Rasa Cairn Terrier

1.7K

canvas_cairn_terrier.jpg

Informaţii generale:

Câinii din care provine rasa Cairn Terrier au o istorie de câteva secole în zona Scoției. Sunt urmașii unei foarte vechi rase de terrieri muncitori din Isle of Skye, crescuți totodată pentru curajul pe care îl dovedeau când venea vorba de urmărit vidre, vulpi sau alte rozătoare existente pe stâncile înalte și abrupte ale malurilor sălbatice ale Scoției. Sunt câini crescuți pentru muncă, pentru a îndura cu stoicism un climat potrivnic, și pentru energia lor nesfârșită, energie care îi ajuta în urmărirea prăzii. Terrierii Scoției au fost grupați până în 1873 în aceași rasă, Scotch Terrieri. După acest an, terrierii au fost separați în două rase distincte, Dandie Dinmont Terrieri și Skye Terrieri. Deși toți provin din același loc și din aceiași strămoși, au reușit în final să se separe în două rase distincte. Astfel, rasele Terrier Scoțian, West Highland White Terrier și Cairn Terrier provin din aceiași strămoși și erau la început identificați doar prin culoarea diferită. În 1881, a fost format primul club pentru Scotch Terrier cu părul aspru, urmând ca un standard să fie creat. Până la sfârștiul secolului XIX, iubitorii de Terrieri Scoțieni au început să dezvolte diferite linii din această rasă, astfel că în 1907 au fost aprobate standarde separate pentru Terrierii Scoțieni albi și cei  de altă culoare. În apropierea anului 1909, s-a stabilit și denumirea de Cairn Terrier of Skye, pentru câinii Terrieri Scoțieni cu păr scurt.  Anul 1912 a reprezentat prima recunoaștere a acestei rase, odată cu participarea la un show canin în Marea Britanie. Termenul ”cairn” înseamnă un maldăr de pietre de pe turbele zonelor înalte ale Scoției, acolo unde majoritatea rozătoarelor se ascundeau. Atât în Marea Britanie, cât și în America, Cairn Terrierii și West Highland White

Nume: Cairn Terrier

Originea: Scoția

Grupa: Terrier

 


Inaltime: Femela 23 – 26 cm, Mascul 23 – 26 cm

Greutate: Femela 6 – 7 kg, Mascul 6 – 7 kg

Speranta medie de viata: până la 12 – 15 ani

Culoare: orice culoare exceptând culoarea albă

Temperament:  Sunt mereu în alertă și activi, aducând cu ei caracteristicile principale a temperamentului terrierilor, respectiv sunt curioși, indiscreți, lideri, jucăuși și neînfricați.

Dresaj: Cu un tratament disciplinar nu rezolvați aproape nimic pentru că acești câini se vor opri pur și simplu din a vă asculta atunci când se simt amenințați.

Caracteristici distinctive: Urechile mici și mereu ridicate, sprâncenele stufoase și mustățile lungi îi alocă o mină totodată serioasă și mereu în alertă.

Terrieri  au fost încrucișați pentru o perioadă. Unul dintre cei mai influenți câini din această rasă a trăit în Anglia în anii 1933, reușind să își lase o amprentă impresionantă asupra rasei, ducând de altfel rasa la aspectul pe care îl cunoaștem astăzi. Despre Cairn Terrier se poate afirma atât că este una dintre cele mai vechi rase de terrieri, cât și că a devenit foarte cunoscut pentru rolul primit în filmul Vrăjitorul din Oz.

Descriere fizică:

Câinii din rasa Cairn Terrier sunt câini de talie mică, simpatici și activi. Constituția lui mică și picioarele lui scurte îi permit să se deplaseze și să se strecoare prin cele mai strâmte locuri atunci când este în urmărirea prăzii. Caracteristic rasei este capul mare, raportat la restul corpului, cu un nas negru, ochi mari și depărtați, și o privire mai mult decât mieroasă. Urechile mici și mereu ridicate, sprâncenele stufoase și mustățile lungi îi alocă o mină totodată serioasă și mereu în alertă. Blana este menită să îl protejeze de vremea veșnic potrivnică din Scoția, motiv pentru care stratul interior este moale și pufos, iar cel exterior este aspru și des.

Personalitate:

Rasa Cairn Terrier este recunoscută după personajul Toto din Vrăjitorul din Oz, un cățel iubit de toată lumea, un cățel care a pășit cu încredere și plin de energie pe Yellow Brick Road. La fel ca și el, Cairn Terrierii sunt câini independenți, câini care debordează energie. Sunt mereu în alertă și activi, aducând cu ei caracteristicile principale a temperamentului terrierilor, respectiv sunt curioși, indiscreți, lideri, jucăuși și neînfricați. Sunt inteligenți și câteodată pot să fie chiar meschini. Pentru că le place să sape, o curte îngrijită, plină de flori, nu este chiar cea mai bună opțiune dacă aveți un Cairn Terrier. În ceea ce privește lătratul, nu trebuie să vă faceți griji, nu sunt câini care să latre foarte mult, dar cu siguranță vor lătra dacă sunt lăsați singuri sau dacă sunt plictisiți. Își iubesc familiile din care fac parte nespus, și au nevoie de multă atenție și de afecțiune din partea oamenilor. Își protejează familia, apărându-și teritoriul cu curaj și devotament, dar sunt în același timp și apropiați de oameni și prietenoși cu oricine se întâlnesc. Nu au nicio problemă cu copiii, dar nu tolerează nici un tratament urât din partea nimănui. Au nevoie de exerciții regulate, dar trebuie să fie ținuți în lesă sau în zone îngrădite pentru că instinctul lor de animal de pradă este foarte puternic, îndemnându-i să urmărească orice animal aflat în perimetrul lor. Sunt cunoscuți pentru ura pe care o au față de pisici, acestora plăcându-le să le alerge și să le rănească. Se descurcă destul de bine cu alți câini și nu se dau înapoi de la nicio luptă. Zilele liniștite în care ies la plimbare sau se joacă cu mingea sau cu copiii în curte sunt zile extrem de plăcute pentru ei. Sunt câini care rămân activi și jucăuși chiar și după ce ajung adulți, fiind de asemenea niște companioni excelenți, loiali și iubitori. Multă lume consideră rasa Cairn Terrier ca fiind câinii cu cel mai prietenos temperament din lume.

Dresaj:

Cairn Terrier este un câine încăpățânat și plin de voință proprie, la fel ca majoritatea Terrierilor. Dresajul înseamnă și solicită destul de multă constanță, răbdare și foarte multe recompense. Cu un tratament disciplinar nu rezolvați aproape nimic pentru că acești câini se vor opri pur și simplu din a vă asculta atunci când se simt amenințați. Trebuie să se înceapă dresajul încă de când sunt mici, pentru a înțelege cine este șeful în casă și că trebuie să asculte de acea persoană. Cu siguranță un Cairn Terrier va profita de orice posibilitate pe care o vede pentru a încălca regulile.

Toaletaj:

Blana Cairn Terrierului este ușor de îngrijit, necesitând o periere serioasă o dată pe săptămână. O îmbăiere periodică, la aproximativ trei luni, este de asemenea necesară. Nu este recomandată îmbăieri mai dese pentru că acest lucru ar duce la schimbarea texturii blănii, caz în care câinii care participă la concursuri vor fi depunctați. Aranjatul blănii este necesar, pentru a-i oferi un aspect cât de cât mai îngrijit.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Îngrijirea unghiilor menține picioarele câinilor în condiții bune și mai mult, vă protejează pe dumneavoastră de zgârieturi atunci când sare să vă întâmpine.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Cairn Terrier este o rasă la care pot apărea destul de multe boli. Ca afectiuni specifice ce pot fi intalnite la aceasta rasa:

luxația patelară reprezintă o deplasare a două oase articulate, aflate în spatele genunchiului și care determină o pierdere a suprafeței de contact. La rasele mici această luxație apare sub forma unei diformități a tibiei sau a femurului.  Câinele va începe să șchiopăteze și  în funcție de gravitate poate să ajungă și la intervenție chirurgicală;

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

– melanomul ochilor/glaucom secundar apare ca o masă pigmentară, de obicei superficială, cu extindere progresivă și aduce cu el exoftalmie, strabism, keratită;

– osteopatia craniomandibulară este o boală prin care apar formațiuni osoase suplimentare de-a lungul mandibulei, ceea ce duce la dificultăți sporite în deschiderea gurii sau pentru a mânca. Este o afecțiune moștenită rasa Cairn Terrier fiind cu precădere afectați;

criptorhidia reprezintă afecțiunea în care unul sau chiar amândouă dintre testicule nu au coborât în scrot. Acestea ar trebui să coboare până la vârsta de două luni. Dacă acest lucru nu se întâmplă, acestea pot duce la cancer, motiv pentru care ar trebui să fie îndepărtate chirurgical;

– boala lui Krabbe, este boala materiei creierului și a coloanei vertebrale. Aceasta produce un angiom plan, care se întinde pe o suprafața destul de mare a feței, un angiom situat pe fața externă a creierului și un angiom situat pe membrana care hrănește retina;

– encefalopatia hepatică sau porto-sistemică este o afecțiune cerebrală rezultată din leziunea sistemului nervos central ca urmare a suntării sângelui din jurul ficatului. Acest lucru înseamnă că sângele nu mai este recirculat de ficat și nu mai este curățat de elementele toxice.

Join the Conversation

  1. foarte draguti ca infatisare , si energici .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close