Rasa Maine Coon

4.3K

canvas_maine_coon.jpg

Informaţii generale:Rasa Maine Coon, la fel ca și rasa Americană cu Păr Scurt, este considerată ca fiind originară din America pentru că au existat pe acest continent încă din perioada incipientă a colonizării acestuia, sau chiar înainte. Nu se știe însă cum au ajuns în America și care le sunt strămoșii pentru că acei câțiva colonialiști care au debarcat pe tărâmurile Americii nu au lăsat nicio însemnare despre această rasă. S-au format totuși în jurul acestei rase o mulțime de povestiri imaginare, unele posibil a fi adevărate în timp ce altele nu. Una dintre aceste povestiri spune că rasa un hibrid între un raton și o pisică domestică. Dar chiar dacă atât ratonii cât și pisicile din rasa Maine Coon au o coadă lungă și bogată, și ambii obișnuiesc să își scufunde mâncarea în apa de băut, o asemenea încrucișare este imposibilă din punct de vedere biologic. O altă poveste, care deși greu de crezut, poate să fie posibilă, este aceea care spune că pisica din rasa Maine Coon a apărut în urma încrucișării între pisica de tip Bobcat și cea domestică, ceea ce ar explica pufurile de blană de pe urechi și de pe degete, precum și statura impunătoare. Încă o poveste cunoscută spune că pisica din rasa Maine Coon are descendenți în pisicile cu părul lung aparținând reginei Maria Antoinette. Lucrurile reginei, precum și pisicile au fost luate de către un căpitan pe nume Clough și duse în America, în timp ce acesta încerca să o ajute pe regină să evadeze, scăpând astfel de ghilotina care o aștepta nemiloasă. Din păcate, planul nu le-a reușit, astfel că ghilotina a căzut, regina și-a pierdut viața, iar pisicile au rămas cu căpitanul   Nume: Maine Coon

Originea: America

Grupa: Pisici de mărime mare/cu blana lungă

 


Inaltime: înălțime mare

Greutate: Femela 5 – 7 kg, Mascul 5,5 – 8 kg

Speranta medie de viata: până la 9 – 15 ani

Culoare:  orice culoare, cu precădere maro

Temperament: Este fericită dacă primește doza de afecțiune atunci când aveți un moment liber, în caz contrar, dacă sunteți o persoană ocupată, pisicii din rasa Main Coon îi va face plăcere să stea și să vă supervizeze. Dacă nu o veți băga în seamă așa cum își dorește, va rămâne tăcută și răbdătoare până când vă veți da seama de greșeala făcută.

Caracteristici distinctive: Pisica din rasa Maine Coon este solidă, puternică și capabilă să facă față celor mai aspre condiții atmosferice. O particularitate a acestei rase este și blana sa fină și zburlită, ciufulită.

Clough în Maine. Una dintre cele mai recente povești este cea despre un căpitan pe nume Coon, care a dus cu el în excursia sa din America, în jurul anilor 1700, pisici cu părul lung. Această ultimă poveste are cel mai puternic iz de adevăr. Este foarte probabil ca marinarii care străbăteau oceanul să ducă pe vasele lor pisici cu părul lung care să îi păzească de șobolani și de șoareci pe timpul călătoriei. Unele dintre aceste pisici s-au strecurat pe țărm în timpul în care navele erau ancorate, asigurându-și traiul în jurul caselor primilor colonialiști. Având în vedere climatul potrivnic din Maine, cu siguranță că atât pisicile cât și oamenii au avut de suferit în primii ani de colonizare. Doar cele mai puternice exemplare din rasa Maine Coon au reușit să supraviețuiască. Selecția naturală a făcut ca pisica din rasa Maine Coon să se dezvolte într-o pisică de mari dimensiuni, cu o blană densă, aspră, rezistentă la apă. Indiferent de originea adevărată a rasei, această pisică a fost una dintre primele recunoscute de către iubitorii de pisici, o rasă care a crescut repede în popularitate. În anul 1895, o pisică din rasa Maine Coon, pe nume Leo a câștigat titlul de pisica anului în New York. A urmat să câștige trofeul și în anii 1897, 1898 și 1899. Totuși, la începutul anilor 1900, ca urmare a importului de noi pisici exotice, rasa Maine Coon a început să fie abandonată în schimbul Persanelor sau a pisicilor din Angora. În jurul anilor 1950, rasa ar fi dispărut dacă nu ar fi fost aportul unor iubitori de pisici care au format o asociație în jurul rasei, luptând pentru recâștigarea popularității acestor pisici.

Descriere fizică:

Această rasă conține pisici de dimensiuni mari, cântărind între 5 și 9 kg. Femelele au în general o greutate mai mică decât masculii. Caracteristicile acestei rase nu se dezvoltă în totalitate decât în jurul anilor 3 sau 4 de viață. Una dintre cele mai semnificative caracteristici a pisicii din rasa Maine Coon este blana mare, densă și rezistentă la apă, care poate să fie în diverse culori. Maroul este cel mai apreciat printre aceste pisici. Este o pisică a cărei blană este lungă și mătăsoasă, mai scurt în zona umerilor și mai lungă pe stomac. Distinctiv la ele este și puful de blană de pe urechi și de pe degetele labelor.

Caracteristici generale: Pisica din rasa Maine Coon este solidă, puternică și capabilă să facă față celor mai aspre condiții atmosferice. O particularitate a acestei rase este și blana sa fină și zburlită, ciufulită.
Corp: Are un corp de o mărime medie înspre mare, musculos și cu un piept lat. Corpul acestei pisici ar trebui să fie lung pentru a avea un aspect proporțional al pisicii.
Cap: Este de lățime și lungime medie, cu obrajii ridicați și cu un bot pătrățos. Bărbia îi este fermă, iar nasul îi este de lungime medie, și cu o ușoară curbură concavă atunci când este privită din profil.
Urechile: Sunt mari și bine acoperite de blană. Sunt largi la bază și așezate destul de sus pe craniu și distanțate una de cealaltă. Una dintre caracteristicile acestei rase este și puful de blană de pe urechi.
Ochii: Sunt mari și așezați depărtat unul de celălalt. Au o ușoară așezare oblică, cu panta înspre baza exterioară a urechii. Culoarea ar trebui să fie diverse nuanțe de verde, auriu sau arămiu, dar totodată sunt acceptate și pisicile cu ochii de culoare albastră dar care au blana albă. Nu este nicio legătură între culoarea ochilor și cea a blănii.
Coada: Este lungă, largă la bază și ascuțită. O caracteristică distinctivă este blana mare care acoperă coada.
Blana: Făcând parte dintre pisicile cu blana lungă, rasa Maine Coon se mândrește cu o blană ciufulită, zburlită, dar mătăsoasă. Este mai scurtă în zona umerilor și mai lungă în zona stomacului.

 

Personalitate:

Pisica din rasa Maine Coon are un temperament plăcut și este plină de afecțiune. Capacitatea sa de adaptabilitate o ajută să se muleze foarte bine la diferite stiluri de viață și la diverse personalități ale stăpânilor săi. Îi face mare plăcere să fie în preajma oamenilor, având obiceiul, la fel ca și multe alte rase de pisici, să îi urmeze pe aceștia oriunde se duc. Totuși, nu este o rasă care să ceară afecțiune tot timpul. Este fericită dacă primește doza de afecțiune atunci când aveți un moment liber, în caz contrar, dacă sunteți o persoană ocupată, pisicii din rasa Maine Coon îi va face plăcere să stea și să vă supervizeze. Dacă nu o veți băga în seamă așa cum își dorește, va rămâne tăcută și răbdătoare până când vă veți da seama de greșeala făcută. Nu este cu adevărat o pisică pe care să o țineți tot timpul în brațe, dar este o pisică pe care să o aveți în preajmă. Este cunoscută pentru abilitățile sale vânătorești. Rozătoarele nu au ce să caute în casa în care pisica din rasa Maine Coon este stăpână. Atunci când nu mai are șoricei pe care să îi fugărească, își va exersa calitățile vânătorești cu ajutorul jucăriilor pe care este indicat să i le puneți la dispoziție. Acestei pisici îi place să se joace prinsea și să aducă obiectele aruncate, în special dacă sunt mingi de dimensiuni mici, jucării sau bucăți de ziar. Este capabilă să se cațăre în aceeași măsură ca și orice altă pisică, în ciuda gabaritului ei impresionant, dar de obicei preferă să nu o facă și să rămână la nivelul solului. Este de asemenea o pisică foarte deșteaptă și va învăța foarte ușor noi comenzi, sau se va juca jocuri care îi stimulează mintea. Pisicilor din rasa Maine Coon le place să se joace tot timpul și mai ales să se prostească, să facă tot felul de giumbușlucuri. Masculii în speciali sunt predispuși la astfel de comportamente puțin mai nelalocul lor. Femelele au un respect de sine puțin mai bine dezvoltat. Nu sunt pisici care să vorbească foarte mult.

Toaletaj:

Deși blana pisicilor din rasa Maine Coon este lungă, textura sa mătăsoasă nu îi permite să se încâlcească ușor, mai ales dacă o periați regulat. Este ușor de îngrijit, cu două perieri săptămânale rezolvând problema, reușind astfel să îndepărtați firele de păr moarte și să distribuiți uleiurile pielii. Utilizarea pieptenului și a periei trebuie să fie făcută cu grijă, în special în zona stomacului unde pisica este mai sensibilă. Trebuie să fie îmbăiată ori de câte ori este necesar, fie că este o dată la lună sau la două săptămâni. Atunci când observați că blana începe să fie plină de grăsimi, este indicat să îi faceți o baie. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare. Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Maine Coon este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– dermatita corneeană reprezintă prezența pielii sau a firelor de păr pe suprafața corneei unuia sau ambilor ochi. Acest lucru poate să fie corectat chirurgical;

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea pisicilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții pisicii au suferit sau suferă de astfel de boală;

– cardiomiopatia hipertrofică apare atunci când mușchiul inimii se îngroașă anormal de mult. Deși în general este o boală care se transmite pe cale genetică, la rasa Maine Coon, această boală nu pare să fie transmisă astfel;

– insuficienţa renală cronică este o tulburare în care rinichii îşi pierd încet capacitatea de concentra urina şi de a elimina deşeurile. Prin această boală structura rinichilor se schimbă, pierzându-se nefronii, unităţile funcţionale ale rinichilor;

– atrofia musculară spinală, o dereglare genetică care afectează mușchii oaselor membrelor și a trunchiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close