Microbiom. Un miracol pentru tine și animăluțul tău.

1.2K

Microbiomul este armata invizibilă care îți influențează pozitiv corpul și mintea. Microbiomul este dinamic și se schimbă în contact cu factorii externi. Animalele potențează microbiomul uman.

Pentru o viață lungă și sănătoasă ai grijă și de microbiomul animăluțului tău de companie.

Trebuie cunoscut faptul că orice animal de companie vine la pachet cu un întreg univers de prieteni microscopici, care au o importanță vitală în ceea ce înseamnă bunăstarea acestora. Tot acest univers microscopic, care se găsește la exterior dar mult mai numeros în interiorul oganismului (intestin), poartă numele de microbiom.

Microbiomul este alcătuit din comunități de bacterii, virusuri, dar și ciuperci (fungi) cu o complexitate mai mare decât genomul în sine.

Microbiomul deține funcții extensive, precum dezvoltarea imunității, apărarea organismului de agenții patogeni, fiind gazdă pentru producția de acizi grași de lanț scurt, importanți pentru metabolism, sinteza vitaminelor și depozitele de lipide. El are influență asupra comportamentului, ceea ce îl face un organ esențial în organism, fără de care acesta nu funcționează optim.

Funcțiile esențiale ale microbiomului sunt:

  1. Protecția împotriva patogenilor:
  • Virusuri – Parvovirus, Carre etc
  • Fungi – Micoze
  • Bacterii patogene: E. coli, Salmonella, Lyme, Leptospiroze etc.

Prietenii microscopici screta substante care pot omora agentii patogeni. Hrana si spatiul dezvotarii patogenilor sunt reduse la minim atunci cand prietenii microscopici sunt in numar mult mai mare.

  1. Formează o barieră de protecție:

Microbiomul poate forma o barieră de protecție contra toxinelor, alergenilor, drogurilor și substanțelor carcinogene. Acesta poate ataca invadatorii, prevenind circulația toxinelor în organism și îndepărtându-le, prin fecale.

  1. Prietenii microscopici îți hrănesc animăluțul:

Microbii din microbiom nu sunt paraziți, ei nu consumă substanțele nutritive ale blănoșilor. Se întâmplă tocmai invers! Bacteriile prietenoase din microbiomul tubului digestiv produc proteine speciale denumite enzime. Acestea ajută animăluțele să digere și să asimileze nutrienți. Dacă bacteriile nu sunt prezente, organismul nu primește nutrienții necesari din hrană.

Microuniversul intestinal permite absorbția nutrienților de la nivelul peretelui intestinal în fluxul sangvin.

Microbiomul produce vitamine pentru organism. Sunt produse în special: tiamina și vitamine din compexul B. Vitamina B12 (cobalamina) este produsă doar de bacteriile din tubul digestive, aceasta jucând un rol esențial în funcționarea corespunzătoare a sistemului imuntar.

Dacă un animăluț are deficiențe de vitamine, cauza poate fi la nivelul intestinului, nu la nivelul dietei.

De asemenea, prin procesul de fermentare al fibrelor la nivelul colonului, microbiomul produce acizi grași cu lanț scurt. Aceste grăsimi esențiale ajută la absorbția mineralelor esențiale, precum calciu, magneziu și fier.

  1. Influențeaza “mood-ul” animăluțului tău:

Putem spune ca animăluțele gândesc cu stomacul!

Axa intestine-creier este într-o permanentă comunicare. Oricât de ciudat ar suna, aceste mici organisme prietenoase, care trăiesc în interiorul organismului, transmit informații creierului, cu ajutorul sistemului nervos și al celui hormonal.

Cercetările au condus la descoperirea faptului că se produc schimbări la nivelul microbiomului atunci când organismul este în stare de stres (scoaterea prematură din cuib, stres social sau condiții grele de trai).

  1. Parte inportantă a sistemul imun:

De departe, cea mai importantă sarcină a microbiomului este de suport al sistemului imunitar. Tractul intestinal al animăluțelor este tapetat cu o membrană mucoasă, care conține țesut limfoid. Această membrană este în strânsă legătură cu microbiomul și, împreună, acoperă pânî la 90% din sistemul imunitar. Aici se regăsesc celule imunitare special, precum Limfocite T și B. Aceste celule sunt principalii lucrători ai sistemului imunitar!

Intestinul este cel mai mare organ imunitar din organism.

Concluzie:

Microbiomul animăluțului joacă un rol important nu doar în hrănirea ci și în apărarea stării de bine a acestuia.

Cercetările asupra microbiomului sunt încă la început, dar, pe măsură ce aflăm mai multe despre acesta, aflăm și cum să-l protejăm.

Curiozități:

Oamenii cu depresie au microbiomul modificat în comparație cu cei sănătoși…

Sursa:

https://www.dogsnaturallymagazine.com/dysbiosis-in-dogs-causes/

Dezechilibrele la nivelul microbiomului sunt traduse prin semne de natură gastro-intestinală (diaree, flatulență). Medicii veterinari si nutriționiștii Hill’s au dezvoltat o formulă inovatoare, unică pe piață,  pentru tulburări gastro-intestinale, adresată sănătății microbiomului.

 

Hill’s PD Canine Gastrointestinal Biome, 10 kg Hill’s PD Feline Gastrointestinal Biome Stew, 82 g Hill’s PD Feline Gastrointestinal Biome, 1.5 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close