Rasa Chinezesc Moțat

1.2K

canvas_chinezesc_crestat.jpg

Informaţii generale:Istoria acestei rase este destul de nesigură, de altfel ca și la majoritatea celorlalte rase. Despre rasa Chinezesc moțat se crede că a fost îndelung folosită de către marinari în lungile lor călătorii. Chinezescul moțat era un câine ideal pentru exterminarea rozătoarelor de pe navele chinezești, rozătoare care purtau cu ele paraziți și diverse boli. Cățeii erau vânduți în porturile prin care navele se opreau, motiv pentru care încă din anii 1500, câini semănând cu Chinezescul moțat au fost descoperiți în Mexic și în alte zone ale Americii Centrale și de Sud. Exploratorii francezi, englezi și portughezi au descoperit această rasă în diverse zone din Asia sau Africa, între anii 1700 și 1800. S-au găsit picturi din secolul XIX în Europa, în care apăreau câinii Chinezești moțați (Chinese crested). Între anii 1850 și 1860, mai mulți Chinezești moțați au fost expuși la un eveniment canin în Anglia, fotografii cu ei circulând o lungă perioadă de timp. La sfârșitul secolului XIX, rasa Chinezesc moțat a început să apară tot mai des în evenimentele canine. Una dintre cele mai înfocate susținătoare ale acestei rase a fost Ida Garrett, o reporteriță din New York, care timpi de aproape șaizeci de ani a arătat un interes intens față de această rasă. Aceasta a scris foarte mult despre rasa Chinezesc moțat și totodată a participat la multe expoziții canine ale rasei.   Nume: Chinezesc moțat (Chinese crested)

Originea: China

Grupa: Câini de companie

Inaltime: Femela 23 – 30 cm, Mascul 25 – 33 cm

Greutate: Femela 5 – 6 kg, Mascul 5 – 6 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 14 ani

Culoare: orice culoare sau combinații de culori pentru varietatea cu păr. Varietatea fără păr au de obicei pielea gri sau roz.

Temperament:  Mereu fericiți și plini de energie, această rasă iubește oamenii, ceea ce îi ajută să se atașeze foarte repede de stăpânii lor.

Dresaj: . Pentru a dresa această rasă este nevoie de o atitudine pozitivă, cu multe atenții și răbdare. Un tratament dur va duce la un comportament de evitare.

Caracteristici distinctive: Varietatea fără păr, prezintă un păr moale, mătăsos doar pe cap, pe coadă și pe labele picioarelor. Pielea acestui câine este moale și fină, asemănătoare cu pielea omului.

În anii 1920, Ida Garrett s-a întâlnit și a ajutat-o pe Debra Woods să obțină exemplare din rasa Chnezesc moțat, precum și din alte rase fără păr. Împărtășind aceeași pasiune pentru această rasă, acestea două s-au împrietenit și timp de mai bine de patruzeci de ani au fost cele mai înfocate susținătoare ale rasei Chinezesc moțat, obținând de-a lungul timpului respectul și succesul căutat. Debra Woods a ținut un registru cu toți câinii pe care i-a avut începând din anul 1930, registru care a devenit cea mai importantă carte pentru această rasă și pentru majoritatea raselor fără păr. Imediat după decesul ei, în 1969, registrul a fost preluat de către Jo Ann Orlik, care l-a ținut pentru aproape doisprezece ani, când a intrat în patrimoniul Clubului American al rasei Chinezesc moțat (Chinese crested).

 

Descriere fizică:

Rasa Chinezesc moțat este o rasă care conține două varietăți, una fără păr și una cu păr (powderpuff). Este un câine de talie mică, cu un corp elegant, fiind de altfel considerat ca fiind una dintre cele mai grațioase rase de câini. Este ușor mai lung decât este înalt, cu un mers vivace și agil. Expresia câinelui este alertă și cu o intensitate aparte. Varietatea fără păr, prezintă un păr moale, mătăsos doar pe cap, pe coadă și pe labele picioarelor. Pielea acestui câine este moale și fină, asemănătoare cu pielea omului. Varietatea cu păr (powder puff) a rasei Chinezesc moțat (Chinese crested) toată suprafața corpului îi este acoperită cu o blană moale, mătăsoasă, de o lungime și densitate medie.

Personalitate:

Rasa Chinezesc moțat conține exemplare de câini care sunt capabili să zâmbească și chiar să ofere îmbrățișări. Mereu fericiți și plini de energie, această rasă iubește oamenii, ceea ce îi ajută să se atașeze foarte repede de stăpânii lor. Comportamentul lor arătat față de stăpâni le-a adus porecla de câinii ”scai”, pentru că se atașează foart puternic de persoana lor favorită, folosindu-și lăbuțele pentru a îmbrățișa și a le ține în jurul gâtului dumneavoastră. Este o rasă căreia îi place să se cațere, fiind din acest punct de vedere asemănată cu o pisică. Nu se va sătura niciodată să se joace cu copiii, cu adulții sau cu alte animale. Mărimea lor, plăcerea de a aduce mulțumire persoanelor din jur și nevoia redusă de activități îi arată ca fiind o bună alegere pentru persoanele care nu au mai avut alt câine și pentru persoanele în vârstă care au destul timp pentru a avea grijă de un câine. Rasa Chinezesc moțat (chinese crested) iubește să fie în centrul atenției, se hrănește cu afecțiunea celor din jur și nu îi place să fie lăsat singur pentru perioade lungi de timp. Această rasă de talie mică este ideală pentru apartament, necesitând puțină mișcare în fiecare zi. În ceea ce privește alergatul, Chinezescul moțat o face arareori. Sunt câini foarte energici și chiar dacă nu sunt în general distructivi, pentru a-i menține calmi, trebuie să îi faceți să își epuizeze energia zilnică. De asemenea, lipsa unor exerciții zilnice poate să provoace obezitate câinelui, în special atunci când în loc să îl puneți să facă exerciții, îi oferiți de mâncare. Totuși, țineți cont de faptul că o plimbare zilnică îi va menține sănătatea fizică și psihică. Dacă sunteți o familie cu copii mici, ar fi indicat să nu vă îndreptați privirea înspre achiziționarea unei astfel de rase. Copiii sunt de obicei neîndemânatici și pot să lovească și să rănească din greșeală câinii din rasa Chinezesc moțat. Un alt motiv ar fi gelozia pe care o pot dezvolta câinii Chinezești moțați, când văd că atenția pe care ar fi trebuit să o primească ei se îndreaptă înspre copii. Lătratul este o problemă în rândul câinilor din rasa Chinezesc moțat. Vor lătra din orice motiv și la orice le iese în cale. Pentru a avea un comportament corect față de vizitatori, socializarea este foarte importantă. Au nevoie de companie permanentă, în caz contrar vor lătra și vor deveni destructivi.

Dresaj:

La fel ca majoritatea raselor de talie mică, rasa Chinezesc moțat are o voință puternică și în mod antagonic, o plăcere de a face pe plac oamenilor. Pentru a dresa această rasă este nevoie de o atitudine pozitivă, cu multe atenții și răbdare. Un tratament dur va duce la un comportament de evitare. Majoritatea câinilor din rasa Chinezesc moțat pot fi dresați pentru a face exerciții haioase, motivați fiind de atenția pe care o primesc atunci când le execută.

Toaletaj:

Varietatea de Chinezesc moțat fără păr este o rasă care are nevoie de o îngrijire atentă. Părul de pe corp ar trebui să fie ras pentru a-i proteja pielea. Nu folosiți creme împotriva razelor soarelui sau alte creme, ci încercați să lăsați pielea să fie naturală. Această varietate ar trebui să fie îmbăiată frecvent și spălată cu un șampon de calitate. De cealaltă parte a baricadei, varietate de Chinezesc moțat cu blană are nevoie de o îngrijire aproape excesivă. Motivul este blana foarte moale, care în cazul în care nu este îngrijită se va încâlci și va deveni mată. Trebuie să fie periat săptămânal, sau chiar zilnic în perioada de trecere de la cățel la adult. Și această varietate are nevoie de îmbăiere, dar nu atât de des ca și varietatea fără păr.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Chinezesc moțat este o rasă la care pot apărea câteva condiții de sănătate, în special datorate dimensiunilor sale. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– luxația patelară reprezintă o deplasare a două oase articulate, aflate în spatele genunchiului și care determină o pierdere a suprafeței de contact. La rasele mici această luxație apare sub forma unei diformități a tibiei sau a femurului.  Câinele va începe să șchiopăteze și  în funcție de gravitate poate să ajungă și la intervenție chirurgicală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– ochiul uscat apare atunci când glanda lacrimară nu funcționează corect. Ca și semnalmente, puteți să observați ochiul uscat sau o tentă albăstruie a ochiului;

– probleme ale danturii care apar ca urmare a unei legături genetice între lipsa părului și a dinților. Varietatea fără păr are niște dinți mici care pot să fie împinși către în față, ceea ce poate să creeze o mulțime de probleme, în timp ce varietatea cu păr au dinții normali;

– boala Legg-Calve-Perthes este o boală care implică șoldul, respectiv apariția unei necroze a capului femural. Această boală apare atunci când capul femural este irigat cu sânge mai puțin decât normal, ceea ce duce în timp la dezintegrarea acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close