Călătoria cățelului de talie mică

1.7K


DE LA NAȘTERE LA VÂRSTA ADULTĂ


Câinii de talie mică, cei din categoria MINI, sunt câinii a căror greutate la stadiul adult nu depășește 10 kg. O parte dintre aceștia sunt câini care la vârsta dultă nu depășesc 4kg, iar de aceea sunt încadrați în talia foarte mică, XSMALL. Majoritatea lor sunt câini de companie, chiar dacă aceștia provin deseori din rase folosite la vânătoare, precum ar fi Teckel-ul. Ei trăiesc în interior în cea mai mare parte a timpului, iar plimbările lor se desfășoară deseori în mediul urban.

Un câine de talie mică se dezvoltă rapid, atingând etapa de vârstă adultă între 8 și 10 luni, și are o durată medie de viaţă mai mare decât un câine de talie mare. Cea mai mare parte a dezvoltării lui are loc în primele șase luni, perioadă în care cățelul de talie mică ia în greutate în medie 20 de grame pe zi. Această perioadă de creștere scurtă și intensă prezintă câteva caracteristici specifice cărora ar trebui să li se acorde atenție. Acest lucru implică, în fond, particularități legate de dentiție, abilități digestive și un stil de viață care poate contribui la supraponderabilitate.

De la o dentiție la alta

La anumiți căței de talie foarte mică, cum ar fi, de exemplu, cei din rasa Yorkshire Terrier, dinții temporari au o dimensiune foarte redusă. Sunt vizibili doar la suprafața gingiilor. Chiar dacă dinții temporari sunt înlocuiți treptat cu dinții permanenți, între luna a 4-a și a 6-a de viață, este important să le oferim crochete potrivite ca mărime și textură pentru această dentiție care, deși permanentă, va fi de asemenea de dimensiuni reduse și, prin urmare, va trebui supravegheată foarte îndeaproape pentru a se asigura igiena dentară corespunzătoare. Crochetele ROYAL CANIN® Yorkshire Terrier Puppy au fost concepute special pentru a contribui la sănătatea dentară a puiului, având forma, textura, dimensiunea și rețeta crochetei perfect adaptate maxilarului, dențiției și cerințelor nutriționale specifice acestei rase. Află mai multe despre ROYAL CANIN® Yorkshire Terrier Puppy aici . Câinii de talie mică și foarte mică sunt, într-adevăr, mai expuși problemelor de sănătate orală. Defectele de închidere a arcadei dentare între arcadele dentare inferioare și superioare contribuie la o ocluzie necorespunzătoare, acumularea de resturi alimentare între coroanele dinților și, drept urmare, la colonizare bacteriană. De aceea, toate produsele dedicate câinilor de talie foarte mică ROYAL CANIN® XSMALL PUPPY (Află mai multe aici ) sau ROYAL CANIN® MINI PUPPY (Află mai multe aici) au în compoziție chelatori de calciu, care contribuie la menținerea igienei dentare prin previnirea formării tartrului și acumulării plăcii dentare.

Sensibilitate digestivă mare pentru o perioadă de creștere scurtă și intensă

De-a lungul perioadei de înțărcare, capacitatea unui cățel de a digera lactoza scade și devine treptat apt să digere amidonul din porumb. Chiar dacă abilitățile sale digestive evoluează rapid, proteinele, grăsimea, materia organică și energia din hrană sunt mult mai puțin folosite de către un cățel de 3 luni decât de un câine adult. De aceea el are nevoie de o formulă nutrițională dedicată junioratului, deoarece conține proteine cu nivel ridicat de digestibilitate, ceea ce permite o bună absorbție a nutrienților din hrană. Formula nutrițională ROYAL CANIN® MINI STARTER (Află mai multe aici)  va ajuta cățelul să facă tranziția ușor către hrana solidă în etapa de înțărcare, asigurând puiului toți nutrienții esențiali oferiți anterior de laptele matern, sub forma crochetelor de dimensiuni mici, ușor rehidratabile și masticabile, adaptate la dimensiunea maxilarelor și dinților săi. Hrana dedicată etapei de juniorat contribuie activ la întărirea sistemului său imunitar aflat încă în dezvoltare, cu ajutorul complexului patentat de antioxidanți – inclusiv vitamina E esențială, favorizând dezvoltarea armonioasă a puiului și asigurând în același timp o toleranță digestivă optimă.

Formarea precoce a țesutului adipos

Satisfacerea apetitului uneori capricios al cățeilor de talie mică și foarte mică implică luarea în considerare a riscului posibil de supraponderabilitate. Supraponderabilitatea la o vârstă fragedă poate avea impact asupra dezvoltării adecvate a organismului cățelului, a sistemului osos și artcular, iar la maturitate poate favoriza apariția altor afecțiuni, precum diabetul.

La naștere, greutatea unui cățel de talie mică reprezintă 5% din greutatea lui la maturitate, adică, de cinci ori mai mult decât în cazul unui cățel de talie mare. Greutatea lui se va multiplica de 20 ori comparativ cu cea de la naștere, într-o perioadă de creștere foarte scurtă, creşterea ajungând la intensitatea sa maximă la vârsta de numai 2 luni. Aceasta va înceta la vârsta de 8 luni în cazul câinilor de talie foarte mică (Chihuahua, Spitz pitic…) şi în jurul vârstei de 10 luni pentru alți câini de talie mică. Din cauza acestui ritm foarte intens de creștere, dezvoltarea țesutului adipos începe foarte devreme în cazul câinilor din categoria MINI. Formarea de adipocite fiind direct influențată de cantitatea de calorii consumate, este important ca tendința acestor căței de luare în greutate să fie monitorizată, cu atât mai mult cu cât sterilizarea crește, în general, acest risc de supraponderabilitate. Formulele nutriționale din gama ROYALCANIN®MINIPUPPY și ROYAL CANIN® XSMALL PUPPY ,  oferite în cantitățile zilnice recomandate pe ambalaj, vor permite prevenirea acestui risc, asigurând în același timp o dezvoltare armonioasă.

Recompensele alimentare nu vor fi sub forma resturilor de la masa ta și ar trebui oferite numai dacă respectă cerințele nutriționale ale puiului și se integrează în calculul porției zilnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close