Rasa French Lop

1K
Informaţii generale:

În anul 1863, Domnul Cordonnier, din Breteuil, Franța, a început să lucreze pentru a pune bazele French Lop. Pentru început a folosit rasa English Lop, după care a folosit rasa Franceză, rasa Normandă (cunoscută de asemenea ca și Picard), rasa cu cap ciudat Rouennais (acum dispărută), și rasa Franceză cunoscută ca și Butterfly. Rasa Butterfly era de fapt un Flemish Gigant modificat – mai scurt, cu o greutate de aproximativ 7 kg, care este în continuare prezentă în Franța. După ce a terminat încrucișările, iepurele obținut prezenta în continuare asemănări cu English Lop, deși totuși avea urechi mai scurte și era mult mai compact în ceea ce privește corpul. El a denumit această nouă rasă French Lop. Acești iepuri nu erau animale pentru prezentare, ci erau niște iepuri foarte mari, excelenți pentru carne. Până în anul 1869, French Lop au intrat în Germania, urmând  ca la începutul Sec XX să apară și în Elveția. Nu se cunoaște cu exactitate momentul în care iepurii din rasa French Lop au apărut în Statele Unite ale Americii, dar ceea ce se știe este că acest lucru s-a întâmplat la începutul secolului XX. Această rasă a fost una dintre primele rase recunoscute de către Asociația Națională de Animale (predecesorul ARBA), la momentul în care a fost organizată în 1910. În America, iepurii din rasa French Lop aveau un

  Nume: French Lop

Originea: Franța

Grupa: Iepuri de dimensiuni mari / arcuiți

Greutate: Peste 4,7 kg

Speranta medie de viață: până la 5 – 10 ani

Culoare: alb, negru, albastru, agouti, maro, opal, chinchilla, crem, portocaliu

Temperament:  Pot să trăiască foarte bine în interior și în exterior, dar trebuie să se țină cont de faptul că acest iepure este totuși un iepure, nu un câine sau o pisică. Vor mesteca tot ceea ce prind în cale, inclusiv papuci, telefoane mobile, haine sau cabluri.

Status rasă:  Conform celor prezentate de către American Livestock Breeds Conervancy, rasa de iepuri French Lop nu este în pericol de extincție.

Caracteristici distinctive: Urechile reprezintă un însemn distinctiv pentru această rasă French Lop. Acestea sunt plasate chiar sub coroană și sunt ținute atârnând aproape de obraji, cu deschizăturile așezate înspre cap.

standard identic cu cel al rasei English Lop, cu excepția faptului că se cereau la acestă rasă să aibă urechi mai scurte. Rasa nu s-a bucurat de prea mare popularitate în primele decade în care au existat în Statele Unite. Ca și rasă de iepuri de carne, aceasta a fost cumva surclasată la vremea respectivă atât de iepurii din rasa Noua Zeelandă, cât și de iepurii din rasa Americană. În perioada anilor 1970 a început să crească interesul față de rasa de iepuri French Lop. În Statele Unite a fost înființat primul Club al Iepurilor de tip Lop, anul 1971 marcând acest moment. Crescătorii au început să importe iepuri de tip French Lop din țările originare, respectiv Belgia, Germania, Olanda și Elveția. Odată cu înființarea acestui club, s-a acordat și o mai mare atenție publicității și s-au alocat resurse pentru marketing atât pentru rasa French Lop, cât și pentru rasa English Lop.

Descriere fizică:

Rasa de iepuri French Lop este formată din iepuri de carne, care prezintă o greutate destul de considerabilă. Astfel, atât femelele cât și masculii cu o vârstă mai mare de 8 luni au o greutate de peste 4,7 kg. Corpul trebuie să fie masiv și foarte adunat. Umerii îi sunt largi, bine umpluți și cu o adâncime considerabilă. Iepurele trebuie să aibă o musculatură bine dezvoltată și să fie bine echilibrat, cu umerii foarte apropiați de picioarele din spate. Văzut din profil, partea de sus a corpului ar trebui să pornească de la baza urechilor, să crească într-o curbă ușoară înspre punctul cel mai înalt care este centrul șoldurilor și apoi să se rotunjească înspre coadă. Nu sunt acceptați iepurii care au corpul lung, subțire. Capul este foarte bine dezvoltat, larg și compact, cu o formă asemenea unei coroane în partea de sus, respectiv pornind de la urechi. Masculilor li se permite să aibă niște trăsături feminine. Capul îi este așezat aproape de umeri, prezentând un gât cât mai scurt cu putință. Vârful capului îi este bine definit și curbat. Urechile reprezintă un însemn distinctiv pentru această rasă French Lop. Acestea sunt plasate chiar sub coroană și sunt ținute atârnând aproape de obraji, cu deschizăturile așezate înspre cap. Lungimea și lățimea urechilor trebuie să fie în proporție cu mărimea animalului. Atunci când iepurele din rasa French Lop stă în poziție normală cu capul sus, urechile ar trebui să fie mai coborâte cu aproximativ 5 cm față de maxilar. Urechile trebuie să fie bine acoperite de blană și rotunjite la extremități. Picioarele îi sunt groase, scurte și poziționate paralel cu corpul. Unghiile pot să fie deschise la culoare sau închise. Este permisă diferența de culoare între unghiile de la picioarele din față, față de cele de la picioarele din spate. Blana îi este lucioasă, de o lungime de aproximativ 3 cm. Este uniformă, foarte densă și groasă, cu o bună revenire pe spate. Culorile acestui iepure sunt fie punctate sau au un tipar de mai multe culori, toate fiind egale între ele. Ar trebui să prezinte un marcaj în zona nasului (de preferință fluture), un cerc negru în jurul ochilor și urechile de culoare neagră. Picioarele ar trebui să fie albe, cu excepția genunchilor.

Personalitate:

Iepurele din rasa French Lop este un iepure căruia îi place foarte mult să fie băgat în seamă, să fie adorat. De asemenea, va returna acestă atenție pe care o primește, înzecit. Pentru că este un iepure de dimensiuni mari, va avea nevoie de mult spațiu în care să se joace și orice cușcă trebuie să fie destul de mare pentru el. Pot să trăiască foarte bine în interior și în exterior, dar trebuie să se țină cont de faptul că acest iepure este totuși un iepure, nu un câine sau o pisică. Vor mesteca tot ceea ce prind în cale, inclusiv papuci, telefoane mobile, haine sau cabluri. Din această cauză trebuie să aveți grijă și să nu le lăsați la îndemâna acestuia. Poate să fie dresat pentru a-și face treburile în casă, dar pentru că este totuși un iepure, dresajul nu este un lucru ușor, ceea ce va însemna că durează timp și este necesară multă răbdare. Iepurele din rasa French Lop este recunoscut pentru blândețea sa, pentru că se comportă tot timpul docil și pentru că tolerează foarte bine alte animale. În ceea ce privește copiii, iepurii se înțeleg excelent. Dacă animalul dumneavoastră este învățat cu socializarea de la o vârstă fragedă, acesta va deveni un companion foarte afectuos și jucăuș, perfect pentru copii. Trebuie totuși să țineți cont de faptul că fiind un iepure de dimensiuni mari, el poate să fie puternic, ceea ce nu îl face tocmai ideal pentru persoanele care au pentru prima dată un animal de companie. Picioarele din spate le sunt foarte puternice și pot să lovească destul de tare, iar dacă nu sunteți atenți, pot să producă răni. Un iepure din rasa French Lop va accepta un alt iepure ca și companie, dar nu ar trebui să fie ținut în aceeași casă cu alte specii de animale, cum ar fi porcușorii de guineea, pentru că există posibilitatea de a-i răni pe aceștia. Pentru că iepurii sunt animale foarte sociabile, aceștia ar trebui să aibă un prieten tot timpul. Dacă aduceți un alt animal în timp ce iepurele este adult, aceștia s-ar putea lupta, cauzându-și răni. O pereche formată dintr-un mascul și o femelă va realiza o legătură puternică. Este posibil să aibă parte de o perioadă mai rebelă adolescentină pe măsură ce iepurele își traversează pubertatea. Uneori dau semne de agresivitate, dar iepurii French Lop în general nu sunt mai agresivi decât alte rase.

Hrana și cușca

Principalul ingredient al dietei lor este fânul, de preferat fânul mai gras, mai bogat în fibre. Un astfel de fân va preveni diareea și obezitatea iepurelui. Alte frunze de verdețuri, în special legume, sunt esențiale pentru sănătatea iepurelui, fiind necesare ocazional pentru a preveni eventuale derapaje digestive. De dragul varietății puteți să îi oferiți și bunătăți cum sunt morcovi, piersici, pere, mere, prune, căpșuni sau alte fructe. Trebuie totuși să fiți atenți când îl hrăniți cu fructe pentru că acestea pot să fie bogate în zaharuri. Crescătorii de iepuri în scopuri comerciale mai adaugă și alte elemente nutritive dietei zilnice. Mai trebuie să aibă tot timpul apă proaspătă într-un bol. Iepurii din rasa French Lop au nevoie de o cușcă mare din lemn pentru că este un iepure de dimensiuni mari și care are nevoie de foarte mult spațiu pentru a sări și pentru a se întinde dacă simte nevoia. Cușca ar trebui să fie plasată departe de razele puternice ale soarelui, lucru care nu înseamnă că nu are nevoie de lumină, ci din contră, este indicat să fie pus într-un loc luminos și foarte bine ventilat. Dacă trebuie să rămână totuși afară, cușca ar trebui să fie impermeabilă și de asemenea, ar trebui să fie acoperită cu un material care să oprească vântul, ploaia sau zăpada. De asemenea, iepurele are nevoie să își construiască o zonă în interiorul cuștii, în care să se retragă atunci când are nevoie de liniște. Dacă iepurele va fi ținut în casă, trebuie să aveți grijă să îi luați din drum obiectele care se pot sparge sau care pot să fie dărâmate. Iepurii din rasa French Lop pot să fie niște animale foarte leneșe, care apreciază de multe ori existența unui loc de unde să poată să stea și să observe ceea ce se întâmplă în jurul lor.

Toaletaj:

Iepurii din rasa French Lop au o blană care se așează frumos pe spate și care are nevoie de foarte puțină îngrijire. Tot ceea ce trebuie să faceți este să îl periați o dată pe săptămână pentru a-i îndepărta blana în exces. Atunci când sunt gestante, este necesară o atenție suplimentară. Când au grijă unul de celălalt, iepurii își ling urechile, nasul, vârful capului și în jurul ochilor.

Scopul și statusul rasei:

Conform celor prezentate de către American Livestock Breeds Conervancy, rasa de iepuri French Lop nu este în pericol de extincție. Scopul acestei rase este în principal comercial, greutatea și constituția lor făcându-i excelenți ca și iepuri de carne. Totuși, având în vedere faptul că se pretează excelent ca și animale de companie, rasa de iepuri French Lop este apreciată și de către persoanele cărora le place să aibă alături și un animal de companie..

Probleme de sănătate:

La fel ca și alte animale mici, și iepurele din rasa French Lop poate să fie predispus la răceli și la infecții virale. Expunerea la praf, la schimbările bruște de temperatură, precum și capacitatea scăzută de rezistență la stres îl poate predispune la diverse boli. Printre acestea enumerăm și:

– conjunctivita este o infecție bacteriană a pleoapelor cauzată de către fum și praf;

– probleme ale urechilor;

– coccidiosis este o problemă intestinală, un parazit apărut din cauza condițiilor igienice precare;

– balonarea și obstrucționarea canalelor respiratorii din cauza bilelor de păr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close