Rasa Bulldog Englez

4.8K

canvas_bulldog_englez.jpg

Informaţii generale:Bulldogul este un câine mult diferit față de strămoșii lui. Descendent al câinilor de tip mastiff, Bulldogul a fost dezvoltat exclusiv în Anglia. Prima notificare a acestei rase a apărut în jurul anilor 1500,  despre un bărbat cu doi ”Bulddogges” lângă el. Acești câini duri erau folosiți la mușcatul taurilor (Bull Baiting), ceea ce însemna de fapt că Bulldogul mușca nasul taurului și se ținea de el. Bull baiting mai avea un scop destul de ingrat, acela de a frăgezi carnea taurului. Timp de mulți ani, această practică se credea că duce la subțierea sângelui taurului, făcându-i astfel carnea fragedă după tăiere. Acest crez era atât de puternic încât în Anglia existau chiar și legi prin care era obligatorie Bull Baiting înainte ca aceștia să intre la măcelar. Mai mult decât atât, era un sport cu spectatori foarte popular, într-o vreme în care nu existau sporturi profesionale, televizoare, filme sau jocuri pe calculator. Taurul nervos arunca bulldogul la câțiva metri înălțime dacă reușea să îl prindă, ceea ce reprezenta un adevărat deliciu pentru spectatori. Câinele, pe de altă parte, încerca să se agațe de taur, de obicei de bot, forțându-l pe acesta să cădă la pământ sub impactul durerii și a greutății câinelui. Acești timpurii Bulldogi erau mai înalți și mai grei decât Bulldogul de astăzi, fiind crescuți special pentru a putea face față acestui sport atât de sângeros. De obicei se târau pe burtă către taurul înnebunit pentru ca acesta să nu poată să își bage coarnele sub ei și să îi arunce în aer. Maxilarul și mușcătura atât de puternică nu mai permitea taurului să îl îndepărteze. Nasul scurt și plat al Bulldogului îi permitea acestuia să respire chiar dacă era prins cu dinții de carnea taurului. Toleranța Bulldogului la durere era de Nume: Bulldog Englez

Originea: Marea Britanie

Grupa: Bulldog

 


Inaltime: Femela 30 – 37 cm, Mascul 32 – 40 cm

Greutate: Femela 18 – 22 kg, Mascul 19 – 23 kg

Speranta medie de viata: până la 8 – 12 ani

Culoare: bej, maro-roșcat, alb

Temperament:  Sunt jucăuși, loiali și foarte drăgălași. Se poartă excelent cu copiii, având o răbdare de fier atunci cân aceștia se urcă pe ei sau îi îmbrățișează.

Dresaj: Bulldogul Englez este un câine încăpățânat și care reprezintă o adevărată provocare în ceea ce privește dresajul.

Caracteristici distinctive: Are un cap mare, a cărui circumferință îi egalează cel puțin înălțimea, permite maxilarelor să dezvolte o musculatură puternică.

asemenea dezvoltată pentru a putea face față acestui sport atât de sângeros. Despre ridurile sale de pe cap se credea de asemenea că aveau rolul de a nu permite sângelui scurs din mușcătură să îi intre în ochi. În anul 1835, după mulți ani de controverse și discuții aprinse pe această temă, sportul sângeros a fost interzis în Anglia, ceea ce i-a făcut pe mulți să creadă că această rasă va dispărea, atâta timp cât nu mai puteau servi scopului pentru care au fost creați. Tot în acea perioadă, câinele din rasa bulldog nu era cel mai prietenos câine. În timp, doar cei mai agresivi și mai puternici au fost folosiți pentru împerechere. Odată jocurile interzise, iubitorii de bulldogi au început să îi aleagă pe cei mai toleranți pentru a-i împerechea. Îndreptându-și atenția înspre temperamentul lor, crescătorii de bulldogi au creat rasa plină de afecțiune și de blândețe, pe care o avem astăzi. Rasa Bulldog englez este o dovadă a triumfului abilității omului de a reabilita o întreagă rasă de câini duri și agresivi într-un companion dorit, afectuos. În anii 1800, în Roma, era interzis ca un bulldog să fie scos la plimbare pe străzi, chiar dacă era în lesă. Erau considerați atât de periculoși și de feroce, încât nimeni nu și-ar fi imaginat că un secol mai târziu această rasă va deveni una dintre cele mai liniștite și mai afectuoase.

Descriere fizică:

Rasa Bulldog Englez este reprezentată de câini de talie medie, cu o musculatură proeminentă, cu un corp solid, compact, cu picioare scurte și puternice. Are pieptul și umerii largi, ceea ce îi conferă un centru de greutate foarte jos. Are un cap mare, a cărui circumferință îi egalează cel puțin înălțimea, permite maxilarelor să dezvolte o musculatură puternică. Botul turtit și nasul aplatizat îi permite să respire în timpul mușcăturii. Urechile îi sunt semi-coborâte, iar ridurile de pe față și de pe gât definesc caracteristicile rasei. Blana îi este scurtă, fină și lucioasă.

Personalitate:

Uitându-vă la un câine din rasa Bulldog Englez, cu siguranță nu vă imaginați că acest câine era capabil să doboare un taur. Acest lucru se datorează faptului că astăzi, Bulldogul Englez are reputația de a fi un înfometat de afecțiune decât un vânător feroce. Sunt jucăuși, loiali și foarte drăgălași. Se poartă excelent cu copiii, având o răbdare de fier atunci când aceștia se urcă pe ei sau îi îmbrățișează. Este una dintre cele mai prietenoase rase. Chiar dacă atâta timp cât sunt căței sunt jucăuși și plini de energie, odată ajunși la maturitate vor prefera să doarmă puțin după-masa decât să iasă la o plimbare în parc. În ceea ce privește necesarul de activitate, aceștia nu necesită prea multă mișcare. De altfel, este chiar indicat să nu li se impună exerciții atunci când este cald afară. În ciuda faptului că le place să se relaxeze, Bulldogul Englez ar trebui să fie plimbat cu regularitate pentru a evita problema obezității. Un câine din rasa Bulldog Englez nu are probleme în a locui într-un apartament, garsonieră, sau o casă cu două etaje. Fiind niște câini care nu fac prea multă activitate când sunt în casă, nu au nevoie de prea mult spațiu, ci doar de un loc în care să doarmă liniștiți. Chiar dacă sunt extrem de liniștiți, agresiunea datorată mâncării este o problemă la mulți Bulldogi. Le place să mănânce și nimeni nu ar trebui să se interpună între un Bulldog și mâncarea lui. Copiii trebuie să fie învățați să nu se apropie de ei atunci când mănâncă. Agresiunea față de alți câini este o altă problemă a Bulldogului Englez. Dacă sunt crescuți lângă un alt câine, nu ar trebui să fie probleme, dar masculii tind să fie agresivi față de alți masculi. Dacă vă deranjează sforăitul, mârâitul, grohăitul, salivatul și flatularea, atunci cu siguranță câinele din rasa Bulldog Englez nu este pentru dumneavoastră.

Dresaj:

Câinele din rasa Bulldog Englez este un câine încăpățânat și care reprezintă o adevărată provocare în ceea ce privește dresajul. Cu ajutorul mâncării și a unei atitudini pozitive aveți o șansă de a reuși să îl dresați. Dacă folosiți duritatea sau un ton autoritar, nu aveți nicio șansă să dresați un astfel de câine.

Toaletaj:

Pentru ca blana lor să arate tot timpul curată și aranjată, Bulldogul Englez trebuie să fie periat săptămânal cu o perie din păr natural sau cu o mănușă specială pentru a-i îndepărta părul mort. Trebuie să acordați o atenție sporită ridurilor. Dacă l-ați spălat, trebuie să fiți foarte atenți să uscați pielea dintre riduri, pentru că altfel este predispus la iritații. Unii proprietari recomandă utilizarea de bețișoare pentru copii cu lanolină sau aloe vera. Nasul Bulldogului Englez trebuie să fie spălat și urmărit să nu devină uscat.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Îngrijirea unghiilor menține picioarele câinilor în condiții bune și mai mult, vă protejează pe dumneavoastră de zgârieturi atunci când sare să vă întâmpine.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Bulldog Englez este o rasă la care pot apărea destul de multe boli. Ca afectiuni specifice ce pot fi intalnite la aceasta rasa:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– cherry eye (cireașa din ochiul câinelui) se manifestă ca o umflătură roșie la nivelul ochiului, denumită prolapsul pleoapei a treia. Apariția acestei umflături se datorează faptului că spre deosebire de oameni, câinele are trei pleoape. Cea de-a treia este ascunsă în unghiul intern al ochiului;

entropionul este afecțiunea prin care marginea liberă a pleoapelor se răsucește înspre interior, înspre globul ocular;

– ochiul uscat apare atunci când glanda lacrimară nu funcționează corect. Ca și semnalmente, puteți să observați ochiul uscat sau o tentă albăstruie a ochiului;

strănutul invers este o afecțiune care poate apărea oricând la câinele dumneavoastră. În general apare atunci când mănâncă prea repede, când este foarte bucuros sau când este polen în aer. Sunetele pe care le face nu sunt cele mai plăcute și ceea ce puteți să faceți este să încercați să îl calmați;

luxația patelară reprezintă o deplasare a două oase articulate, aflate în spatele genunchiului și care determină o pierdere a suprafeței de contact. La rasele mici această luxație apare sub forma unei diformități a tibiei sau a femurului.  Câinele va începe să șchiopăteze și  în funcție de gravitate poate să ajungă și la intervenție chirurgicală;

– demodicoza este o boală care apare în urma înmulțirii râilor din genul Demodex la nivelul pielii. Acarienii din genul Demodex fac parte din microfauna care se găsește la nivelul țesutului cutanat, aceștia fiind transmiși la pui încă din primele zile de viață. În funcție de capacitate de imunitate a câinelui, acesta poate sau nu să dezvolte boala;

– sindromul Brachycephalic (sindromul căilor respiratorii) apare în general la câinii care au nasuri turtite, plane. Aerul este obstrucționat în funcție de unghiul de absorbție, ducând la o respirație zgomotoasă sau chiar la imposibilitatea de a inspira. Acești câini de obicei sforăie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close