Rasa Labrador Retriever

6K
Infografic Labrador Retreiver

Informații Generale

Strămoșii Labradorului de astăzi datează încă din secolul XVII, în Canada. În timpul secolului XVIII, câinii de apă canadieni erau diferențiați în mai multe varietăți, cunoscute astăzi ca și Newfoundland, Landseer, Retriever cu Blana Netedă, Retriever Chesapeake Bay și Labrador Retriever. La începutul anilor 1800, mai mulți călători înspre Newfoundland au susținut că au văzut o varietate de câini de apă mici și negri care îi ajutau pe pescarii locali să caute în plasele lor. În anul 1822, unul dintre vizitatori a făcut o însemnare destul de importantă, spunând despre acești câini că sunt dresați admirabili ca și retrieveri. Acesta spunea că acest câine cu pielea moale și scurtă este preferat de către pescari, deoarece în apa înghețată, câinele cu blana lungă ar fi ieșit plin de bucăți de gheață. Earl of Malmesbury a văzut de asemenea un astfel de câine de apă pe o barcă de pescari și a aranjat să fie duși pe moșia lui din Anglia mai multe exemplare. Aici el a stabilit primul adăpost menit să le îmbunătățească acestor câini aptitudinile de retrieveri și de câini de vânătoare.

În întreg secolul XVIII, pescarii canadieni au descoperit că pot să obțină bani frumoși pe acești câini, ceea ce a dus la vânzarea lor în număr destul de mare, în general către englezi. În anul 1930,colonelul Hawker a spus despre câinii din varietatea Newfoundland că sunt ”foarte mari, cu membre puternice, păr aspru și care își poartă coada în sus.”

Labrador Negru

A remarcat de asemenea la rasa de câini de apă St John (cunoscută acum ca și rasa Labrador Retriever) ca fiind ”de departe cel mai bun pentru orice tip de vânătoare.Este în general negru și nu mai mare decât un pointer, cu picioare foarte bune, cu părul scurt, moale și care nu își poartă coada la fel de curbată ca și ceilalți; este foarte rapid atât când vine vorba de alergat, de înotat și de luptat.” Colonelul Hawker a mai făcut o remarcă pozitivă și la adresa simțului olfactiv al acestor câini. La început, în Anglia, rasa nu a fost denumită Labrador. Originea numelui de astăzi datează dintr-o scrisoare trimisă de către Earl de Malmesbury, în anul 1887, în care spunea: ”I-am denumit tot timpul pe ai mei câini Labrador și am păstrat rasa cât de pură am putut începând de la Poole (…). Rasa adevărată poate să fie recunoscută datorită blănii care reușește să dea deoparte apa asemenea uleiului și mai ales, datorită cozii asemenea unei vidre.” Popularitatea Labradorilor a scăzut în ținutul lor de origine, din cauza unei taxe foarte mari puse pentru deținerea acestor câini, de către autorități. La sfârșitul secolului XIX, legile stricte ale Angliei cu privire la carantină, au stopat aproape toate importurile de câini înspre Anglia. A urmat o perioadă de încrucișări naturale între Labrador și alți retrieveri. În timp ce caracteristicile câinelui din rasa Labrador au rămas predominante, progeniturile din aceste încrucișări deveniseră chiar mai valoroase decât predecesorii lor, în mare parte datorită unui simț olfactiv mult mai bine dezvoltat și o dispoziție încântătoare. Într-un final, iubitorii acestei rase au reușit să scrie un standard pentru Labrador. Registrul cu câini din rasa Labrador Retriever, ținut de Ducele de Buccleuch a scos la iveală pedigree-ul a doi dintre câinii responsabili pentru apariția rasei Labrador Retriever de astăzi, respectiv Peter de Faskally (deținut de către A.C. Butter) și Flapper (deținut de Major Portal). Clubul Kennel al Angliei a recunoscut rasa Labrador Retriever în anul 1903. Clubul Kennel American a acceptat primul Labrador în anul 1917, o cățea scoțiană pe nume Brocklehirst Nell. Clubul Labradorilor din America a fost înființat în anul 1931, devenind clubul părinte al restul cluburilor din țară. Între anii 1920 și 1930 au fost importați mulți câini din Anglia în America. Câinele din rasa Labrador Retriever a crescut în popularitate în secolul XX și la începutul secolului XXI, devenind favorit printre mulți iubitori de câini din lume. Astăzi, rasa Labrador Retriever continuă să exceleze atât pe terenul de vânătoare, cât și în show-uri de profil. Labradorul de teren este mult mai energic și mai lung decât Labradorul pentru show, care este mai scurt și mai îndesat. Câinii din rasa Labrador Retriever sunt foarte populari ca și animale de companie, fiind totodată cei mai apreciați când vine vorba de a fi ghizi pentru persoanele cu dizabilități. Mai sunt folosiți și pentru detecția de explozivi și droguri.

Nume Labrador Retriever
Origine Canada
Grupa Câini vânătoare / retriever
Înălțime Femela 54 – 60 cm, Mascul 55 – 62 cm
Greutate Femela 25 – 33 kg, Mascul 26 – 35 kg
Speranță medie de viață până la 10 – 12 ani
Culoare negru, galben sau maroniu.
Temperament Câinii din rasa Labrador Retriever sunt foarte bine educați și de încredere, câini pe care vă puteți baza și cu care puteți să comunicați foarte ușor.
Dresaj Fiind conduși de o dorință enormă de a face pe plac, câinii din rasa Labrador Retriever vor face orice pentru a obține un semn de afecțiune din partea dumneavoastră sau o tratație specială.
Caracteristici distinctive Ochii îi sunt foarte expresivi. Fălcile îi coboară peste buzele de jos, ceea ce îi conferă un aspect aproape uman. Blana îi este scurtă, dreaptă și densă, cu o blană interioară moale.

Descriere Fizică

Câinele din rasa Labrador Retriever este un câine cu o constituție moderată, fără exagerări sub nicio formă. Este în general pătrat, sau ușor mai lung decât înalt. Are o structură osoasă bine dezvoltată. Are capul mare și fălci puternice, ceea ce îi permite să care după el vânatul împușcat de vânători. În general s-a dezvoltat pentru a aduce gâștele de Canada, care sunt păsări destul de mari ca și dimensiuni. Corpul lui greu și picioarele puternice îi permit să înoate și să alerge foarte repede. Urechile îi sunt destul de lungi, subțiri, late și lăsate să atârne de-a lungul capului. Fruntea îi este bombată și capul teșit. Ochii îi sunt foarte expresivi. Fălcile îi coboară peste buzele de jos, ceea ce îi conferă un aspect aproape uman. Blana îi este scurtă, dreaptă și densă, cu o blană interioară moale. Îi este rezistentă la apă, ceea ce îl proteja de apele înghețate. Labradorul este un câine retriever, care ar trebui să aibă o ținută elegantă și multă inteligență.

Personalitate

Rasa de câini Labrador Retriever este una dintre cele mai populare rase de câini din lume, în principal datorită faptului că sunt iubitori și mereu în apropierea oamenilor. Sunt foarte loiali și afectuoși cu familiile lor, niște câini prietenoși, apreciați pentru personalitatea lor stabilă și de încredere. Câinii din rasa Labrador Retriever sunt foarte bine educați și de încredere, câini pe care te poți baza și cu care poți să comunici foarte ușor. Nu sunt câini care să se supere ușor, ci din contră, sunt câini nerăbdători să îți facă pe plac, căutând tot timpul acordul tău. Pentru că sunt câini foarte afectuoși cu familiile lor, aceștia au nevoie și de foarte mult contact fizic. Va trebui să îl mângâi pe burtă și să îl scarpi tot timpul între urechi. Vor dori să fie tot timpul alături de tine și te vor urma oriunde te vei duce. Se vor așeza pe picioarele tale, ți se vor pune în brațe sau vor sta alături în pat. Dacă nu ești o persoană căreia să îi placă să fie urmărită tot timpul sau care să aibă un câine în fața ochilor tot timpul, atunci nu este cazul să îți îndrepți privirea înspre această rasă. Labradorul te va întâmpina la ușă plin de entuziasm, cu coada tremurând și cu o mulțime de pupici, de fiecare dată când ajungi acasă. Labradorii sunt niște câini foarte inteligenți, ușor de dresat, care învață comenzile cu mare ușurință. Le place și să mestece tot felul de lucruri și să ducă în gură tot ceea ce găsesc prin jur. Sunt prietenoși cu oricine, indiferent că este copilul vecinului sau câinele acestuia. Este un câine perfect pentru copii, pentru că este răbdător și nu se enervează nici chiar la cei mai cicălitori copii.

Labrador Retreiver

Le place să alerge și să se joace cu copiii, dar trebuie totuși să fi atent pentru că din cauza entuziasmului lor, s-ar putea să doboare copilul de pe picioare. Acești câini cresc foarte repede din punct de vedere fizic, dar mentalitatea lor rămâne în adolescență până ajung în jurul vârstei de patru ani. Cel mai apreciat joc de către câinele tău este prinsea, fiind capabil să aducă mingea de tenis aruncată de tine, ore în șir. Îți va aduce chiar și ziarul dimineața. Îi face plăcere să stea în apă, astfel că oriunde va vedea un petic de apă, se va arunca în el, indiferent dacă este o baltă plină de noroi. Va veni apoi în casă, lăsându-ți urme peste tot. Nu îl va deranja nici să își umple fața de apă atunci când bea din bol, ceea ce înseamnă că și podeaua va fi plină de apă. Dacă nu îți place să faci curățenie adeseori sau să ștergi podeaua în fiecare zi, atunci acest câine nu este pentru tine.

De asemenea, pentru că îi place să țină lucruri în gură, este predispus și să le înghită, ceea ce poate să ducă la blocaje intestinale. Nu este un câine de pază, ci mai degrabă un câine care preferă să se gudure pe lângă un intrus, nu să latre la el. Totuși, te va anunța cu un lătrat atunci când cineva se apropie. Firea lui atletică și puternică îl face să fie un companion pentru alergat excelent. Dacă este singur sau plictisit, sau dacă nu are ocupație, va începe să sape gropi, să latre sau să distrugă lucruri. Din acest motiv, este indicat să petreci cât mai mult timp alături de el, în fiecare zi. Un câine din rasa Labrador Retriever poate să trăiască fericit într-un apartament, atâta timp cât are parte de jocuri și de plimbările zilnice. Pe lângă faptul că este un câine de familie excelent, câinele din rasa Labrador Retriever este perfect ca și câine pentru terapie, câine pentru persoanele cu dizabilități. Excelează și în ring, în competițiile de dresaj, la vânătoare și ca și câine care caută și salvează.

Dresaj

Dresajul câinilor din rasa Labrador Retriever este o adevărată plăcere. Fiind conduși de o dorință enormă de a face pe plac, câinii din rasa Labrador Retriever vor face orice pentru a obține un semn de afecțiune din partea ta sau o tratație specială. Unii crescători spună că tocmai această dorință și nerăbdare a lor de a face pe plac fac dresajul să fie destul de dificil. Dar pentru a nu întâlni această problemă, este necesar să începi dresajul încă de când sunt cățeluși și mai ales, să reușești să menți cursurile de dresaj interesante și haioase. Labradorii adoră să se joace, motiv pentru care dacă ei vor considera cursurile de dresaj ca fiind un joc, atunci cu siguranță vor participa cu foarte mare interes. Dresajul trebuie să înceapă devreme, pentru că Labradorii Retriever cresc repede și mari, ceea ce înseamnă că va fi greu să îi stăpânești ulterior. De asemenea, trebuie să ți cont că ei se vor comporta ca și niște cățeluși timp de ani buni, motiv pentru care trebuie să ai răbdare cu ei. Indiferent de cât de ascultători sunt, nu se pot abține să nu sară tot timpul. Comenzile principale care trebuie să fie învățate trebuie să fie ”jos” și ”stai”. Odată ce comenzile de bază au fost învățate, câinii din rasa Labrador Retriever pot fi mutați la grupa de dresaj avansat sau pentru agilitate. Nu sunt la fel de buni ca și Golden Retrieverii, dar le place să facă exerciții și le place să petreacă timp alături de persoanele pe care le iubesc.

Toaletaj

Blana câinilor din rasa Labrador Retriever nu necesită o atenție deosebită în ceea ce privește îngrijirea. În schimb, va trebui să aduni tot timpul părul lăsat în urmă de acești câini. Trebuie să ți cont că își schimbă blana des, motiv pentru care este indicat să ai la îndemână un aspirator și să periezi câinele zilnic. Au nevoie de o baie cam la fiecare două luni, pentru a-i menține curați și frumos mirositori.

Nu uita de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl speli pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să ai grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Portret Labrador

Boli și Afecțiuni

Rasa Labrador Retriever este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să afli dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

– narcolepsia este o dereglare neurologică cauzată de incapacitatea creierul de a realiza un tipar regulat în ceea ce privește trezitul și adormitul. Un câine cu această boală va deveni subit somnoros și imediat va și adormi;

– cataracta apare de obicei la vârsta de 1 sau 2 ani, cunoscută și ca și cataractă juvenilă. De obicei nu duce la orbire, dar este indicat ca animalele care prezintă această afecțiune să nu li se permită să aibă urmași;

– displazia retinei este o degenerare a retinei, care înseamnă că celulele țesutului retinian nu s-au dezvoltat complet. La căței, retina va apărea sub formă de straturi de țesut cutat;

– epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

– Osteochondrosis Dissecans (OCD) este o afecțiune ce apare la câinii de talie mare ce cresc rapid, unde unele cartilaje din încheieturi nu se formează corespunzător. Hrănirea câinelui într-o manieră corectă și echilibrată poate ajuta la dezvoltarea sănătoasă a încheieturilor. Cu toate acestea, însă, mulți câini au nevoie de intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cartilagiilor anormale;

– displazia valvei tricuspide este un defect congenital al inimii, care a început să se întâlnească tot mai des în rasa Labrador. Cățelușii sunt născuți cu TVD, care reprezintă o malformație a valvei tricuspide în partea dreaptă a inimii. Această afecțiune poate să fie ușoară sau severă, ceea ce înseamnă că unii căței vor trăi fără să prezinte simptomele, în timp ce alții vor muri;

– dermatita umedă acută este o condiție a pielii în care pielea se înroșește și se inflamează. Este cauzată de o infecție bacterială. Tratamentul include tăierea părului, îmbăierea în șampon medicinal și antibiotice;

– coada rece este o condiție benignă și dureroasă la Labradori și la alte rase de retrieveri. În general se manifestă prin lipsa de reacție a cozii, iar câinii arată acest lucru mușcându-se de ea. Se crede că provine de la o problemă a mușchilor dintre vertebre și coadă;

– infecția urechii apare la câinii care au de obicei urechile mari și lăsate în jos. Acestea vor menține umezeala și nu vor permite interiorului să se usuce la fel ca restul blănii. Mediul umed și cald din interior este preferatul bacteriilor. Un câine cu infecție la urechi va scutura capul frecvent sau se va scărpina folosindu-și laba piciorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close