Rasa Foxhound Englezesc

1.3K

canvas_foxhound_englezesc.jpg

Informaţii generale:Primele înregistrări cu privire la Asociația Foxhounds Masters din Anglia datează înainte de 1800. Rasa Foxhound Englezesc au apărut cel mai probabil începând cu anii 1500, sau poate chiar mai devreme. Despre această rasă se crede că este parțial descendentă din rasa St Hubert Hound, care a fost adusă de către Normanzi după invazia din 1066. Înainte de secolul XVI sau XVII, vulpile din Anglia erau considerate a fi rozătoare, fiind tratate ca atare, respectiv încercându-se exterminarea lor prin orice mijloace. În jurul secolului XVII, vânători Englezi au început să crească câini de vânătoare specializați în urmărirea, vânarea și omorârea vulpii roșii Englezești. Călăreții își urmăreau câinii, acest tip de vânătoare fiind foarte apreciată în Anglia. Acest moment a coincis cu minimizarea pădurilor din Anglia, respectiv cu scăderea considerabilă a numărului de căprioare, ceea ce a dus la dezvoltarea intensă a acestei rase, englezii nemaiavând foarte multe opțiuni de vânătoare. Rasa Foxhound Englezesc a fost dezvoltată prin încrucișarea vechiului câine de vânătoare sudist (un câine mare, încet, vânător de căprioare cu un nas extraordinar) cu o varietate de Sighthound Nordic (numit ulterior ”gazehound”), cel mai probabil fiind vorba despre Greyhound. La acesta din urmă s-a avut în vedere anduranța și viteza. Vânătoarea de vulpi a înlocuit în final vânătoarea de cerbi și căprioare, devenin cel mai popular sport al Englezilor în secolul XVIII. La începutul anilor 1800, multe haite de Foxhound Englezesc existau pe teritoriul Angliei. Crescătorii nu s-au oprit niciun moment din a  îmbunătăți această rasă constant,   Nume: Foxhound Englezesc

Originea: Anglia

Grupa: Câini de vânătoare

 


Inaltime: Femela 53 – 60 cm, Mascul 55 – 63 cm

Greutate: Femela 29 – 31 kg, Mascul 30 – 33 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 13 ani

Culoare: negru, cafeniu, alb, alb amestecat cu badger, galben sau cafeniu

Temperament:  Câinele din rasa Foxhound Englezesc este un câine capabil să se adapteze, fiind totodată un câine excelent pentru familiile care locuiesc în zona rurală.

Dresaj:  Nu au chiar cea mai mare capacitate de concentrare, motiv pentru care dresajul ar trebui să fie realizat în doze mici și să încercați să nu repetați același exercițiu de prea multe ori.

Caracteristici distinctive: Are o voce baritonală, un lătrat menit să sperie orice animal care îl aude. Are un cap lung, cu un bot la fel și nasul ascuțit.

atât din punct de vedere al abilităților de vânător cât și din punct de vedere fizic. La finalul anilor 1700, rasa Foxhound Englezesc și-a făcut apariția și în America, unde au devenit strămoșii actualei rase Foxhound American, contribuind totodată la dezvoltarea altor rase de câini de vânătoare de vulpi, scenthound și coonhound. Pe parcursul existenței sale, foxhound-ul a fost de asemenea folosit pentru urmărirea și a altui tip de vânat, dar rămânând concentrat tot timpul pe vânătoarea de vulpi. Rezistența rasei Foxhound Englezesc este una legendară. A fost crescut pentru rezistență și pentru compatibilitate în haită, fiind prietenos cu alți câini și foarte docili cu stăpânii lor. Câinii din rasa Foxhound Englezesc sunt foarte mulți în ziua de azi, dar nu sunt foarte des întâlniți în concursurile de dresaj. Sunt folosiți pentru vânătoare și în competițiile și expozițiile de rezistență, unde pot să își pună în valoare calitățile.

Descriere fizică:

Rasa Foxhound Englezesc conține câini cu o constituție puternică, cu oase mari. La această rasă este considerat foarte important osul de la gleznă și mărimea lui. Construcția acestuia, împreună cu unghiul pe care îl formează articulația genunchiului, favorizează dezvoltarea rezistenței în detrimentul vitezei. Are o voce baritonală, un lătrat menit să sperie orice animal care îl aude. Are un cap lung, cu un bot la fel și nasul ascuțit. Botul este destul de lat și cu o mușcătură puternică pentru a putea aduce vânatul. Urechile îi sunt rotunde la vârf și ținute atârnând. Unii crescători ai acestei rase preferă să le ciunteze când sunt mici. Foxhound-ul Englezesc are o blană scurtă și lucioasă.

Personalitate:

Despre rasa Foxhound Englezesc se poate spune că sunt câini excelenți pentru familii active. Le place să stea și să se joace afară, având rezistența necesară pentru a rămâne activi o zi întreagă. Se înțeleg de minune cu copiii și cu alte animale, fiind de altfel în mediul lor atunci când sunt așezați într-o haită. Se descurcă foarte bine și în cazul în care toată ziua au fost la vânătoare cu seniorul casei, iar apoi, la finalul zilei ajunge acasă unde îl așteaptă copiii pentru a se juca cu el. Câinele din rasa Foxhound Englezesc este un câine ușor adaptabil, fiind totodată un câine excelent pentru familiile care locuiesc în zona rurală. Foxhound-ul Englezesc are nevoie de mult exercițiu, temperamentul lor general depinzând de cât de mult exercițiu face în timpul zilei. Un foxhound care nu primește doza necesară de exercițiu poate să devină rezervat, anxios sau pot să dezvolte stări de dominanță. Un foxhound care își primește doza de exerciții va fi destul de temperat, sociabil și ascultător. Trebuie să îi oferiți cel puțin o oră de exerciții susținute în fiecare zi, pe lângă exercițiile normale. Persoanele care nu vânează sau care nu practică activități sportive în exterior nu ar trebui să își ia un câine din această rasă. De asemenea, nu este o rasă pentru persoane care locuiesc în apartament. Câinii din rasa Foxhound Englezesc sunt câini capabili de munci susținute, fiind utilizați în identificarea urmelor vânatului în câmp. Odată ce au reperat un miros, se vor concentra în totalitate pe identificarea locației prăzii. Această abilitate a lor le poate de asemenea dăuna dacă este practicată acasă și nu la vânătoare. Dacă iasă în stradă și identifică un miros, nu vor fi atenți la altceva, fiind astfel dispuși la accidente. Din acest motiv, când este acasă trebuie să fie ținut în lesă sau într-o zonă îngrădită. Foxhound-ul se descurcă excelent într-o casă în care sunt mai mulți câini. Chiar dacă iubesc compania oamenilor, acești câini sunt cu adevărat fericiți dacă au în preajma lor încă un câine, motiv pentru care este ideal să adoptați doi odată. Aceasta este cea mai bună situație pentru un Foxhound. Câinele din rasa Foxhound Englezesc va lătra și va urla, cu precăderea noaptea și când este lăsat singur. Acest aspect este parte din calitățile sale de vânător și este în general foarte greu sau chiar imposibil de a-l dezvăța din a face acest lucru. Dacă un Foxhound nu este pregătit pentru a rămâne singur, atunci cu siguranță va dezvolta stări de anxietate. Este foarte important să îi asigurați activități interesante pe care să le facă atunci când este singur și plictisit.

Dresaj

Câinii din rasa Foxhound Englezesc sunt destul de ușor de dresat, la fel ca și alte rase de vânătoare. Nu au chiar cea mai mare capacitate de concentrare, motiv pentru care dresajul ar trebui să fie realizat în doze mici și să încercați să nu repetați același exercițiu de prea multe ori. Trebuie să aveți răbdare atunci când dresați orice tip de câine de vânătoare, dar totodată trebuie să fiți o persoană calmă. Dacă utilizați un tratament dur pe un Foxhound Englezesc, acesta va duce cu siguranță la un comportament de evitare și la încăpățânare. Odată ce este stabilită ierarhia și câinele a început să stăpânească unele comenzi, devenind ascultător, câinele Foxhound Englezesc poate fi avansat în ceea ce privește dresajul, urmărirea sau alte activități care necesită agilitate.

Toaletaj:

Această rasă este una dintre acelea care nu necesită prea multă îngrijire. Este un câine curat, fără prea mult miros de câine. Periajul săptămânal va permite înlăturarea firelor moarte din blană. Îmbăierea este necesară doar atunci când s-a jucat în locuri urât mirositoare. Folosiți un șampon de calitate special pentru câini, care să nu permită uscarea pielii și a blănii.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunerile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Foxhound Englezesc este o rasă în general rezistentă, care prezintă destul de puține condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

luxația patelară reprezintă o deplasare a două oase articulate, aflate în spatele genunchiului și care determină o pierdere a suprafeței de contact. Câinele va începe să șchiopăteze și  în funcție de gravitate poate să ajungă și la intervenție chirurgicală;

– epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

– insuficienţa renală cronică este o tulburare în care rinichii îşi pierd încet capacitatea de concentra urina şi de a elimina deşeurile. Prin această boală structura rinichilor se schimbă, pierzându-se nefronii, unităţile funcţionale ale rinichilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close