Doi porcușori de guineea masculi locuiesc împreună

2.3K

domesticirea_1Chiar dacă se știe că masculii de porcușor de guineea sunt teritoriali și tind să nu suporte prezența altui mascul în preajma lor, ei sunt totuși animale gregare. Cu multă răbdare și grijă, doi masculi pot fi convinși să locuiască împreună. Țineți cont că, totuși, în unele cazuri cohabitarea este pur și simplu imposibilă, în cazul porcușorilor de guineea, ca și în cazul oamenilor, existând animozități care pur și simplu nu au un fundament rațional. Procesul de familiarizare a doi masculi unul cu altul poate fi îndelungat și vă va solicita atât timp, cât și resurse. Dar rezultatul poate fi foarte simpatic, doi porcușori fiind întotdeauna mai amuzanți împreună decât pe cont propriu.

 Primele întâlniri

Combinația ideală este de a pune un mascul dominant și mai în vârstă cu unul docil și mai tânăr. Nici chiar în acest caz nu există garanții, dar șansele de succes sunt mai mari. Tocmai de aceea este foarte important să cunoașteți temperamentul porcușorilor dumneavoastră și să acționați cu prudență și multă răbdare. Primul pas este de a-i pune în cuști separate, unul lângă altul. Observați-le comportamentul printre zăbrele, lăsați-i să se amusine, să se obișnuiască unul cu prezența celuilalt. Această fază ar trebui să dureze cel puțin câteva zile până când constatați că se simt confortabil unul în prezența celuilalt. Pentru următoarea fază trebuie să le puneți o parte din casa dumneavoastră la dispoziție și, bineînțeles, timp: urmează întâlnirile pe teren neutru. Alegeți un spațiu/cameră din casă unde puteți curăța ușor podeaua și un
de nu există mobile sub care să se ascundă. Puteți folosi grilaje pentru a le restricționa accesul. Dacă alegeți o suprafață cu gresie, puneți măcar o păturică fleece undeva ca să se poată încălzi. Plasați cutii de carton transformate în ascunzători temporare: dacă se iau la bătaie, îi separați mai ușor ridicad cutia decât trăgând mobile de la loc. Întâlnirile ar trebui să dureze cel puțin o oră, să fie supravegheate îndeaproape și să nu fie la intervale mari de timp. Ideal ar fi ca întâlnirile să aibă loc în fiecare zi sau cel puțin o dată la două zile. Țineți un prosop la îndemână ca să puteți să-i separați în caz că se bat. Amenințările sunt normale: uneori vor clănțănii din dinții, vor ridica capetele și își vor întredeschide gura ca și cum s-ar pregăti să muște. Nu interveniți decât dacă se mușcă! Nu-i lăsați să se bată serios căci își pot provocă răni ireparabile. Dacă bătăile continuă timp de mai multe zile și nu observați o ameliorare între cei doi porcușori de guineea, luați în considerare că s-ar putea să nu se înțeleagă pur și simplu. În mod normal, după primele întâlniri în care se decide cine e masculul alfa (asta include urmăriri și gesturi cu tentă explicit sexuală din partea celui dominant), porcușorii ar trebui să înceapă să exploreze împreună, să-și împartă mâncarea fără probleme și să nu mai manifeste atât de des semne de agresivitate.

Împreună în cușcă

Punerea lor împreună în aceeași cușcă trebuie să survină doar când sunteți siguri că porcușorii de guineea și-au rezolvat problemele ierarhice și când îi observați că dorm liniștiți, fără a se pândi reciproc, în timpul ieșirilor în casă. Cușca trebuie să fie neapărat mare, de minimum 1 mp ca și suprafață, și bine curățată pentru a îndepărta mirosul porcușorului de guineea care a locuit acolo singur în prealabil. Când decideți să-i puneți împreună, asigurați-va că sunteți acasă cu ei cel puțin două zile pentru a-i putea supraveghea. Asta înseamnă că trebuie să fiți aproape în caz că încep să se bată. Urmăriți-i cu atenție și interveniți doar dacă devin violenți. Este normal să mârâie, să fugă unul de altul și să încerce să arate dominanță. Nu este normal să se bată. Dacă totul merge bine, în câteva zile ar trebui să-i observați făcând popcornuri împreună. Nu uitați să le puneți mâncare în două boluri diferite și toate accesoriile să fie la dublu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close