Rasa California Spangled

986

canvas_rasa_california.jpg

Informaţii generale:Rasa California Spangled este o rasă relativ nouă, cu un aspect asemănător leopardului sau ghepardului, ceea ce o face să fie admirabilă. Paul Casey, un scenarist și un fizician din Los Angeles, este creatorul rasei Caifornia Spangled. Acesta a obținut rasa având în minte imaginea sălbatică a junglei. Totul a început în perioada în care Casey se afla într-o misiune în site-ul de săpături Olduvai din Africa, în anul 1971. La o conversație cu antropologistul Dr Louis Leakey, Casey i se plângea acestuia că a auzit despre braconierii care au ucis unul dintre ultimii leoparzi din acel teritoriu. Ambii au discutat ideea de a duce mai departe rasa leoparzilor prin crearea unei rase asemănătoare, o rasă de mini-leoparzi. La începutul anilor 1970, Casey a realizat o schiță a 11 generații de rase de pisici, începând cu o femelă Siameză tradițională și o pisică pătată cu păr lung, argintiu, de Angora. Folosind această combinație, Casey a obținut un mascul argintiu cu pete închise la culoare. Rasa Angora a avut totodată rolul de a face mai moale blana, știindu-se că Siamezele au o blană aspră. Blana moale oferea o imagine mai clară a petelor pisicii. A urmat o adăugare a rasei British cu părs scurt, Americane cu păr scurt, maronia pătată Manx, iar în final a adăugat și rasa Abisiniană. Fiecare rasă a fost introdusă într-o ordine precisă, pentru a adăuga caracteristicile dorite, în timp ce fiecare împerechere   Nume: California Spangled

Originea: Statele Unite ale Americii

Grupa: Pisici cu păr scurt / pătate

 


Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 3,6 – 6 kg, Mascul 4 – 7 kg

Speranta medie de viata: până la 9 – 16 ani

Culoare:  argintiu, bronz, maro, auriu, roșu, albastru, negru.

Temperament: Sunt pisici manipulative, care reușesc să găsească tot timpul noi metode de a obține tot ceea ce își doresc de la dumneavoastră.

Caracteristici distinctive: Rotunde, pătrate, ovale sau triunghiulare, toate modelele de pete sunt acceptate, în timp ce petele în creștere, bucle sau în formă de pește sunt considerate inacceptabile pentru această rasă.

a fost înregistrată într-un program pe calculator. Dezvoltarea rasei este oarecum asemănătoare cu realizarea rasei Ocicat. În ultimele generații a rasei Califoria Spangled, Casey a adăugat pisici domestice din Malaya și Egipt, ceea ce a adus rasei privirea primitivă, feroce. Casey considera pisica domestică Egipteană ca fiind descendenta vechilor pisici zeificate. Această pisică avea anumite caracteristici pe care Casey le căuta, respectiv o frunte bombată, musculatură puternică, ochi și urechi îndepărtați și mustăți bine definite. Pisica Malayană a adus în plus musculatura și o blană scurtă, moale, pentru a schimba textura aspră a Siamezei. Până în anul 1985, Casey a reușit să obțină aspectul dorit, și totodată a reușit să atragă un mic grup de crescători care să promoveze rasa California Spangled. În 1986, Casey a introdus rasa California Spangled pe piață, printr-o campanie de promovare într-un catalog de Crăciun, în care le oferea la prețul de $1400 bucata. A fost criticat de către Asociația Protecția Animalelor și mulți crescători și-au arătat dezamăgirea față de această nouă rasă. Se considera că cele trei rase pătate existente pe piață erau îndeajuns pentru iubitorii de pisici. Dar în ciuda controverselor apăruta în urma campaniei de promovare, Casey a primit mult mai multe comenzi decât putea să realizeze. Își permitea chiar să intervieveze posibilii cumpărători pentru a se asigura că pot asigura toate condițiile necesare întreținerii pisicii. Cererea de pisici a terminat stocul realizat de către Casey, ceea ce a făcut ca procesul de înmulțirea a rasei să fie foarte dificil. În acest moment, numărul de pisici din rasa California Spangled este de peste 200 de bucăți, iar uneori, proprietarii trebuie să își trimită pisicile distanțe foarte lungi pentru a putea să se reproducă.

Descriere fizică:

Pisica din rasa California Spangled seamănă izbitor cu un leopard de dimensiuni reduse. Este acoperită cu pete bine definite, are un mers lung și un corp musculos și puternic. Totuși, petele sunt elementele caracteristice ale rasei. Petele rotunde sau pătrate sunt preferate. Rotunde, pătrate, ovale sau triunghiulare, toate modelele de pete sunt acceptate, în timp ce petele în creștere, bucle sau în formă de pește sunt considerate inacceptabile pentru această rasă. Petele trebuie să fie într-un contrast destul de puternic cu culoarea blănii, ceea ce le permite să fie evidențiate clar. Câteva noi varietăți de pisici California Spangled au apărut în ultima perioadă. Una dintre acestea este Leopardul Alb, care seamănă cu pisica din Asia centrală, și care este născută albă, dezvoltându-și petele pe măsură ce îmbătrânea. Acest lucru se poate datora unor gene latente care se regăsesc în unele pisici.

Caracteristici generale: Standardul rasei spune că prima impresie pe care trebuie să o lase este aceea de inimitabilă pisică pătată, cu o un corp lung, puternic și cilindric și un mers de vânător.
Corp: Are un corp lung, suplu, musculos, de mărime medie. De obicei are constituția destul de joasă și compactă. Are oase ample, fără proeminențe foarte evidente și cu o musculatură foarte bine proporționată.
Cap: Este parcă sculptat, cu obraji largi, de mărime și lungime medie. Fruntea este ușor bombată, cu botul bine dezvoltat și bărbie și fălci puternice și bine dezvoltate. Stopul dintre frunte și nas este unul lin.
Urechile: Au o înălțime și o bază aproape egală, cu vârfuri rotunde și de mărime medie. Sunt plasate în partea de sus a capului.
Ochii: Sunt asemănători unei migdale deschise, de mărime medie înspre mare. Sunt depărtați unul de celălalt și cu o curbură elegantă. Culoarea ochilor este chihlimbar înspre maroniu, cacao înspre gri-maroniu, culoarea nisipului sau gri-gălbui, depinzând îndeaproape de culoarea blănii. Ochii varietății Leopard Alb sunt de culoare albastră.
Coada: Are o lungime medie, și este destul de dreaptă.
Blana: Este scurtă și lipită de corp în zona spatelui, pe laterale, pe gât și pe față. Este scurtă și ușor alungită în zona cozii și în zona burții. Culoarea este argintie, cu textură pătată: argintiu, bronz, maro, auriu, roșu, albastru, negru.

 

Personalitate:

În ciuda aspectului său sălbatic, pisica din rasa California Spangled este o pisică ce dă dovadă de afecțiune puternică, fiind o rasă socială și devotată stăpânilor ei. Este bine-cunoscută pentru energia de care dă dovadă și de abilitățile sale atletice. Fiind o fire curioasă și inteligentă, o veți vedea adeseori cum se așează la nivelul capului unui om pentru a putea să observe cât mai bine tot ceea ce se întâmplă în jurul ei. Sunt excelente de ținut în jurul casei, datorită instinctului lor puternic de animal de vânătoare. Nicio rozătoare nu va avea vreo șansă în preajma acestei pisici. Rasa California Spangled poate dezvolta viteze foarte mari și schimbări de direcție uluitoare. Fiind o adevărată atletă, pisica din rasa California Spangled este capabilă de salturi acrobatice. Din acest motiv este indicat să puneți deoparte orice obiecte fragile așezate pe mobilă sau în locuri înalte. Sunt mereu intrigate de tot ceea ce mișcă în jurul lor. Cele mai bune jucării care să le țină ocupate sunt mingile și orice obiect care se rotește și care are tendința să se miște continu. Sunt pisici manipulative, care reușesc să găsească tot timpul noi metode de a obține tot ceea ce își doresc de la dumneavoastră. În ceea ce privește comportamentul pisicii din rasa California Spangled, acesteia nu îi place să fie lăsată singură perioade lungi de timp. Iubește compania omului și o consideră necesară.

Toaletaj:

Blana scurtă, fină a pisicilor din rasa California Spangled este ușor de îngrijit, fiind necesară doar o periere sau o pieptănare săptămânală pentru a-i îndepărta firele moarte. Nu este necesară o baie decât foarte rar. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare.  Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa California Spangled este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– dermatita corneeană reprezintă prezența pielii sau a firelor de păr pe suprafața corneei unuia sau ambilor ochi. Acest lucru poate să fie corectat chirurgical;

– sindromul durerii faciale poate fi observat în momentul încare pisica exagerează cu linsul și cu mestecarea lăbuțelor. Chiar și mâncatul le provoacă durere, dar nu se cunoaște cauza;

– boala vestibulară periferică afectează sistemul de echilibru, pisica începând să țină capul înclinat, nu își mai coordonează mișcările, se rostogolește, mișcă involuntar ochii, vomează și salivează excesiv.

– polimiopatia hipocalcemică duce la slăbirea mușchilor datorită nivelurilor scăzute de potasiu din sânge. Se tratează cu suplimente de potasiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close