Rasa Munchkin

2.2K

canvas_munchkin.jpg

Informaţii generale:Pisicile din rasa Munchkin au parte atât de susținători, cât și de iubitori ai pisicilor care nu doresc ca această rasă să fie recunoscută. În timp ce majoritatea raselor noi cunosc perioade de rezistență din partea iubitorilor înainte ca ele să fie recunoscute, lupta pentru această rasă Munchkin este mult mai aprigă pentru că există unele întrebări cu privire la punctul în care ”varietatea unică” se termină și unde încep ”anormalitățile” să apară. Același punct de vedere a fost împărtășit într-o anumită măsură și în cazul altor rase cum este Manx și Sfinx. Chiar și Siamezelor le-a fost aplicat un tratament asemănător la debutul lor în Londra anilor 1871. Despre pisicile cu picioare scurte există documente în Anglia încă din anii 1930. Aceste documente arată că pisicile cu picioare scurte au rezistat timp de patru generații, înainte ca cel de-al doilea război mondial să își pună amprenta asupra populațiilor de pisici din Europa. O astfel de pisică a fost identificată în Uniunea Sovietică în anii 1950, fiind denumită ”Pisica Cangur a Stalingradului” datorită tendinței ei de a sta ridicată pe pulpele picioarelor din spate. Dar cu siguranță rasa Munchkin, cea pe care o cunoaștem astăzi a apărut în Rayville, Louisiana. În anul 1983, profesoara de muzică Sandra Hochenedel a descoperit două pisici ascunse sub o mașină, fiind încolțite de un buldog. Hochenedel a salvat pisicile și le-a dus acasă, unde a observat că ambele pisici erau gestante și ambele aveau picioare   Nume: Munchkin

Originea: America / Louisiana

Grupa: Pisici cu picioare scurte

 


Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 2 – 3,5 kg, Mascul 2,2 – 4 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 15 ani

Culoare:  orice culoare, inclusiv tiparul Siamez.

Temperament: Nu este o pisică pe care să o vedeți făcând salturi spectaculoase și foarte înalte, dar cu siguranță este cât se poate de capabilă să își croiască drumul către locul în care dorește să ajungă.

Caracteristici distinctive: Văzută din profil, pisica din rasa Munchkin prezintă o ridicătură blândă de la nas înspre fruntea teșită, deasupra sprâncenelor ochilor.

mici, butucănoase. A ținut pisica denumită Blackberry, de culoare neagră și a dat pisica gri, Blueberry. După ce Blackberry a născut primii pui, Hochenedel a dat un pui cu picioare scurte, pe nume Toulouse, prietenei ei Kay LaFrance, care locuia în Monroe, Louisiana. Din moment ce pisicilor lui LaFrance le era permis să umble libere, în curând a apărut în Monroe o populație de pisici Munchkin. Acestea se pare că reușeau să facă față foarte bine competiției cu pisicile cu picioare lungi în ceea ce privește încrucișatul și vânătoarea. Cele două prietene au luat legătura cu Dr Solveig Pflueger, directorul comitetului genetic al TICA. Studiile făcute asupra acestor pisici au scos la iveală faptul că picioarele scurte erau rezultatul unei mutații genetice dominante care afecta oasele lungi ale picioarelor. Această mutație se crede că a apărut spontan la un moment dat în gena pisicii. O pisică ce a primit această genă Munchkin de la unul dintre părinți, va avea un raport de 1 la 1 în ceea ce privește puii purtători sau nepurtător ai genei. Alți crescători s-au aliat cauzei, astfel că în anul 1991, aceștia au încercat să obțină acordul TICA pentru rasa Munchkin, denumită astfel după piticii din povestea Vrăjitorul din Oz. Au fost refuzați pentru că nu existau destule informații despre rasă. Au fost totuși acceptați în anul 1994. Începând cu 1 Mai 1995, rasa Munchkin a fost acceptată ca rasă nouă și ca și colorit de către TICA. După ce anunțul acceptării acestei rase a fost făcut, Katherine Crawford, membru și arbitru timp de zece ani în TICA, a demisionat spunând că această rasă reprezintă un afront adus eticii oricărui crescător de pisici. Părerile ei erau împărtășite de mai multe persoane care spuneau că această pisică va dezvolta probleme cu picioarele în viitorul apropiat. Laurie Bobskill, președintele Societății Internaționale Munchkin spune că în America au fost identificate 19 mutații separate pe linia lui Munchkin. În mod ironic, controversele și discuțiile apărute în jurul acestei rase au contribuit la creșterea în popularitate. Datorită unor articole din The Wall Street Journal, People Magazine și alte publicații cu renume, cererea de pisici din rasa Munchkin a crescut vertiginos, lista de așteptare fiind lungă și oferta limitată.

Descriere fizică:

Din cauza unei baze genetice destul de reduse, încrucișarea cu alte rase trebuie să facă parte din existența rasei Munchkin mulți ani de acum încolo, pentru a reuși menținerea acestei rase cât mai sănătoase. Din acest motiv, conformația pisicii poate să cunoască mai multe varietăți, fiind totodată și o rasă nouă, tânără. Varietățile se datorează noilor gene care sunt introduse prin încrucișări diverse. Este acceptată orice pisică domestică cu păr scurt sau lung, atâta timp cât nu aparține vreunei rase recunoscute. Culoarea, tiparul și lungimea părului va varia tot timpul, motiv pentru care pisica din rasa Munchkin va putea avea orice culoare sau tipar, inclusiv tiparul Siamez. Pisicile cu coada lungă și cu blana împletită sunt recunoscute de către TICA. Conformația pentru pisica din rasa Munchkin cu părul lung este aceeași, cu excepția faptului că pisica cu părul lung are o blană mătăsoasă semi-lungă care îi transformă coada într-o pană plutitoare.

Caracteristici generale: Cea mai importantă caracteristică este scurtarea oaselor lungi ale picioarelor. Coloana vertebrală nu îi este afectată, comportându-se similar atât în formă cât și în flexibilitate cu cea a pisicilor domestice. Picioarele scurte nu îi afectează mobilitatea sau capacitatea de supraviețuire.
Corp: Trunchiul îi este adânc și de o lățime medie, moderată. Lungimea trunchiului îi este medie înspre lungă. Mărimea pisicii este medie, în timp ce osatura și musculatura îi este medie înspre substanțială. Pieptul îi este rotund, fără să arate un stern proeminent, iar umerii îi sunt depărtați.
Cap: Formează un triunghi echilateral aproape perfect, cu vârfurile rotunjite. Văzută din profil, pisica din rasa Munchkin prezintă o ridicătură blândă de la nas înspre fruntea teșită, deasupra sprâncenelor ochilor. Nasul îi este de lungime medie, cu o ușoară ridicătură. Bărbia îi este fermă, dar nu foarte ieșită în exterior.
Urechile: Au formă triunghiulară, de lățime moderată. Sunt așezate în colțul capului.
Ochii: Sunt mari, în formă de alună, cu colțurile exterioare poziționate ușor în sus. Sunt destul de depărtați, ceea ce îi conferă o imagine alertă, mereu întrebătoare. Nu există o relație între culoarea blănii și cea a ochilor. Sunt preferate totuși culorile vii, adânci.
Coada: Este de grosime medie, cu vârf rotund sau chiar ascuțit. Lungimea cozii este proporțională cu corpul piscii.
Blana: Pisicile cu blana scurtă prezintă o textură pentru toate anotimpurile, de o densitate moderată  și o blană interioară de lungime medie. Îi este lucioasă, cu un aspect protectiv natural.Pisicile cu blana lungă au o textură mătăsoasă și o densitate moderată a blănii. Este pentru toate anotimpurile, prezentând și o blană interioară de lungime medie. Blana din zona capului este mai lungă decât cea de pe corp, iar coada poate fi asemănată cu o pană plutitoare.

 

Personalitate:

Pisica din rasa Munchkin este o pisică ușor de înțeles și căreia îi face plăcere să fie purtată în brațe. Are foarte multă energie și este cu siguranță mult mai agilă și mai rapidă decât lasă impresia. Ca și comparație, puteți să vă gândiți la o mașină sport cu distanța la sol joasă. Pisica din rasa Munchkin este prietenoasă și îi place să se joace cu copiii sau cu alte pisici sau câini. În rare ocazii, atunci când nu este în mișcare, puteți să vă delectați privind-o cum stă pe picioarele din spate, la fel ca și un cangur, privind către ceva interesant. Nu este o pisică pe care să o vedeți făcând salturi spectaculoase și foarte înalte, dar cu siguranță este cât se poate de capabilă să își croiască drumul către locul în care dorește să ajungă. Va găsi mijloacele necesare pentru a ajunge acolo, chiar dacă acest lucru înseamnă că va pierde mai mult timp decât alte pisici. Această pisică este foarte inteligentă. Trebuie să îi mențineți mintea ocupată învățând-o mereu noi comenzi și oferindu-i jucării de tip puzzle. După ce a învățat comenzile sau după ce a terminat jocurile, oferiți-i câte o recompensă sub forma mâncării sau a unor bunătăți. Când alegeți un pui pentru a-l aduce în casă, asigurați-vă că o faceți de la un crescător care i-a ținut în casă de la o vârstă fragedă. Încercați de asemenea să îi vedeți părinții pentru a observa temperamentul acestora.

Toaletaj:

Blana pisicii din rasa Munchkin este ușor de îngrijit, fiind necesară o periere săptămânală sau cu ajutorul unui pieptene să îi îndepărtați firele moarte și să îi distribuiți în mod egal uleiurile pielii. Pisicile cu blana lungă trebuie să fie periate de două ori pe săptămână pentru a evita încâlcelile. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare. Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Munchkin prezintă câteva probleme de sănătate, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– cherry eye (cireașa din ochiul pisicii) se manifestă ca o umflătură roșie la nivelul ochiului, denumită prolapsul pleoapei a treia. Apariția acestei umflături se datorează faptului că spre deosebire de oameni, pisica are trei pleoape. Cea de-a treia este ascunsă în unghiul intern al ochiului.

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, pisicile își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– insuficienţa renală cronică este o tulburare în care rinichii îşi pierd încet capacitatea de concentra urina şi de a elimina deşeurile. Prin această boală structura rinichilor se schimbă, pierzându-se nefronii, unităţile funcţionale ale rinichilor;

– alte condiții de sănătate cum ar fi: lăcrimarea excesivă, încălecarea dinților, sensibilitate la căldură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close