Rasa Ciobănesc de Bernese

2.4K

canvas_bernese.jpg

Informaţii generale:O rasă veche, Molosser, a reieșit a fi una dintre cele mai versatile, mai călătorite și mai influențabile rase în ceea ce privește dezvoltarea câinilor de tip Mastiff, inclusiv Bernerii.  Se consideră că cele patru rase de Sennenhound Elvețieni (Appenzeller Sennenhund, Entlebucher Sennenhund, Câinele de munte elvețian și Berner Sennenhund) s-au dezvoltat ca urmare a încrucișării realizate între câinii de fermă din Alpii Elvețieni și Molosserii sau câinii de tip Mastiff aduși de Romani în timpul invaziei Alpilor în secolul I înaintea erei noastre. Este foarte probabil că Berneseul a muncit în fermele elvețiene pentru mai mult de 2000 de ani, fiind excelenți în a trage greutăți, în a păzi proviziile și în a oferi stăpânilor o companie loială. Este cunoscut că până în anul 1888, doar 36 la sută din populația Elveției a lucrat în agricultură, aceștia fiind de asemenea cei care aveau nevoie de un câine puternic, care putea să conducă turmele de vite și să tragă greutăți. În anul 1899, Elveția a început să fie interesată în prezervarea raselor native, fondând astfel clubul canin denumit Berna. În anul 1902, clubul canin al Elveției a sponsorizat un eveniment la Ostermundigen, ceea ce a atras atenția publicului asupra raselor de munte Elvețiene.  Doi ani mai târziu, rasele au făcut un pas înainte prin câteva evenimente cum ar fi și un eveniment internațional susținut în Bern, unde clubul canin al Elveției a sponsorizat o clasă pentru ciobăneștii Elvețieni, care includea de asemenea și câinii de munte. Acesta a fost de altfel și primul an în care această rasă a fost denumită ”Bernese”. În timpul primului război mondial, evenimentele canine au dispărut, mulți câini fiind folosiți în desfășurarea războiului. Nume: Ciobănesc de Bernese

Originea: Elveția

Grupa: Ciobănesc

 


Inaltime: Femela 58 – 64 cm, Mascul 62 – 70 cm

Greutate: Femela 38 – 45 kg, Mascul 42 – 50 kg

Speranta medie de viata: până la 6 – 8 ani

Culoare: tricolor: negru predominant, maro sau roșcat și alb

Temperament:  Au energie pentru a se juca întreaga zi, dar adoră să se așeze în fața șemineului pentru a se relaxa și pentru a se odihni alături de întreaga familie.

Dresaj: Nu folosiți pedepse pentru că fiind atât de atașați de persoane, pot să reacționeze destul de urât. Încurajările și recompensele pozitive sunt cele mai indicate a fi folosite în decursul dresajului.

Caracteristici distinctive: Ochii Berneseului sunt negri și expresivi. Coada le este lungă și stufoasă, ținută în general căzută.

Imediat după război, primii ciobănești din rasa Bernese au fost exportați, prima dată în Olanda și apoi în Statele Unite ale Americii.  Cel de-al doilea război mondial a intrerupt încă o dată progresul acestei rase în afara granițelor țării sale natale. În anul 1968 a fost fondat Clubul Ciobăneștilor Bernese din America, cu 62 de membri și 43 de ciobănești Bernese înregistrați. Trei ani mai târziu, clubul avea mai mult de 100 de membri. În ceea ce privește această rasă în Europa, în special în Anglia, a dispărut în perioada celui de-al doilea război mondial, dar a fost reintrodusă și acceptată.

Descriere fizică:

Ciobănescul din rasa Ciobănesc de Bernese este un câine puțin mai lung decât înalt, cu toate că pare a fi pătrat. Este încăpățânat, puternic, cu un corp compact și cu pieptul lat. Are capul mare și urechile triunghiulare și mereu atârnând. Ochii Berneseului sunt negri și expresivi. Coada le este lungă și stufoasă, ținută în general căzută, cu excepția cazului în care aceștia sunt plini de adrenalină, stres sau excitație. Blana este deasă, groasă, grea și se distinge ușor prin faptul că are trei culori. Femelele sunt mai mici decât masculii, aceștia putând fi identificați prin aerul lor dominant, masculin, în timp ce femelele au o înfățișare și un aer mult mai feminin.  Ciobăneștii din rasa Bernese sunt renumiți pentru blana lor frumoasă. Blana dublă este lânoasă pe interior și lungă, grea la suprafață. Majoritatea ciobăneștilor au blana formată din trei culori, predominant fiind negrul. Alte culori se găsesc îndeosebi în jurul ochilor, pe picioare și în spatele cozii. Albul curat se găsește pe piept, între ochi și pe coadă.

Personalitate:

Ciobănescul din rasa Ciobănesc de Bernese este un câine de companie excelent pentru familia dumneavoastră. Sunt dulci, plini de afecțiune, ușor de stăpânit, se descurcă excelent cu copiii și sunt foarte înțelegători cu copiii care vor să se cațere pe ei. Au energie pentru a se juca întreaga zi, dar adoră să se așeze în fața șemineului pentru a se relaxa și pentru a se odihni alături de întreaga familie. Se descurcă excelent și în preajma altor animale, sunt politicoși cu străinii și câteodată se consideră a fi câini de ținuți în brațe, neținând cont de mărimea lor. Ciobănescului Bernese îi place să doarmă și să se relaxeze la fel ca oricare alt câine, fără să facă excese, în schimb, au nevoie de o activitate intensă. Sunt câini pentru iarnă, blana lor fiind mult prea groasă pentru a suporta verile călduroase. Le place foarte mult să se joace în zăpadă și chiar să tragă săniile cu copii pe ele. Nu sunt câini de ținut în apartament, ci dimpotrivă, au nevoie de spațiu, de loc unde să alerge și unde să își consume energia. Plimbările de seară cu familia sunt parte din plăcerile sale, Berneseul mergând mândru alături de mamă și de copilul său în cărucior. Socializarea este foarte importantă cu un câine din rasa Ciobănesc de Bernese, aceasta trebuind să fie începută destul de devreme. Pot să fie timizi în prezența necunoscuților și dacă nu învață să accepte străinii și mai ales situații noi, pot să devină extrem de timizi și anxioși. Această timiditate naturală poate să ducă la probleme legate de anxietate atât în perioada adolescenței, cât și ulterior, cât este adult. Cățelușii Bernese ar trebui să fie învățați să accepte noi oameni, decât lucruri de care să le fie frică.  Anxietatea datorată singurătății este des întâlnită la această rasă. Le place enorm de mult să petreacă timp alături de oameni, și dacă sunt lăsați singuri pentru lungi perioade de timp fără exerciții sau activități adecvate, pot să apară tendințe distructive.

Dresaj:

Ciobănescul Bernese este o rasă inteligentă, dar adeseori au nevoie de câte un moment pentru a regândi unele lucruri. Astfel, acestui câine trebuie să i se dea timp pentru a procesa o informație nouă, dar trebuie să cunoașteți faptul că acesta se prinde foarte repede. Nu folosiți pedepse pentru că fiind atât de atașați de persoane, pot să reacționeze destul de urât. Încurajările și recompensele pozitive sunt cele mai indicate a fi folosite în decursul dresajului. Fiind un câine folosit pentru muncă, această rasă poate să fie dresată pentru îndeplinirea a numeroase roluri, dela a trage greutăți și conducerea turmelor la exerciții de agilitate. Este recomandat să începeți dresajul cu lesa, motivul fiind ușor de înțeles, respectiv gabaritul mare al acestui câine. Un alt element principal este stăpânirea energiei câinelui.

Toaletaj:

Câinele din rasa Ciobănesc de Bernese are o blană foarte frumoasă, dar o blană care vine cu un anumit preț: năpârlirea. Berneseul își schimbă blana pe întreg parcursul anului și mult mai intens primăvara și toamna. Din acest motiv, trebuie să îi periați blana de câteva ori pe săptămână, pentru a reduce părul nedorit, lăsat pretutindeni. De asemenea, are nevoie de îmbăieri periodice, la intervale de cel puțin trei luni, pentru a-i păstra aspectul îngrijit și curat.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța în fiecare zi pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Îngrijirea unghiilor menține picioarele câinilor în condiții bune și mai mult, vă protejează pe dumneavoastră de zgârieturi atunci când sare să vă întâmpine. Urechile necesită o atenție deosebită și ar trebui să fie verificate săptămânal pentru apariția iritațiilor sau a mirosurilor neplăcute, ceea ce ar putea să arate apariția unor infecții. Când îi verificați sănătatea urechilor, folosiți vată îmbibată într-un lichid de curățat urechile pentru a preveni apariția infecțiilor.

Boli si afectiuni curente:

Câinele din rasa Ciobănesc de Bernese poate să prezinte oricare dintre următoarele boli, motiv pentru care este importat să le cunoașteți și să le preveniți.  Ca afectiuni specifice ce pot fi intalnite la aceasta rasa:

– cancer: acest câine poate să facă diferite forme de cancer, ceea ce îi scurtează semnificativ durata de viață;

– luxația patelară reprezintă o deplasare a două oase articulate, aflate în spatele genunchiului și care determină o pierdere a suprafeței de contact. La rasele mici această luxație apare sub forma unei diformități a tibiei sau a femurului.  Câinele va începe să șchiopăteze și  în funcție de gravitate poate să ajungă și la intervenție chirurgicală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

dilatația gastrică înseamnă umflarea stomacului datorită unei deficiențe de golire. Este posibil ca imediat să apară și torsiunea gastrică. Ambele situații reprezintă urgențe medicale, cea din urmă putând duce chiar și la intervenție chirurgicală;

– disfuncții tiroidiene, care sunt cunoscute pentru că duc la pierderea părului, la obezitate, la letargie, epilepsie, pigmentare puternică a pielii. Aceste boli pot fi tratate cu medicamentație și prin diete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close