Rasa Canaan

1.1K

canvas_canaan_dog.jpg

Informaţii generale:În Biblie, în Cartea Exodului, Canaan (Palestina din anii 3000 BC) era prezentată ca fiind un tărâm mare, productiv și foarte bogat. Turmele de oi se găseau din abundență pe acest teritoriu, ceea ce făcea inevitabilă existența câinilor ciobănești. Kalef Kanani era denumirea ebraică a acestor câini prezenți alături de comunitățile antice din Orientul Mijlociu. În traducere liberă, câinii se numeau Canaan. Desenele descoperite în mormintele din Beni Hassan din Egipt, datând 2200-2000 BC, prezintă câini cu o blană netedă, urechi ascuțite și o coadă stufoasă spiralată înspre spate. Această rasă de câini pare să fie una dintre primele rase care au fost domesticite. Anticii ciobănești ai Orientului Mijlociu aveau rolul de a feri stocurile de alimente de vizitatori nepoftiți și de a păzi animalele de prădători. Însă, de-a lungul secolelor, odată cu invazia Romanilor și cu împărțirea teritoriului către diferite nații, câinele Canaan a părut a fi lăsat deoparte. Rămas fără muncă, Canaan s-a retras încet înspre deșertul deluros al Israelului, înspre o viață periculoasă în care se baza foarte mult pe istețimea sa și pe pregătirea fizică. În perioada în care au avut parte de o viață nomadă, rasa Canaan a lucrat cu negustorii Beduini, au fost paznici Druzilor, o comunitate religioasă care și-au găsit căminul pe Muntele Carmel. Obișnuiți cu această viață dură, câinele Canaan a devenit un câine atletic, pregătit pentru mediul înconjurător. După secole de viață în zonele deșertice, câinele Canaan a apărut în comunitatea umană în anul 1935. Așezările evreiești izolate din Palestina   Nume: Canaan

Originea: Orașul Biblic Canaan (Palestina/Israel)

Grupa: Ciobănesc

 


Inaltime: Femela 50 – 60 cm, Mascul 50 – 60 cm

Greutate: Femela 18 – 22 kg, Mascul 20 – 25 kg

Speranta medie de viata: până la 12 – 15 ani

Culoare: aproape toate culorile (alb, negru, maro, roșcat)

Temperament:  Totuși, ajunși în locuința dumneavoastră, veți descoperi că sunt niște câini cu puternice instincte teritoriale, câini ale căror granițe nu coincid tot timpul cu ale dumneavoastră.

Dresaj: Dresajul trebuie să se realizeze în sesiuni scurte, iar metodele repetitive să fie evitate pentru că sunt câini care se plictisesc foarte repede.

Caracteristici distinctive: Urechile mici, ascuțite și mereu îndreptate în sus dovedesc natura alertă a acestei rase. Are un cap mic, bot lung și nas negru.

aveau nevoie de câini de pază capabili să facă față condițiilor deșertice, în timp ce trupele armate aveau nevoie de un câine care să patruleze. Profesorul Rudolphina Menzel a fost persoana desemnată să ofere acestor oameni câinele căutat, moment în care primul ei gând s-a îndreptat înspre câinele Canaan. Împreună cu soțul ei au început un program de dezvoltare a rasei, de împerecheri și de dresaj pentru muncile necesare în timpul celui de-al doilea război mondial. În anul 1965, primii patru câini Canaan au ajuns în America, rasa fiind recunoscută abia în anul 1992.

Descriere fizică:

Rasa Canaan este o rasă cu exemplare de mărime medie, cu un corp compact, bine proporționat, având un aspect asemănător cu cel al unui lup. Urechile mici, ascuțite și mereu îndreptate în sus dovedesc natura alertă a acestei rase. Are un cap mic, bot lung și nas negru. Ochii le sunt mici, protejați de orice intemperii. Mersul le este grațios și atletic, capabil să schimbe direcțiile cu rapiditate. Blana dublă este formată dintr-un strat interior moale și cu o textură densă în funcție de climat, și un strat exterior dur, aspru. Această rasă trebuie să fie capabilă să reziste la schimbările bruște de temperatură dintre zi și noapte, existente în zonele deșertice.

Personalitate:

Exemplarele din rasa Canaan sunt foarte inteligente, loiale și cu o genă clară de câini de pază. Sunt o rasă primitivă, o rasă care și-a prezervat calitățile naturale fără să sufere de intervenția omului. Datorită lipsei împerecherii selective, personalitatea și temperamentul acestui câine poate să difere foarte mult de la un câine la altul. În terenul aspru al Orientului Mijlociu, rasa Canaan era folosită pentru a păzi turmele și stocurile de hrană. Totuși, ajunși în locuința dumneavoastră, veți descoperi că sunt niște câini cu puternice instincte teritoriale, câini ale căror granițe nu coincid tot timpul cu ale dumneavoastră. Au un auz excelent și un miros foarte bine dezvoltat. Sunt capabili să detecteze intrușii nedoriți cu mult timp înaintea apariției acestora. Sunt într-o stare alertă tot timpul, reacționând cu rapiditate când este cazul. Fiind câini inteligenți, Canaan-ul gândește pentru el și ia decizii în consecință. Au o atitudine îndreptată înspre urmărirea prăzii, aceștia urmărind, ucigând și chiar mâncând animale mici. Se știe că se înțeleg bine cu pisicile, dar pot să fie duri cu acele pisici pe care nu le cunosc. Canaan-ul este un câine deștept, capabili să învețe noi jocuri, să se adapteze la circumstanțe noi și să rezolve probleme. Dacă devin plictisiți, pot să fie distructivi. Pentru că sunt obișnuiți să conviețuiască în sistemul ierarhic al haitei, Canaan-ul are nevoie să simtă un nivel de ierarhizare și în casa dumneavoastră. Vor face orice pentru un conducător capabil, dar dacă simte că nu sunteți dumneavoastră acel lider, atunci va încerca să preia această poziție. Acest lucru va duce la instincte agresive, de dominanță. Pentru a evita acest lucru, este necesar un antrenament susținut și socializare de când este mic. Au nevoie de socializare pentru că sunt mereu suspicioși în ceea ce privește oamenii sau locurile pe care nu le cunosc. Socializarea trebuie să fie continuă, mai ales în timpul adolescenței, când trebuie să fie expuși la orice fel de situații. Canaan-ul este un câine agresiv față de alți câini, și toleranți, blânzi și jucăuși cu copiii dacă sunt crescuți alături de ei. Cu cât câinele a fost supus unei socializări intense, cu atât va avea un comportament mai bun în prezența copiilor. Sunt câini sensibili, care simt emoțiile și stările de spirit ale oamenilor. Sunt iubitori, loiali, devotați și blânzi cu familiile lor. Trebuie să simtă că fac parte din acea familie și că le este acordată destul de multă atenție. Le place să se cuibărească lângă dumneavoastră pe canapea și chiar dacă poate să doarmă toată ziua, sunt câini care au nevoie de cel puțin o plimbare zilnică. De asemenea, le place să alerge, dar pe distanțe scurte, Canaan-ul nefiind un câine de cursă lungă. Iubesc activitățile exterioare, inclusiv exercițiile. Este o rasă care latră mult și care urlă. Un dresaj corect îi va învăța să răspundă la comanda prin care le este interzis lătratul.

Dresaj:

Originile dure ale rasei Canaan, respectiv existența lor în sălbăticie pentru atâtea secole au făcut din aceștia niște câini foarte greu de dresat. Sunt plini de voință, cu tendințe independente, răspunzând doar la un tratament blând și pozitiv. Pe lângă aceste aspecte, câinii Canaan sunt timizi și uneori chiar fricoși, ceea ce face ca un tratament dur să nu dea rezultate. Rasa Canaan trebuie să înțeleagă ce sunt limitele și faptul că trebuie să asculte de ceea ce spun oamenii, în caz contrar, aceștia refuzând orice apropiere sau înțelegere. Dresajul trebuie să se realizeze în sesiuni scurte, iar metodele repetitive să fie evitate pentru că sunt câini care se plictisesc foarte repede. Odată ce lanțul de comandă a fost stabilit, comenzile sunt învățate relativ ușor, câinii din rasa Canaan putând fi dresați în a fi supuși și în agilitate.

Toaletaj:

Periajul săptămânal și trimajul periodic vă va face câinele să arate mereu curat și îngrijit. Trusa de îngrijire ar trebui să conține o perie aspră, un piaptăn și un cuțit de trimaj. De două ori pe an, în timpul schimbării blănii, periajul trebuie să fie mai consistent, pentru a evita părul nedorit. Pentru că nu are acel miros specific de câine și pentru că blana lor se curăță în mod natural, rasa Canaan nu necesită băi dese.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Îngrijirea unghiilor menține picioarele câinilor în condiții bune și mai mult, vă protejează pe dumneavoastră de zgârieturi atunci când sare să vă întâmpine.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Canaan este una dintre cele mai sănătoase rase din lume, acest lucru datorându-se cu precădere condițiilor aspre în care au fost nevoiți să supraviețuiască de-a lungul timpului. Nu s-au descoperit la această rasă boli ereditare, motiv pentru care enumerăm mai jos câteva dintre cele mai comune boli, și care pot fi întâlnite și la rasa Canaan:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– luxația patelară reprezintă o deplasare a două oase articulate, aflate în spatele genunchiului și care determină o pierdere a suprafeței de contact. La rasele mici această luxație apare sub forma unei diformități a tibiei sau a femurului.  Câinele va începe să șchiopăteze și  în funcție de gravitate poate să ajungă și la intervenție chirurgicală;

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

– cataracta apare de obicei la vârsta de 1 sau 2 ani, cunoscută și ca și cataractă juvenilă. De obicei nu duce la orbire, dar este indicat ca animalele care prezintă această afecțiune să nu li se permită să aibă urmași;

– alergiile pot să apară la această rasă, cele mai întâlnite fiind cele la mâncare, cele la diverse elemente solide, și alergiile respiratorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close