Rasa de Câini Whippet

2.2K
Informaţii generale:

Rasa de câini Whippet sunt de dimensiuni mici, asemănători cu câinii Greyhound și au fost adeseori reprezentați în picturi, sculpturi și alte opere de artă create de-a lungul secolelor. Există câteva teorii cu privire la apariția rasei Whippet, una dintre ele fiind aceea în care se spune că au fost încrucișați câini Greyhound de dimensiuni tot mai mici. Se mai crede că aceste încrucișări au avut loc și între Greyhound și Spanieli. O altă teorie este aceea că Whippet provine din încrucișări realizate între Greyhound Italian și mai multe rase de terrier, cu precădere Terrierul de Manchester. Rasa de câini Whippet s-a dezvoltat în Anglia în sec XIX și a fost creat în primul rând pentru a fi competitv în prezentările de urmărire a iepurilor. Minerii din nordul Angliei, precum și alți oameni de rând, nu își puteau permite să crească câini de vânătoare de dimensiuni mari care în general erau favorizați de nobilimea vremii. Se crede că aceștia au creat propria lor versiune de Greyhound în miniatură, pentru a putea să participe în competițiile de urmărire a iepurilor care la vremea respectivă erau foarte populare. Tot aceștia au fost cei care au pus denumirea de Whippet. Primele variante de competiții de urmărire a iepurilor se desfășurau prin eliberarea iepurilor într-un spațiu îngrădit, după care eliberau și câinii. Cine făcea prima victimă câștiga. Această metodă de distracție a permis oamenilor care nu erau bogați să participe în jocuri de noroc în care trebuiau să contribuie cu puțini bani. Într-un final,

  Nume: Whippet

Originea:  Anglia

Grupa: Câini de vânătoare

Inaltime: Femela 46 – 52 cm, Mascul 48 – 56 cm

Greutate: între 8 și 21 kg

Speranta medie de viata: până la 11 – 13 ani

Culoare: orice culoare

Temperament:  Acasă, acești câini sunt liniștiți, docili, care sunt mereu dornici să stea pe canapea toată ziua sau să vi se pună în brațe. Dar când scoateți un câine Whippet afară din casă, aceștia par a se transforma. Odată afară, dau dovadă de o energie pe care cu greu o puteți stăpâni.

Dresaj:  Sunt în mod natural bine crescuți, astfel că și dresajul se va desfășura ușor, chiar și pentru persoanele care au pentru prima dată un câine. Socializarea este o parte importantă din creșterea unui câine Whippet echilibrat.

Caracteristici distinctive: Ar trebui să lase impresia de un frumos echilibru muscular și putere, combinat cu o excelentă eleganță și grație. Simetria liniilor exterioare, dezvoltarea musculară și un mers puternic sunt cele mai importante aspecte ale acestui câine.

acest așa zis sport a fost interzis pentru că era prea crud. Deținătorii de câini Whippet au rămas însă în branșă, reinventând sportul. Astfel, aceștia au început să folosească o bucată de blană de iepure pe care o trăgeau cu viteză pe o porțiune de teren dreaptă. Câinii erau apoi eliberați și trebuiau să urmărească această bucată de blană la viteze considerabile. Încă o dată, aceasta era o metodă simplă pentru oamenii de rând de a se aduna și a paria pe câinii lor. Atunci când nu se aflau în competiții, câinii Whippet alergau pe câmpiile Angliei pentru a prinde cu adevărat iepurii – asigurând astfel mâncarea pentru familia sa și chiar pentru ei. Primii câini Whippet au ajuns în America de Nord fiind duși de imigranți englezi – cu precădere muncitori în industria textilă, care au imigrat în Noua Anglie la finalul sex XIX și începutul sec XX. Aceștia s-au stabilit în Massachusetts și în Maryland și au adus totodată cu ei și câinii Whippet, dar și sportul atât de îndrăgit în Anglia. Rasa a fost recunoscută de către AKC în anul 1888. Clubul Adăposturilor Engleze au recunoscut în mod oficial rasa în anul 1891. Astăzi, câinele Whippet conține aproapte toate trăsăturile de acum un secol. Este extrem de atletic și excelează la competițiile de urmărire, la alergare, agilitate, ascultare și la competițiile de Frisbee. A fost totodată folosit cu succes și ca și câine de terapie și de muncă. Eleganța și manierele sale l-au făcut să fie plăcut de o mulțime de oameni. Totuși, potențialii stăpâni trebuie să își amintească de faptul că sunt niște câini programați să alerge, să sară și să urmărească. Au o energie incredibilă și totodată au rezistența necesară pentru a-și consuma energia.

Descriere fizică:

Caracteristici generale: Câinele din rasa Whippet este de mărime medie, lăsând mereu impresia de eleganță și fitness, ceea ce denotă capacități excelente de a atinge viteze de alergare superioare. Este un câine puternic și echilibrat, fără să fie dur. Acest câine este un adevărat sportiv, care reușește să acopere o distanță impresionantă cu un minim de efort. Ar trebui să lase impresia de un frumos echilibru muscular și putere, combinat cu o excelentă eleganță și grație. Simetria liniilor exterioare, dezvoltarea musculară și un mers puternic sunt cele mai importante aspecte ale acestui câine. A fost construit pentru viteză și pentru muncă.
Corp: Este un câine care atinge o înălțime între 46 – 52 cm pentru femele și 48 – 56 pentru masculi. Greutatea este între 8 și 21 kg. Gâtul îi este lung, musculos, bine arcuit și așezat grațios între umeri. Spatele îi este larg, ferm și bine acoperit de musculatură. Spatele este ușor arcuit începând de la coapse și până în zona cozii.
Cap: Capul este lung și aristocratic, cu un stop abia observabil și cu o frunte destul de proeminentă. Expresia sa trebuie să fie blândă, inteligentă și atentă. Botul îi este lung și puternic, cee ce denotă o mușcătură puternică. Pielea nasului ar trebui să fie pigmentată uniform. Culoarea ar trebui să fie neagră, sau închisă la culoare.
Urechile: Sunt lungi și lobulare, ușor împăturate și așezate sus pe cap. Sunt pliate înspre în față începând de la jumătate și lăsând impresia că sunt asemenea unor parașute deschise. Atunci când sunt privite în lumină, parcă sunt ușor translucide.
Ochii: Sunt mari și de formă rotundă înspre oval. Ochii trebuie să fie închiși la culoare, variind în funcție de culoarea blănii. Acești ochi mari sunt foarte expresivi.
Coada: Este lungă și ascuțită înspre vârf. Atunci când câinele este în mișcare, coada este purtată jos, cu o ușoară curbă înspre în sus. Nu trebuie să fie niciodată ținută mai sus de linia spatelui.
Blana: Este scurtă, moale, fină și cu o textură fermă. Iar culoarea este în general alb cu gri sau maro.

 

Personalitate:

Câinii din rasa Whippet sunt niște adevărate mașini de alergat acoperite de o musculatură bine dezvoltată și cu o personalitate aproape dublă. Acasă, acești câini sunt liniștiți, docili, care sunt mereu dornici să stea pe canapea toată ziua sau să vi se pună în brațe. Dar când scoateți un câine Whippet afară din casă, aceștia par a se transforma. Odată afară, dau dovadă de o energie pe care cu greu o puteți stăpâni. Sunt niște câini de viteză, care pot să atingă până la 50 km/h. Sunt niște companioni excelenți pentru persoanele singure și pot să fie lăsați singuri toată ziua. Fiind niște câini sensibili, s-ar ptuea să fie nefericiți în cadrul unor familii cu mulți copii, care i-ar putea face anxioși. Sunt niște câini care pot să locuiască alături de alți câini, dar totuși există unele rase cu care nu se vor putea înțelege. Cu toate că le place să alerge și își doresc să facă o mulțime de ture în jurul casei, nu trebuie să fiți un alergător pentru a avea un câine din această rasă. Câinii Whippet ar trebui să aibă posibilitatea să alerge de câteva ori pe săptămână, dar trebuie să țineți cont că nu sunt câini de rezistență. Câteva sprinturi în jurul curții sau pe o pistă de alergare și câinele Whippet este fericit, pregătit să revină pe locul său de pe canapea. Se descurcă excelent în zonele de oraș, atâta timp cât le este permis să alerge în parc în mod regulat. Mai mult decât atât, plimbările regulate îi va ține pe aceștia fericiți și sănătoși. Mărimea și profilul lor liniștit îi face perfecți pentru apartamente, dar ar trebui să fie destul loc pentru a le permite să alerge în voie. Dacă îl duceți la cursuri de urmărire a prăzii atunci acest câine va fi foarte fericit și își va menține în formă corpul. Cu toate că sunt niște câini blânzi și liniștiți în jurul casei, și par a fi niște ființe incapabile de a face rău, câinii Whippet au un instinct de urmărire a prăzii foarte bine dezvoltat. Acest lucru înseamnă că va urmări pisici, câini mai mici, păsări, iepuri și veverițe ori de câte ori are ocazia. Câinii Whippet ar trebui să fie ținuți în lesă atunci când sunt afară, lucru care va proteja animalele din jur, dar totodată îl va proteja și pe acesta. Dacă nu îi puteți oferi câinelui destul exercițiu, vă va anunța prin mestecarea a tot ceea ce găsește în cale. Nu sunt câini distructivi, iar dacă veți reveni acasă și veți găsi dezastru, atunci e doar metoda sa de a spune că are nevoie de mai mult exercițiu. La maturitate, câinii Whippet sunt eleganți și cuminți, dar cât timp sunt în creștere lucrurile pot foarte ușor scăpa de sub control. Exercițiul este important în perioada în care este mic, dar totodată veți avea parte de momente de hiperactivitate.

Dresaj

Câinii din rasa Whippet sunt sensibili, ascultători, câini care trebuie să fie tratați cu blândețe tot timpul. Sunt rareori agresivi și au tendința de a îngheța când un alt câine ia atitudine în fața lor. Dacă vă purtați agresiv cu ei le puteți cauza șocuri psihice peste care nu vor putea să treacă. Blândețea constă în a le oferi o mulțime de recompense și bunătățuri. Cu toate că sunt independenți, aceștia pot să îndeplinească anumite activități foarte repede. Sunt în mod natural bine crescuți, astfel că și dresajul se va desfășura ușor, chiar și pentru persoanele care au pentru prima dată un câine. Socializarea este o parte importantă din creșterea unui câine Whippet echilibrat. Sunt în mod natural timizi, astfel că este nevoie să îi învățați cu alți câini și cu persoane noi de la o vârstă fragedă.

Toaletaj:

Câinele din rasa Whippet este ușor de întreținut. Puteți să îi țineți blana lucioasă cu un periaj săptămânal, folosind o perie sau o mănușă de cauciuc. Acest periaj vă va permite să îndepărtați puținele fire de păr pe care le lasă în urma sa. Nu e nevoie să îl îmbăiați doar dacă s-a aruncat în ceva și este chiar murdar.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa de câini Whippet este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– stenoza aortică reprezintă obstrucția fluxului sanguin prin valvele aortice. În timp, ventricului stâng se va dilata, ceea ce va duce la decompensarea cardiacă și la dezvoltarea insuficienței cardiace congestive;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

– displazia retinei este o degenerare a retinei, care înseamnă că celulele țesutului retinian nu s-au dezvoltat complet. La căței, retina va apărea sub formă de straturi de țesut cutat;

epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

– boala Von Willebrand înseamnă lipsa unei substanțe care ajută plachetele să formeze cheaguri, motiv pentru care câinii care au această boală sângerează excesiv atunci când se rănesc, oricât de mică ar fi rana;

– distichiasis este o cataractă ereditară, care presupune creşterea unui rând suplimentar de pleoape. Această afecţiune vine în completarea unor boli de inimă, fiind greu de observat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close