Rasa de Iepuri Chinchilla Americană

1.4K

canvas_chinchilla_americana.jpg

Informaţii generale:Rasa de iepuri Chinchilla Americană este o rasă dezvoltată în America în anii 1920, din primii iepuri Chinchilla importați din Europa în anii 1919. Iepurii din rasa Chinchilla sunt originari în Franța, la începutul anilor 1900, primind această denumire ca urmare a blănii acestora, care seamănă izbitor de mult cu cea a bine-cunoscutelor rozătoare Sud Americane, Chinchilla. Rasa de Iepuri Chinchilla a fost dezvoltată cu ajutorul iepurilor din rasa Himalayană, Bevere și iepurii sălbatici colorați agouti. A fost prezentată pentru prima dată în Franța în anul 1913, devenind foarte repede o rasă comercială de succes în întreaga Europa. Acest lucru se datora nu doar similitudinii blănii lor cu cea a unui Chinchilla, dar și datorită faptului că blana lor ajungea la maturitate mult mai repede decât cea a altor rase de iepuri. La fel ca și în Europa, rasa Chinchilla a ajuns foarte repede populară printre comercianți. Culoarea similară cu cea a unui Chinchilla este produsă de benzile de culoare neagră sau gri perlat care se găsesc pe fiecare fir de păr. În cadrul concursurilor, blana unui iepure din rasa Chinchilla Americană ar trebui să fie lăsată pe spate și de o lungime de aproape patru centimetri. Blana cu o lungime mai mică de trei centimetri duce la descalificarea acelui iepure din cadrul concursului. Inițial, rasa de iepuri Chinchilla Americană a fost dezvoltată pentru comerțul cu blănuri. Apariția acestei culori de tip chinchilla în Franța anilor 1900,  a făcut ca producătorii și crescătorii să vadă probabilitatea unui profit în blana acestor iepuri, aceasta   Nume: Chinchilla Americană (Oryctolagus Cuniculus)

Originea: America

Grupa: Iepuri de dimensiuni mari / semi-arcuiți

 


Greutate: Între 4 – 5,5 kg

Speranta medie de viata: până la 5 – 10 ani

Culoare: albastru, perlat, gri, negru și tipar agouti.

Temperament:  Sunt iepuri prietenoși și foarte sociali. Iepurilor din această rasă le place să fie în centrul atenției și pot învăța să vă recunoască vocea, devenind astfel agitați și încântați atunci când vă aud că veniți.

Status rasă:  Scăderea numărului de exemplare din cadrul populației de iepuri Chinchilla este cu precădere din cauza picajului cunoscut de piața de blană în anii 1940.

Caracteristici distinctive: Urechile ar trebui să fie de aceeași grosime și să aibă aceeași culoare. Ele ar trebui să fie bine proporționate cu restul corpului, ținute ridicat și apropiate una de cealaltă.

fiind foarte valoroasă. Odată ajunsă în America, crescătorii au început să muncească în cadrul unui program de obținere a unei varietăți mai mari, pentru a fi mult mai productivă din punct de vedere al cărnii și al blănii. Noua varietate astfel obținută, denumită ”Heavyweight Chinchilla” a fost acceptată de către ARBA în anul 1924. Numele a fost schimbat în rasa de iepuri Chinchilla Americană, probabil datorită faptului că o versiune gigant a acestei rase se afla în dezvoltare. La două decade după popularitatea spectaculoasă cunoscută de către Iepurele Belgian, care a fost de altfel și punctul de pornire al iubitorilor raselor de iepuri, popularitatea rasei de iepuri Chinchilla Americană a cunoscut cea mai puternică creștere în popularitate. În perioada Noiembrie 1929 și Noiembrie 1929, un număr record de 17328 iepuri din rasa Chinchilla Americană au fost înregistrați în ARBA. Au urmat operațiuni comerciale de mare amploare menite să producă și să vândă iepuri la nivel industrial. Piața de blănuri a căzut în jurul anilor 1940, moment în care popularitatea acestei rase a scăzut considerabil.

Descriere fizică:

Rasa de iepuri Chinchilla Americană conține iepuri cu un corp de o lungime medie, cu șolduri bine rotunjite, dar și cu șalele și coastele destul de bine compuse. Umerii ar trebui să fie bine dezvoltați și în proporție cu mărimea coastelor și a șoldurilor. Spatele trebuie să îi formeze un arc gradual, începând cu baza urechilor și ajungând în cel mai înalt punct la jumătatea șoldurilor, după care începe coborârea până la baza cozii. În cadrul competițiilor sunt descalificați acei iepuri care au forma unei mandoline. Capul este de mărime medie, cu o față și un maxilar destul de proeminent. Are un gât scurt. Urechile ar trebui să fie de aceeași grosime și să aibă aceeași culoare. Ele ar trebui să fie bine proporționate cu restul corpului, ținute ridicat și apropiate una de cealaltă. Ochii îi sunt mari, luminoși și îndrăzneți, cu o expresie alertă. Picioarele îi sunt formate din oase de consistență medie. Picioarele din față și partea exterioară a picioarelor din spate ar trebui să fie acoperite de o culoare gri. Lungimea ideală a blănii iepurilor din rasa Chinchilla Americană ar trebui să fie în jurul valorii de patru sau cinci centimetri. Blana trebuie să fie foarte densă, cu o textură fină și lăsată pe spate. Ar trebui de asemenea să fie deschisă la culoare, sclipitoare și fără pete pe ea.

Personalitate:

Iepurii din rasa de iepuri Chinchilla Americană au o personalitate calmă, curioasă și plină de energie. Sunt o rasă foarte bine văzută de către crescători și de către iubitorii de iepuri. Sunt iepuri prietenoși și foarte sociali. Iepurilor din această rasă le place să fie în centrul atenției și pot învăța să vă recunoască vocea, devenind astfel agitați și încântați atunci când vă aud că veniți. Ca urmare a capacității lor sociale foarte bine dezvoltate, această rasă de iepuri Chinchilla Americană se înțelege foarte bine cu alte animale ca și pisicile, câinii și porcii de guineea. Cel mai bine ar fi să fie ținuți în perechi sau chiar trei iepuri, dar niciodată mai mulți în aceeași cușcă. Atunci când sunt ținuți în aceeași cușcă, există riscul de a se răni ca urmare a luptelor sau disputelor ocazionale. Nivelul de activitate a acestor iepuri crește în perioada de răsărit și cea de apus a zilei. Din cauză că iepurii sunt în general animale care se stresează foarte repede și care au un psihic fragil, nu sunt recomandați ca și animale de companie pentru copiii care nu au ajuns la capacitatea de a înțelege acest lucru.

Hrana și cușca

La fel ca alți iepuri și rasa de iepuri Chinchilla Americană este erbivor. Principalul ingredient al dietei lor este fânul, de preferat fânul mai gras, mai bogat în fibre. Un astfel de fân va preveni diareea și obezitatea iepurelui. Alte frunze de verdețuri, în special legume, sunt esențiale pentru sănătatea iepurelui, fiind necesare ocazional pentru a preveni eventuale derapaje digestive. De dragul varietății puteți să îi oferiți și bunătăți cum sunt morcovi, piersici, pere, mere, prune, căpșuni sau alte fructe. Trebuie totuși să fiți atenți când îl hrăniți cu fructe pentru că acestea pot să fie bogate în zaharuri. Crescătorii de iepuri în scopuri comerciale mai adaugă și alte elemente nutritive dietei zilnice. Mai trebuie să aibă tot timpul apă proaspătă într-un bol. Iepurii din rasa Chinchilla Americană se pretează cel mai bine în interiorul casei, ceea ce îi protejează de temperaturile extreme, de diverși prădători și de alte pericole prezente în exterior. Este indicat să îi lăsați să se plimbe și să facă exerciții, de preferat în locuri în care se pot bucura de aer curat și de razele soarelui. Atunci când sunt afară, sunt recomandate cuștile extensibile, zonele îngrădite, tocmai pentru a-i oferi o mai mare protecție. Dacă este ținut în cușcă, aceasta ar trebui să fie de cel puțin cinci ori mărimea corpului iepurelui și să îi permită să stea relaxat în picioare. Nu este indicat ca podeaua cuștii să fie realizată din sârmă pentru că iepurele ar putea să își prindă picioarele în ochiurile de sârmă. Iepurele ar trebui să mai aibă un loc doar al lui unde să se ascundă atunci când vrea să doarmă liniștit. Este bine să îi luați jucării cu care să își ocupe timpul și să se distreze. Iepurii pot fi învățați să își facă treburile într-un loc special amenajat.

Toaletaj:

Iepurii din rasa Chinchilla Americană necesită o simplă periere săptămânală pentru a înlătura blana în exces și pentru a preveni încâlceala firelor de păr. Iepurii obișnuiesc să se îngrijească reciproc, motiv pentru care este indicat să aveți cel puțin două exemplare. Când au grijă unul de celălalt, iepurii își ling urechile, nasul, vârful capului și în jurul ochilor.

Scopul și statusul rasei:

Conform celor prezentate de către American Livestock Breeds Conervancy, rasa de iepuri Chinchilla Americană este cea mai rară dintre rasele de Chinchilla. Scăderea numărului de exemplare din cadrul populației de iepuri Chinchilla este cu precădere din cauza picajului cunoscut de piața de blană în anii 1940. În ciuda calității ridicate a cărnii acestuia, producătorii preferă pentru piața de carne iepurii de culoare albă. Acești iepuri produc un număr mare de pui, au puternice instincte materne și ajung la greutatea dorită de piață foarte repede.

Probleme de sănătate:

La fel ca și alte animale mici, și iepurele din rasa Chinchilla Americană poate să fie predispus la răceli și la infecții virale. Expunerea la praf, la schimbările bruște de temperatură, precum și capacitatea scăzută de rezistență la stres îl poate predispune la diverse boli. Printre acestea enumerăm și:

– conjunctivita este o infecție bacteriană a pleoapelor cauzată de către fum și praf;

– probleme ale urechilor;

– coccidiosis este o problemă intestinală, un parazit apărut din cauza condițiilor igienice precare;

– balonarea și obstrucționarea canalelor respiratorii din cauza bilelor de păr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close