Rasa Câinele Mare de Pirinei

2.1K

canvas_mare_pirinei.jpg

Informaţii generale:Despre această rasă se crede că a apărut în Europa între anii 1800 – 1000 BC, fiind cel mai probabil originară din Asia Centrală sau din Siberia, migrând alături de Ariani. Se crede cu precădere că rasa Câinele Mare de Pirinei are descendenți în rasa Mastiff, ale căror rămășițe fosilizate au fost descoperite în zona Baltică și pe malul Mării Nordului. Pe lângă Mastiff, rasa Câinele Mare de Pirinei este de asemenea înrudit cu Ciobănescul Maremma Italian și cu Kuvasz-ul Unguresc. Strămoșii Câinelui Mare de Pirinei au trăit alături de ciobanii din munții Pirinei, munți ce separă Franța de Spania. Datorită traiului atât de solitar și apropiat totodată de doar câțiva oameni, acești câini au dezvoltat de-a lungul timpului un devotament incredibil, o inteligență peste medie și fidelitate față de stăpânul său. Câinii din rasa Câinele Mare de Pirinei aveau rolul de paznici, apărând turmele de lupi, dezvoltându-și foarte puternic și vederea, auzul și mirosul. Blana deasă și mare îi protejau atât de intemperii, cât și de colții lupilor, iar zgarda cu colți de fier pe care ciobanii i-o puneau la gât le permitea să fie neînvinși în luptă. În scurt timp deveniseră niște câini foarte apreciați de către ciobani, atât ca și câini de pază și de muncă, dar și ca și companioni. Câini asemănători cu Câinele Mare de Pirinei apar în diferite opere de artă din Evul Mediu. Istoricii au confirmat faptul că rasa Câinele Mare de Pirinei a fost folosită ca și câini de pază în anii 1400, patrulând alături de paznici. Erau destul de des întâlniți în castelele din sudul Franței, fiind antrenați în special ca și câini de pază. În anii   Nume: Câinele Mare de Pirinei

Originea: Franța

Grupa: Câini ciobănești / de pază

 


Inaltime: Femela 65 – 78 cm, Mascul 70 – 80 cm

Greutate: Femela 43 – 53 kg, Mascul 45 – 55 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 12 ani

Culoare: alb, alb-gălbui, alb cu maroniu.

Temperament:  Fiind un câine plin de afecțiune, va dori să fie alături de dumneavoastră cât se poate de mult timp, astfel că va ști tot timpul unde vă aflați și ce faceți în fiecare moment.

Dresaj:  Recompensele pozitive, însemnând o mulțime de bunătăți delicioase, îi vor motiva pe Câinii Mari de Pirinei să vă asculte.

Caracteristici distinctive: Fiind o rasă dezvoltată pentru a păzi turmele în zonele muntoase, trebuie să combine perfect puterea cu agilitatea.

1600, rasa Câinele Mare de Pirinei companie îndrăgit de curtea regală, începând să câștige în popularitate. A fost considerat Câinele Regal al Franței de către Louis XIV ”Delfinul” în secolul XVII, lucru care nu a afectat utilitatea lor în viața ciobanilor. La mijlocul anilor 1660, prima așezare de pescari Basci a fost realizată în Insula Newfoundland. Noii locuitori francezi au dus cu ei în Provinciile Maritime Canadiene, câinii care au fost apoi încrucișați cu Retrieverul Negru adus de către Englezi. Această încrucișare a pus bazele rasei moderne Newfoundland și a rasei Landseer. Popularitatea rasei Câinele Mare de Pirinei s-a diminuat în secolul XIX, odată cu micșorarea considerabilă a numărului de animale de pradă din zona muntoasă. Totuși, rasa a început să fie exportată înspre diverse alte țări din Europa. În timpul secolului XX s-a produs o dezvoltare demografică a rasei, ceea ce a dus la stabilizarea rasei atât în țara de origine cât și în alte zone. Câinele Mare de Pirinei a crescut exponențial în popularitate odată cu intrarea în Clubul Kennel American în anul 1933, acest lucru întârziindu-se destul de mult, având în vedere că prima pereche a ajuns în America în anul 1824. A avut nevoie de mai bine de un secol pentru a fi apreciați și înregistrați ca și o rasă distinctă. Pe durata primului război mondial, erau folosiți pentru a face contrabandă între Franța și Spania, folosind rute inaccesibile pentru oameni. Astăzi, această rasă este utilizată pentru diverse munci, în special cele în care trebuie să se înhame la sănii sau la tragerea altor greutăți.

Descriere fizică:

Elegant, impozant și maiestuos, rasa Câinele Mare de Pirinei este formată din câini de dimensiuni mari, ușor mai lungi decât înalți. Blana lui densă, mare și pufoasă dă senzația că are o structură grea și plină de substanță. Fiind o rasă dezvoltată pentru a păzi turmele în zonele muntoase, trebuie să combine perfect puterea cu agilitatea. Are un mers ușor, cu o acoperire largă și foarte apăsat. Are un cap trapezoidal, cu ochii negri și un bot mare, de formă conică. Nasul îi este negru și foarte bine pronunțat. O caracteristică aparte a acestei rase sunt urechile de mărime medie și lăsate căzut de-a lungul capului. Privit din față, combinația de alb cu negru lasă impresia unui câine extrem de uman și de sensibil. De asemenea, expresia lui este tot timpul elegantă și contemplativă. Blana dublă, rezistentă la apă, este formată dintr-o blană interioară lânoasă, iar la exterior este lungă, netedă și aspră.

Personalitate:

Rasa Câinele Mare de Pirinei este formată din câini impozanți, minunați, care au fost creați pentru a fi câini de pază cu puternice instincte teritoriale. Din acest motiv, Câinele Mare de Pirinei își definește teritoriul ca fiind linia orizontului. Trebuie să înțelegeți că dacă nu este pregătit așa cum trebuie, va fugi dacă nu este ținut într-o zonă îngrădită sau în lesă. Sunt câini de pază foarte buni, care vor lătra pentru a da alarma în cazul în care cineva a intrat pe teritoriul lor. Sunt protectivi, posesivi chiar atunci când vine vorba despre familie, proprietate și bunurile pe care le păzește. Se crede despre ei că își vor face un țel din a vă proteja. Fiind un câine plin de afecțiune, va dori să fie alături de dumneavoastră cât se poate de mult timp, astfel că va ști tot timpul unde vă aflați și ce faceți în fiecare moment. Mărimea lor impozantă este îndeajuns pentru a speria orice răufăcător, dar pe lângă asta, sunt recunoscuți ca având un nas foarte fin atunci când vine vorba să deosebească un prieten de un dușman. Lătratul lor este gros, adânc și exploziv, fiind considerați experți în lătrat. Vor lătra aproape din orice motiv, ceea ce înseamnă că noaptea trebuie să vă pregătiți pentru gălăgie. Dacă aveți vecini ranchiunoși, atunci trebuie să vă gândiți de două ori înainte de a achiziționa un Câine Mare de Pirinei. Aceștia sunt câini care se descurcă excelent cu copiii și despre care se știe că au o tendință protectivă foarte crescută față de aceștia. Totuși, copiii ar trebui să fie educați cu privire la modul în care să se comporte atunci când sunt alături de Câinele Mare de Pirinei. Sunt câini blânzi, calmi și răbdători. Se înțeleg foarte bine cu alte animale de casă, și implicit și cu alți câini, cu condiția ca aceștia să nu fie de același gen. Au o remarcabilă capacitate empatică, simțind foarte bine emoțiile prin care treceți, fiind acolo să vă aline atunci când aveți nevoie. În schimb, vor cere afecțiune, bunătate și compania dumneavoastră. Un Câine Mare de Pirinei plictisit este un câine care dezvoltă tendințe distructive. Au nevoie de exerciții zilnice, fiind niște parteneri excelenți de alergare sau de plimbare, datorită faptului că reușesc să meargă alături de dumneavoastră într-un mod calm și respectuos, fără să tragă tot timpul de lesă.

Dresaj

Câinilor din rasa Câinele Mare de Pirinei nu le place să li se spună ce să facă. Au fost creați pentru a fi gânditori independenți, capabili să ia singuri deciziile, ceea ce face dresajul lor o adevărată provocare, chiar și pentru cei mai experimentați dresori. Este nevoie de multă consistență și de stabilirea și menținerea unei ierarhii clare. Aceste două aspecte sunt esențiale pentru un program bun de dresaj. Recompensele pozitive, însemnând o mulțime de bunătăți delicioase, îi vor motiva pe Câinii Mari de Pirinei să vă asculte. Disciplina și tonul dur vor duce la reacții negative și la încăpățânare din partea câinelui. Socializarea este de asemenea foarte importantă. Este nevoie să îi învățați devreme cum să se comporte cu un oaspete, pentru a putea înțelege că trebuie să facă diferența între un prieten și un dușman. Dacă nu sunt învățați să recunoască și să întâmpine vizitatorii, rasa Câinele Mare de Pirinei va considera fiecare vizitator un intrus.

Toaletaj:

Rasa Câinele Mare de Pirinei este considerată a fi formată din câini care năpârlesc destul de mult, acest lucru depinzând de climatul în care trăiesc. Așteptați-vă să aveți păr peste tot în jurul dumneavoastră. Este totuși destul de ușor de îngrijit, necesitând aproximativ treizeci de minute de periaj pe săptămână. Dacă blana i se murdărește, trebuie să așteptați să se usuce pentru a putea să o curățați foarte ușor. Va lăsa în urma lor bucăți de blană albă, pe care dacă o veți pune în fața casei, păsările o vor folosi pentru a-și face cuibul. Vara nu este necesar să îl tundeți pentru că blana lui deasă nu reține căldura soarelui, oferindu-i temperatura și aerisirea de care are nevoie. Nu sunt necesare îmbăieri decât atunci când simțiți că începe să îi miroase blana, altfel, aceasta se curăță singură.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Câinele Mare de Pirinei este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– cataracta apare de obicei la vârsta de 1 sau 2 ani, cunoscută și ca și cataractă juvenilă. De obicei nu duce la orbire, dar este indicat ca animalele care prezintă această afecțiune să nu li se permită să aibă urmași;

– displazia retinei este o degenerare a retinei, care înseamnă că celulele țesutului retinian nu s-au dezvoltat complet. La căței, retina va apărea sub formă de straturi de țesut cutat;

epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

– entropionul este afecțiunea prin care marginea liberă a pleoapelor se răsucește înspre interior, înspre globul ocular;

– luxația patelară reprezintă o deplasare a două oase articulate, aflate în spatele genunchiului și care determină o pierdere a suprafeței de contact. La rasele mici această luxație apare sub forma unei diformități a tibiei sau a femurului.  Câinele va începe să șchiopăteze și  în funcție de gravitate poate să ajungă și la intervenție chirurgicală;

– senzitivitate la anestezie datorită raportului de grăsime în mușchi, motiv pentru care trebuie să aveți o deosebită atenție dacă i se poate face sau nu, anestezie.

– boala lui Addison (hipoadrenocorticismul) apare atunci când scade secreția de corticosteroizi din glanda adrenală, o glandă mică situată lângă rinichi.

Join the Conversation

  1. Olaru Angela says:

    Buna ziua, as dori sa cumpar un catel di rasa Mare de Pirinei. Va rog sa ma ajutati cu adresa unui crescator daca se poate. Va multumesc anticipat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close