Pisica din Rasa Somali

1.4K
Informaţii generale:

Nimeni nu știe cu certitudine când și unde a apărut pentru prima dată pisica din rasa Somali. Unii crescători consideră că datorită blănii lungi, aceasta a apărut ca și o mutație naturală spontană în gena Abisiniană. Studiile genetice arată că există o probabilitate mare ca rasa Somali să fi apărut la începutul Sec XX în Anglia, atunci când crescătorii, neavând foarte multe pisici Abisiniene, au folosit pentru reproducere pisici cu părul lung. La finalul celor două războaie mondiale, ca urmare a micșorării la nivel mondial a stocului de pisici și de crescători, aceștia din urmă s-au văzut obligați să introducă alte rase în linia Abisiniană, pentru a permite continuitatea acesteia. Raby Chuffa din Selene, un mascul Abisinian adus din America în Marea Britanie în anul 1953 și care apare în pedigree-ul multor pisici Abisinian, este considerat ”vinovat” de apariția rasei Somali. Toate pisicile Somali, fie că sunt din America sau din Canada, își au arborele genealogic pornit din Raby Chuffa. La rândul lui, Raby Chuffa prezintă un pedigree interesant.

  Nume: Somali

Originea: Anglia

Grupa: Pisici de mărime medie

Greutate: Femela 2,7 – 4,5 kg, Mascul 2,7 – 4,5 kg
Inaltime: înălțime medie

Speranta medie de viata: până la 10 – 15 ani

Culoare:  patru categorii mari de culori: maro, scorțișoară, albastru și crem

Temperament: Îi place foarte mult să fie la înălțime. Acest lucru este de altfel o caracteristică generală a acestei pisici. O veți găsi tot timpul în locul cel mai înalt al încăperii.

Caracteristici distinctive: Corpul pisicii Somali se situează undeva între Persană și Orientală în ceea ce privește lungimea, grosimea și eleganța. Benzile de culoare pe pe blana pisicii din rasa Somali îi conferă acesteia o aprență călduroasă, lucioasă.

Acesta poate să fie identificat până la Roverdale Purrkins, o femelă Abisiniană Engleză. Mamei acesteia, Mrs Mews, nu i se cunoșteau originile, considerându-se că aceasta a purtat gena cu părul lung. Mrs Mews a fost oferită crescătoarei Janet Robertson de către un marinar în timpul celui de-al doilea război mondial, iar ulterior Mrs Mews a adus pe lume două pisici: Roverdale Purrkins care a fost înregistrată ca și Abisinian, precum și un mascul negru care nu a fost înregistrat. Robertson a folosit pisica Roverdale Purrkins pentru a începe programul ei Roverdale. Pisicile ei și alte Abisiniene de origine Britanică au fost exportate în Europa, Canada, Australia, Noua Zeelandă și Statele Unite ale Americii. Atunci când au fost născute primele pisicuțe cu părul lung, provenind din Abisiniene, acestea au fost îndepărtate, ascunse, pentru că niciun crescător de Abisiniene nu își dorea o pisică ale cărei forme nu corespundea cu standardul. Abia în anul 1960 crescătorii au început să vadă în această versiune cu părul lung al rasei Abisiniană, o pisică despre care tot mai multă lume a început să vorbească. Popularitatea acesteia a crescut considerabil în Statele Unite, ceea ce a permis să se înceapă demersurile pentru înscrierea unei noi rase. În același timp, crescători din Canada, Europa, Australia, Noua Zeelandă au început să muncească la această nouă rasă Somali. Unii crescători de Abisiniene nu au fost încântați de această nouă varietate și nu au vrut să încurajeze denumirea propusă de ”Abisiniană cu Părul Lung”. Numele de Somali a fost propus de Evelyn Mague, o crescătoare Americană, care a argumentat alegerea spunând că Somalia este la graniță cu Etiopia, țară care înainte era cunoscută ca și Abisinia, de unde și numele rasei. În anul 1972, Evelyn Mague a pus bazele Clubului Somali din America și a început să adune în cadrul acestui club tot mai mulți crescători și iubitori ai rasei. În anul 1978 rasa Somali a primit dreptum de a participa în campionatele CFA.

Descriere fizică:

Cu excepția lungimii, rasa Somali prezintă același tipar al blănii ca și rasa Abisiniană. Blana marcată prezintă benzi care alternează culorile de la luminos la întunecat. Dezvoltarea acestor marcaje este mai lentă în cazul pisicilor din rasa Somali decât în cazul rasei Abisiniană. Totul la această pisică arată natura sa atentă, vivace, de la ochi, cap, urechi, până la mers. Corpul îi este musculos și atletic, grațios. Corpul pisicii Somali se situează undeva între Persană și Orientală în ceea ce privește lungimea, grosimea și eleganța. Benzile de culoare pe pe blana pisicii din rasa Somali îi conferă acesteia o aprență călduroasă, lucioasă. La atingere, blana îi este moale și mătăsoasă, cu o textură fină. O diferențiere clară între Somali și Abisiniană este gulerul din jurul gâtului și pufurile de pe picioare, care o prezintă ca având o blană mult mai densă decât Abisiniana.

Caracteristici generale: Impresia generală a rasei Somali este aceea de pisică foarte bine proporționată, aceasta fiind o pisică de dimensiuni medii înspre mare. Prezintă o dezvoltare excelentă a musculaturii, ceea ce îi permite să fie rapidă, ușoară. Prezintă un interes crescut față de tot ceea ce o înconjoară, fiind mereu în alertă. Este o pisică al cărei temperament echilibrat o face să fie ușor de crescut. La modul general, pisica are un nivel de activitate ridicat, este sănătoasă și în general viguroasă.
Corp: Are un corp de lungime medie, ușor și grațios, cu o puternică dezvoltare musculară. Cavitatea toracică este rotundă, iar spatele îi este ușor arcuit, ceea ce lasă impresia că este tot timpul în alertă și gata pentru un sprint. Conformația corpului o situează undeva între pisicile cu corp adunat și cele cu corpul lung. Picioarele îi sunt în deplină proporție cu corpul, fiind ovale și compacte. Prezintă cinci degete la picioarele din față și patru la cele din spate.
Cap: Prezintă un cap cu foarte multe zone rotunjite, fără să prezinte zone drepte. De asemenea are un contur general rotund format din sprâncene, obraji și craniu. Prezintă o ușoară ridicătură de la nas înspre frunte. Botul trebuie să prezinte un contur echilibrat, în conformitate cu aspectul general al craniului. Bărbia îi este plină, rotundă, fără să fie prea ieșită în exterior sau prea în interior. Botul nu trebuie să îi fie ascuțit.
Urechile: Sunt mari, mereu în alertă, largi și sub formă de cupă la bază. Urechile îi sunt poziționate în linie înspre partea din spate a craniului. În interior urechea prezintă un moț de blană orizontal care de obicei ajunge până în exteriorul urechii.
Ochii: Sunt migdalați, mari, inteligenți și expresivi. Nu sunt nici rotunzi și nici orientali. Deasupra fiecărui ochi se găsește o linie verticală închisă la culoare care se continuă de la pleoapa superioară înspre urechi.  Culoarea ochilor este auriu sau verde, în funcție de adâncimea culorii blănii.
Coada: Este groasă la bază și ușor ascuțită înspre vârf. Lungimea este proporțională cu corpul.
Blana: Textura blănii este foarte moale la atingere, extrem de fină. Cu cât este mai densă blana, cu atât este mai bine. Este de lungime medie, cu excepția zonei umerilor, unde blana este mai scurtă. Culoarea blănii trebuie să fie caldă și lucioasă. Marcajele trebuie să fie echilibrate și distincte, benzile închise la culoare să contrasteze cu cele deschise la culoare. Nu trebuie să fie sacrificată intensitatea marcajelor pentru obținerea unei culori mai profunde.

 

Personalitate:

La fel ca și ruda sa Abisiniană, rasa Somali își trăiește viața din plin. Se cațără în cele mai înalte locuri, sare cât poate de mult și se joacă aproape tot timpul. Fiind o pisică foarte inteligentă și curioasă, nu îi scapă niciodată nimic, ceea ce va transforma viața alături de ea într-o serie continuă de provocări și distracție. Ca să fii cu un pas înaintea acestei pisici, sau chiar și doar pentru a ține pasul cu ea, este necesară multă energie, putere mentală și simțul umorului. Nu vei ști niciodată în ce buclucuri va intra, iar orice mișcare pe care o faceți este analizată și procesată de către pisică. Uneori pare că această pisică din rasa Somali nu doarme niciodată. Este tot timpul în mișcare, sărind pe fereastră pentru a privi afară, apoi pe frigider pentru a vă urmări activitățile din bucătărie și apoi pe biroul unde vă desfășurați munca. Este o pisică jucăușă, persistentă, care adoră să fie în centrul atenției și care va face orice pentru a obține acest statut. Pentru a o ține ocupată trebuie să cumpărați multe jucării și foarte diversificate. Mingi de ping-pong, capace de sticlă, hârtie, jucării de tip puzzle, pene de fazan, toate sunt jucării care o vor amuza și îi vor potoli din energie. Puteți să o învățați și comenzi, iar multe dintre pisicile din rasa Somali sunt capabile să facă față la cursuri de agilitate. Îi place foarte mult să fie la înălțime. Acest lucru este de altfel o caracteristică generală a acestei pisici. O veți găsi tot timpul în locul cel mai înalt al încăperii. Dacă aveți bibelouri sau alte obiecte care nu sunt bine ancorate, trebuie să luați măsuri, pentru că în caz contrar, riscați să le găsiți sparte. Totuși, acest lucru se întâmplă extrem de rar pentru că pisica din rasa Somali este o pisică foarte grațioasă, reușind să ocolească orce obstacol. Fiind pisici foarte adaptabile, acestea vor reuși să își găsească locul într-o casă în care va primi atenția cuvenită. Atunci când trebuie să plecați în fiecare zi la muncă, este indicat să îi aduceți o companie, de preferat tot din rasa Somali. Dacă o lăsați singură, riscați să vă găsiți casa întoarsă pe dos.

Toaletaj:

Blana pisicilor din rasa Somali este densă și ar trebui să fie pieptănată de câteva ori pe săptămână pentru a preveni încâlcelile. Aceste pisici își pierd blana, motiv pentru care pieptănatul are rolul de a înlătura firele de păr moarte. Primăvara, atunci când își schimbă blana, este indicat să o pieptănați în fiecare zi. Tot în această perioadă este bine să o îmbăiați, pentru a îndepărta firele moarte.  Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare. Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Somali este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, pisicile își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– insuficienţa renală cronică este o tulburare în care rinichii îşi pierd încet capacitatea de concentra urina şi de a elimina deşeurile. Prin această boală structura rinichilor se schimbă, pierzându-se nefronii, unităţile funcţionale ale rinichilor;

– luxația patelară reprezintă o deplasare a două oase articulate, aflate în spatele genunchiului și care determină o pierdere a suprafeței de contact. Această luxație apare sub forma unei diformități a tibiei sau a femurului.  Pisica va începe să șchiopăteze și  în funcție de gravitate poate să ajungă și la intervenție chirurgicală;

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea pisicilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții pisicii au suferit sau suferă de astfel de boală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close