Rasa Border Collie

4.2K

canvas_border_collie.jpg

Informaţii generale:Border Collie este o rasă care există încă din primul secol B.C., perioadă în care Romanii au invadat Britania. Aceștia aveau nevoie de câini care să le păzească și să aibă grijă de turmele de animale. A urmat apoi decăderea imperiului roman. Prădătorii Vikingi au adus cu ei în Bretania o rasă de câini de tip spitze, dar de dimensiuni mai mici, tot pentru a avea grijă de turmele de animale. Această rasă a fost încrucișată cu câinele Roman de dimensiuni mai mari, apărând astfel un câine mai mic, mai agil, excelent pentru turmele de oi și capabil să reziste în climatul și în relieful muntos al graniței dintre Scoția, Anglia și Țara Galilor. Acești câini au fost creați pentru performanță și nu în mod necesar pentru modul în care arată. Performanța lor se poate observa în capacitatea lor de a munci ore îndelungate pe un teren dificil și fără să fie ghidați de către oameni. Strămoșul Border Collie-ului modern este un câine numit Old Hemp, născut la începutul anilor 1890, în Norhumberland, Anglia. A fost un competitor de temut în întrecerile între ciobănești, intrând în această ramură încă de la vârsta de un an. Din momentul în care a început să concureze, Old Hemp nu a fost învins niciodată pe întreg parcursul vieții. A fost o realizare incredibilă, un record care nu a fost doborât nici în ziua de astăzi. Alți câini importanți pentru dezvoltarea Border Collie-ului au fost și Tommy și Sweep, nepoții lui Old Hemp. Wiston Cap a fost campionul internațional în 1965 și care a avut probabil cea mai mare influență asupra modului în care arată Border Collie-ul. Începând cu anii 1890 a început exportul de Border Collie în America, iar în anul 1906 a fost înființată Societatea Internațională a Câinilor Ciobănești în Scoția. Cuvântul ”Collie” se Nume: Border CollieOriginea: Marea Britanie

Grupa: Ciobănesc

 


Inaltime: Femela 45 – 50 cm, Mascul 48 – 56 cm

Greutate: Femela 18 – 22 kg, Mascul 18 – 22 kg

Speranta medie de viata: până la 12 – 14 ani

Culoare: negru cu alb

Temperament:  Fiind niște câini atletici, muncitori, au nevoie de ore întregi de exerciții, zilnic. Au nevoie să alerge, și mai mult decât atât, au nevoie de un scop.

Dresaj: Inteligenți și cu un impresionant spirit de observație, acești câini sunt capabili să deprindă anumite comportamente fără să fie învățați de către cineva.

Caracteristici distinctive: Aleargă într-un mod lin, acoperind o suprafață mare de pământ, neobosit, realizând mișcări aproape nedetectabile și totodată puternice.

crede că provine de la oaia collie din munții Scoției, unde ”colley” este un vechi cuvânt Anglo-Saxon, însemnând negru.  O altă teorie spune că acest cuvânt, ”collie” este un cuvânt din țara Galilor, care înseamnă ”de folos”. Border collie sunt niște câini de o valoare inestimabilă pentru fermieri, niște câini care continuă să exceleze în a avea grijă de turme și în competiții de profil. Această rasă este considerată de către mulți ca fiind cea mai bună rasă de ciobănești.

Descriere fizică:

Border Collie este un câine de o înălțime medie, cu oase puternice, puțin mai lung decât înalt. În el se regăsește grația, agilitatea, întreaga substanță a muntelui. Aleargă într-un mod lin, acoperind o suprafață mare de pământ, neobosit, realizând mișcări aproape nedetectabile și totodată puternice. Este capabil să schimbe direcția cu rapiditate. Acești câini trebuie să poată fi capabili să execute mișcări agile chiar și după ce au muncit o zi întreagă. Blana le este atât fină cât și aspră. Blana fină se întinde pe întreaga suprafață a corpului, în timp ce blana aspră are o lungime medie și o textură văluroasă. Expresia sa este inteligentă, mereu în alertă, întrebătoare, o adevărată reflectare a temperamentului său. Urechile sunt purtate în general lăsate, dar câteodată mai sunt și ridicate sau semiridicate.  Coada le este de lungime medie și purtată lăsată, atât în repaus cât și în alergare.

Personalitate:

Border Collie este cunoscut ca fiind cel mai muncitor câine, am putea spune liniștit că este un workaholic. Au nevoie de activitate, fie că este vorba de avut grijă de turme, de diverse jocuri, de campionate, de orice le-ar putea să le țină creierul ocupat. Dacă nu oferiți unui Border Collie toată activitatea mentală sau fizică de care are nevoie, acesta va deveni cu siguranță distructiv. Și a spune despre un Border Collie că este distructiv, acest lucru nu se referă la șosete și la șlapi. Se referă în general la saltele, covoare sau chiar scări de lemn. Mai este posibilitatea de a se răni prin ingerarea unor obiecte străine, cum ar fi cuie sau chiar cuțite. Fiind niște câini atletici, muncitori, au nevoie de ore întregi de exerciții, zilnic. Au nevoie să alerge, și mai mult decât atât, au nevoie de un scop. Unii proprietari de Border Collie consideră că dacă le acordă acestora o curte largă unde să se joace, atunci este de ajuns. Trebuie să știți că nu este așa, că este nevoie să îl stârniți, să îl porniți într-o competiție. Această rasă trebuie să fie provocată. Instinctul lor puternic de a dirija turmele îi va face să procedeze în acest fel cu toată lumea, inclusiv cu copiii. În acest caz, copiii ar putea să fie speriați, pentru că nu cunosc adevărata intenție și natura unui Border Collie. Copilul va încerca să fugă de câine, moment în care, Border Collie-ul va alerga după el, dar fără intenția de a se purta cu cruzime. În alte circumstanțe, un Border Collie se comportă excelent cu copiii, dar totuși va trebui ca părinții să fie atenți până când relația dintre copil și câine se construiește. Tot din cauza instinctului lor, Border Collie vor încerca să ghideze și mașinile, moment în care își pun viața în pericol. Cel mai bine este ca acești câini să fie ținuți într-o zonă îngrădită cu un gard destul de înalt, în caz contrar, acestei rase îi va fi foarte ușor să sară peste. Este de ajuns să își dorească acest lucru. În ceea ce privește înțelegerea cu alte animale, ei bine, este posibil să vă fi dat seama de răspunsul la această situație: un Border Collie va încerca să ghideze pe oricine, inclusiv un alt animal. Sunt niște câini foarte inteligenți care gândesc de două ori orice activitate. Sunt recunoscuți ca fiind cea mai inteligentă rasă de câini de pe planetă. Pentru persoana potrivită, iubitoare de Border Collie, acest câine este un animal de companie devotat și foarte afectuos. Sunt câini sensibili și foarte drăguți, câini capabili să citească gândurile stăpânilor. De obicei nu latră, dar sunt niște câini de pază foarte buni, în mare parte datorită faptului că sunt rezervați față de strâini și protectivi față de familia lor.

Dresaj:

Border Collie sunt câini capabili să rezolve problemele și pot fi dresați să îndeplinească aproape orice cerință. Inteligenți și cu un impresionant spirit de observație, acești câini sunt capabili să deprindă anumite comportamente fără să fie învățați de către cineva. Din păcate, de cele mai multe ori este vorba despre deschiderea dulapurilor, a ușilor, a sertarelor. Dresajul timpuriu este esențial în cazul acestei rase. Cu cât învață mai repede să asculte comenzile, cu atât mai bine. Le place să fie la conducere și nu ratează nicio oportunitate de a se plasa în această poziție. Dresajul pozitiv, blând și încrederea sunt lucrurile care vor aduce cele mai bune rezultate. Această rasă excelează în agilitate și în competițiile fizice.

Toaletaj:

Periajul nu trebuie să fie excesiv, pentru că este un câine muncitor, nu un câine model. Un periaj săptămânal este de ajuns, ceea ce va permite și uleiului de pe blană să fie distribuit uniform. În timpul schimbării blănii, este indicat să îl periați mai des, pentru a nu fi nevoiți să aveți casa plină de păr. În ceea ce privește îmbăiatul, acesta nu trebuie să fie mai des de câteva luni. Este acceptat în cazul în care câinele este foarte murdar sau miroase îngrozitor.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Îngrijirea unghiilor menține picioarele câinilor în condiții bune și mai mult, vă protejează pe dumneavoastră de zgârieturi atunci când sare să vă întâmpine.

Boli si afectiuni curente:

Border Collie este un câine predispus la destul de multe boli. Ca afectiuni specifice ce pot fi intalnite la aceasta rasa:

– boli ale ochilor: cataracta apare de obicei la vârsta de 1 sau 2 ani, cunoscută și ca și cataractă juvenilă. De obicei nu duce la orbire, dar este indicat ca animalele care prezintă această afecțiune să nu li se permită să aibă urmași. Glaucomul este o altă afecțiune a ochilor destul de des întâlnită la această rasă;

– alergiile se manifestă destul de des la această rasă, cele mai întâlnite fiind cele la mâncare, cele la diverse elemente solide, și alergiile respiratorii;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

– anomalia ochilor la Collie este o condiție moștenită, care cauzează schimbări și anormalități în ochi, ceea ce duce de cele mai multe ori la orbire. Această boală apare de obicei în jurul vârstei de doi ani și din păcate nu este nici un tratament disponibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close