Rasa Javaneză

1.4K

canvas_rasa_javanesa.jpg

Informaţii generale:Rasa Javaneză este o rasă similară cu Siameza, dar care include în istoricul rasei și gene ale Balinezei, ale Rasei Colorponit cu Părul Scurt, Orientală cu Părul Scurt și Orientală cu Părul Lung. Toate aceste rase au fost create de către crescători pasionați, care au vrut să mențină calitățile Siamezei, dar să poată să modifice după gustul fiecăruia, blana pisicilor și culoarea lor. Toate aceste rase au un aspect fizic și personalitate asemănătoare. Diferențele care pot fi observate între ele sunt legate de lungimea blănii, de culoarea acesteia, de tiparele de pe blană și în mod evident, asociația din care face parte. Pisica din rasa Siameză se prezintă în patru culor pătate, respectiv albastru, ciocolatiu, liliachiu și indigo. Pisica din rasa Balineză are părul mai lung decât al Siamezei și aceleași culori ale blănii. Pisica din rasa Colorpoint cu Părul Scurt are o blană colorată pătată, în alte culori decât cele ale Siamezei. Acestea sunt în general roșii, pătate asemenea lynx-ului sau crem. Despre rasa Javaneză se poate spune că este o versiune a pisicii Colorpoint cu Păr Scurt, singura diferență fiind faptul că are părul lung. CFA este singura asociație care menține separate rasele Javaneză și Colorpoint cu Păr Scurt. Celelalte asociații au ales să extindă varietățile de culori pentru a acoperi atât Siameza cât și pisicile din rasa Balineză. Motivul pentru care CFA menține în continuare două rase distincte este faptul că ei consideră aceste rase ca fiind hibrizi provenind din încrucișări ale Siamezelor cu alte rase. Totuși, multă lume consideră că nu este normal să se formeze două rase distincte atâta timp cât singura   Nume: Javaneză

Originea: America

Grupa: Pisici de mărime medie

 


Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 4 – 5 kg, Mascul 4,5 – 5,5 kg

Speranta medie de viata: până la 9 – 15 ani

Culoare:  roșcată, crem, albastru cu crem, liliachiu cu crem, ciocolatiu, indigo, puntată asemenea unui lynx, albastră

Temperament: Deși în general corpul lor este pregătit să ardă toate caloriile pe care le-au ingurgitat, dacă pisica din rasa Javaneză nu are parte de exerciții zilnice, aceasta poate foarte ușor să devină supraponderală.

Caracteristici distinctive: Totuși, cu toate că are aceeași conformație a corpului ca și Siameza, pisica din rasa Javaneză pare să aibă linii mai calde și un corp care nu prezintă foarte multe protuberanțe, acest lucru datorându-se și blănii mai lungi.

diferență care stă între ele este culoarea blănii. În rest, ambele rase au aceași construcție corporală, aceeași personalitate, iar momentul în care s-a produs încrucișarea este destul de îndepărtat în istorie. Pe de altă parte, există o altă categorie de crescători de pisici, aceia care dorescă menținerea acestor rase separate, tocmai pentru a păstra puritatea și integritatea Siamezelor și a Balinezelor. Istoria pisicii din rasa Javaneză se aseamănă destul de mult cu rasa Balineză. Nici pisica din rasa Javaneză nu este originară din insula Java, cum nu este nici pisica din rasa Balineză originară din Bali. În anul 1987 a fost recunoscută această rasă de către CFA, după încrucișarea unei pisici din rasa Balineză cu o pisică din rasa Colorpoint cu Părul Scurt. Rezultatul a fost o pisică a cărei caracteristici erau ale Siamezei, dar care avea o blană mai lungă și un colorit mai frumos.

Descriere fizică:

Despre standardul pisicii din rasa Javaneză se știe că este aproape identic cu cel al Siamezei, precum și cu standardele celorlalte rase cu care este înrudită, respectiv Balineză, Colorpoint cu Părul Scurt, Orientală cu Părul Scurt și Orientală cu Părul Lung. Singura diferență între aceste rase stă în culoarea blănii și în lungimea părului. Totuși, cu toate că are aceeași conformație a corpului ca și Siameza, pisica din rasa Javaneză pare să aibă linii mai calde și un corp care nu prezintă foarte multe protuberanțe, acest lucru datorându-se și blănii mai lungi. Un lucru apreciat la această rasă este faptul că blana necesită destul de puțină îngrijire. Acest lucru se datorează faptului că blana este de o lungime medie și nu are o blană interioară, firele de păr nu se încâlcesc. Chiar și acele pisici care sunt prezentate în ring necesită destul de puțină îngrijire.

Caracteristici generale: Impresia generală a pisicii din rasa Javaneză este aceea a unei pisici zvelte, cu linii corporale lungi, un corp subțire dar puternică și cu o musculatură bine dezvoltată.
Corp: Are un corp de o înălțime medie, grațios, lung și zvelt. La această pisică se poate observa o combinație de oase fine și o musculatură fermă. Umerii și șoldurile menține aspectul tubular al corpului , iar abdomenul este puternic și musculos.
Cap: Este destul de lung, având o formă de pană conică, ce formează un triunghi  fără stop în zona mustăților. Este de mărime medie, iar între ochi este o distanță de cel puțin un ochi. Craniul îi este teșit, iar nasul îi este lung, drept, fără stop. Botul îi este delicat, menținând același aspect de pană, cu un maxilar și o bărbie de mărime medie.
Urechile: Sunt destul de mari, ascuțite și late la bază, ducând în continuare aspectul de pană.
Ochii: Sunt migdalați, de mărime medie. Se așează armonios în aspectul general al capului pisicii, încadrându-se perfect. Culoarea ochilor este albastru puternic.
Coada: Este lungă, subțire și destul de ascuțită. Părul de pe coadă are forma unei pene.
Blana: Este de lungime medie, fără să aibă o blană interioară. La atingere este fină și catifelată, ținută apropiată de corp. Este de culoare roșcată, crem, albastru cu crem, liliachiu cu crem, ciocolatiu, indigo, puntată asemenea unui lynx, albastră.

 

Personalitate:

Pisicile din rasa Javaneză sunt niște pisici jucăușe, devotate și tot timpul dispuse și pregătite să vă spună care este părerea lor despre anumite aspecte  din viața lor. Vă va povesti despre viață în general, despre iubire, despre afecțiunea pe care o poartă și despre ceea ce ați servit la cină. Aceste pisici, asemenea celor din rasa Siameză, sunt niște pisici gurmande, avide de mâncare. Deși în general corpul lor este pregătit să ardă toate caloriile pe care le-au ingurgitat, dacă pisica din rasa Javaneză nu are parte de exerciții zilnice, aceasta poate foarte ușor să devină supraponderală. Sunt cunoscute pentru curiozitatea de care dau dovadă, pentru inteligența lor și pentru capacitatea avansată de comunicarea. Această rasă de pisici este perfectă pentru acele persoane care caută un prieten cu care să poată să comunice, cu care să interacționeze și care să răspundă la provocările dumneavoastră. Este o pisică pregătită tot timpul să vorbească și să vă urmeze peste tot, dorind să participe la toate activitățile pe care le faceți prin casă. Mieunăturile lor par a fi cuvinte, iar atunci când comunică cu dumneavoastră, vă vor privi direct în ochi. De multe ori par a răspunde atunci când vorbiți cu ele. Crescătorii și iubitorii acestei rase spun că Javaneza este o pisică ușor de dresat, nefiind necesar să îi acordați atât de mult timp pe cât solicită o pisică din rasa Siameză.

Toaletaj:

Blana pisicilor din rasa Javaneză este ușor de îngrijit, fiind necesară doar o periere sau o pieptănare săptămânală pentru a-i îndepărta firele moarte și pentru a-i distribui uleiurile pielii. Dacă ii frecați din când în când blana cu o piele de căprioară, o veți putea menține lucioasă. Nu este necesară o baie decât foarte rar. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare. Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Javaneză este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– dermatita corneeană reprezintă prezența pielii sau a firelor de păr pe suprafața corneei unuia sau ambilor ochi. Acest lucru poate să fie corectat chirurgical;

– sindromul durerii faciale poate fi observat în momentul încare pisica exagerează cu linsul și cu mestecarea lăbuțelor. Chiar și mâncatul le provoacă durere, dar nu se cunoaște cauza;

– polimiopatia hipocalcemică duce la slăbirea mușchilor datorită nivelurilor scăzute de potasiu din sânge. Se tratează cu suplimente de potasiu.

– discopatia degenerativă condroidă sau fibroidă reprezintă deshidratarea conținutului gelatinos al nucleului pulpos, sau îngroșarea progresivă a inelului fibros.

– fibroelastoza endocardului este o boală rară a inimii în care se îngroașă ventriculul stâng al inimii, punând presiune pe mușchiul inimii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close