Vitamina C pentru porcușorul de guineea

2.6K

 

vitamina c guineea 2Ca și oamenii, porcușorul de guineea nu este capabil să sintetizeze vitamina C, un element foarte important pentru o sănătate echilibrată și prevenirea unor boli. Carența de vitamina C extinsă pe o perioadă îndelungată poate avea diverse manifestări, unele ușoare, precum un sistem imunitatr mai sensibil, apariția unor iritații, sau unele periculoase pentru porcușor care pot provoca chiar și moartea rapidă. Cel mai grav efect negativ al lipsei unei cantități suficiente de vitamina C din organism este apariția scorbutului: porcușorul are dificultăți de deplasare, dinții nu mai sunt stabili în gingii etc. De aceea alimentația sa trebuie să fie echilibrată și să îi ofere doza zilnică necesară pentru a evita apariția acestor efecte nedorite.

Vitamina C din legume

Dacă porcușorul dumneavoastră de guineea nu are antecedente medicale legate de absorbția de vitamina C în organism și este într-o vitamina c guineeastare generală de sănătate bună (nu se reface după o boală, nu este sub o medicație aparte), o alimentație echilibrată ar trebui să fie suficientă pentru asigurarea aportului zilnic necesar de vitamina C. Printre legumele bogate în vitamina C și care sunt recomandate porcușorului de guineea se numără: țelină frunze și rădăcină, frunzele de morcov  și de pătrunjel, chimenul, spanacul, ardeiul verde. Porcușorul dumneavoastră ar trebui să consume zilnic câteva zeci de grame dintr-o astfel de legumă pentru a avea un aport constant de vitamina C în organism. Nu uitați să respectați regulile generale de distribuire a legumelor, mai ales că unele din cele enumerate mai sus sunt bogate în oxalați și pot provoca afecțiuni urinare. Citricele sunt și ele recomandate, dar în cantități mici și nu toți porcușorii apreciază gustul lor acru. Pe lângă vitamina C provenită din legumele proaspete și de bună calitate, o altă sursă este reprezentată de hrana uscată a porcușorului. Astfel, extrudatul special pentru porcușori conține suplimentele nutritive necesare pentru o alimentație echilibrată, și nu ne referim doar la vitamina C, ci și la alte vitamine necesare lui. Atunci când alegeți hrana uscată pe care i-o veți oferi, analizați cu atenție compoziția sa și achiziționați-o pe cea cu cel mai mare conținut de vitamina C, bineînțeles respectând și celelalte indicații (fără cereale, fără adaosuri de produse zaharoase).

Vitamina C ca și supliment alimentar

În cazul în care porcușorul dumneavoastră este bolnav și nu se mai hrănește cu legume sau în cazul în care este în convalescență, aportul de vitamina C trebuie menținut constant. Singura modalitate este de a-i da vitamina C lichidă zilnic. De obicei, vitamina C se administrează cu ajutorul unei seringi fără ac! direct în gura porcușorului, pomparea facându-se lent ca să aibă timp să înghită. Nu introduceți seringa în gât deoarece riscați să pompați vitamina C în căile respiratorii. Doza zilnică recomandată este de circa 3ml și trebuie administrată în două sau trei reprize. Bineînțeles, porcușorul trebuie dus la veterinar încă de la primele semne de apatie. O altă situație în care porcușorul trebuie să primească supliment de vitamina C este ocazionată de înaintarea în vârstă. După vârsta de circa 4 ani, porcușorul începe să îmbătrânească și micile stimulente îl pot ajuta să nu dezvolte prea multe boli asociate bătrâneții. Astfel, 1 – 2 ml de vitamina C oferiți zilnic preîntâmpină afecțiunile asociate cu carența acestui element.  Nu dizolvați vitamina C în apa din biberonul porcușorului deoarece se evaporă mai repede decât viteza cu care porcușorul consumă lichidul.

</p>

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close