Rasa Champagne d’Argent

1.4K

canvas_beta_champagne.jpg

Informaţii generale:Rasa de iepuri Champagne d’Argent și-a primit numele după iepurii Argente de Champagne importați din Anglia și din Franța. În jurul anilor 1920 au fost aduși primii iepuri, în mare parte datorită eforturilor lui Oscar F Schultz, din Conneticut și a lui Lewis SJ Griffin, din Colorado, precum și a câtorva altor crescători. În zona Vestică a Americii, această rasă a fost introdusă de către Carldon Gaddis, din Indiana. În timp ce Griffin prezenta iepurii în munții Vestici, C.A. Richey din California îi prezenta Coastei Pacificului. Progeniturile iepurelui din rasa Argintiu Francez au fost crescute în provincia Champagne, Franța, încă de la începutul secolului XVII. Se crede că au fost de fapt crescuți chiar de mai devreme, de către călugării ordinului Benedict, în interiorul mănăstirii lor, Champagne. Pentru a înțelege apariția rasei Champagne d’Argent este necesar să urmărim puțin rasa Argintie-Gri Englezească (cei deschiși la culoare au fost denumiți ”Chinchilla”, iar cei mai închiși la culoare au fost denumiți Millers) a secolului XIX, care au un istoric puțin diferit față de rasa Argintie, deși majoritatea dintre ei au fost obținuți în urma încrucișării dintre Lapinul Francez argintiu-gri și Lapin Creme-argentes. Acest lucru a dus la existența unei legături puternice între iepurii din rasa Champagne și cei din rasa Argintie. Englezii au început să importe un număr semnificativ de Argintii Francez în jurul anului 1919. Unii dintre aceștia au ajuns în Lincolnshire mult mai devreme. Târziu după apariția lor, Consiliul Crescătorilor de Iepuri Englez le-a dat numele de Champagne d’Argent. În Franța, încă din anul 1900, această rasă avea numele de ”Argente de Champagne”, tocmai pentru   Nume: Champagne d’Argent

Originea: Franța

Grupa: Iepuri de dimensiuni mari / semi-arcuiți

 


Greutate: Între 4 – 5,5 kg

Speranta medie de viata: până la 5 – 10 ani

Culoare: argintiu.

Temperament:  Pentru că au o capacitate sociale foarte bine dezvoltată, această rasă de iepuri Champagne d’Argent se înțelege foarte bine cu alte animale ca și pisicile, câinii și porcii de guineea.

Status rasă: În Franța s-a progresat în direcția obținerii unei rase cu potențial atât pentru blană cât și pentru carne, fiind realizate studii asupra factorilor care aduc modificări calității cărnii.

Caracteristici distinctive: DeVoogt a făcut în anul 1907 o descriere a culorii iepurelui Argintiu Francez, spunând că la naștere sunt negri, la trei luni apar primele fire de păr argintiu, iar în cea de a patra lună, iepurii își dezvăluie culoarea adevărată.

 a reuși să diferențieze în mod clar cele două rase, Champagne și Argintiu. În perioada 1955 – 1959, crescătorii au lăsat la o parte ”e”-ul din ”De”, astfel că numele rasei a devenit Champagne d’Argent sau Champagne D’Argent. Dar majoritatea crescătorilor folosesc prescurtarea de Champagne.

Descriere fizică:

Corpul ar trebui să îi fie de o lungime moderată, cu umeri foarte bine dezvoltați, la fel și secțiunea pieptului și cea a zonei din spate. Umerii ar trebui să fie solizi, plini de carne macră, fermă. Pieptul îi este larg, puternic și acoperit de carne. De altfel, această rasă trebuie să aibă carne fermă aproape pe toată suprafața corpului. Partea din spate a spatelui trebuie să fie largă și adâncită, cu posibilitatea de a susține cât mai multă carne și să echilibreze foarte bine șoldurile. Acestea trebuie de asemenea să fie mari, fine și bine rotunjite. Spatele arcuit al iepurelui prezintă o creștere graduală începând de la baza gâtului și ajungând la cel mai înalt punct chiar deasupra șoldurilor, rotunjindu-se apoi înspre coadă. Picioarele din spate par a fi ușor rotunjite atunci când sunt privire din unghi. Când este privit de sus, lățimea corpului crește gradual începând cu umerii și terminându-se la șolduri. Capul este bine conturat, și așezat aproape de corp, dar în perfectă proporționalitate cu restul corpului. Urechile se conturează bine, sunt acoperite de blană și sunt ținute drepte. Culoarea iepurelui Argintiu Francez era mai închisă decât cea a iepurelui Champagne modern. DeVoogt a făcut în anul 1907 o descriere a culorii iepurelui Argintiu Francez, spunând că la naștere sunt negri, la trei luni apar primele fire de păr argintiu, iar în cea de a patra lună, iepurii își dezvăluie culoarea adevărată. Tot el a spus că dacă acești iepuri sunt prea deschiși sau prea închiși la culoare, acest lucru le va scădea considerabil valoarea de piață. Cele mai bune specimene de iepuri trebuie să aibă o culoare uniformă. Standardul culorii rasei Champagne d’Argent spune că este asemenea laptelui praf, a argintului vechi sau a luminii ultramarine. Culoarea de la baza firului de păr este un albastru închis la culoare care se adâncește în perioada senioratului. Nasul și botul au forma unui fluture, o caracteristică specifică acestei rase. Ochii sunt maro, iar unghiile de la picioare sunt pigmentate. De-a lungul timpului, blana lungă și moale a rasei Argintiu Francez a fost modificată prin încrucișări selective, obținându-se o textură mult mai rezistentă, astfel că dacă se dă blana peste cap, părul revine repede în poziția inițială. Blana trebuie să fie foarte densă, să aibă o textură rezistentă și să păstreze culoarea.

Personalitate:

Iepurii din rasa de iepuri Champagne d’Argent au o personalitate calmă, curioasă și plină de energie. Sunt o rasă mare și crescută în general pentru blana lor, dar mai mult pentru carne. Fiind niște iepuri de dimensiuni mari, aceștia nu sunt atât de populari între iubitorii de animale de companie. Totuși, sunt iepuri prietenoși și foarte sociali. Pentru că au o capacitate sociale foarte bine dezvoltată, această rasă de iepuri Champagne d’Argent se înțelege foarte bine cu alte animale ca și pisicile, câinii și porcii de guineea. Cel mai bine ar fi să fie ținuți în perechi sau chiar trei iepuri, dar niciodată mai mulți în aceeași cușcă. Atunci când sunt ținuți în aceeași cușcă, există riscul de a se răni ca urmare a luptelor sau disputelor ocazionale. Nivelul de activitate a acestor iepuri crește în perioada de răsărit și cea de apus a zilei. Din cauză că iepurii sunt în general animale care se stresează foarte repede și care au un psihic fragil, nu sunt recomandați ca și animale de companie pentru copiii care nu au ajuns la capacitatea de a înțelege acest lucru.

Hrana și cușca

La fel ca alți iepuri și rasa de iepuri Champagne d’Argent este erbivor. Principalul ingredient al dietei lor este fânul, de preferat fânul mai gras, mai bogat în fibre. Un astfel de fân va preveni diareea și obezitatea iepurelui. Alte frunze de verdețuri, în special legume, sunt esențiale pentru sănătatea iepurelui, fiind necesare ocazional pentru a preveni eventuale derapaje digestive. De dragul varietății puteți să îi oferiți și bunătăți cum sunt morcovi, piersici, pere, mere, prune, căpșuni sau alte fructe. Trebuie totuși să fiți atenți când îl hrăniți cu fructe pentru că acestea pot să fie bogate în zaharuri. Crescătorii de iepuri în scopuri comerciale mai adaugă și alte elemente nutritive dietei zilnice. Mai trebuie să aibă tot timpul apă proaspătă într-un bol. Iepurii din rasa Champagne d’Argent se pretează cel mai bine în interiorul casei, ceea ce îi protejează de temperaturile extreme, de diverși prădători și de alte pericole prezente în exterior. Este indicat să îi lăsați să se plimbe și să facă exerciții, de preferat în locuri în care se pot bucura de aer curat și de razele soarelui. Atunci când sunt afară, sunt recomandate cuștile extensibile, zonele îngrădite, tocmai pentru a-i oferi o mai mare protecție. Dacă este ținut în cușcă, aceasta ar trebui să fie de cel puțin cinci ori mărimea corpului iepurelui și să îi permită să stea relaxat în picioare. Nu este indicat ca podeaua cuștii să fie realizată din sârmă pentru că iepurele ar putea să își prindă picioarele în ochiurile de sârmă. Iepurele ar trebui să mai aibă un loc doar al lui unde să se ascundă atunci când vrea să doarmă liniștit. Este bine să îi luați jucării cu care să își ocupe timpul și să se distreze. Iepurii pot fi învățați să își facă treburile într-un loc special amenajat.

Toaletaj:

Iepurii din rasa Champagne d’Argent necesită o simplă periere săptămânală pentru a înlătura blana în exces și pentru a preveni încâlceala firelor de păr. Iepurii obișnuiesc să se îngrijească reciproc, motiv pentru care este indicat să aveți cel puțin două exemplare. Când au grijă unul de celălalt, iepurii își ling urechile, nasul, vârful capului și în jurul ochilor.

Scopul și statusul rasei:

Rasa Argintie Franceză era una dintre cele mai bune rase pentru blană din Europa, cântărind în general între 2,7 și 4 kg. Acești iepuri erau crescuți în general în condiții de semi-sălbăticie. Pieile acestor iepuri se exportau în Europa și în Asia la prețuri destul de mari. Rasa Champagne din Anglia și din Franța sunt mai mici decât rasa Champagne dezvoltată în America. Totuși, în Franța s-a progresat în direcția obținerii unei rase cu potențial atât pentru blană cât și pentru carne, fiind realizate studii asupra factorilor care aduc modificări calității cărnii. Și în America, în urma înființării primului Club al rasei Champagne, în 21.10.1931, au fost depuse eforturi considerabile pentru a crește greutatea acestei rase și pentru a obține o rasă bună atât pentru carne cât și pentru blană. Până în anii 1950, greutatea acestei rase a depăși 4 kg. Dar odată cu introducerea fibrelor sintetice în haine, piața de blănuri a scăzut considerabil. Blănuri false produse din polimeri se obțineau la prețuri mult mai mici și erau mult mai durabile. Acest trend a fost de asemenea accelerat odată cu apariția grupărilor care luptau pentru drepturile animalelor. Totuși, în timp ce piața blănurilor scădea, a început să crească piața de carne de iepuri. Pentru a preîntâmpina această nouă situație, crescătorii de Champagne au început să dezvolte iepurii cu creștere rapidă, cu o carne solidă pe ei și cu cât mai puține pierderi în ceea ce privește aspectul. Astfel, s-a reușit obținerea de iepuri care la două luni de la naștere cântăreau aproape două kilograme. Carnea de iepure a început să fie tot mai macră și cu un grad crescut de proteine, mult mai mare decât gradul identificat în alte ferme de animale. Structura osoasă a iepurelui din rasa Champagne d’Argent era destul de subțire, înspre medie, ceea ce permitea obținerea unei cantități mai mari de carne, decât alte rase. Cea mai mare proporție de carne se găsește în zona spatelui și a picioarelor din spate. Încă din anii 1940, arbitrii în cadrul competițiilor de profil luau în considerare calitatea cărnii acestui iepure, precum și blana sa.  .

Probleme de sănătate:

La fel ca și alte animale mici, și iepurele din rasa Champagne d’Argent poate să fie predispus la răceli și la infecții virale. Expunerea la praf, la schimbările bruște de temperatură, precum și capacitatea scăzută de rezistență la stres îl poate predispune la diverse boli. Printre acestea enumerăm și:

– conjunctivita este o infecție bacteriană a pleoapelor cauzată de către fum și praf;

– probleme ale urechilor;

– coccidiosis este o problemă intestinală, un parazit apărut din cauza condițiilor igienice precare;

– balonarea și obstrucționarea canalelor respiratorii din cauza bilelor de păr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close