Rasa Exotic Shorthair

2.6K

canvas_exotic_shorthair.jpg

Informaţii generale:La finalul anilor 1950, crescătorii rasei American Shorthair, motivați de popularitatea rasei Persane, au început în secret să încrucișeze cele două rase. Astfel, au început să introducă în rasa American Shorthair gene ale rasei Persane. Intenția lor era să aducă îmbunătățiri la aspectul fizic, precum și să adauge rasei American Shorthair coloritul argintiu al Persanei. Ca urmare a acestor încrucișări, pisica din rasa American Shorthair a trecut în anii 1960 printr-o serie de schimbări. Structura osoasă a pisicii American Shorthair a devenit mai grea, capul i s-a rotunjit, nasul i s-a scurtat și blana a devenit mai densă și mai lungă. Deoarece pisica din rasa Persană era foarte populară datorită aspectului, noua pisică obținută s-a descurcat excelent în concursuri, chiar dacă noua rasă nu era încă recunoscută la acea vreme. Alți crescători de American Shorthair erau terifiați de apariția acestor schimbări în rasa lor, ceea ce i-a determinat să refuze acceptarea pisicilor American Shorthair care prezentau semne de hibridizare. Este foarte probabil ca această nouă rasă să nu fie acceptată dacă nu ar fi fost eforturile arbitrului Jane Martinke. Ea a fost prima care a sugerat că această nouă pisică ar trebui să se desprindă din rasa American Shorthair și să nu se încerce modificarea standardului rasei. În anul 1967, rasa Exotic Shorthair a a fost recunoscută și acceptată în CFA. Acela a   Nume: Exotic Shorthair

Originea: America

Grupa: Pisici cu părul scurt

 


Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 3 – 5 kg, Mascul 3,5 – 5,5 kg

Speranta medie de viata: până la 8 – 15 ani

Culoare:  acoperă o gamă largă de culori.

Temperament: Pisicile din rasa Exotic Shorthair sunt cunoscute ca fiind mult mai active și curioase decât rudele lor Persane, acesta fiind motivul pentru care ele se mulează cel mai bine în cadrul unor familii active.

Caracteristici distinctive: Arată ca un bulgăre, cu centrul de greutate jos. Pieptul îi este larg și adânc, cu greutatea corpului poziționată în mod egal atât pe umeri cât și pe picioarele din spate.

fost și momentul în care crescătorii au putut să schimbe înregistrarea rasei din American Shorthair sau Persane, în Exotic Shorthair.  Din păcate au fost puțini aceia care au acceptat să reînregistreze pisica în noua rasă, ceea ce le-a făcut munca de dezvoltare a rasei, mult mai dificilă. Mai mult, din cauza rezistenței inițiale întâmpinate în dezvoltarea rasei, și din cauză că puțini crescători de pisici Persane au acceptat să își pună pisicile la dispoziție pentru încrucișare, dezvoltarea și progresul rasei au avut în față un drum lung și dificil. La început, crescătorii rasei Exotic Shorthair au utilizat pisici Burmeze și Ruseasca Albastră pentru a obține gena părului scurt. Crescătorii au fost foarte atenți la aceste încrucișări, mergând doar atât cât a fost necesar pentru a obține gena părului scurt. Pe măsură ce rasa a început să crească în popularitate și pe măsură ce numărul de pisici a crescut, CFA a limitat numărul de încrucișări. Dar nici chiar dezvoltarea greoaie nu a oprit extinderea popularității rasei Exotic Shorthair, acest lucru datorându-se în principal crescătorilor care au observat beneficiile unei pisici persane în hainele unei American Shorthair. Prima pisică Exotic Shorthair a câștigat campionatul în anul 1971, urmând ca în anul 1991 o pisică din rasa Exotic Shorthair să primească denumirea de Pisica Anului.

Descriere fizică:

Pisica  din rasa Exotic Shorthair poate fi descrisă succint ca fiind o Persană cu părul scurt, pentru că seamănă izbitor cu o persană, singura diferență fiind blana. Pisica Persană are o blană lungă și groasă care cere un periaj zilnic pentru a evita încâlcelile, în timp ce pisica din rasa Exotic Shorthair are o blană de lungime medie, care este densă, având la bază o blană interioară deasă. În cazul încrucișărilor, jumătate din progenituri vor avea blana lungă. Chiar și atunci când sunt împerecheate două pisici din rasa Exotic Shorthairs este posibil să se obțină progenituri cu păr lung, dacă această genă se regăsește la ambii părinți. Acest lucru încetinește procesul de reproducere a rasei Exotic Shorthair, ceea ce pentru multă lume poate să fie dezarmant, în special pentru că o pisică Exotic cu păr lung nu poate fi încadrată nici ca Exotică și nici ca Persană. Totuși, crescătorii au început să facă demersurile necesare pentru ca CFA să accepte și varietatea de Exotic cu păr lung. Unii crescători au o poziție pro acceptării unei noi varietăți de Persane cu păr scurt, în timp ce alții privesc înspre crearea unei varietăți de pisică Exotică cu părul scurt.

Caracteristici generale: Pisica din rasa Exotic Shorthair are conformația corpului asemănătoare cu cea a rasei Persane, dar îi lipsește blana lungă și ușor mată a acesteia. Pisica Exotic Shorthair ideală ar trebui să aibă osatura puternică, să fie o pisică bine proporționată, cu o expresie dulce și scumpă și cu linii rotunjite.
Corp: Arată ca un bulgăre, cu centrul de greutate jos. Pieptul îi este larg și adânc, cu greutatea corpului poziționată în mod egal atât pe umeri cât și pe picioarele din spate. Este destul de rotunjoară în zona burții. Este de mărime mare sau medie.
Cap: Este rotund și masiv, cu o conformație puternică a craniului. Are o față rotundă, cu o structură osoasă de asemenea rotundă. Nasul îi este scurt, plat și destul de lat, cu stopul așezat chiar între ochi. Obrajii sunt plini, maxilarul puternic, bărbia plină, bine dezvoltată și rotunjită.
Urechile: Sunt mici, cu vârfurile rotunjite și așezate înspre în față. Nu sunt foarte largi la bază și sunt așezate destul de departe una de cealaltă.
Ochii: Sunt mari și rotunzi. Fiind așezați la nivelul nasului și foarte depărtați, ochii pisicii din rasa Exotic Shorthair îi conferă o expresie generală foarte dulce. Culoarea ochilor depinde de culoarea pe care o are blana.
Coada: Este în general scurt și proporționată cu restul corpului.
Blana: Este de lungime medie și densă, moale și plină de viață. Iese în evidență datorită blănii interioare bogate și dense.

 

Personalitate:

La fel ca și rasa Persană, rasa Exotic Shorthair este dulce, blândă și liniștită. Totuși, să nu credeți că este o pisică pe care nu o veți auzi niciodată, o pisică de pluș, o jucărie pe care o puneți în cameră și va sta neclintită. Nu, îi place să se joace și o face ori de câte ori nu este ținută în brațe sau este îngrijită. Pisicile din rasa Exotic Shorthair sunt cunoscute ca fiind mult mai active și curioase decât rudele lor Persane, acesta fiind motivul pentru care ele se mulează cel mai bine în cadrul unor familii active. Despre masculi se spune că sunt mult mai dulci și afectuoși decât femelele, care sunt adeseori descrise ca fiind plictisite și lipsite de energie. Pisicilor Exotic le place să se joace cu jucării atâta timp cât sunteți dispuși să le acordați atenție. Atunci când sunt lăsate singure reușesc să își ocupe timpul și să își găsească ocupații care să le permită să își consume energia. Având destul de multă afecțiune de dat, au obiceiul de a urmări membrii familiei pentru a surprinde momentul în care aceștia pot să își îndrepte atenția înspre ele. Pisicile din rasa Exotic Shorthair vorbesc destul de puțin și când o fac, o fac într-un mod subtil, plăcut și muzical. Aceste pisici nu au foarte multe nevoi, fiind îndeajuns dacă le oferiți mese regulate, dacă le oferiți puțin timp în care să vă jucați cu ele, dar totodată trebuie să le arătați foarte multă iubire. Dragostea pe care i-o arătați vă este returnată înzecit.

Toaletaj:

Blana pisicilor din rasa Exotic Shorthair este ușor de îngrijit, fiind necesară doar o periere sau o pieptănare săptămânală pentru a-i îndepărta firele moarte și pentru a-i distribui uleiurile pielii. Nu este necesară o baie decât foarte rar. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare.  Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Exotic Shorthair este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– dermatita corneeană reprezintă prezența pielii sau a firelor de păr pe suprafața corneei unuia sau ambilor ochi. Acest lucru poate să fie corectat chirurgical;

– cherry eye (cireașa din ochiul pisicii) se manifestă ca o umflătură roșie la nivelul ochiului, denumită prolapsul pleoapei a treia. Apariția acestei umflături se datorează faptului că spre deosebire de oameni, pisica are trei pleoape. Cea de-a treia este ascunsă în unghiul intern al ochiului;

– entropionul este afecțiunea prin care marginea liberă a pleoapelor se răsucește înspre interior, înspre globul ocular;

– seboreea uscată apare ca bucăți de piele (mătreață) în zona capului și a urechilor. Zonele bolnave trebuie spălate cu săpun medicinal iar mâncarea să conțină proteine și cât mai puține grăsimi;

– dificultăți respiratorii sau respirație puternică din cauza nărilor înfundate;

– poziționarea greșită a dinților;

– lăcrimare excesivă, senzitivitate la căldură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close