Câinele mănâncă doar de la stăpân

2.1K

O parte importantă a dresajului constă în modul în care este hrănit câinele. Atât din punct de vedere al dresajului cât și din punct de vedere al sănătății câinelui, este indicat ca acesta să nu fie hrănit de către alte persoane sau să nu mănânce hrană găsită pe teren.

Comanda care se dă în acest caz este un ”NU” hotărât, pe un ton cât se poate de ferm. Dar până ajungeți să asculte câinele de această comandă, calea este destul de lungă și împânzită cu obstacole și o serie de exerciții necesare.

Dresajul necesită două persoane

Pentru ca această parte a dresajului să poată fi realizată, este nevoie de prezența a două persoane. Astfel, în timp ce câinele este legat în lesă, cu stăpânul aflându-se în proximitate, o persoană pe care câinele nu o cunoaște se apropie, îl strigă pe nume și îi aruncă o bucată de carne. Instinctul primar al câinelui îi va spune că este mâncare și trebuie mâncată, astfel că se va îndrepta înspre ea. În acel moment, stăpânul sau dresorul va da comanda ”nu” și îl va opri cu ajutorul lesei. Câinele va fi nevoit să renunțe la acea bucată de carne, dar va primi în schimb recompense verbale și imperativ, un alt fel de mâncare decât cea primită de la stăpân.

Există și cazuri în care instinctul câinelui este mult prea puternic și nu va renunța la acea bucată de carne. În acest moment, deși este un lucru destul de neplăcut, va trebui să folosiți un scurt abuz fizic pentru a-l învăța că nu este un lucru bun să mănânce acea bucată de carne. Prin abuz fizic se înțelege lovirea ușoară cu o nuia peste bot în momentul în care a luat bucata de carne, în timp ce îi spuneți pe nume și i se dă comanda ”nu”.

Exerciții de concentrare

Următorul nivel al acestui exercițiu constă în oferirea hranei de către un străin, fără ca stăpânul să fie de față. În acest caz, câinele va fi totuși ținut sub supraveghere. Hrana îi va fi aruncată în apropiere și orice încercare de a o lua va fi însoțită de intervenția energică a stăpânului prin utilizarea numelui și a comenzii ”nu”.

Mirosul dezvoltat al câinelui îl va duce în orice moment înspre alimentele aflate pe terenul din zona în care acesta se află. Din dresaj trebuie să facă parte și educația câinelui de a nu mânca astfel de alimente. Pentru aceasta, trebuie să pregătiți înainte terenul. În zona în care veți face exercițiul îngropați în pământ, în diverse locuri, câteva bucăți de mâncare. Apoi, cu câinele ținut într-o lesă lungă, plimbați-vă prin acea zonă. Nu uitați să aveți la dumneavoastră alimente diferite față de cele îngropate în pământ. Ori de câte ori câinele va încerca să dezgroape un aliment, smuciți lesa, strigați-l pe nume și dați-i comanda ”nu”. Câinele va înțelege în scurt timp că doar alimentele primite de la stăpânul trebuie să le mânânce, în timp ce orice alt aliment va fi ignorat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close