43 – 54 kg

Speranta medie de viata: până la 6 – 8 ani

Culoare: gri, roșu cu alb și negru, roșcat, negru, maro închis.

Temperament:  Sunt câini foarte afectuoși, care chiar dacă nu tânjesc după atât de multe îmbrățișări ca și alte rase, tot vor dori să fie alături de dumneavoastră tot timpul.

Dresaj:  Crescătorii de câini fără experiență vor da adeseori înapoi de la exercițiile de dresaj dacă se vor lovi de încăpățânarea câinelui, sau de plictiseala acestuia.

Caracteristici distinctive: Despre această rasă este important să se știe că este recunoscută ca fiind una dintre cele mai mari rase de câini, fiind totodată unul dintre regii lumii canine.

din rasa Ogar Irlandez era unul dintre cele mai apreciate cadouri între persoanele importante. Erau aduși adeseori purtând la gât lese sau zgărzi făcute din argint sau din aur. Una dintre poveștile spuse de irlandezi era aceea în care un Ogar Irlandez a fost trimis prințului de Wales, Llewellyn, de către Regele Angliei, John, în anul 1210. Câinele se numea Gelert, iar Llewellyn se atașase de el foarte tare. Într-o zi, Llewellyn a plecat la vânătoare, lăsându-l pe Gelert să îi păzească fiul nou născut. Când s-a întors, a găsit pătuțul copilului sfârtecat și pe Gelert acoperit în sânge. Nebun de durere, l-a ucis pe Gelert. Pe când câinele își dădea ultima suflare, Llewellyn a auzit plânsetul copilului. L-a găsit pe copil nevătămat, alături de corpul inert al lupului pe care Gelert îl ucise. Llewellyn și-a plâns câinele în fiecare clipă din acel moment, ridicând un mormânt în cinstea lui Gelert, mormânt care încă poate să fie văzut în Caernarvon, Wales. În ciuda faimei sale, numărul de câini din rasa Ogar Irlandez a scăzut de-a lungul anilor, cu precădere din cauză că vânătoarea de elani și de lupi a dus în apropierea extincției aceste două specii. Astfel, câinii Ogar Irlandez au mai fost crescuți doar de câteva familii, care îi țineau pentru expoziții, nu pentru vânătoare sau pentru alte munci. Probabil că rasa ar fi dispărut dacă nu ar fi fost Maiorul H.D. Richardson. La mijlocul anilor 1800, Richardson a scris o carte în care susținea că rasele Ogar Irlandez și Highland Deerhound sunt una și aceeași. A început să crească câini din rasa Ogar Irlandez, bazându-se pe Glengarry Deerhounds. Un alt susținător al rasei Ogar Irlandez a fost Căpitanul George Augustus Graham, care a folosit Glengary Deerhounds, Borzoi și Mastiff Tibetan pentru a readuce la viață rasa Ogar Irlandez. În anul 1885, Graham a fondat Clubul Ogar Irlandez, rasa fiind recunoscută în anul 1925. Primul Ogar Irlandez înregistrat în America a fost un câine pe nume Ailbe, în anul 1897.

Descriere fizică:

Despre această rasă este important să se știe că este recunoscută ca fiind una dintre cele mai mari rase de câini, fiind totodată unul dintre regii lumii canine. Au o prezență impunătoare, cu o față bărboasă, un gât lung și o coadă care atârnă în jos formând o ușoară curbă. Combinația de viteză, putere și mărime îi permite acestui câine să urmărească și să doboare o pradă mult mai mare decât el. În ciuda mărimii sale, câinele din rasa Ogar Irlandez ar trebui să aibă o construcție elegantă, cu un mers ușor și activ, cu capul ținut tot timpul ridicat, mândru, falnic. Urechile sunt ținute culcat, lăsate să cadă înspre spate atunci când este relaxat, și ridicate atunci când este concentrat, atent la ceva. Blana aspră îi asigură protecția împotriva frigului și în special împotriva colților inamicilor. Este destul de sârmoasă și lungă în zona ochilor și a gurii.

Personalitate:

Trebuie să vă întrebați înainte de a vă lua un astfel de câine, dacă doriți cu adevărat să duceți acasă un gigant blând. Pentru că este cu adevărat un gigant capabil să își odihnească capul pe masa la care luați cina în familie. Dacă nu sunteți atent, vă va fura mâncarea din farfurie. Sunt niște gurmanzi care mănâncă o cantitate mare de mâncare. Câinii din rasa Ogar Irlandez sunt niște câini drăgălași care vor dori să facă parte din familia dumneavoastră. Sunt câini foarte afectuoși, care chiar dacă nu tânjesc după atât de multe îmbrățișări ca și alte rase, tot vor dori să fie alături de dumneavoastră tot timpul. Sunt câini activi care au nevoie de exerciții zilnice pentru a avea un spirit liniștit și pentru a fi fericiți. Dacă sunt lăsați singuri perioade lungi de timp, nu se vor descurca foarte bine. Le place să facă plimbări lungi. Trebuie să vă înarmați cu pungi destul de mari pentru a aduna mizeria pe care o lasă în urma lui. Câinele din rasa Ogar Irlandez este un câine cu instincte puternice de vânător, motiv pentru care va urmări animalele și chiar și mașinile. Dacă vă scapă din lesă vă va fi foarte greu să îl prindeți, acești câini fiind foarte rapizi, fiind crescuți în special pentru anduranța lor. Din cauză că sunt câini foarte mari, este foarte important să începeți dresajul cât mai devreme. Sunt câini care nu prind comenzile repede. Unii dintre acești câini se descurcă destul de bine dacă au în preajmă o pisică, în timp ce alții nu. Le place în general să fie crescuți lângă alți câini, dar trebuie să aveți grijă să nu fie rase agresive. Câinii din rasa Ogar Irlandez se descurcă foarte bine cu copiii care sunt bine-crescuți. Trebuie să urmăriți să nu se urce pe câine, pentru că nu este un animal de călărit, chiar dacă are mărimea potrivită. Copiii trebuie să aibă grijă pentru că un câine de asemenea dimensiuni poate să îi doboare la pământ fără să vrea. Ogar-ul Irlandez va lătra doar când are el chef, motiv pentru care nu sunt foarte buni câini de pază, dar statura lor impunătoare și lătratul adânc, baritonal, sunt două elemente care pun pe fugă orice hoț. Iubitorii de câini din rasa Ogar Irlandez folosesc un vechi proverb irlandez pentru a descrie rasa: ”Blânzi când sunt atinși și fioroși când sunt provocați”. Este o rasă loială, fericită, prietenoasă, un câine care se va urca în pat alături de dumneavoastră, va sta întins pe spate, cu picioarele în aer, sforăind.

Dresaj

Câinii din rasa Ogar Irlandez sunt niște câini dificil de dresat. Au o gândire proprie, independentă, motiv pentru care le place să facă lucrurile așa cum își doresc ei. Crescătorii de câini fără experiență vor da adeseori înapoi de la exercițiile de dresaj dacă se vor lovi de încăpățânarea câinelui, sau de plictiseala acestuia. Chiar dacă este un câine de o statură intimidantă, un dresaj consistent și stabilirea unor limite, a unor granițe, este necesară. Sunt cățeluși până la vârsta de doi ani, iar dacă nu sunt dresați cum trebuie până ajung la adolescență, atunci ar putea să apară probleme de dominanță.

Toaletaj:

Câinii din rasa Ogar Irlandez își pierd blana în mod consistent de-a lungul întregului an. Periați câinele săptămânal pentru a-i menține blana sănătoasă. Nu ar trebui să aibă nevoie de mai mult de o baie sau două pe an, decât dacă se joacă în ceva urât mirositor. Pentru a-i oferi blănii aspectul curat și lucios, trebuie să îi îndepărtați cu degetele blana în exces și să folosiți foarfeca pentru a netezi părul de pe picioare și pe gât.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Ogar Irlandez este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– probleme ale inimii, cum ar fi murmurul inimii, cauzat de către fluxul de sânge prin camerele inimii. O altă problemă ar putea fi stenoza pulmonară, care se manifestă prin îngustarea calibrului valvei pulmonare;

– stenoza pulmonară este prezentată încă de la naștere, reprezintă un defect caracterizat prin îngustarea și obstrucționarea sângelui de către supapa care separă inima de artera pulmonară.;

Osteochondrosis Dissecans (OCD) este o afecțiune ce apare la câinii de talie mare ce cresc rapid, unde unele cartilaje din încheieturi nu se formează corespunzător. Hrănirea câinelui într-o manieră corectă și echilibrată poate ajuta la dezvoltarea sănătoasă a încheieturilor. Cu toate acestea, însă, mulți câini au nevoie de intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cartilagiilor anormale;

– senzitivitate la anestezie datorită raportului de grăsime în mușchi, motiv pentru care trebuie să aveți o deosebită atenție dacă i se poate face sau nu, anestezie;

– alte tipuri de tumori, cum este adenocarcinomul (tumoare epitelială malignă), fibrosarcomul osos (neoplazie ce se dezvoltă din celulele fibroblastice ale țesutului conjunctiv interstițial al osului), hemangiosarcomul (tumoare malignă din jurul vaselor sanguine), melanomul (cancer de piele format din înmulțirea dezorganizată a celulelor care produc pigment în piele), osteosarcomul (cel mai întâlnit tip de cancer osos malign).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close