Rasa Egyptian Mau

1.3K

canvas_egyptian_mau.jpg

Informaţii generale:Rasa Egyptian Mau este una dintre cele mai vechi rase de pisici domestice, și singura rasă de pisici pătate în mod natural. Nenumărate dovezi sub forma picturilor, a sculpturilor și a scrierilor arată existența acestei rase în perioada în care Egiptenii făcuseră un adevărat cult pentru pisici. Teoria spune că predecesorii lui Mau erau chiar acele pisici adorate și venerate în templele egiptene din antichitate. Un papirus datând din anul 1100 BC îl arată pe Ra în forma unei pisici pătate, în timp ce spunea ”Sunt pisica ce a luptat lângă copacul Persea în Annu, în noaptea în care dușmanii Neb-er-tcher au fost distruși!”. Revenind puțin pe pământ, o altă pictură a fost găsită în mormântul lui Thebes, care reprezintă o pisică ce aduce o rață vânătorului său Egiptean. Acest lucru arată că pisicile nu erau doar venerate, dar erau și utilizate în activitățile zilnice. Abia în anii 1900, pisica din rasa Egyptian Mau a intrat în atenția crescătorilor Europeni. Iubitorii rasei din Italia, Franța și Elveția au pus umărul pentru a dezvolta rasa. Dar fără milă, cel de-al doilea război mondial a dus la decimarea populației de pisici Egyptian Mau, astfel că la finalul războiului rasa a fost aproape în pragul extincției. Una dintre persoanele care au revitalizat această rasă a fost Prințesa Natalia Troubetskoy. În timp ce se afla în Italia, Prințesa a salvat câteva dintre specimenele rămase în urma războiului. A reușit totodată să aducă o pisică Egyptian Mau direct din Egipt, ajutată fiind de   Nume: Egyptian Mau

Originea: Egipt

Grupa: Pisici de mărime medie/pătate

 


Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 4 – 5 kg, Mascul 4,5 – 5,5 kg

Speranta medie de viata: până la 11 – 13 ani

Culoare:  argintiu, bronz, fumuriu.

Temperament: O caracteristică specială a acestei rase este viteza sa de reacție și viteza de alergare, care poate ajunge până la 45 de km/h, ceea ce îi conferă statutul de cea mai rapidă pisică domestică.

Caracteristici distinctive: Astfel, un dintre aceste caracteristici, și cea mai importantă de altfel, este modul distinct și aleatoriu de așezare a petelor. Unele au petele rotunde, în timp ce altele au petele alungite.

Ambasada Siriei.  În anul 1956, Prințesa a emigrat în Statele Unite ale Americii, ducând cu ea trei pisici din rasa Egyptian Mau. Imediat ce s-a stabilit acolo, Prințesa a început să pună bazele propriei sale crescătorii de pisici Egyptian Mau, simultan cu promovarea intensă a rasei. Nu a durat mult până când pisicile din rasa Egyptian Mau au adunat un număr mare de iubitori, care erau pregătiți să se lupte pentru prezervarea rasei și pentru păstrarea semnificației ei și a istoriei pe care o avea în spate. Din cauză că a avut puține pisici la dispoziție, și mai ales pentru că aducerea acestora din Egipt era aproape imposibilă, Prințesa a trebuit să apeleze la câteva încrucișări pentru a duce rasa mai departe. S-au realizat încrucișări selective, în cadrul cărora se urmărea cu precădere obținerea unui anumit temperament. Abia în anii 1980, crescătoarea de pisici din rasa Egyptian Mau, Cathie Rowan a adus din Egypt alte 13 pisici, ceea ce a deschis drumul importului. În anul 1991 au mai fost importate alte patru pisici. Această gură de aer proaspăt pentru încrucișările din America a permis îmbunătățirea sănătății acestora și întărirea corpului lor.

Descriere fizică:

Pisica  din rasa Egyptian Mau poartă cu ea câteva caracteristici speciale care o disting în mod evident de alte rase. Astfel, un dintre aceste caracteristici, și cea mai importantă de altfel, este modul distinct și aleatoriu de așezare a petelor. Există un panel larg de varietăți atunci când vine vorba de modul în care petele sunt reprezentate pe blana pisicii din rasa Egyptian Mau. Unele pisici au pete mari, în timp ce altele au petele mici. Unele au petele rotunde, în timp ce altele au petele alungite. Ceea ce este cu adevărat important este ca petele să se distingă clar și să contrasteze puternic cu blana pe care sunt așezate. Pe față sunt marcate cu linii lungi, inclusiv pe frunte, unde marcajele sunt mai puternice și par a forma un păianjen. Obrajii le sunt delimitați clar de către două linii închise la culoare, care pornesc din colțul ochilor și se continuă de-a lungul conturului obrajilor. Povestea spune că femeile din Egiptul antic au patentat forma machiajului de la ochi, după aspectul acestor pisici.

Caracteristici generale: Impresia generală a pisicii din rasa Egyptian Mau ar trebui să fie aceea a unei pisici active, colorată și de mărime medie, împreună cu un corp și o musculatură bine dezvoltată.
Corp: Are un corp de o lungime medie, grațios și cu o musculatură puternică. Plecând din zona laterală și până în zona genunchiului, o pielea apare ca fiind mai liberă, ceea ce îi permite o lungime a pasului mai mare și o agilitate mult mai bună.
Cap: Este ușor rotunjit, fără să aibă zone plane, de lungime medie. Nu este în totalitate destinat obrajilor. Văzută din profil, se poate observa un contur elegant, cu o ușoară ridicare plecând dinspre nas înspre frunte. Mustățile ar trebui să fie în deplină concordanță cu lungimea capului, să nu fie nici scurte și nici foarte lungi, iar bărbia trebuie să îi fie fermă.
Urechile: Sunt de lungime medie înspre mari, mereu în alertă și destul de moderat ascuțite. Sunt late la bază și destul de depărtate una de cealaltă. Sunt pisici care pot să aibă urechile moțate.
Ochii: Sunt mari și mereu în alertă. Au forma migdalată, cu o ușoară înclinare înspre urechi. Deschiderea ochilor nu este nici rotundă, dar nu este nici Orientală. Culoarea este în general verde deschis.
Coada: Are o lungime medie, groasă la bază și ușor marcată.
Blana: Este de lungime medie și cu un luciu anume. Varietatea în culori fumurii are blana fină și mătăsoasă. Varietatea de argintiu și bronz vine cu o blană densă și elastică.

 

Personalitate:

Atunci când pisica din rasa Egyptian Mau este fericită, atunci cu siguranță veți ști acest lucru. Va exprima bucuria vocalizând într-un mod șoptit, cu o voce plăcută. Își va mișca coada cu rapiditate și va zgâria ușor cu lăbuțele din față. Ceea ce o face să fie fericită este prezența familiei în apropiere, și implicarea în activitățile acesteia. Față de familia care o îngrijește, pisica din rasa Egyptian Mau poartă un devotament de neclintit. O fac de asemenea fericită și momentele în care îi este permis să își etaleze capacitățile sale vânătorești, prin urmărirea și aducerea unei jucării aruncate. În final, orice activitate care înseamnă implicarea alături de familia sa este mai mult decât bine-venită pentru această pisică devotată. Este o pisică care necesită o activitate moderată înspre mare. Îi place să sară și să se cațere peste tot, motiv pentru care este indicat să îi puneți la dispoziție un copac pentru cățărat, pervazuri la ferestre și orice alte elemente care ar putea-o ajuta să își consume energia. Spre deosebire de multe alte rase, pisicii din rasa Egyptian Mau îi place să se joace în apă. Nu fiți surprinși dacă o veți găsi adeseori jucându-se cu lăbuțele în acvariu, în vană, în piscină sau chiar în chiuveta de spălat vase. Aceste pisici preferă membrii familiei în fața oricui. Atunci când nu se joacă cineva cu ea, îi place să stea în brațe și să fie venerată, la fel cum au fost și strămoșii săi venerați în templele din antichitate. O caracteristică specială a acestei rase este viteza sa de reacție și viteza de alergare, care poate ajunge până la 45 de km/h, ceea ce îi conferă statutul de cea mai rapidă pisică domestică.

Toaletaj:

Blana pisicilor din rasa Egyptian Mau este ușor de îngrijit, fiind necesară doar o periere sau o pieptănare săptămânală pentru a-i îndepărta firele moarte și pentru a-i distribui uleiurile pielii. Nu este necesară o baie decât foarte rar. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare.  Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Egyptian Mau este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– dermatita corneeană reprezintă prezența pielii sau a firelor de păr pe suprafața corneei unuia sau ambilor ochi. Acest lucru poate să fie corectat chirurgical;

– sindromul durerii faciale poate fi observat în momentul încare pisica exagerează cu linsul și cu mestecarea lăbuțelor. Chiar și mâncatul le provoacă durere, dar nu se cunoaște cauza;

– boala vestibulară periferică afectează sistemul de echilibru, pisica începând să țină capul înclinat, nu își mai coordonează mișcările, se rostogolește, mișcă involuntar ochii, vomează și salivează excesiv.

– polimiopatia hipocalcemică duce la slăbirea mușchilor datorită nivelurilor scăzute de potasiu din sânge. Se tratează cu suplimente de potasiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close