Cine este și de unde vine porcușorul de guineea

5.3K

domesticirea_1 Porcușorul de guineea, cel pe care îl cunoaștem noi ca și animal de companie, este o varietate a speciei Cavia porcellus, o grupă de rozătoare ce aparțin familiei Caviidaelor. Pe lângă varietatea aceasta, cea mai cunoscută de altfel, în sălbătăcie mai există și altele precum Cavia tschudii, Cavia intermedia sau Cavia fulgida. Principala deosebire între cei domestici și varietățile sălbatice este dată de paleta largă de culori în care se găsesc primii. 

Scurtă istorie a domesticirii porcușorului de guineea

Porcușorii de guineea sunt originari din America de Sud, din zona Munților Anzi, mai exact. Primele dovezi legate de domesticirea lor sunt atestate documentar încă din preajma anului 5000 î.Hr, ulterior fiind descoperite dovezi arheologice ale prezenței porcușorilor de guineea în
templele peruane și în viața de zi cu zi a locuitorilor din Anzi. Începând cu 1532, odată cu cucerirea de către spanioli a Imperiului Incaș, porcușorul de guineea a fost introdus și în Europa, în jurul anului 1650 ajungând și în America de Nord. Chiar și Regina Elisabeta a Angliei deținea un porcușor de guineea în acea perioadă. În anul 1850, porcușorii de guineea, cuoscuti și sub denumirea de cobai, au început să fie utilizați pentru teste medicale. De prin 1920 englezii încep să creeze noi rase și să organizeze concursuri pentru porcușori de guineea, iar în anii ’80 aceste animale devin din ce în ce mai accesibile publicului larg pe post de animal de companie. În funcție de țara în care se află, porcușorul de guineea poartă diverse denumiri. În limba franceză denumirea comună este de „cochon d’Inde” (porc din India), în condițiile în care cu siguranță nu este un porc și nici din India nu vine, dar probabil numele i se trage de la confuzia descoperirii Indiilor. În limba engleză se numește „guinea pig”, adică „porcușor valorând o guinee”, denumirea făcând referire la faptul că la un moment dat carnea acestora se procura pentru o guinee. În limba germană termenul „Meerschweinchen” semnifică, tradus mot-a-mot, mic porcușor de mare și face aluzie la lunga călătorie pe mare a porcușorului pentru a ajunge în Europa. Referitor la limba română, vedem că denumirea de „porcușor de guineea” vine dintr-o traducere inexactă a termenului din limba engleză și că, cu siguranță, nu face referire la adevărata lor proveniență.

Rozător sau nu?

Porcușorul de guineea este încadrat în marea familie a rozătoarelor alături de șobolani sau șoareci, de exmplu. Și totuși, studiile genetice și taxonomice făcute la finele secolului XX au relevat că similaritățile existente în această specie și cele ale șoarecilor și șobolanilor nu sunt suficiente pentru a-i încadra în această categorie. Analize efectuate pe ADN-ul lor arată că sunt mai aproape de iepuri (există discuții și în ce privește incadrarea lor în această specie), cai și chiar de primate, decât de rozătoare. Chiar dacă între timp și alte studii au demonstrat similarități genetice mai numeroase cu alte specii ce nu se încadrează în ordinul rozatoarelor, porcușorul de guineea rămâne încadrat în această categorie până la revizuirea completă a clasificărilor taxonomice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close