Rasa Chartreux

1.7K

canvas_chartreux.jpg

Informaţii generale:Această pisică a fost asociată cu ordinul călugărilor Carthusieni din Franța, în mare parte datorită blănii sale gri, sobre, asemănătoare cu mantia unui călugăr. Pisicile din rasa Chartreux sunt tăcute, fiind companionii perfecți pentru călugării de asemenea silențioși, ai acestui ordin. Este totuși o legendă pentru că nu există nicio dovadă că aceste pisici au fost obținute sau crescute de către călugării Carthusieni. O altă posibilitate este ca acești călugări să nu considere pisicile atât de importante încât să le menționeze în vreuna dintre scrierile lor. Un scenariu mult mai probabil este acela în care pisicile, o rasă normală, s-au dezvoltat în mod natural în Franța secolului XVIII, fiind folosite pentru a vâna rozătoarele care se aciuiau prin grajduri, prin case sau prin magazii. Din păcate pentru această rasă Chartreux, blana lor frumoasă a făcut multă vreme deliciul creatorilor de haine. Un anumit tip de lână luxuriantă, cunoscută sub denumirea de ”pile de Chartreux” ar putea să provină de la numele rasei Chartreux, cea care este definită de acest tip de blană. La fel ca și multe alte rase, nu se știe cu exactitate cum au apărut aceste pisici, cum au primit numele și cum au fost obținute. Una dintre cele mai vechi referințe legate de această rasă datează în anul 1558, într-un epitaf pentru Belaud (o pisică gri) care aparținea poetului Joachin de Bellay. Acesta o descrie pe Belaud ca fiind ”moartea șobolanilor”, atribut care este cât se poate de adevărat și în zilele noastre. Prima referință la numele de Chartreux pentru aceste pisici albastre se găsește în Dicționarul de Comerț, Istorie Naturală și în Artele și Negoțul de către Savvary de Brusion, publicat în 1723, care menționează de asemenea o asociere între pisici și negoțul de blănuri.   Nume: Chartreux

Originea: Franța

Grupa: Pisici cu păr mediu / lânos

 


Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 3 – 7 kg, Mascul 3,2 – 7,2 kg

Speranta medie de viata: până la 9 – 16 ani

Culoare:  varietăți de albastru-gri

Temperament: Trebuie să vă faceți un obicei din a-i observa mișcările, pentru a vă familiariza cu acțiunile ei, pentru că altfel, fiind mereu tăcută, nu veți ști niciodată dacă ceva e în neregulă sau pe unde se ascunde.

Caracteristici distinctive: Picioarele ei relativ scurte și cu oase fine se termină cu niște lăbuțe de mărime medie. Datorită aspectului ei, pisica din rasa Chartreux și-a primit porecla de ”cartof pe bețe”.

Naturalistul francez George-Louis Leclerc, Conte de Buffon, a descris această rasă ca fiind pisica Franței, dându-le numele latin de Felis Catus Coeruleus, ceea ce se traduce pisica albastră. Grupuri de pisici albastre au trăit libere în Paris și în alte zone ale Franței până la începutul anilor 1900. La acel moment nu erau apreciate la valoarea lor adevărată, cu excepția blănii lor și a aptitudinilor lor de vânători de rozătoare. Abia după Primul Război Mondial, francezii iubitori de pisici au făcut primii pași înspre prezervarea rasei. Aceștia au adunat cât de multe pisici au reușit și au scris primul standard. Folosind pentru împerechere doar pisici care îndeplinesc standardul, au reușit să obțină ulterior doar pisici care se încadrează perfect în standardul rasei. Nuvelista Colette a fost una dintre primele persoane care au aderat la grupul format pentru prezervarea rasei. Pisica sa din rasa Chartreux, pe nume Saha și-a găsit un loc printre personajele cărții La Chatte. De asemenea, Generalul Charles de Gaulle era foarte cunoscut ca fiind un iubitor al rasei, el însuși deținând o pisică din rasa Chartreux, pe nume Gris Gris. A fost un moment norocos crearea acestei grupări a iubitorilor rasei pentru că imediat după terminarea celui de-al doilea război mondial, nu au mai putut fi găsite niciuna dintre pisicile care înainte umblau libere pe străzile Parisului. Abia în anul 1970 a fost dusă prima pisică în Statele Unite ale Americii, fiind recunoscute de către iubitorii de pisici abia în anul 1987. În ziua de astăzi, această rasă este recunoscută de către majoritatea asociațiilor de crescători de pisici. Albastra Chartreux este mascota oficială a Festivalului de Jazz din Montreal. Din păcate au devenit puțin cunoscute în Europa, chiar dacă țara lor natală este Franța. S-au schimbat foarte puțin de-a lungul anilor, pisicile din rasa Chartreux rămânând așa cum Bellay le-a elogiat în scrierile sale.

Descriere fizică:

Pisicile din rasa Chartreux au în general un corp destul de plin și niște picioare subțirele. Cu toate acestea, pisica Chartreux este extrem de agilă. În ceea ce privește corpul ei, este considerat de multă lume ca fiind destul de primitiv pentru că nu este nici rotunjor și nici clasic, ci este destul de îndesat și de robust, cu umeri largi și cu un piept adânc. Picioarele ei relativ scurte și cu oase fine se termină cu niște lăbuțe de mărime medie. Datorită aspectului ei, pisica din rasa Chartreux și-a primit porecla de ”cartof pe bețe”. Blana ei este densă și rezistentă la apă, ceea ce îi îmbunătățește abilitățile de înotătoare. În mod general, masculii sunt mai mari decât femelele Chartreux. Pisicile Chartreux cresc încet, iar masculii în general nu ating înălțimea maximă decât în jurul vârstei de patru sau cinci ani.

Caracteristici generale: Chartreux este o rasă franțuzească puternică, apreciată încă din timpurile de demult pentru abilitățile sale vânătorești și blana ei densă și rezistentă la apă.
Corp: Are un corp robust, de lungime medie, cu umeri largi și cu un piept de asemenea adânc și larg. Osatura îi este puternică și musculatura este masivă și densă.
Cap: Este rotund, dar nu sferic, și mare. Obrajii îi sunt plini, iar maxilarele îi sunt puternice. Are o frunte înaltă și ușor conturată. Botul este destul de mic, îngust și înfrumusețat cu niște mustăți lungi, ceea ce îi oferă o expresie dulce, simpatică, zâmbitoare. Nasul îi este drept, de lungime și lățime medie, cu un ușor stop la nivelul ochilor.
Urechile: Sunt de mărime și de lățime medie și cu o ținută mereu ridicată. Sunt plasate în partea de sus a capului.
Ochii: Sunt rotunzi și mari, parcă mereu în alertă. În general, ochii pisicii Chartreux sunt foarte expresivi. Culoarea ochilor se încadrează între arămiu și auriu.
Coada: Are o lungime medie, destul de grea la bază. Vârful îi este oval.
Blana: Blana dublă și de lungime medie are o textură ușor lânoasă, ceea ce de altfel diferă în funcție de sexul și vârsta pisicii, precum și în funcție de climatul în care trăiește. De exemplu, masculii maturi au o blană mai grea, în timp ce femelele sau pisicile tinere pot avea o blană mai subțire și destul de mătăsoasă. Culoarea poate să fie diverse varietăți de albastru-gri. Vârfurile blănii arată ca și când ar fi fost periate cu argint. Pisicuțele pot avea pete sau chiar inele pe coadă, dar odată ce ajung la maturitate, blana lor redevine uniformă.

 

Personalitate:

Pisica din rasa Chartreux poate fi comparată cu un mim, silențioasă dar comunicativă și uneori prostuță. Ideea de zi perfectă pentru ea este aceea în care combină mesele și orele de somn într-un mod ideal. Atunci când nu este ocupată cu vreo jucărie, pisica Chartreux este un companion gentil și atent, căreia îi face o deosebită plăcere să stea în apropierea stăpânilor săi și să le observe toate mișcările. Apreciază orice atenție, oricât de mică ar fi, cu atât mai mult dacă este scărpinată sub bărbie sau între urechi. Nu este o pisică mereu în căutare de atenție. Este bucuroasă dacă poate să vă urmărească la fel ca o umbră, peste tot, dacă poate să doarmă în patul dumneavoastră sau să vă îngrijească atunci când nu vă simțiți bine. Își folosește vocea foarte rar, preferând să vă direcționeze acțiunile printr-o simplă mișcare a ochilor săi foarte expresivi. Dacă totuși este extrem de necesar, pisica din rasa Chartreux va comunica printr-un ușor miau sau printr-un mârâit. Trebuie să vă faceți un obicei din a-i observa mișcările, pentru a vă familiariza cu acțiunile ei, pentru că altfel, fiind mereu tăcută, nu veți ști niciodată dacă ceva e în neregulă sau pe unde se ascunde. Este o pisică foarte adaptabilă. Nu este extraordinar de sociabilă, dar nici nu este timidă. Se va gândi de două ori dacă să întâmpine un oaspete sau nu. În cazul în care nu o face, încercați să o introduceți ușor în atenția oaspetelui. Firea sa calmă este cea care îi permite să stea liniștită acasă, singură, în timp ce dumneavoastră sunteți la muncă pentru a câștiga banii necesari pentru întreținerea ei. Nu o va deranja să aibă companie, fie că este vorba despre o altă pisică sau un câine. Aceeași fire calmă o face într-un companion de călătorie excelent. Trebui doar să încercați să nu îi schimbați foarte des rutina zilnică. Pisica din rasa Chartreux este o pisică vesel, politicoasă, ceea ce o face foarte plăcută. Este o pisică ce încearcă din răsputeri să se supună regulilor. Tratați-o tot timpul cu delicatețe și cu răbdare, ceea ce vă va aduce alături un prieten fidel pentru tot restul vieții.

Toaletaj:

Blana scurtă, densă a pisicilor din rasa Chartreux este ușor de îngrijit, fiind necesară doar o periere sau o pieptănare săptămânală pentru a-i îndepărta firele moarte. Blana se schimbă în primăvară, moment în care este indicat să se perieze mai des. Nu este necesară o baie decât foarte rar. Dacă totuși trebuie să o îmbăiați, nu uitați că blana sa rezistentă la apă se înmoaie foarte greu. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare.  Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Chartreux este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– dermatita corneeană reprezintă prezența pielii sau a firelor de păr pe suprafața corneei unuia sau ambilor ochi. Acest lucru poate să fie corectat chirurgical;

luxația patelară reprezintă o deplasare a două oase articulate, aflate în spatele genunchiului și care determină o pierdere a suprafeței de contact. La rasele mici această luxație apare sub forma unei diformități a tibiei sau a femurului.  Câinele va începe să șchiopăteze și  în funcție de gravitate poate să ajungă și la intervenție chirurgicală;

– sindromul pieptului plat este o diformitate care poate varia de la ușoară la severă. Pisicile care supraviețuiesc până la maturitate nu vor mai arăta în general vreo problemă în acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close