Rasa Korat

1.9K

canvas_rasa_korat.jpg

Informaţii generale:Cartea cu Poeme despre Pisici, un manuscris de versuri și picturi scris între anii 1350 și 1767 AD în Thailanda, conține cele mai vechi ilustrații și descrieri ale pisicilor din rasa Korat. Artiștii și scriitorii acestui document, niște persoane de multă vreme uitate, au descris pisica din rasa Korat ca fiind una dintre acele pisici care aduc noroc, ”cu ochii de culoarea orezului care strălucesc ca și două picături de apă pe o frunză de lotus și cu un corp de culoarea norilor și a argintului”. Spre deosebire de pisicile Siameze care erau deținute doar de către casa regală a Thailandei, pisicile din rasa Korat erau pisicile oamenilor de rând, fiind foarte apreciate și considerate adevărate talismane norocoase. Se numeau Si-Swat, unde ”Si” însemna culoare și ”Sawat” era numele unui fruct care făcea niște semințe de culoare albastru-argintiu. Pisicile din rasa Korat erau foarte rar vândute, ele fiind în schimb oferite cadou, în semn de respect profund și de o deosebită stimă. Noilor mirese le era oferită o pereche de Si-Sawat pentru a li se asigura o căsnicie fericită și împlinită. În ceea ce privește data exactă în care această rasă a apărut nu se cunoaște, în mare parte acest lucru fiind din cauză că această Carte a Poemelor despre Pisici a fost scrisă de-a lungul mai multor secole. Totuși, despre Korat se poate spune că este una dintre cele mai bătrâne rase de pisici domestice, alături de rasele Siameză, Burmeză și Havana Maronie, toate fiind compatrioate cu rasa Korat. Pisica din rasa Korat este una dintre cele mai pure pisici, semănând foarte bine cu strămoșii ei, cei care alergau prin   Nume: Korat

Originea: Thailanda

Grupa: Pisici de mărime medie

 


Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 2,7 – 4 kg, Mascul 3 – 4,5 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 15 ani

Culoare:  albastru-argintie.

Temperament: Înainte de a vă achiziționa o pisică din rasa Korat, va trebui să analizați cu atenție cât de mult vă doriți o pisică ce vă va urma pas cu pas oriunde veți merge.

Caracteristici distinctive: Este o pisică ce ajunge greu la maturitate, motiv pentru care nu va atinge întregul potențial decât după câțiva ani de viață, fiind cunoscută că este cam urâțică în primii ani de viață.

junglele din Peninsula Malaieziană. Jean Johnson este persoana care a adus primele pisici din rasa Korat în America. Johnson a trăit în Bangkok împreună cu soțul ei timp de șase ani, timp în care a încercat să cumpere o pereche de pisici din rasa Korat. În anul 1959, a primit într-un final o pereche de pisici din rasa Korat din partea guvernului Thailandez. Pisicile primite, Nara și Darra au devenit astfel fundația rasei în America. Pentru a evita să se încrucișeze între ele, Johnson le-a încrucișat cu pisici din rasa Siameză, pe care de asemenea le-a adus din Thailanda. Ulterior, a folosit în programul de dezvoltarea a rasei doar pisicile care nu au primit nicio caracteristică a Siamezelor. În anii 1960, mai multe pisici din rasa Korat au fost aduse din Thailanda. În anul 1966, ACA a devenit prima asociație care a recunoscut rasa Korat, urmată imediat de către CFA. Astăzi, pisica din rasa Korat este recunoscută de către toate asociațiile și deși este o pisică destul de rară, efortul și dedicația crescătorilor și iubitorilor au reușit să o promoveze destul de mult. Pe tărâmurile sale natale, pisica din rasa Korat este greu de găsit și chiar mai greu de exportat. Numărul pisicilor a scăzut dramatic în ultimii ani, cele rămase fiind foarte apreciate de către thailandezi, care în continuare consideră această pisică un totem norocos.

Descriere fizică:

Nu este voie să se încrucișeze cu alte rase și nici nu este voie să aibă variații de culori sau de dimensiuni. În mod ideal, pisica din rasa Korat ar trebui să aibă o culoare albastru-argintie, și fără niciun alt semn pe ea. Firul de păr începe de la rădăcină într-o culoarea albastru deschis, închizându-se la culoare de-a lungul firului, ajungând la o culoare gri-albastru și terminându-se într-o culoare argintie. Aceste vârfuri argintii îi oferă corpului pisicii un efect de fosfor, radiind și strălucind puternic. Pisicile nou-născute din rasa Korat au ochii albaștri, schimbându-se gradual între o culoare de chihlimbar deschis și abia după vârsta de doi ani ochii începând să aibă bine-cunoscuta culoare distinctivă rasei Korat. Este o pisică ce ajunge greu la maturitate, motiv pentru care nu va atinge întregul potențial decât după câțiva ani de viață, fiind cunoscută că este cam urâțică în primii ani de viață. Deși CFA nu acceptă decât pisici din rasa Korat care au culoarea albastru-argintiu, dar acest lucru nu înseamnă că pisicile din rasa Korat nu se nasc și în alte culori. Se știe despre ele că există și pisici de culoare albă sau pisici de culoare liliachie. Aceste pisici pot avea aceleași caracteristici de personalitate ca și pisica din rasa Korat, dar categoric nu este voie înregistrarea acestora.

Caracteristici generale: Este o pisică de culoare albastru-argintiu, cu o puternică strălucire argintie, de mărime medie, cu un corp destul de greu și cu o musculatură evidentă.
Corp: Are un corp semi alungit, nefiind nici compactă și nici zveltă. Trunchiul îi este unul distinctiv, cu un piept larg care îi oferă un spațiu destul de mare între picioarele din față. Este o pisică cu o musculatură puternică, foarte grea raportată la mărimea ei, lăsând impresia că are o putere remarcabilă. Spatele îi formează o curbă.
Cap: Este în formă de inimă, cu curbura între și de-a lungul ochilor. Lateralele feței formează o curbă elegantă până în zona bărbiei, completând astfel forma inimii. Are un ușor stop între frunte și nas. Bărbia și maxilarul îi sunt puternice și bine dezvoltate, nefiind nici prea pătrățoase, dar nici prea ascuțite.
Urechile: Sunt mari cu vârfuri rotunjite și la bază semănând cu baza unui con destul de mare. Sunt poziționate sus pe scalp.
Ochii: Sunt mari și luminoși, foarte deschiși și prea mari comparativ cu restul feței. Atunci când sunt închiși, ochii formează acea linie alungită specifică Asiaticilor. Este acceptată atât culoarea verde deschis, cât și culoarea chihlimbarului.
Coada: De lungime medie, coada este mai groasă la bază, iar vârful îi este rotunjit.
Blana: Are o singură blană, lipsindu-i blana interioară. Blana îi este scurtă, lucioasă și moale, fină. Firele de păr se așază foarte aproape de corp.

 

Personalitate:

Pisicile din rasa Korat sunt niște pisici deștepte și posesive cu persoanele din viața lor. Le place să stea tot timpul în apropiere, chiar și atunci când sunt vizitatori în casă. Este capabilă să ofere totul acelor persoane pe care le preferă și le acceptă în viața lor, precum și acelora cu care își petrec majoritatea timpului. Fiind o pisică extrem de afectuoasă, nu va refuza atenția primită de la alte persoane. Înainte de a vă achiziționa o pisică din rasa Korat, va trebui să analizați cu atenție cât de mult vă doriți o pisică ce vă va urma pas cu pas oriunde veți merge. Cu atât mai mult, cu cât această pisică nu este o singuratică, nu suportă singurătatea. Se simte excelent atunci când este în compania cuiva, indiferent dacă este cineva care lucrează acasă sau un alt animal. Probabil că din acest motiv tradiția spunea că atunci când se face cadou o pisică din rasa Korat, să se dea în pereche, niciodată singură. O pisică din rasa Korat care este lăsată foarte mult timp singură poate să dezvolte probleme de comportament cum ar fi agresiunea sau anxietate. Sunt pisici care se adaptează foarte ușor, reușind să treacă peste o despărțire și să își verse afecțiunea pe noua familie în sânul căreia a ajuns. Fiind o pisică plină de energie, cu siguranță că îi va plăcea să învețe noi trucuri, să se joace și să se plimbe în lesă. Este foarte ușor să o învățați niște comenzi de bază, precum și să își facă nevoile în casă atâta timp cât îi oferiți recompense. Dacă trebuie să o corectați, atunci limitați-vă la a spune tare un ”Nu” sau o bătaie din palme. Dacă aveți mai multe pisici, asigurați-vă că aveți destule jucării în preajmă. Este o pisică despre care se știe că nu îi place să împartă lucrurile cu altcineva, în special atunci când ea consideră că unele jucării sau obiecte îi aparțin. În general pisica din rasa Korat este destul de tăcută, simțindu-se bine într-un mediu tăcut. Deși se știe despre ea că nu este foarte vorbăreață, este capabilă să scoată diverse sunete, de la un mârâit până la țipăt atunci când dorește să atragă atenția. Alegeți pisica din rasa Korat doar dacă vă place să aveți o pisică ce stă în brațe. Îi va face plăcere să stea în brațe ori de câte ori doriți asta.

Toaletaj:

Blana pisicilor din rasa Korat este ușor de îngrijit, fiind necesară doar o periere sau o pieptănare săptămânală pentru a-i îndepărta firele moarte și pentru a-i distribui uleiurile pielii. Dacă ii frecați din când în când blana cu o piele de căprioară, o veți putea menține lucioasă. Nu este necesară o baie decât foarte rar. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare. Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Korat este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– dermatita corneeană reprezintă prezența pielii sau a firelor de păr pe suprafața corneei unuia sau ambilor ochi. Acest lucru poate să fie corectat chirurgical;

– boală genetică degenerativă neuromusculară cum este nivelul scăzut de grăsimi în organism;

– GM1 și GM2 ganglioni apar atunci când pisicii îi lipsesc anumite enzime care sunt necesare pentru funcționarea corectă a sistemului nervos. Există teste care pot identifica dacă pisica este purtătoare a acestei boli;

– sensibilitate la anestezie datorită raportului de grăsime în mușchi, motiv pentru care trebuie să aveți o deosebită atenție dacă i se poate face sau nu, anestezie.

– sindromul durerii faciale poate fi observat în momentul încare pisica exagerează cu linsul și cu mestecarea lăbuțelor. Chiar și mâncatul le provoacă durere, dar nu se cunoaște cauza;

– polimiopatia hipocalcemică duce la slăbirea mușchilor datorită nivelurilor scăzute de potasiu din sânge. Se tratează cu suplimente de potasiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close