Rasa Beveren

1.2K

canvas_beveren.jpg

Informaţii generale:Chiar dacă în Statele Unite ale Americii această rasă nu este foarte cunoscută, rasa de iepuri Beveren are o bogată istorie europeană. Belgia este țara din care rasa Beveren este nativă. Mai exact, au apărut în anul 1898 în orașul Beveren, aproape de Antwerp. Au fost creați prin încrucișarea raselor Brabanconne, Sf Albastru Nicolas și Albastru Vienna. Popularitatea pe care a cunoscut-o rasa Beveren Albastru nu a fost cunoscută de nicio altă rasă, deși au fost create destul de multe rase cu blana albastră. Au fost cunoscuți ca un animal cu o carne foarte bună, care dacă erau crescuți corect, puteau să dea naștere la mulți pui, iar blana lor era apreciată de negustorii vremii. În jurul anilor 1910, iepurii din rasa Beveren au fost aduși în America, iar până în anul 1919, numărul de iepuri albaștri a crescut considerabil. Existau la acel moment în America aproape toate varietățile de iepuri albaștri: Albastrul American, Albastrul Beveren, Gigantul Albastru Beveren, Albastrul Barbancon, Albastrul Imperial, Albastrul de Vienna și Gigantul Albastru Flemish. În ceea ce privește anul în care rasa Beveren a fost acceptată în ARBA, din păcate nu s-a găsit o informare corectă. Edward  Stahl din Missouri a importat în anul 1933, din Anglia, iepuri din rasa Beveren cu blana albă și cu ochi albaștri. Această varietate a apărut ca și mutanți în anul 1916. Domnul A.M. Martin a dus pentru prima   Nume: Beveren

Originea: Belgia

Grupa: Iepuri de dimensiune medie / tip mandolină

Greutate: Între 4 – 5,5 kg

Speranta medie de viata: până la 5 – 10 ani

Culoare: albastru, alb, negru, maro și liliachiu

Temperament:  Iepurele din rasa Beveren este un iepure care necesită multă atenție și afecțiune. Comparativ cu alte rase de iepuri, această rasă este una destul de lentă, motiv pentru care sunt considerați excelenți ca și animale de companie.

Status rasă:  Conform celor prezentate de către American Livestock Breeds Conervancy, rasa de iepuri Beveren este o rasă plasată la categoria ”de observat”, fiind cea mai puțin amenințată dintre toate cele trei categorii existente.

Caracteristici distinctive: Culoarea ochilor ar trebui să fie albastru-gri pentru varietatea cu blană albastră, albastru strălucitor pentru cei cu blană albă și maro închis pentru iepurii din varietatea cu blană neagră.

dată un exemplar al acestei rase în Marea Britanie, arătându-l la o expoziție în Norwich în anul 1905. Deși în acel moment arbitrii nu au luat în vizor această rasă, în curând acest lucru avea să se schimbe. În data de 19 Mai 1918, în Birmingham, 17 persoane s-au întâlnit și au format Clubul Beveren. Rasa a devenit rapid cea mai populară rasă de iepuri din Marea Britanie. Acum, puternicul Club Beveren au început să recunoască și alte rase de iepuri pentru blană, iar în anul 1924, clubul și-a schimbat denumirea în Societatea Engleză a Iepurilor de Blană, iar în final a devenit Consiliul Britanic al Raselor de Iepuri. În timpul primului război mondial, semnul de pace sau semnul ”V” de la victorie, ar fi apărut după poziția în V a urechilor iepurilor din rasa Beveren. În această perioadă, rasa Beveren a câștigat o popularitate imensă în Anglia. Victor De Lavelaye, un refugiat Belgian în Anglia, a transmis o informare către compatrioții săi prin intermediul radioului BBC. În informarea lui, spunea: ”Propun să transformăm litera V într-o emblemă, pentru că V este prima literă pentru Victorie, atât în franceză, în flamandă…victoria care ne-a readus libertatea, victoria prietenilor noștri englezi. Cuvântul lor pentru victorie începe de asemenea cu litera V”. Primul Ministru Winston Churchill a adus faimă gestului cu două degete în semn de V. A fost folosit pe perioada hipioților ca și semnul păcii. Este de asemenea recunoscut în nenumăratele fotografii în care cineva pune urechi de iepure altcuiva. Chiar și George Bush a făcut acest lucru soției sale Barbara.

Descriere fizică:

Rasa de iepuri Beveren este una dintre cele mai vechi rase de iepuri. Corpul lor de lungime medie se încadrează în tipul formei de mandolină. Spatele este lat și cărnos, în timp ce pulpele îi sunt mari și ferme. Carcasa pectorală bine deschisă se închide gradual începând cu șoldurile. Umerii ar trebui să îi fie puternici. Văzut dintr-o parte, corpul formează cu adevărat un arc. Partea de sus este o curbă fină, cu punctul cel mai înalt în apropierea mijlocului spatelui. Capul este mare, plin. Urechile îi sunt purtate în formă de V, lungimea perfectă fiind de aproximativ 15 cm. Picioarele îi sunt puternice și osoase. Blana îi este densă și lucioasă. Culorile pe care le poate avea sunt: albastru, alb, negru, maro și liliachiu. Culoarea maro și liliachiu nu este recunoscută de către Asociația Americană a Crescătorilor de Iepuri (ARBA). Culoarea ochilor ar trebui să fie albastru-gri pentru varietatea cu blană albastră, albastru strălucitor pentru cei cu blană albă și maro închis pentru iepurii din varietatea cu blană neagră. Lungimea blănii este în general de aproximativ 4,5 cm.

Personalitate:

Iepurii din rasa Beveren au o personalitate echilibrată, sunt curați, inteligenți. Nu sunt o rasă foarte energică, fiind din acest punct de vedere considerați mai mult niște iepuri leneși. Le place să exploreze împrejurimile, motiv pentru care trebuie să îi supravegheați atunci când ieșiți cu ei la plimbare în curte sau în alte locuri. Iepurele dumneavoastră are nevoie de exerciții și de jocuri, motiv pentru care este indicat să investiți în joculețe care să le mențină interesul ridicat. Aceste jocuri pot să includă mingi, obiecte de mestecat, cutii. Iepurele din rasa Beveren este un iepure care necesită multă atenție și afecțiune. Comparativ cu alte rase de iepuri, această rasă este una destul de lentă, motiv pentru care sunt considerați excelenți ca și animale de companie. Ca urmare a capacității lor sociale foarte bine dezvoltate, această rasă de iepuri Beveren se înțelege foarte bine cu alte animale ca și pisicile, câinii și porcii de guineea. Cel mai bine ar fi să fie ținuți în perechi sau chiar trei iepuri, dar niciodată mai mulți în aceeași cușcă. Atunci când sunt ținuți în aceeași cușcă, există riscul de a se răni ca urmare a luptelor sau disputelor ocazionale. Nivelul de activitate a acestor iepuri crește în perioada de răsărit și cea de apus a zilei. Această rasă este de asemenea o rasă care trebuie arătata și lăudată tot timpul. Sunt iepuri frumoși care merită să fie expuși, atât persoanelor care vă calcă pragul, dar și în cadrul expozițiilor sau a concursurilor de profil. Sunt iepuri în general docili, cu instincte materne puternice. Din cauză că iepurii sunt în general animale care se stresează foarte repede și care au un psihic fragil, nu sunt recomandați ca și animale de companie pentru copiii care nu au ajuns la capacitatea de a înțelege acest lucru.

Hrana și cușca

Un iepure va încerca să mănânce tot ceea ce îi veți da, dar sistemul lui digestiv este unul foarte delicat. Trebuie să aveți foarte mare grijă la dietă pentru a evita problemele digestive. În primul rând, iepurii au nevoie de apă proaspătă, apă pe care el nu reușește să o extragă din hrana pe care o mănâncă. Fânul este o sursă importantă de fibre, ceea ce îi oferă iepurelui energie. De dragul varietății puteți să îi oferiți și bunătăți cum sunt morcovi, piersici, pere, mere, prune, căpșuni sau alte fructe. Trebuie totuși să fiți atenți când îl hrăniți cu fructe pentru că acestea pot să fie bogate în zaharuri. Crescătorii de iepuri în scopuri comerciale mai adaugă și alte elemente nutritive dietei zilnice. Iepurii din rasa Beveren se pretează cel mai bine în interiorul casei, ceea ce îi protejează de temperaturile extreme, de diverși prădători și de alte pericole prezente în exterior. Este indicat să îi lăsați să se plimbe și să facă exerciții, de preferat în locuri în care se pot bucura de aer curat și de razele soarelui. Atunci când sunt afară, sunt recomandate cuștile extensibile, zonele îngrădite, tocmai pentru a-i oferi o mai mare protecție. Dacă este ținut în cușcă, aceasta ar trebui să fie de cel puțin cinci ori mărimea corpului iepurelui și să îi permită să stea relaxat în picioare. Nu este indicat ca podeaua cuștii să fie realizată din sârmă pentru că iepurele ar putea să își prindă picioarele în ochiurile de sârmă. Iepurele ar trebui să mai aibă un loc doar al lui unde să se ascundă atunci când vrea să doarmă liniștit. Este bine să îi luați jucării cu care să își ocupe timpul și să se distreze. Iepurii pot fi învățați să își facă treburile într-un loc special amenajat.

Toaletaj:

Iepurii din rasa Beveren necesită o simplă periere săptămânală pentru a înlătura blana în exces și pentru a preveni încâlceala firelor de păr. Iepurii obișnuiesc să se îngrijească reciproc, motiv pentru care este indicat să aveți cel puțin două exemplare. Când au grijă unul de celălalt, iepurii își ling urechile, nasul, vârful capului și în jurul ochilor.

Scopul și statusul rasei:

Conform celor prezentate de către American Livestock Breeds Conervancy, rasa de iepuri Beveren este o rasă plasată la categoria ”de observat”, fiind cea mai puțin amenințată dintre toate cele trei categorii existente. Celelalte două sunt ”pe cale de dispariție” și ”nivel critic”. Iepurii din rasa Beveren sunt iepuri de carne. Dar în acest moment, indiferent de locul în care se află, se pare că suferă puțin din cauza lipsei popularității, deși iepurii din varietatea albă au un aspect foarte frumos.

Probleme de sănătate:

La fel ca și alte animale mici, și iepurele din rasa Beveren poate să fie predispus la răceli și la infecții virale. Expunerea la praf, la schimbările bruște de temperatură, precum și capacitatea scăzută de rezistență la stres îl poate predispune la diverse boli. Printre acestea enumerăm și:

– conjunctivita este o infecție bacteriană a pleoapelor cauzată de către fum și praf;

– probleme ale urechilor;

– coccidiosis este o problemă intestinală, un parazit apărut din cauza condițiilor igienice precare;

– balonarea și obstrucționarea canalelor respiratorii din cauza bilelor de păr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close