Rasa Ciobănescul Belgian ”Groenendael”

2K

canvas_ciobanesc_belgian1.jpg

Informaţii generale:Primele informații despre adevăratul Ciobănesc Belgian datează undeva în anii 1800, perioadă în care oamenii din țările europene au început să dezvolte tot mai mult spiritul naționalist. Din acest spirit naționalist făceau parte și rasele de câini care se identificau cu zonele în care au fost descoperiți. În Septembrie 1891, Clubul Ciobăneștilor Belgieni s-a format pentru a se putea determina care din multele tipuri de câini existente în zonă era reprezentativ pentru Ciobănescul Belgian. În același an, crescătorii și iubitorii acestei rase s-au adunat în apropierea Bruxelles-ului pentru a examina toți ciobăneștii din zonă. După o lungă deliberare, profesorului veterinar Adolphe Reul și o suită de arbitri au concluzionat că ciobăneștii belgieni au o constituție pătrată, sunt de înălțime medie, cu urechi triunghiulare, ochii negri și cu diferite texturi, colorit și lungime a blănii. Examinarea ulterioară a ciobăneștilor din alte zone ale Belgiei au scos la iveală aceleași trăsături specifice. Ciobănescul Belgian cu părul lung a fost dezvoltat și promovat de către Nicolas Rose, restauratorul și proprietarul castelului de Groenendael, undeva la sud de Bruxelles. Câinii crescuți de el au pus bazele rasei Ciobănescului Belgian, care ulterior, începându cu 1910 a primit numele de Groenendael. Chiar dacă la început au fost crescuți ca fiind câini care să lucreze cu turmele de oi, îndemânarea și inteligența acestui câine i-a făcut să fie utilizați în cadrul forțelor de poliție și frontieră atât în Europa cât și în Statele Unite ale Americii încă înainte de primul război mondial. Nume: Ciobănesc belgian ”Groenendael”Originea: BelgiaGrupa: Ciobănesc 

Inaltime: Femela 58 – 64 cm, Mascul 60 – 66 cm

Greutate: Femela 25 – 30 kg, Mascul 28 – 35 kg

Speranta medie de viata: până la 12 – 15 ani

Culoare: negru

Temperament:  Capacitatea lor de a fi câini de pază excelenți se datorează vigilenței cu care sunt înzestrați. Această capacitate permite părinților să aibă încredere să își lase copiii afară sub paza câinilor.

Dresaj: Pot să interpreteze mișcări scurte și chiar schimbări în expresia feței. Sunt recunoscuți și apreciați pentru modul în care se pot ”conecta” la stăpânul lor sau la dresor, putând astfel să execute o comandă chiar înainte ca aceasta să fie dată.

Caracteristici distinctive: La fel ca și în cazul multor altor specii, masculii sunt mult mai ”ornamentați” decât femelele.

 În ambele războaie mondiale, această rasă a fost utilizată ca și mesageri, asistenți miliatari, câini medicali și paznici. În America, Clubul Ciobăneștilor Belgieni a fost format în 1919, moment în care interesul față de această rasă a crescut considerabil.  Astăzi, această rasă excelează în permormanțe sportive, aflându-se pe locul 122 din 155 de rase recunoscute de către AKC.

Descriere fizică:

Ciobănescul Belgian este un câine cu o statură elegantă, bine proporționată. Este mereu în alertă și agil, având un răspuns rapid și purtându-și cu mândrie structura compactă. Oasele îi sunt de o greutate moderată. Fiind un câine care trebuie să direcționeze turmele pentru lungi perioade de timp, are un mers lin, neobosit și parcă fără pic de efort. Are tendința de a se mișca în cercuri decât să alerge în linie dreaptă. În ceea ce privește blana, Ciobănescul Belgian are o blană densă interioară și un păr lung și drept în exterior. Părul îi este scurt pe cap, în zona urechilor și în partea din față a picioarelor. Restul corpului este acoperit de o blană lungă, deasă, abundentă. La fel ca și în cazul multor altor specii, masculii sunt mult mai ”ornamentați” decât femelele. Un Ciobănesc Belgian adevărat este aproape în totalitate negru, cu puțin alb în zona labelor. Expresia de pe chipul său, ochii săi, debordează de inteligență și o nevoie constantă de a afla răspunsuri la tot ceea ce îl înconjoară.

Personalitate:

Ciobănescul Belgian este un câine inteligent, mereu în alertă și neînfricat, motiv pentru care este un companion ideal pentru o familie activă, energică. Această rasă a apărut pentru a avea grijă de turmele de oi, ceea ce înseamnă că le place să fie mereu în mișcare, să aibă o activitate, fie că se joacă cu copiii, sau că pornesc în plimbări lungi, sau că se joacă cu mingea. Capacitatea lor de a fi câini de pază excelenți se datorează vigilenței cu care sunt înzestrați. Această capacitate permite părinților să aibă încredere să își lase copiii afară sub paza câinilor. Pot fi dresați să îndeplinească orice sarcină, și o vor face cu o eficiență excelentă și cu grație. Ciobănescul Belgian nu este un câine care să piardă timpul lenevind pe canapea. Ei au nevoie de activități care să îi solicite din punct de vedere fizic, ceea ce le permite să fie sănătoși și satisfăcuți. Nu este indicat să țineți un astfel de câine într-un apartament, mai ales dacă vă gândiți la faptul că doar plimbarea zilnică nu este de ajuns pentru a-i satura nevoia de activitate. Au nevoie să alerge, să sară și să se joace în fiecare zi. Un astfel de câine, dacă nu are parte de activitate, va deveni în curând distructiv. Rasa Ciobănesc Belgian este ideală pentru familiile care au case cu garduri înalte și copii care să se joace cu ei. Vor dori să fie incluși în toate activitățile familiei, incluzând aici plimbările, jocurile, înotul, jogging-ul. Iubesc să interacționeze cu oamenii și nu ar trebui să fie lăsați singuri prea mult timp în timpul zilei. Gena de direcționare a turmelor îl face să urmărească biciclete, mașini, copii sau alte animale. Un gard înalt, sau lesa îi va opri din a o lua la fugă, caz în care vor crește șansele de a fi accidentați. Animalele mai mici nu ar trebui să fie aduse alături de acești câini, pentru că instinctul lor îi va face să le urmărească, să le hăituiască și chiar să le rănească. Sunt foarte protectivi cu familia din care fac parte și anunță din timp prezența oricărui străin în perimetru. Este important elementul de socializare, aceasta trebuind să fie făcută de timpuriu, pentru a învăța diferența dintre un musafiri dorit și unul nedorit. Dacă vă atașați de un Ciobănesc Belgian, atunci cu siguranță sunteți o persoană activă și plină de energie.

Dresaj:

Chiar dacă uneori este un câine încăpățânat, Ciobănescul Belgian este un câine care poate să fie dresat foarte ușor și care reacționează excelent atât la dresajul prin supunere cât și la dresajul componentei agile. Pot să interpreteze mișcări scurte și chiar schimbări în expresia feței. Sunt recunoscuți și apreciați pentru modul în care se pot ”conecta” la stăpânul lor sau la dresor, putând astfel să execute o comandă chiar înainte ca aceasta să fie dată. Datorită acestei abilități, Ciobănescul Belgian sunt campioni în agilitate și în competițiile de direcționare a turmelor. Deși sunt ușor de dresat, Ciobănescul Belgian nu este câinele ideal pentru stăpânul care are primul câine. Sunt foarte inteligenți, manipulatori și pot să evite foarte ușor pe cineva care nu dovedește consistență în dresaj. Recompensele pozitive funcționează excelent în cazul Ciobănescului Belgian.

Toaletaj:

Ciobănescul Belgian necesită un periaj consistent, pentru a-i elimina părul căzut din cauza năpârlirii pe întreaga perioadă a anului și pentru a-i păstra blana curată, fără murdării sau încâlceli. Perierea săptămânală ar trebui să dureze aproximativ jumătate de oră, dar periajul zilnici cu o perie sau piaptăn poate face sesiunile de periaj săptămânal mai ușoare. De două ori pe an ei își schimbă blana, ceea ce va necesita o îngrijire suplimentară. O baie caldă poate să ajute la eliminarea părului și la scurtarea timpului de schimbare a blănii.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța în fiecare zi pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Îngrijirea unghiilor menține picioarele câinilor în condiții bune și mai mult, vă protejează pe dumneavoastră de zgârieturi atunci când sare să vă întâmpine.

Boli și afecțiuni curente:

Ciobănescul Belgian poate să prezinte oricare dintre următoarele boli, motiv pentru care este importat să le cunoașteți și să le preveniți.  Ca afectiuni specifice ce pot fi intalnite la aceasta rasa:

– luxația patelară reprezintă o deplasare a două oase articulate, aflate în spatele genunchiului și care determină o pierdere a suprafeței de contact. La rasele mici această luxație apare sub forma unei diformități a tibiei sau a femurului.  Câinele va începe să șchiopăteze și  în funcție de gravitate poate să ajungă și la intervenție chirurgicală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– senzitivitate la anestezie datorită raportului de grăsime în mușchi, motiv pentru care trebuie să aveți o deosebită atenție dacă i se poate face sau nu, anestezie;

– disfuncții tiroidiene, care sunt cunoscute pentru că duc la pierderea părului, la obezitate, la letargie, epilepsie, pigmentare puternică a pielii. Aceste boli pot fi tratate cu medicamentație și prin diete.

Join the Conversation

  1. La o cautare pe google images cu ciobanesc belgian apar caini cu aspect fizic diferit.
    As dori sa aflu ce rasa este cainele din poza

    1. Buna ziua și mă bucur că ați scos în evidență acest lucru. În primul rând, aș vrea să precizez că în poza din articol, câinele este un Ciobănesc Belgian Groenendael. Motivul pentru care la o căutare pe Google după ”ciobănesc belgian”, vă apar poze cu câini diferiți, este că există patru rase diferite de Ciobănești Belgieni: Groenendael, Malinois, Tervuren și Laekenois. Pe site-ul http://www.pentruanimale.ro mai există încă o prezentare a rasei Ciobănesc Belgian Malinois. Sper ca am reusit sa va ofer informatia cautata si daca mai aveti alte nelamuriri, va stam la dispozitie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close