Rasa de Câini Black Mouth Cur

2.1K
Informaţii generale:

Despre rasa de câini Black Mouth Cur nu se știe cu exactitate când sau unde a apărut. Tot ceea ce se știe este că acești câini au fost dezvoltați ca și câini de muncă, pentru fermă, în zona Sudică a Statelor Unite ale Americii. Cuvântul Cur tradus înseamnă potaie, corcitură sau javră. Cu toate acestea, în Statele Unite ale Americii, Black Mouth Cur este o rasă de sine stătătoare, nu o corcitură. Acești câini sunt membrii unei grupe de câini specifice, de câini de muncă pentru ferme. Se aseamănă mult cu un Terrier sau cu un câine de vânătoare, dar în final este un câine menit să muncească. Cu toate că acești câini prezintă o varietate largă, sunt în general de mărime medie înspre mare, cu urechile lăsate, foarte atletici, energici, inteligenți, protectori și cu niște instincte de vânătoare și de muncă puternice. În mod tradițional, acești câini erau găsiți în zonele rurale, acolo unde fermierii aveau cu adevărat nevoie de ei. Drept urmare, nu au fost ținute înregistrări cu privire la dezvoltarea lor, iar originea lor este de asemenea pierdută. Datorită similarității lor cu alte tipuri de câini corcituri din Europa, se consideră că sunt descendenți ai acestor câini, veniți odată cu coloniștii pe teritoriul American. Este foarte probabil ca acești câini Black Mouth Cur Americani să fie descendenți din rasa acum dispărută de British Cur. Primele utilizări scrise ale cuvântului Cur datează din anii 1200, fiind derivații ale cuvântului Curdogge. Se crede că provine fie din cuvântul germanic ”curren” care înseamnă ”a mârâi” sau din cuvântul Celtic ”cu”, care înseamnă ”câine”. Într-o anumită

  Nume: Black Mouth Cur

Originea:  Anglia/Sudul Americii

Grupa: Câini de muncă sau de vânătoare

Inaltime: Femelă/Mascul 40 – 58 cm

Greutate: între 15 și 43 kg

Speranta medie de viata: până la 12 – 18 ani

Culoare: de la roșu, galben sau maro, până la negru

Temperament:  Din cauza protectivității teritoriale crescute, acești câini latră destul de mult. Fiind un câine de muncă, acesta ar trebui să fie capabil să lucreze fără probleme în grupuri mici de câini. Astfel, majoritatea câinilor sunt sociabili și acceptă prezența altor câini sau a altor animale alături de ei.

Dresaj:  Mulți dintre ei sunt încăpățânați și complet dezinteresați în sesiunile de dresaj. Chiar și cei care sunt puțin mai interesați nu vor răspunde la comenzi dacă ei consideră că acestea au fost date de cineva care este sub poziția lor.

Caracteristici distinctive: Gâtul îi este ușor arcuit, puternic, musculos și de lungime moderată.  Un câine Black Mouth Cur este în general pătrățos sau ușor mai lung decât înalt. Spatele îi este larg, puternic și drept. Coastele sunt adânci și depărtate. Văzut din față, pieptul îi este musculos și larg.

perioadă existau mai multe varietăți de câini Black Mouth în insulele Britanice, fiind categorisite în câini de pază, de vânătoare și pentru turme. Cele mai multe înregistrări arată că zonele în care erau cel mai des întâlniți erau Țara Galilor, Scoția, Irlanda și Anglia de Nord. Această conexiune cu Celții a fost observată de mai mulți cercetători , ceea ce înseamnă că șansele ca și cuvântul Cur să fie unul Celtic. Europenii au început să-și ducă câinii în America de Nord încă din primele expediții. Chiar și Columb a dus cu el câini de vânătoare în Caraibe. În perioada corăbiilor cu pânze era foarte costisitor să se transporte câini peste Oceanul Atlantic, iar drumul era atât de dificil încât puțini câini supraviețuiau. Odată ajunși pe noul pământ, acești câini trebuiau să se adapteze repede la noile condiții. În acea perioadă, doar câinii care reușeau să supraviețuiască puteau să își transmită genele mai departe și chiar dacă reușeau să supraviețuiască, trebuiau să mai treacă un test, respectiv cel de câine de muncă în ferme. În perioada secolului XX, numeroase varietăți de câini Black Mouth Cur au fost dezvoltate. Una dintre cele mai faimoase linii de câini Black Mouth Cur este Linia Ladner. Familia Ladner din Sudul Mississippi a crescut câini Black Mouth pe o perioadă de mai mult de 100 ani și continuă să crească și astăzi. Printre cele mai cunoscute varietăți regionale sunt și Alabama Black Mouth și Florida Black Mouth. Ultimii 150 ani au însemnat și schimbări majore în această rasă. Pe măsură ce urbanizarea este tot mai mare, tot mai multe rase tradiționale rurale încep să dispară. Cele care totuși reușesc să rămână sunt în general transformate în câini de companie. Totuși, în cazul Black Mouth Cur acest lucru nu s-a întâmplat, fiind o rasă care în continuare este crescută pentru muncă.

Descriere fizică:

Caracteristici generale: Câinele din rasa Black Mouth Cur este un câine de vânătoare și de muncă foarte rapid, puternic. Este un câine de dimensiuni mari, fiind un câine musculos, atletic, dar datorită numeroaselor varietăți în care poate să existe, mărimea poate să difere substanțial.
Corp: Înălțimea acestui câine este intre 40 -53 cm pentru femele și 45 – 58 cm pentru masculi. Greutatea se situează între 20 – 43 kg pentru masculi și 15 – 36 kg pentru femele. Gâtul îi este ușor arcuit, puternic, musculos și de lungime moderată.  Un câine Black Mouth Cur este în general pătrățos sau ușor mai lung decât înalt. Spatele îi este larg, puternic și drept. Coastele sunt adânci și depărtate. Văzut din față, pieptul îi este musculos și larg.
Cap: Capul îi este mare, dar proporțional cu mărimea corpului. Când este văzut din lateral, botul îi este ușor mai scurt decât craniul și se observă un stop evident. Craniul îi este plat și larg, ascuțindu-se ușor înspre bot. Obrajii îi sunt musculoși și proeminenți.
Urechile: Îi sunt mereu lăsate, de lungime scurtă înspre medie, late la bază și așezate destul de sus.
Ochii: Sunt de mărime medie înspre mari, așezați destul de departe unul de celălalt, putând să aibă culoarea verde, galben sau maro.
Coada: Este ținută în jos și poate să fie de orice lungime. Blana de pe coadă poate să varieze între moale și ușor vălurită.
Blana: Îi este scurtă, densă și așezată aproape de corp. Textura poate să varieze mult, de la aspră la foarte fină. Culoarea poate să fie de asemenea foarte diferită, de la roșu, galben sau maro, până la negru. Puține puncte de culoare albă sunt acceptate, în general sub bărbie, în jurul nasului sau pe gât, piept și picioare.

 

Personalitate:

Câinii din rasa Black Mouth Cur sunt câini de vânătoare și pentru fermă, având caracteristicile acestor două grupe. Acest câine este faimos pentru loialitatea sa, fiind un câine care creează o legătură puternică cu familiile lor. Fiecare individ arată un alt tip de afecțiune. Unii dintre ei sunt niște câini care au nevoie de atenție constantă, în timp ce alții sunt destul de indiferenți. Atunci când sunt socializați de mici cu copiii, majoritatea câinilor se vor comporta foarte bine și vor fi toleranți atunci când se joacă. Totuși, în general nu este un câine care să se joace frumos cu copiii, motiv pentru care nu ar trebui să fie un câine pentru familiile care au copii mici. Acești câini au un instinct protectiv foarte puternic, în special când vine vorba despre proprietatea pe care o păzește. Drept urmare, au și o poziție suspicioasă în fața străinilor. Fără socializare, câinii Black Mouth Cur pot să devină chiar agresivi. Din cauza protectivității teritoriale crescute, acești câini latră destul de mult. Fiind un câine de muncă, acesta ar trebui să fie capabil să lucreze fără probleme în grupuri mici de câini. Astfel, majoritatea câinilor sunt sociabili și acceptă prezența altor câini sau a altor animale alături de ei. Majoritatea acestor câini sunt dominanți, iar datorită proectivității față de teritoriul pe care îl acoperă, acestora le face mai multă plăcere să se joace în parc alături de alți câini, decât acasă la ei. Nu este neaparat o rasă căreia să îi placă să se lupte, dar din când în când aceștia se vor angrena în unele dispute. Sunt câini care datorită instinctelor de vânătoare puternice vor urmări animalele care le ies în cale. Sunt niște muncitori neistoviți, cărora le face plăcere să petreacă ore în șir în câmp, având grijă de turme. Este un câine cu un nivel de energie crescut, care are nevoie de activități susținute zilnice. Câinii care nu au parte de activități zilnice vor dezvolta probleme de comportament, lătrat în exces, comportament distructiv și chiar agresivitate. Este un companion excelent pentru jogging, dar trebuie din când în când să îl lăsați liber, afară din lesă. Sunt câini care rămân cu același nivel de energie până în ultimii ani de viață. Este un artist în a scăpa din orice tip de spații. Nevoia lor de alerga în câmpuri deschise îi face să încerce să scape din zona închisă în care se află. Trebuie să aveți grijă la tipul de gard pe care îl aveți.

Dresaj

Câinii din rasa Black Mouth Cur sunt niște câini foarte inteligenți și cunoscuți ca fiind câini care rezolvă problemele. Totuși, acești câini sunt destul de dificil de dresat. Le place să facă lucrurile în felul lor, nu așa cum spun alții. Mulți dintre ei sunt încăpățânați și complet dezinteresați în sesiunile de dresaj. Chiar și cei care sunt puțin mai interesați nu vor răspunde la comenzi dacă ei consideră că acestea au fost date de cineva care este sub poziția lor. Acest lucru înseamnă că trebuie tot timpul să mențineți o poziție dominantă. De asemenea, este o rasă care răspunde negativ la acțiuni corective, fiind atent doar atunci când există o recompensă. Nu însemană că acest câine nu poate să fie dresat. Din contră, este capabil să învețe foarte multe comenzi. În schimb, înseamnă că este posibil să ia mai mult timp pentru a fi dresat decât alte rase.

Toaletaj:

Acești câini își schimbă blana destul de moderat în timpul anului și mai mult înainte de iarnă și de vară. În general, au nevoie de foarte puțină îngrijire. Un periaj o dată pe săptămână ar trebui să fie de ajuns. Mulți câini Black Mouth pot să trăiască o viață întreagă fără să fie periați.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa de câini Black Mouth Cur este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– stenoza aortică reprezintă obstrucția fluxului sanguin prin valvele aortice. În timp, ventricului stâng se va dilata, ceea ce va duce la decompensarea cardiacă și la dezvoltarea insuficienței cardiace congestive;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

– displazia retinei este o degenerare a retinei, care înseamnă că celulele țesutului retinian nu s-au dezvoltat complet. La căței, retina va apărea sub formă de straturi de țesut cutat;

epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

– boala Von Willebrand înseamnă lipsa unei substanțe care ajută plachetele să formeze cheaguri, motiv pentru care câinii care au această boală sângerează excesiv atunci când se rănesc, oricât de mică ar fi rana;

– distichiasis este o cataractă ereditară, care presupune creşterea unui rând suplimentar de pleoape. Această afecţiune vine în completarea unor boli de inimă, fiind greu de observat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close