Rasa Manx

1.6K

canvas_rasa_manx.jpg

„>Informaţii generale:Pisica din rasa Manx a existat timp de secole în Isle of Man, localizată în Marea Irlandeză, între Anglia și Irlanda. Din moment ce insula nu avea alte feline din care pisica din rasa Manx să se dezvolte, se crede că a apărut cu ajutorul unor pisici domestice aduse de către locuitori sau de către exploratori. Nu se cunoaște nici momentul exact și nici cine a adus prima pisică pe insulă. Una dintre poveștile existente este aceea în care pisicile au naufragiat pe insulă după ce o corabie a armatei Spaniole s-a zdrobit de stâncile insulei în anul 1588. Pisicile au reușit să înoate până la țărm și au început să vâneze șoarecii de pe insulă. O altă poveste spune că pisica din rasa Manx a fost introdusă de către negustorii Fenicieni care au adus pisica din Japonia. În altă poveste, pisica din rasa Manx a ajuns pe insulă odată cu Vikingii care au colonizat Isle of Man. Indiferent de modul în care aceste pisici au ajuns pe insulă, se crede că au ajuns acolo cu cozile intacte. Geneticienii susțin că dispariția cozii a fost rezultatul unei mutații genetice spontane apărută în populația de pisici domestice ale insulei. Din punct de vedere genetic, atât pisica din rasa Manx, cât și celelalte pisici fără coadă sunt puțin diferite. Lipsa cozii pisicii din rasa Manx este guvernată de o genă dominantă, împreună cu poligene modificate, în timp ce majoritatea celorlalte rase cu coada scurtă, precum Bobtail Japoneză sunt guvernate de gene recesive. Având în vedere mediul înconjurător limitat al Isle of   Nume: Manx

Originea: Irlanda

Grupa: Pisici fără coadă

 


Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 3 – 5 kg, Mascul 3,6 – 5,4 kg

Speranta medie de viata: până la 8 – 14 ani

Culoare:  orice culoare, cu excepția celor obținute la hibrizi, respectiv ciocolatiu, levănțică, tiparul Himalayan.

Temperament: Atunci când nu este ocupată cu protejatul proprietății sau cu vânătoarea de șoareci, pisica din rasa Manx este un companion excelent.

Caracteristici distinctive: Capul este rotund și cu obraji proeminenți. Văzut din profil, capul are o lungime medie, cu o adâncitură ușoară între frunte și nas.

Man, precum și lipsa diversității genetice, gena dominantă a trecut foarte rapid de la o generație la alta. Locuitorii insulei nu au părut a fi interesați de istoricul rasei, aducând lumii noi povestiri interesante despre lipsa cozii pisicii. Una dintre aceste povești este aceea în care pisica din rasa Manx s-a încrucișat cu un iepure. O altă poveste susține că invadatorii Irlandezi au furat coada pisicii pentru a o folosi ca accesoriu la căștile lor. O a treia poveste spune că două pisici Manx au fost pasageri ai Arcei lui Noe, dar pentru că erau ultimele care urcaseră în arcă, Noe a închis ușile, prinzându-le cozile. Istoria modernă a rasei Manx este totuși mult mai bine documentată. Rasa Manx era una dintre cele mai populare rase de pisici la momentul dezvoltării cluburilor iubitorilor de pisici. Regele Edward VIII era unul dintre cei mai dedicați iubitori ai rasei, fiind mereu prezent la concursurile de profil. În anul 1901, iubitorii de pisici britanici au format primul club al rasei Manx. Cu mai bine de 100 de ani în urmă, rasa a ajuns și în America. La început pisicile din rasa Manx au fost exportate doar de pe Isle of Man, dar pe măsură ce cererea a crescut, numărul de pisici a început să scadă pe insulă. Iubitorii acestei rase au fost nevoiți să își îndrepte privirile înspre crescătorii din America sau din Anglia dacă doreau să achiziționeze astfel de pisici. Astăzi, pisicile din rasa Manx pentru competiții sunt destul de dificil de găsit din cauza faptului că sunt destul de rare, în timp ce pisicile domestice pot fi obținute destul de ușor.

Descriere fizică:

Pisica Manx este una dintre cele mai dificil de dezvoltat rase de pisici din cauza genei Manx. Pisicile homozigote (acelea care au moștenit gena Manx de la ambii părinți) mureau la începutul dezvoltării lor. Din moment ce pisicile homozigote reprezentau un sfert dintre pisicile obținute din împerecherea a două pisici Manx, progeniturile obținute erau destul de puține la număr, în general două, trei sau maxim patru pisici. Chiar și pisicile heterozigote (pisicile care au moștenit gena Manx de la un singur părinte) aveau o rată de mortalitate mai mare decât normal, din cauză că gena Manx poate să cauzeze diformități la nivelul coloanei și la nivelul colonului. Din cauza problemelor fizice, standardul pisicii din rasa Manx descalifică orice pisică care prezintă diformități. O încrucișare corectă va ajuta eliminarea sau minimizarea defectelor. Din moment ce toate pisicile din rasa Manx au o singură copie a genei Manx, pisicile din această rasă prezintă diverse lungimi ale cozii. Acest lucru a dus la apariția a patru categorii de pisici: fără coadă, cu un vârf de coadă, butucănoasă și mai lungă.

Pisicile din categoria fără coadă sunt cele care concurează în competiții, fiind foarte apreciate de iubitori. Nu au deloc coadă, prezentând o ridicătură la baza coloanei, acolo unde ar fi început coada, dacă ar fi avut-o. Cele din categoria cu un vârf de coadă au un ghemotoc de coadă formată din două sau trei vertebre legate la ultima vertebră a coloanei, fiind și acestea acceptate în ring. În ring, ar trebui ca arbitrul să nu i se oprească mâna în coada pisicii. Categoria butucănoasă conține pisici care prezintă o coadă scurtă care este în general curbată. Pisicile din ultima categorie prezintă cozi aproape la fel de lungi ca și pisicile normale.

Caracteristici generale: Impresia generală a acestei pisici este aceea că este o pisică rotunjoară. Mai mult, când este ridicată este destul de grea.
Corp: Este solidă, musculoasă, compactă și bine proporționată. Pisica din rasa Manx este de mărime medie, cu o structură osoasă destul de puternică. Are pieptul larg, iar repetiția curbelor și a cercurilor oferă pisicii Manx impresia de substanță și durabilitate. Zona coastelor are o adâncime mai mare decât la alte rase. Spatele scurt formează un cerc de arc continuu, pornind de la umeri până în zona cozii, ceea ce îi conferă aspectul rotunjor.
Cap: Este rotund și cu obraji proeminenți. Văzut din profil, capul are o lungime medie, cu o adâncitură ușoară între frunte și nas. Botul este bine dezvoltat, cu o bărbie puternică. Nasul este bine definit, cu mustăți rotunde.
Urechile: Sunt de mărime medie, largi la bază, rotunde spre ascuțite. Sunt poziționate destul de departe una de cealaltă.
Ochii: Sunt rotunzi, mari și plini. Sunt așezați la același nivel și destul de depărtați unul de celălalt. Culoarea depinde de culoarea blănii.
Coada: La specimenele perfecte coada nu trebuie să existe. O ridicătură a osului coloanei este acceptată atâta timp cât nu oprește mâna arbitrului în concurs.
Blana: Blana dubă este scurtă și densă, având un tipar asemenea unei țesături datorită blănii exterioare. Este în general lucioasă. O blană mai moale poate să apară la pisicile de culoare albă sau cele în culori deschise.

 

Personalitate:

Pisica din rasa Manx s-a dezvoltat ca și un vânător de șoareci perfect, reușind să își păstreze abilitățile  și natura mereu alertă până astăzi. Dacă aveți o pisică din rasa Manx în casă, atunci cu siguranță nu mai aveți nevoie de un câine de pază. Aveți în schimb o pisică de pază care va reacționa rapid și care va anunța imediat apropierea cuiva sau dacă ea consideră necesar, poate chiar va ataca. Fiind mereu atentă la dumneavoastră, dacă va vedea că nu vă alarmați când un intrus intră în casă, va rămâne și ea calmă. Atunci când nu este ocupată cu protejatul proprietății sau cu vânătoarea de șoareci, pisica din rasa Manx este un companion excelent. Este o pisică cu o personalitate echilibrată și afectuoasă, o pisică la care îi place să se bucure de mediul înconjurător. Pisica Manx este mereu fericită și jucăușă, căreia îi place să vă urmeze peste tot pe unde mergeți și orice ați face. Atunci când vă hotărâți să vă relaxați, pisica din rasa Manx va fi în brațele dumneavoastră, pregătită pentru un somn de frumusețe. Dacă nu are la dispoziție o persoană în brațele căreia să se cațere, pisica va căuta cel mai apropiat loc în care se poate ghemui și care îi va permite totodată să vă aibă în raza vizuală. Vorbește într-un mod cântat, pisica fiind tot timpul dispusă să poarte o conversație atâta timp cât sunteți dispuși să o ascultați. Are o fire foarte adaptabilă, în special dacă este învățată cu socializarea de mică, precum și cu diverse activități zilnice. Le va face astfel plăcere să cunoască noi persoane, să îi întâmpine cu o atingere blândă sau să se gudure pe lângă picioarele lor. De asemenea, dacă este necesar va învăța să se adapteze chiar și la o nouă familie. Este o pisică foarte inteligentă, care poate învăța comenzi, inclusiv chemarea și adusul obiectelor, putând chiar să fie purtată în lesă dacă este învățată de mică acest lucru. Le place foarte mult să se plimbe cu mașina, ceea ce îi face niște companioni perfecți pentru călătorii. Nu este un lucru neobișnuit să vedeți o pisică din rasa Manx jucându-se în apă, înotând. Acest lucru se datorează faptului că a trăit pe o insulă sute de ani. Va învăța repede să dea drumul la robinete, să deschidă ușile, motiv pentru care trebuie să vă asigurați că lăsați toate ușile închise cu cheie, iar robinetele sunt strânse bine. Spre deosebire de alte pisici, pisica Manx este pregătită să accepte anumite granițe și să vă respecte dorințele. Vă va asculta dacă îi spuneți că nu are voie să mai sară sau să zgârâie canapeaua. Totuși, trebuie să îi oferiți altceva drept recompensă că a fost ascultătoare. Fiind o pisică foarte apropiată de oameni, alegeți această rasă doar dacă sunteți siguri că puteți să îi oferiți atenția de care are nevoie.

 

Toaletaj:

Blana moale, scurtă a pisicii din rasa Manx este ușor de îngrijit, fiind necesară o periere săptămânală sau cu ajutorul unui pieptene să îi îndepărtați firele moarte și să îi distribuiți în mod egal uleiurile pielii. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare. Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Manx prezintă câteva probleme de sănătate, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– cherry eye (cireașa din ochiul pisicii) se manifestă ca o umflătură roșie la nivelul ochiului, denumită prolapsul pleoapei a treia. Apariția acestei umflături se datorează faptului că spre deosebire de oameni, pisica are trei pleoape. Cea de-a treia este ascunsă în unghiul intern al ochiului.

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, pisicile își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

artrita osului cozii apare în general la pisicile care au coada de dimensiuni mici;

– sindromul Manx reprezintă o colecție de defecte de la naștere, care includ o coloană vertebrală prea mică, defecte urinare și de digestie. Aceste condiții afectează aproape douăzeci la sută dintre pisici, în special pe cele din categoria cu un vârf de coadă;

– insuficienţa renală cronică este o tulburare în care rinichii îşi pierd încet capacitatea de concentra urina şi de a elimina deşeurile. Prin această boală structura rinichilor se schimbă, pierzându-se nefronii, unităţile funcţionale ale rinichilor;

– alte condiții de sănătate cum ar fi: lăcrimarea excesivă, încălecarea dinților, sensibilitate la căldură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close